Χρησιμοποίηση AV receiver ως DAC

Οι ενισχυτές AV δε φημίζονται για την απόδοσή τους σε μουσική, πόσο μάλλον σαν DAC. Όχι ότι είναι δύσκολο για τις Pioneer, Marantz, Onkyo, Yamaha κλπ να φτιάξουν ένα καλό DAC, ή να κάνουν τον ενισχυτή τους να παίζει σαν καλό DAC, αλλά να, δεν τις νοιάζει. Τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τον ήχο σαν χομπίστας δεν έχω ακούσει κανέναν να χρησιμοποιεί αυτό το συνδυασμό που σκέφτεσαι, ούτε σε ξένα φόρα έχω διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό. Αυτό δε σου λέει κάτι;

Και κάτι ακόμα: το DAC chip είναι ένα ελάχιστο μέρος του κόστους ενός DAC, δεν κάνει πάνω από 3-4 ευρώ, όπως μου είπε ένας φίλος μου που φτιάχνει δικά του DAC. To όλο μυστικό είναι στην υλοποίηση, αναλογικό στάδιο, τροφοδοσία κλπ, και εκεί είναι που σίγουρα θα υστερεί ένας AV Receiver. Γι αυτό μην ψάχνεις φαντάσματα, πάρε με τα λεφτά σου ένα καλό DAC, και απόλαυσε τη μουσική σου.

Πως είναι δυνατόν να μη νοιάζει τις εταιρείες AV να φτιάξουν καλό DAC; Αφού πρεπει να μετατρέπουν video και audio σε αναλογικό φορματ. Είναι βασικό κομμάτι της λειτουργίας του ενισχυτή.

Και να δεχτούμε ότι υστερούν οι AV σε τροφοδοσία, κλπ, όπου εκεί κρύβεται το "μυστικό" στις DAC συσκευές. Επομένως όλα τα DAC που δεν έχουν δικό τους τροφοδοτικό (prodigy cube, V-DAC, klp) υστερούν επίσης αρκετά.

αν φτιάχναν καλό dac ο av ο ίδιος (ο ίδιος...όχι ένας καλύτερος, ίδιος σε όλα τα άλλα που ήδη έχει) αντί γιά 1000 θα κόστιζε 4000....

όταν λέμε υστερεί σε τροφοδοσία δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δικό τους τροφοδοτικό, αλλά ότι έχουν κακοσχεδιασμένο τροφοδοτικό.

Η χρήση ενός καλού AV receiver ως DAC είναι και δική μου απορία. Αυτή τη στιγμή διαθέτω 2 συστήματα, στο ένα υπάρχει ο AV ενισχυτής της Pioneer SC-LX81 που χρησιμοποιεί τα DACs της Wolfson WM8740 και στο δεύτερο σύστημα υπάρχει το DacMagic το οποίο χρησιμοποιεί τα ίδια DACs (νομίζω 2 ανά κανάλι).
Θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω το DacMagic στη θέση του Pioneer (είναι λίγο δύσκολο να κάνω την αλλαγή γι'αυτό δεν το έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής).
Θεωρητικά πιστεύετε ότι θα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στον ήχο ανάμεσα στο DacMagic και στον Pioneer;
Επίσης από τον Pioneer μέσω της Pre Output οδηγώ ένα συνδυασμό με Προ-Τελικό της Cyrus για να ακούω μουσική. Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη έξοδο του Pioneer, όπως DVR-Out, Tape-Out, προκειμένου να έχω ήχο με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις από τον Pioneer;

Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη έξοδο του Pioneer, όπως DVR-Out, Tape-Out, προκειμένου να έχω ήχο με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις από τον Pioneer;

Φίλε ακριβώς αυτή την απορία έχω κι εγώ και τη ρώτησα στο forum αλλά δε μου εχει απαντήσει κάποιος εως τώρα. Μπορείς μήπως να το δοκιμάσεις (μιας και διαθέτεις τα μέσα) και να μας πεις τι γίνεται; Θεωρητικά πρέπει να γίνεται.

Νομιζω οτι οι αλλες εξοδοι επειδη εχουν σταθερο σημα ειναι πιο πρακτικες γιατι η ρυθμιση της εντασης θα γινεται μονο απο το ποτενσιομετρο του cyrus.Η pre-out βγαζει μεταβλητο σημα,θα πρεπει δηλαδη να παιζει κανεις με δυο ρυθμιστικα εντασης (pioneer+cyrus) κατι καθολου πρακτικο.
Βεβαια δεν ξερω κατα ποσο θα υπαρχει ακουστη διαφορα στην ποιοτητα του ηχου και στις δυο περιπτωσεις παντως ο δρομος ειναι ....μακρυς

Απάντηση: Re: Χρησιμοποίηση AV receiver ως DAC

Νομιζω οτι οι αλλες εξοδοι επειδη εχουν σταθερο σημα ειναι πιο πρακτικες γιατι η ρυθμιση της εντασης θα γινεται μονο απο το ποτενσιομετρο του cyrus.Η pre-out βγαζει μεταβλητο σημα,θα πρεπει δηλαδη να παιζει κανεις με δυο ρυθμιστικα εντασης (pioneer+cyrus) κατι καθολου πρακτικο.
Βεβαια δεν ξερω κατα ποσο θα υπαρχει ακουστη διαφορα στην ποιοτητα του ηχου και στις δυο περιπτωσεις παντως ο δρομος ειναι ....μακρυς

Mα γινεται σε προενισχυτη (Pioneer) να ξανασυνδεσεις προενισχυτη (Cyrus);

Απάντηση: Re: Χρησιμοποίηση AV receiver ως DAC

Επίσης από τον Pioneer μέσω της Pre Output οδηγώ ένα συνδυασμό με Προ-Τελικό της Cyrus για να ακούω μουσική. Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη έξοδο του Pioneer, όπως DVR-Out, Tape-Out, προκειμένου να έχω ήχο με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις από τον Pioneer;

Όχι. Η σωστή είναι η preout. Το θέμα είναι ότι ο Cyrus δεν έχει είσοδο passthrough οπότε για να κάνεις σωστά την σύνδεση πρέπει να χρησιμοποιήσεις (αν διαθέτει βέβαια) το tape in-out του Cyrus. Διαφορετικά δεν αξιοποιείς τον av σου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ όσους μπήκαν στον κόπο να μου απαντήσουν.
Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο μήνυμά μου οδηγώ τον pro από την έξοδο Pre Out του AV ενισχυτή. Σίγουρα αυτός είναι ο σωστός τρόπος σύνδεσης, γιατί όταν ακούς από τα 5 ηχεία ταυτόχρονα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έχεις σωστό ήχο. Το μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να έχεις το ρυθμιστικό έντασης του pre σε συγκεκριμένη θέση πάντα, ώστε η ρύθμιση της έντασης να γίνεται από τον AV ενισχυτή.
Απλά σκεφτόμουν, ότι ίσως για ακρόαση στέρεο να βόλευε η έξοδος Tape Out του AV, σε αυτή την περίπτωση έχεις σταθερή έξοδο από τον AV, η ρύθμιση έντασης γίνεται μόνο από τον Pro και ίσως παρακάμπτονται κάποια τμήματα του AV ο οποίος θεωρητικά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λειτουργεί μόνο σαν DAC. Λέω να το δοκιμάσω από περιέργεια να δω τι γίνεται...
Πιστεύω ότι μια καλή λύση θα είναι ο Audiolab 8200DQ. Είναι DAC και Preamp, έχει το 32bit Sabre, είναι τηλεχειριζόμενος και έχει είσοδο HT-Passthrough. Αναμένεται στην αγορά μέχρι τον Ιανουάριο σε πολύ λογική τιμή από ό,τι ακούγεται. Περιμένω τα πρώτα reviews και αν είναι θετικά σκέφτομαι να τον αγοράσω.