Χρώμα!

Re: ΧΡΩΜΑ!

nafplio_2013_0041_by_etsap-d60xkoq.jpg

To κρασάρισμα παρέμεινε !!. Σε μένα τέτοια κάνει μόνο αν ξεχαστώ και αλλάξω σε g=1.0 ενω είμαι στα 8bit. Τα 16bit χρειάζονται σε κάθε αλλαγη color scace - profile. Και πριν σώσω jpeg αλλάζω σε 8bit από Picture.mode ..

To κρασάρισμα παρέμεινε !!. Σε μένα τέτοια κάνει μόνο αν ξεχαστώ και αλλάξω σε g=1.0 ενω είμαι στα 8bit. Τα 16bit χρειάζονται σε κάθε αλλαγη color scace - profile. Και πριν σώσω jpeg αλλάζω σε 8bit από Picture.mode ..

Αυτό ήταν... Τα είχα κάνει όλα σε 8bit. Τώρα νομίζω διορθώθηκαν.

Bamboo 16bit by AlexTheodin, on Flickr

Εμενα παλι δεν μου φαινεται καμια μεγαλη διαφορα εκτος απο την ενωση που εχουν τα bamboos.Ειναι σαν να προστεθηκε λιγο sharpness παραπανω.

Μάλλον δεν βλέπω και καλα , ποια η διαφορα, προσπαθω να καταλάβω .

Εμενα παλι δεν μου φαινεται καμια μεγαλη διαφορα εκτος απο την ενωση που εχουν τα bamboos.Ειναι σαν να προστεθηκε λιγο sharpness παραπανω.

Ακριβώς το βασικό ηταν να φύγει το posterization στα σκοτεινα που υπήρχε στην "εκτος προδιαγραφών" προηγούμενη προσπάθεια (ηταν στα 8bit ...). Τα άλλα (ουτε εγώ τα βλέπω στην οθόνη που είμαι τώρα, ίσως μετα στην καλή ..) είναι παράπλευρα bonus ..

Γενικά η μέθοδος με gamma 1.0 δίνει καλύτερο microcontrast/gradation στα σκοτεινά. Σε σημείο να χρειάζεται τελικά λιγότερο Sharpness .. και αυτό το θεωρώ θετικό. Στα εντομά σου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κάνει θετική διαφορά ..

Στην 24άρα Dell βλέπω καλύτερη υφή στο μπαμπού που είναι εστιασμένο και έχει φύγει σχεδόν τελείως ο θόρυβος στα σκοτεινά, δεξιά γωνία πάνω και αριστερά μεταξύ των καλαμιών. Γενικά όλη η εικόνα είναι πιο "στρωτή" ενώ παράλληλα το εστιασμένο καλάμι έχει καλύτερο μικροκοντράστ...

Ακριβώς, αυτό ήταν το θέμα. Ωραίο εργαλείο πάντως τελικά αυτό με το gamma αλλά απο λίγες δοκιμές που έκανα δεν προσφέρει πάντα κάτι. Στα σκοτεινά κυρίως που είπες. Διαφορές μεταξύ των δυο προφιλ που μου έδωσες όμως δεν έχω δει μεγάλες.

Στον θορυβο στα σκοτεινα δεξια νομιζω οτι εχει τη μεγαλυτερη διαφορα εχει ομαλοτερη υφη η εικονα .Κατα τα αλλα οι διαφορες ειναι τοσο μικρες που πρεπει να την ψειρισεις πολυ την εικονα για να δεις κατι.
Ηλια θα το δοκιμασω.Βασικα τωρα ξεκινησα μια αλλη τεχνικη να σωζω προοδευτικα την εικονα μεχρι να την φερω στη αναλυση που ειναι ετοιμη για ανεβασμα.Θα δοκιμασω και τις δυο και θα μεταφερω εντυπωσεις.

Αν κανει εστω και λιγη δουλεια στη σμικρυνση, ισως κανει μεγαλυτερη στην μεγενθυση... ή οχι?

Alex,

Τα δυό προφίλ δεν τα εδωσα για εναλλακτική χρήση.

Το RT_sRGB_g10 το χρησιμοποιούμε οταν δουλεύουμε ήδη σε sRGB και το RT_Large_g10 όταν δουλεύουμε σε ProphotoRGB.
Και μας λείπει και το αντίστοιχο AdobeRGB_g10 ... Alex, οπως είδα το χρησιμοποιείς το AdobeRGB, μάλλον το χρειάζεσαι .. θα το φτιάξουμε.

Η λογική είναι ουσιαστικά να μην αλλάξουμε color space αλλά μονο το gamma του, διότι καθε αλλαγή color space είναι ενας μετασχηματισμός που εισάγει και κάποια παραμόρφωση.

Αν κανει εστω και λιγη δουλεια στη σμικρυνση, ισως κανει μεγαλυτερη στην μεγενθυση... ή οχι?

Οχι ..μαλλον χειρότερο είναι για μεγένθυση .. έτσι λένε οι αυθεντίες στα ImageMagic forums .. και προτείνουν κατι κόλπα με "sigmadoization".

Η λογική είναι ουσιαστικά να μην αλλάξουμε color space αλλά μονο το gamma του, διότι καθε αλλαγή color space είναι ενας μετασχηματισμός που εισάγει και κάποια παραμόρφωση.

Τωρα μας το λες δηλαδη...? Που αρχισα να αλλαζω και σε Lab...? :ADFAD2:

και προτείνουν κατι κόλπα με "sigmadoization".

ΟΧΙ άλλα επιστημονικα... δεν τα σηκωνει η καρταααααααααα............. :flipout::flipout::flipout:

Στον θορυβο στα σκοτεινα δεξια νομιζω οτι εχει τη μεγαλυτερη διαφορα εχει ομαλοτερη υφη η εικονα .Κατα τα αλλα οι διαφορες ειναι τοσο μικρες που πρεπει να την ψειρισεις πολυ την εικονα για να δεις κατι.
Ηλια θα το δοκιμασω.Βασικα τωρα ξεκινησα μια αλλη τεχνικη να σωζω προοδευτικα την εικονα μεχρι να την φερω στη αναλυση που ειναι ετοιμη για ανεβασμα.Θα δοκιμασω και τις δυο και θα μεταφερω εντυπωσεις.

Mα αυτά τα δυο συνδυάζονται .. προοδευτική σμίκρυνση π.χ. σε 3 βήματα + gamma1 στα 2 απο αυτά τα βήματα .. αν και με το gamma1 μπορείς να αφαιρέσεις ενα βήμα ..

Αν μπορείς ανέβασε κανένα tiff οπως σου ζήτησα .. http://www.avclub.gr/forum/showthre...ωτοσοπ?p=1056772019&viewfull=1#post1056772019

Ηλια tiff ολοκληρο λιγο δυσκολο.Αλλα μπορω να ανεβασω μερικα crops.
Πες μου που μονο.
Αν θες δες και στο flickr μου που εχω καποια crops
Εχουν φαει resize βεβαια.

Last edited:

Τωρα μας το λες δηλαδη...? Που αρχισα να αλλαζω και σε Lab...? :ADFAD2:

ΟΧΙ άλλα επιστημονικα... δεν τα σηκωνει η καρταααααααααα............. :flipout:

:guitarist: Χμμ το Lab είναι καλό για upsampling :music-smiley-005:

.. οχι να σε πειράξουν τα "επιστημονικά" σιγά τα επιστημονικά .. σιγμοειδής καμπύλη gamma εννοεί σαν αυτές που ανεβάζουν το κοντραστ ...:offtopic:.

Nα μου πείς οτι είμαστε εκτός θέματος εδώ και 10 μηνύματα να πω ναί ... κανονικά έπρεπε να μιλάμε για το CIECAM02 .. https://sites.google.com/site/clifframes/ciecam02plugin :drummer: :musicus:

.. κανονικά έπρεπε να μιλάμε για το CIECAM02 ..

Αντε, να μιλισουμε και γι αυτο... γρηγορα κατεβηκε, γρηγορα εγκατασταθηκε, γρηγορα φορτωσε... αλλα τι εκανε, κανεις δεν καταλαβε... μου εδωσε λευκο στο D50 στο εμπα με προφοτο και D65 στο εβγα με sRGB... ολα στο αυτοματο, πρεπει να μου κρασαρισε τα μαυρα και να μου χαλασε το WB (το οποιο το ξαναεφτιαξα λιγο)...

_MG_3411 by 1L1as, on Flickr

...τι ειπαμε κανει αυτο...????