Χρόνια Πολλά Μίκη!

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
20,046
Μεσευρώπη
Έκλεισε σήμερα τα 90 του χρόνια ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας μουσικός (ή μήπως απλά ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας;). Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε πολέμους και κατοχή, υπέστη πολιτικούς διωγμούς και απόλαυσε τιμές όσο λίγοι, είδε τα όνειρά του για μιά ελεύθερη Ελλάδα να πραγματοποιούνται (εν μέρει) και ζει τώρα στο ηλιοβασίλεμα της ζωής του το γκρέμισμα αυτών των ονείρων. Είθε να ζήσει αρκετά για να δει τη χιλιοβασανισμένη και πολυαγαπημένη του πατρίδα να ξεπερνάει και αυτή τη στενωπό, όπως πέρασε τόσες άλλες.

Χρόνια Πολλά Μίκη!

(και δόξα τω θεώ να λες)

https://www.youtube.com/watch?v=X6pbn-KsXTI

Σπανια, πολυ σπάνια, πάρα πολυ σπάνια, τυχαινει το μέλος να παντρευεται πραγματικά την μεγάλη ποίηση.

Και αυτο το έκανε, μπορεσε να το κάνει σ'αυτην την ζωή ο Θεοδωράκης, γιαυτο και τον κατατάσω στους μεγάλους Ελληνες συνθέτες.
Ο Θεός να του δωσει ακόμα χρόνους και πάθος για το φως όπου και αν το διακρίνει.

Νομιζω οτι ο Μικης, ο Ξαρχακος, ο Σαββοπουλος, και ο Μικρουτσικος θα ειναι η "σφραγιδα" αυτου που θα ονομάζεται Ελληνικη τεχνη.
Να δουμε ποιος θα κλεισει τελευταιος την πορτα.

Χρονια πολλα Μικη.

Θεωρω το Αξιον Εστι μέγιστο δίσκο

Απάντηση: Re: Χρόνια Πολλά Μίκη!

Σπανια, πολυ σπάνια, πάρα πολυ σπάνια, τυχαινει το μέλος να παντρευεται πραγματικά την μεγάλη ποίηση.

Και αυτο το έκανε, μπορεσε να το κάνει σ'αυτην την ζωή ο Θεοδωράκης, γιαυτο και τον κατατάσω στους μεγάλους Ελληνες συνθέτες.
Ο Θεός να του δωσει ακόμα χρόνους και πάθος για το φως όπου και αν το διακρίνει.

Νομιζω οτι ο Μικης, ο Ξαρχακος, ο Σαββοπουλος, και ο Μικρουτσικος θα ειναι η "σφραγιδα" αυτου που θα ονομάζεται Ελληνικη τεχνη.
Να δουμε ποιος θα κλεισει τελευταιος την πορτα.

Χρονια πολλα Μικη.

Θεωρω το Αξιον Εστι μέγιστο δίσκο

Και ο Μαρκόπουλος

Πολύ μεγάλος!!!
Σπουδαίος ως συνθέτης τραγουδιών αλλά εγώ πάντα θα αναρωτιέμαι για το τι θα μας είχε δώσει αν συνέχιζε στα μονοπάτια της Λόγιας μουσικής.
Μια Παρουσίαση έργου κλασικής μουσικής του Μίκη εδώ.
Το έργο παρακάτω.
Για όσους δεν θέλουν να το ακούσουν ολόκληρο ας ξεκινήσουν από το 2:47 (II μέρος) ή το 10:12 (IV μέρος) με την ένταση δυνατά!!!

https://www.youtube.com/watch?v=bFyfXN0WnHM

Από τα λόγια έργα του μου αρέσει περισσότερο η Ραψωδία για Τσέλο και Ορχήστρα. Δεν τη βρήκα στο youtube, ας βάλω λοιπόν ένα τραγούδι.

https://www.youtube.com/watch?v=OugS0b-qwEg

Πείτε με ρούλη αν θέλετε, αλλά αυτό το τραγούδι μου φέρνει πάντα ένα κόμπο στο λαιμό.

Έκλεισε σήμερα τα 90 του χρόνια ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας μουσικός (ή μήπως απλά ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας;).

Χρόνια του πολλά!!! :ernaehrung004:
Και προσωπικά θα επιλέξω την κουρτίνα δύο, τον θεωρώ τον σπουδαιότερο Έλληνα εν ζωή γενικά.

Μιλάμε για τον Θεοδωράκη...που από βασανισμένος αριστερός κατέβηκε στις εκλογές με την ΝΔ...sorry δεν θα πάρω...για εμένα αποτελεί ιδεολογικό προδότη πρώτης γραμμής...

Το νήμα αφορά τα γενέθλια του Μίκη και όχι την ιδεολογική "καθαρότητά" του. Θα παρακαλούσα πολύ, να μην υπεισέλθουμε σ' αυτό. Εξάλλου ο Μίκης-σύμβολο ξεπερνά όλες τις άλλες ιδιότητές του, ανεξάρτητα τις εκάστοτε αμφιλεγόμενες επιλογές του.

Χρόνια Πολλά, λοιπόν και...

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο

Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου...

Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε πολέμους και κατοχή, υπέστη πολιτικούς διωγμούς

Sorry, αλλα αμφιβαλλω αν τα εζησε σε προσωπικο επιπεδο! Τα ανωτερω τα εχει αναιρεσει μονος του, οταν πριν 3 περιπου χρονια δηλωσε on camera οτι τωρα οι Ελληνες ζουν τα χειροτερα στην ιστορια τους!
Σαν συνθετη του "βγαζω το καπελο".

Ως μέγεθος ο Μίκης μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Μάνο.......
ο Ξαρχάκος (δικός μου αγαπημένος) δεν παίζει σε αυτήν την "πίστα". Ίσως να έχει να κάνει και με το γεγονός της σχετικά μικρότερης δισκογραφίας
Οι υπόλοιποι είναι κατά την γνώμη μου αρκετά πιο κάτω....
Τον Σαββόπουλο σας τον χαρίζω.....

Η πόρτα σε τέτοια μεγαθήρια δεν κλείνει ποτέ....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μιλάμε για τον Θεοδωράκη...που από βασανισμένος αριστερός κατέβηκε στις εκλογές με την ΝΔ...sorry δεν θα πάρω...για εμένα αποτελεί ιδεολογικό προδότη πρώτης γραμμής...

Έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα να κάνει μαλακίες...Οι καλλιτέχνες είναι περίεργα όντα....

Γιώργο, για το Σαββόπουλο θα διαφωνήσω. Εμένα καλλιτεχνικά πάντα με εξέφραζε περισσότερο από τους υπόλοιπους, περιλαμβανομένου και του Θεοδωράκη. Πάντως σε ευχητήρια γενεθλίων, επιμένω, δεν έχουν νόημα οι προσωπικές μας αποτιμήσεις για την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα των καλλιτεχνών και θα ξανά παρακαλούσα, να μην επεκταθούμε.
Όσο γι' αυτό:
...Έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα να κάνει μαλακίες...Οι καλλιτέχνες είναι περίεργα όντα....
συμφωνώ απολύτως!

Απάντηση: Re: Χρόνια Πολλά Μίκη!

Ως μέγεθος ο Μίκης μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Μάνο.......
ο Ξαρχάκος (δικός μου αγαπημένος) δεν παίζει σε αυτήν την "πίστα". Ίσως να έχει να κάνει και με το γεγονός της σχετικά μικρότερης δισκογραφίας
Οι υπόλοιποι είναι κατά την γνώμη μου αρκετά πιο κάτω....
Τον Σαββόπουλο σας τον χαρίζω.....

Η πόρτα σε τέτοια μεγαθήρια δεν κλείνει ποτέ....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έχει κερδίσει με το σπαθί του το δικαίωμα να κάνει μαλακίες...Οι καλλιτέχνες είναι περίεργα όντα....

Νομίζω,ότι ήθελε να περάσει μήνυμα συμφιλίωσης τότε....μην το βλέπουμε στενά κομματικά

O Μίκης έγραψε μεγάλη λαϊκή μουσική που θα μείνει για πάντα. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Δε θα τον χαρακτηρίσω ούτε τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα μουσικό (ο Καβάκος τότε τι είναι πχ?), ούτε τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα συνθέτη, ούτε βεβαίως τον μεγαλύτερο εν ζωή Έλληνα γενικότερα. Ο Μίκης ήταν ένας εξαίρετος μάνατζερ του εαυτού του, αφού την (ομολογουμένως υπέροχη) λαϊκή μουσική που έγραψε την στόλισε με εθνοπατριωτικοαγωνιστικό άρωμα, αυτό που πούλγε μονίμως σ'αυτόν τον τόπο, κι έτσι κατέληξε να είναι ο πιο προβεβλημένος συνθέτης που έζησε ποτέ σ'αυτόν τον τόπο, και θα φύγει δοξασμένος και ζάπλουτος. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι παρεπιπτόντως δεν ενέπνευσε τον λαό σε δύσκολες στιγμές, ενώ δεν έχω και λόγο να αμφισβητήσω και τους αγώνες του, όταν αυτοί έγιναν (γιατί μετά τους ακύρωσε από μόνος του).

Το συμφωνικό του έργο δε μου λέει πολλά, θεωρώ ότι αν είχε γραφεί από κάποιον άλλο τώρα δε θα παιζόταν σήμερα. Με εξαίρεση φυσικά το Άξιον Εστί (που εν μέρει είναι συμφωνικό) και το Canto General (τη συμφωνική εκδοχή του). Αλλά αυτά τα δυο τελευταία θεωρώ ότι την τελειότητα του ως σύνολο τη χρωστάν περισσότερο στον Ελύτη και τον Νερούδα αντίστοιχα, παρά στον Μίκη.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα απ'τις ενστάσεις μου, χαίρομαι που ο Μίκης υπήρξε και που έγραψε τα τραγούδια που έγραψε, και χρόνια του πολλά και να'ναι πάντα καλά.