Χρονοδιακόπτης για θερμοσίφωνα

Status
Not open for further replies.

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,551
Χρειαζομαι την βοηθεια των ηλεκτρολογων του site για να αλλαξω εναν απλό διακόπτη-ασφάλεια.

Ο διακόπτης είναι αυτος που βλεπουμε στην φωτο
Switch.jpg

Θεωρω ότι απλά στην γραμμή που είναι η φάση, έχει μπει ο παραπάνω διακόπτης και ανοιγοκελινει τον θερμοσιφωνα.
Θελω λοιπόν να αφαιρέσω αυτον τον διακόπτη και να βαλω καποιον αλλον που να έχει και timer.
Ψαχνοντας μπορω να πω οτι μπερδευτηκα περισσοτερο.

Βρηκα πχ αυτον http://www.antoniadis.com.gr/product_info.php?products_id=3732 αλλα δεν ξερω αν κανει για την δουλεια που τον θελω. Αυτα που λεει φυσικα για εφεδρειες δεν τα καταλαβαινω καθολου.
Συνεχιζοντας το ψαξιμο, διαβασα οτι οι χρονοδιακοπτες επειδη δεν αντεχουν το φορτίο και θα καουν πρεπει να μπει κι ενα ρελε.

Μπορειτε να με καθοδηγησετε στο τι πρεπει να κανω;
Ποια ειναι η συνδεσμολογια που πρεπει να τηρησω;

να μην κάνεις τίποτα. Να φωνάξεις ηλεκτρολόγο που ξέρει. φιλικα!

Τοσο δυσκολο ειναι;
Εδω εχουμε εγκαταστησει πανια, προβολεις, ενισχυτες, htpc, calibration με χρωματογραφο ;)
Σε μια ασφαλεια θα κολλησουμε;

Κοίτα αν ειναι να παρει 100 ευρω για να μου βαλει μια ασφαλεια, 5 λεπτα δουλεια, δεν παιζει.
Αλλωστε γι αυτο ρωτησα στο forum

Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και ασφάλεια 20Α που δεν φαίνεται στην φωτο,γιατί αν δεν υπάρχει η έχει αφαιρεθεί για κάποιο λόγο,είναι ''έγκλημα'' και θα πρέπει επειγόντως να προστεθεί στο συγκεκριμένο κύκλωμα.
Τώρα στο διαταύτα,καλό είναι να φωνάξεις κάποιον ηλεκτρολόγο να σου προσθέσει έναν χρονοδιακόπτη και ένα ρελέ ισχύος οπωσδήποτε,γιατί το ''φορτίο'' ενός ηλ.θερμοσίφωνα είναι μεγάλο.
Το ρελέ ισχύος που θα οπλίζει τις ώρες που θα ''του λέει'' ο χρονοδιακόπτης πρέπει να είναι κάτ' ελάχιστο 2x25A,αν και 'γώ προτιμώ για περισσότερη αντοχή 2x40A.
Το πηνίο του ρελέ θα παίρνει φάση από την εντολή του χρονοδιακόπτη και ουδέτερο θα έχει σταθερά από την μπάρα του ουδετέρου.
Πάντως επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα δεν συγχωρεί λάθη και σκοτώνει όπως σου είπα και παραπάνω καλά θα κάνεις να πάρεις μια προσφορά από έναν ηλεκτρολόγο για να είσαι σίγουρος και ασφαλής.

Re: Απάντηση: Χρονοδιακόπτης για θερμοσίφωνα

Εγώ στη θέση σου θα προτιμούσα να φώναζα έναν επαγγελματία, μπορεί να πληρώσεις παραπάνω αλλά θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και ασφαλές!

Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και ασφάλεια 20Α που δεν φαίνεται στην φωτο,γιατί αν δεν υπάρχει η έχει αφαιρεθεί για κάποιο λόγο,είναι ''έγκλημα'' και θα πρέπει επειγόντως να προστεθεί στο συγκεκριμένο κύκλωμα.
Τώρα στο διαταύτα,καλό είναι να φωνάξεις κάποιον ηλεκτρολόγο να σου προσθέσει έναν χρονοδιακόπτη και ένα ρελέ ισχύος οπωσδήποτε,γιατί το ''φορτίο'' ενός ηλ.θερμοσίφωνα είναι μεγάλο.
Το ρελέ ισχύος που θα οπλίζει τις ώρες που θα ''του λέει'' ο χρονοδιακόπτης πρέπει να είναι κάτ' ελάχιστο 2x25A,αν και 'γώ προτιμώ για περισσότερη αντοχή 2x40A.
Το πηνίο του ρελέ θα παίρνει φάση από την εντολή του χρονοδιακόπτη και ουδέτερο θα έχει σταθερά από την μπάρα του ουδετέρου.
Πάντως επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα δεν συγχωρεί λάθη και σκοτώνει όπως σου είπα και παραπάνω καλά θα κάνεις να πάρεις μια προσφορά από έναν ηλεκτρολόγο για να είσαι σίγουρος και ασφαλής.

Σ ευχαριστω για την βοηθεια.
Σαν 1η φαση ρωτησα τυχαια εναν ηλεκτρολογο και μου ζητησε 100 ευρω.
Ετσι μπηκα στην ιδεα να το κανω μονος μου.
Γενικα εχω την αποψη, ο καθενας στη δουλεια του, αλλα μην το ξεφτιλισουμε κιολας.
Ο χρονοδιακοπτης κανει 15, αλλα 10 ευρω το ρελε, τα 100 που μου ειπαν τα θεωρησα ακριβο ποσο

Πλακάδες, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι δεν έχουν στάνταρ τιμοκατάλογο. Ο καθένας ζητάει ότι θέλει και συνήθως οι τιμές έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Εκατό ευρώ και μένα μου φαίνονται πολλά για την συγκεκριμένη δουλειά. Πάρε και άλλες προσφορές.

Η γενική ασφάλεια πόσα AMP και Volt είναι;
Δεν μου κάθεται καλά που βλέπω 415V,το θετικό ότι κόβει και τον ουδέτερο.

Last edited:

Αυτό πού φαίνεται στη φωτό,λογικά,είναι ο διπολικός διακόπτης του ηλ.θερμοσίφωνα και οι προδιαγραφές του είναι σωστές.

Η γενικη ασφαλεια ειναι 63Α 415V.
Ειναι τριπλη, προφανως λογω τριφασικου.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δε συμπαθεί τους επιπόλαιους, τους αφηρημένους και τους άσχετους!

Πλήρωσε επαγγελματία για να κάνεις τη δουλειά σου. Τα 100 μπορεί να σου τα ζήτησε ο μάστορης για να σε αποφύγει, λόγω φόρτου εργασίας. Ψάξε για άλλον.

Χρειαζομαι την βοηθεια των ηλεκτρολογων του site για να αλλαξω εναν απλό διακόπτη-ασφάλεια.

Ο διακόπτης είναι αυτος που βλεπουμε στην φωτο
View attachment 97890

Θεωρω ότι απλά στην γραμμή που είναι η φάση, έχει μπει ο παραπάνω διακόπτης και ανοιγοκελινει τον θερμοσιφωνα.
Θελω λοιπόν να αφαιρέσω αυτον τον διακόπτη και να βαλω καποιον αλλον που να έχει και timer.
Ψαχνοντας μπορω να πω οτι μπερδευτηκα περισσοτερο.

Βρηκα πχ αυτον http://www.antoniadis.com.gr/product_info.php?products_id=3732 αλλα δεν ξερω αν κανει για την δουλεια που τον θελω. Αυτα που λεει φυσικα για εφεδρειες δεν τα καταλαβαινω καθολου.
Συνεχιζοντας το ψαξιμο, διαβασα οτι οι χρονοδιακοπτες επειδη δεν αντεχουν το φορτίο και θα καουν πρεπει να μπει κι ενα ρελε.

Μπορειτε να με καθοδηγησετε στο τι πρεπει να κανω;
Ποια ειναι η συνδεσμολογια που πρεπει να τηρησω;

Α. Αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία δεν είναι διακόπτης αλλά είναι διακόπτης και ασφάλεια μαζί οπότε δεν υπάρχει θέμα ώστε να υπάρχει και ξεχωριστή ασφάλεια. Η τίμή του όμως είναι λάθος. Δεν μπορεί να είναι 40Α για θερμοσίφωνα σπιτιού. Το πολύ πρέπει να είναι 25Α. (τιμή HAGER 11,98 )

Β. Για να συνδεθεί χρονοδιακόπτης χρειάζεται ρελέ. (τιμή HAGER ρελέ δύο επαφών 17,2 )

Γ. Χρονοδιακόπτης μπορεί να μπεί αναλογικός ή ψηφιακός.
τιμή HAGER αναλογικός με εφεδρεία - 24 ωρών 52.56 - 7 ημερών 63,48
τιμή HAGER ψηφιακός με εφεδρεία - 24 ωρών 61,37 - 7 ημερών 69,27

Δ. Ο χρονοδιακόπτης από antoniadis.com δεν κάνει γιατί έχει μικρό ρεύμα επαφής.

Ε. Αν ο ηλεκτρολόγος ζήτησε 100 μαζί με τα υλικά πολύ λίγα ζήτησε.

Α. Αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία δεν είναι διακόπτης αλλά είναι διακόπτης και ασφάλεια μαζί οπότε δεν υπάρχει θέμα ώστε να υπάρχει και ξεχωριστή ασφάλεια. Η τίμή του όμως είναι λάθος. Δεν μπορεί να είναι 40Α για θερμοσίφωνα σπιτιού. Το πολύ πρέπει να είναι 25Α. (τιμή HAGER 11,98 )

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω μαζί σου και να επιμείνω ότι το συγκεκριμένο εξάρτημα της siemens είναι ένας διπολικός διακόπτης 40Α και τίποτε άλλο.
Μπορεί η ασφάλεια να είναι πιο κάτω η πιό πάνω και να μήν φαίνεται στην φωτό.
Επίσης να ενημερώσω ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο HD384 απαγορεύεται η διπολική ασφάλεια να είναι και όργανο διακοπής,για όποιους ηλεκτρολόγους έβαζαν διπολικές ασφάλειες σε παροχές ηλ.κουζίνων και ηλ.θερμοσιφώνων.

Το φόρουμ και τα μέλη του δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για την οποιαδήποτε
ζημιά συμβεί σε υλικά είτε σε κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας..

Σου προτάθηκε να καλέσεις εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο, που είναι και το σωστό.
Επιμένεις να το κάνεις μόνος παρ´όλες τις ελλειπείς γνώσεις σου.

Καλή τύχη.

Το νήμα κλειδώνεται.

Status
Not open for further replies.