Χτίσιμο ενός HTPC από την αρχή. Vista 32-bit ή 64-bit?

Το θέμα έχει κατά καιρούς απασχολήσει - αρκετά, θα έλεγα - το forum (και όχι μόνο). Εκτός από γενικές απόψεις δεν έχω εντοπίσει κάπου μια σούμα των ιδιαιτεροτήτων και των ΣΥΝ ή ΠΛΗΝ που έχει κάθε βερσιόν του συγκεκριμένου λογισμικού.

Επειδή είμαι στην διαδικασία ενός εξ αρχής στησίματος υπολογιστή, ο οποίος - σε αντίθεση με τους προηγούμενους - θα αναλάβει αποκλειστικά τον ρόλο του HTPC, και ο οποίος είναι σχετικά σύγχρονος, θα ξαναθέσω την ερώτηση-δίλημμα που απασχολεί πολλούς.

Παραθέτω το βασικό configuration του υπό κατασκευήν HTPC:
- Intel E8400 --> 3.0 GHz Core 2 Duo (Penryn) CPU
- Abit IP35 Pro --> Intel P35 Express / ICH9R Chipset Motherboard
- 2 x WD Raptor SATA 150 GB HDD --> RAID 1 (system)
- 2 x WD Barracuda SATA-2 500 GB HDD --> (storage)
- 4 x 1 GB Transcend AxeRAM --> 1066 MGhz DDR-2 memory DIMMs
- Sapphire ATI HD3870 GPU (η απλή)
- Creative X-Fi Platinum ή Auzentech Meridian κάρτα ήχου
- LG GGW-H20L Multi combo drive (BD-R/RW & HD-DVD ROM)
- NEC OptiArc AD-7191A LightScribe DVD-R/RW Drive
Όλα αυτά σε ένα από τα νέα κουτιά της Thertmaltake με τροφοδοτικό Etasis 650W.

Έχω στη διάθεσή μου πλήρη έκδοση Windows Vista Ultimate, που σημαίνει πως μου δίνεται η δυαντότητα να διαλέξω εγκατάσταση ή της 32μπιτης ή της 64μπιτης έκδοσης.

Ζητώ, λοιπόν, να μάθω αν θα υπάρξουν προβλήματα τόσο με τους οδηγούς των διαφόρων εξαρτημάτων (και περιφεριακών, όπως εκτυπωτές, scanners, εξωτερικοί δίσκοι κλπ., τα οποία δεν αναφέρω εδώ για λόγους οικονομίας) όσο και με τα πιο δημοφιλή προγράμματα, που χρησιμοποιούνται σε ένα HTPC, όπως τα:
- Any DVD
- PowerDVD Ultra
- Zoom Player
- FFD Show
- DScaler, κλπ.
καθώς και για τα:
- Nero 8
- DVD Fab (σε όλες του τις εκδόσεις, και φυσικά στην τελευταία DVDFab HD Decrypter)
- DVD Decrypter, κλπ.

Ακόμα, βέβαια αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες (π.χ. 64μπιτες εκδόσεις) στα πιο κοινά προγράμματα, όπως το MS Office, το Acrobat Reader, το Photo Show, κλπ.

Ζητάω πολλά;

Παναγιώτη,

Εξαιρετικά πολύ καλή σύνθεση στο hardware, τα προγράμματα που παραθέτεις τα έχω δοκιμάσει όλα σε περιβάλλον Vista και θα παίξουν απροβλημάτιστα.

Μια μόνο παρατήρηση αντί για τον Intel E8400 3.0 GHz Core 2 Duo δεν χρησιμοποιείς την 4 πύρινη έκδοση του μιας και το υπόλοιπο υλικό κινείτε σε κορυφαία επίπεδο κατά την ταπεινή μου άποψη

Μια ερωτηση, το νεκ τι το θες?

Οσον αφορα το software που αναφερεις, παιζουν ολα σε vista 32 στο δικο μου πισι !

Η ερώτηση σχετίζεται τόσο με την ευχρηστία των 64μπιτων όσο και με την RAM

Παναγιώτη,

Εξαιρετικά πολύ καλή σύνθεση στο hardware, τα προγράμματα που παραθέτεις τα έχω δοκιμάσει όλα σε περιβάλλον Vista και θα παίξουν απροβλημάτιστα.

Τι εννοείς;
Ότι θα παίξουν σε Vista 32μπιτα;

Αν ναι, αυτό το ξέρω. Ήδη χρησιμοποιώ 32μπιτα Vista Ultimate με Core Duo Quad Q6600 --> 2.4 Ghz (σε ίδια μητρική) και πλην ασήμαντων και μεμονωμένων περιπτώσεων, δεν είχα πρόβλημα.

Ή εννοείς σε περιβάλλον με 64μπιτα;

Μια μόνο παρατήρηση αντί για τον Intel E8400 3.0 GHz Core 2 Duo δεν χρησιμοποιείς την 4 πύρινη έκδοση του μιας και το υπόλοιπο υλικό κινείτε σε κορυφαία επίπεδο κατά την ταπεινή μου άποψη

Φίλε Eki, ο λόγος που επέλεξα τον Ε8400 είναι το κόστος, μιας και ο συγκεκριμένος είναι στα 170 ευρώ, έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά, μου φτάνει - ελπίζω - για HTPC, ενώ για όλα τα άλλα χρησιμοποιώ έναν ήδη υπάρχοντα υπολογιστή με τον παραπάνω αναφερόμενο 4-πύρηνο.

Προς Browser:

Μια ερωτηση, το νεκ τι το θες?

Επειδή είναι πολύ φτηνά πια αυτά τα drives, ήθελα να είχα ένα δεύτερο, για γρήγορες αντιγραφές.

Οσον αφορα το software που αναφερεις, παιζουν ολα σε vista 32 στο δικο μου πισι !

Για να μην επαναλαμβάνω πως τα έχω δοκιμάσει, δες παραπάνω.

Το ερωτηματικό για την εγκατάσταση ή μη των 64-μπιτων έχει να κάνει τόσο με την ταχύτητα και την ευχρηστία τους (πάντα σε σχέση με τα 32-μπιτα) και βέβαια με την δυνατότητα που έχουν να χρησιμοποιούν (και να διαθέτουν σε εφαρμογές) όλη την μνήμη RAM των 4 GB.

Last edited:
Στο χέρι

γιατί vista?

Γιατί, όπως γράφω, τα έχω στο χέρι, έτοιμα για εγκατάσταση.

Και είναι τα Ultimate Full Edition Ελληνικά (ούτε DSP ούτε OEM), ορίτζιναλ με άδεια χρήσης.

(Ώπα, κάτι έκανα και ποσταρίστηκε δυο φορές το μήνυμα!! Σόρυ)

Αν το o/c δεν είναι το βασικότερο ζητούμενο, μείνει μακριά από ABIT. Έχουν πολλά - τρελά προβλήματα.

Last edited:
Τι τα θες τα 64μπιτα; Είναι πολύ πιθανό να έχεις "προβληματάκια"...
Καταρχην είναι δεδομένο ότι οι drivers στα 32μπιτα έχουν υποστεί πολύ καλύτερο development για ευνόητους λόγους...

Abit

Αν το o/c δεν είναι το βασικότερο ζητούμενο, μείνε μακριά από ABIT. Έχουν πολλά - τρελά προβλήματα.

Έχω ήδη την παραπάνω μητρική όπως έγραψα παραπάνω, και μέχρι σήμερα δεν είχα ΟΥΤΕ ένα πρόβλημα, τουλάχιστον κάτι που να σχετίζεται με αυτήν.

Η δε συγκεκριμένη έχει κατά καιρούς (αφού την είχα ήδη εγκαταστήσει και θέσει σε χρήση) πάρει τις καλύτερες κριτικές από διάφορους τεσταδόρους (ειδικού τύπου και μη).

Και, το κυριότερο, είναι πολύ φτην'η με αυτά που προσφέρει.

Για αυτό, λοιπόν, την επέλεξα.

Γενικότερα, εγώ πιστεύω ότι τα 64bits είναι πραγματικά χρήσιμα σε ελάχιστο κόσμο (για client χρήση εννοώ - όχι server).

Πρακτικά, 64bit OS χρειάζεσαι αν:

- Οι εφαρμογές σου είναι 64μπιτες και επωφελούνται ουσιαστικά, ή δεν τρέχουν καν σε 32bit περιβάλλον
- Για οποιονδήποτε λόγο έχεις πραγματικά μεγάλες απαιτήσεις για RAM - ένα HTPC ας πούμε είναι απόλυτα καλυμμένο με 1GB RAM, 2GB αν τρέχει Vista.

Θέμα επιδόσεων για χρήση HTPC πρακτικά δεν υπάρχει, μιας και οι σύγχρονοι επεξεργαστές έχουν υπέρ αρκετή ισχύ για οποιαδήποτε σχετική διεργασία.

oxi φιλε υπομονη .
και φυσικα οχι στον δυπηρηνο(δεν μπορουν να παιξουν καλα οι 2πυρινοι hd)ασχετα με το κοστος που ειπες και το τι καρτα θα βαλεις. αλλα ναι στον q6600
και εγω θελω να φτιαξω αλλα περιμενω ton intel 8core σε λιγους μηνες και το vista sp1 32 bit που βλεπει και τα 4 gb.περιμενε να δεις τι παιζει και με τις νεες gf9xxx series να δεις τι κανουν οσο αφορα το hd.τα 4 gb καλα ειναι αλλα εγω θα προτειμουσα ddr3 4gb και board που να τα υποστηριζει.

Re: Απάντηση: Χτίσιμο ενός HTPC από την αρχή. Vista 32-bit ή 64-bit?

(δεν μπορουν να παιξουν καλα οι 2πυρινοι hd)

Τι ακριβώς εννοείς;

το vista sp1 32 bit που βλεπει και τα 4 gb.

Μόνο τα βλέπει.. Δεν τα κάνει και κάτι.. ;)

περιμενε να δεις τι παιζει και με τις νεες gf9xxx series να δεις τι κανουν οσο αφορα το hd.τα 4 gb καλα ειναι αλλα εγω θα προτειμουσα ddr3 4gb και board που να τα υποστηριζει.

Για HTPC δεν μιλάμε τόση ώρα; Τι να την κάνει την κάρτα γραφικών 9χχχ και την μνήμη 4GB DDR3?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χτίσιμο ενός HTPC από την αρχή. Vista 32-bit ή 64-bit?

κοιτα μπορει να συμβιβαστει και με ποιο απλα .οι δυπυρηνοι οχι δεν παιζουν γιατι οταν θα θα παιξει ενα βιντεο που δεν θα ειναι μπλου ρεει η avc η επιταχυνση του θα γινει απο το cpu και πρεπει να ειναι πολυ "δυνατο" την 9600 θα την προτεινα ως καλυτερη γιατι οντως ειναι για βιντεο αλλα και παιχνιδια .ειδικα αν ωριμασουν και οι drivers σε λιγο καιρο οπως της ατι θα ειναι πολυ καλυτερη.εγω ετσι θα το εκανα για "flawless" αναπαραγωγη αλλα οπως ειπα μπορει να συμβιβαστει και πιο mainstream hardware το οποιο ομως θα εχει επιπτωσεις.-bye-
Τι ακριβώς εννοείς;

Μόνο τα βλέπει.. Δεν τα κάνει και κάτι.. ;)

Για HTPC δεν μιλάμε τόση ώρα; Τι να την κάνει την κάρτα γραφικών 9χχχ και την μνήμη 4GB DDR3?

και στο κατω κατω htpc ειναι .δεν θα χρειαστει να κανει και κανα recode κανα βιντεο hd ... ε εκει λοιπον θελει πολλους πυρηνες.

HTPC, Vista και επεξεργαστές

Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω όλους σας για τις παρεμβάσεις, γνώμες και συμβουλές σας.

Απ' ότι αντιλαμβάνομαι δεν συστήνονται 64-μπιτα Vista για εφαρμογές, που ήδη δουλεύουν καλά σε 32-μπιτα.

Επίσης να πω πως πείσθηκα πιο πολύ μετά την παρατήρηση του Στράτου:

"Καταρχην είναι δεδομένο ότι οι drivers στα 32μπιτα έχουν υποστεί πολύ καλύτερο development για ευνόητους λόγους..."

Τέλος θέλω επίσης να πω πως η επιλογή του διπύρηνου E8400 δεν έγινε τυχαία, αλλά μετά από αρκετό διάβασμα ελέγχων, που είναι διάσπαρτοι στα περιοδικά και στο Δίκτυο.

Για αναπαραγωγή, αλλά ακόμα και για επεξεργασία HD Video, οι νέοι Penryn λαμβάνουν πολύ καλές κριτικές, και για επεξεργασία είναι ελαφρά πιο πίσω από τον Q6600, όχι όμως τραγικά πίσω. Φυσικά, το κόστος σε συνδυασμό με την ύπαρξη άλλου υπολογιστή με Q6600 έγειραν την ζυγαριά υπέρ του πρώτου.

Αλλά ας μην μετατρέψουμε το θέμα σε συζήτηση αντεκλήσεων υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου επεξεργαστή.

Το ζήτημα είναι για τα Vista, 64 ή 32.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χτίσιμο ενός HTPC από την αρχή. Vista 32-bit ή 64-bit?

κοιτα μπορει να συμβιβαστει και με ποιο απλα .οι δυπυρηνοι οχι δεν παιζουν γιατι οταν θα θα παιξει ενα βιντεο που δεν θα ειναι μπλου ρεει η avc η επιταχυνση του θα γινει απο το cpu και πρεπει να ειναι πολυ "δυνατο" την 9600 θα την προτεινα ως καλυτερη γιατι οντως ειναι για βιντεο αλλα και παιχνιδια .ειδικα αν ωριμασουν και οι drivers σε λιγο καιρο οπως της ατι θα ειναι πολυ καλυτερη.εγω ετσι θα το εκανα για "flawless" αναπαραγωγη αλλα οπως ειπα μπορει να συμβιβαστει και πιο mainstream hardware το οποιο ομως θα εχει επιπτωσεις.-bye-

Για αρχή να ζητήσω συγνώμη από τον Παναγιώτη που συνεχίζω το θέμα, αλλά δεν μπορώ να αφήσω το παραπάνω quote ασχολίαστο.

Φίλε Johny, προφανώς δεν έχεις ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο. Εάν είχες, θα γνώριζες ότι ένας C2D E6400 είναι υπέρ αρκετός για να παίξει άψογα οποιοδήποτε αρχείο HD σε οποιαδήποτε ανάλυση χωρίς καθόλου hardware acceleration.

Οι καινούργιες κάρτες γραφικών δεν προσθέτουν απολύτως τίποτα σε ποιότητα εικόνας σε αναπαραγωγή HD, εκτός από την "ανακούφιση" του επεξεργαστή (την οποία ουσιαστικά δεν έχει καν ανάγκη). Εάν έχουμε CPU 6400+ και δεν μας ενδιαφέρει το hardware acceleration μπορούμε να δούμε μια χαρά HD (όλα τα formats!) με μια Χ1650, και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο (ποιοτικά) με έναν Q6600 με μια 3870.

Re: Απάντηση: Χτίσιμο ενός HTPC από την αρχή. Vista 32-bit ή 64-bit?

και στο κατω κατω htpc ειναι .δεν θα χρειαστει να κανει και κανα recode κανα βιντεο hd ... ε εκει λοιπον θελει πολλους πυρηνες.

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι το σχετικό software για το recoding βλέπει πολλούς πυρήνες.. Έχεις κάποιο link?