Χτίσιμο σπιτιού: Να το αναβάλλω;

Ξαναλέω: 177000 ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΜΕΣΑ...
Sorry που επιμένω, φιλικά και με καλές προθέσεις το κάνω :2thumb22sup: αλλά νομίζω ότι αν έχεις μια αρχική προσφορά, άσχετα με το ποσό, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΜΕΣΑ όπως λες, σίγουρα θα σου βγει αρκετά παραπάνω! Όλοι έτσι την πάθαμε!!! Δεν υπάρχει περίπτωση να τα προβλέψεις όλα έτσι όπως τα θες απ' την αρχή. Είναι λογικό γιατί οι ανάγκες προκύπτουν στην πορεία κατά την κατασκευή. Θα με θυμηθείς... Γι αυτό σου λέω να το ψάξεις καλά, να ζητήσεις αναλυτικές προσφορές και αφού δεν πολυβιάζεσαι κιόλας, πάρε και από εργολάβους αναλυτικά και από μεμονωμένα συνεργεία αναλυτικά και από εταιρείες με υλικά, βάλτα κάτω, σύγκρινε και αποφάσισε το καλύτερο για εσένα! Εσύ θα το χαίρεσαι το σπίτι και όπως ο καθένας μας θέλεις να είναι ποιοτικό χωρίς "καπέλα" στις τιμές. Και πιστεύω ότι στα χρήματα σου μπορείς να το πετύχεις!

Γι ´αυτό βρε φίλε Μάνο ρωτάω πως μπορώ να «δέσω» γραπτώς τον εργολάβο ούτως ώστε και να πάει παραπάνω να μην με νοιάζει εμένα. Όταν λέμε με το κλειδί στο χέρι σημαίνει τα σκάμε κανονικά και περιμένουμε να πάρουμε τα συμφωνηθέντα στην τιμή που έχουμε ορίσει. Οπότε δεν μας απασχολεί πλέον αν παει παραπάνω...

Για να τον "δέσεις" μόνο με δικηγόρο να σου φτιάξει ένα καλό συμφωνητικό. Όχι τα απλά που θα σου δώσει ο ίδιος! Αλλά και να τον "δεσεις" και να επιτύχεις χαμηλή τιμή, θα είσαι βέβαιος ότι μετά από 3 χρόνια δεν θα σου μπάζει υγρασίες π.χ.; Ότι δεν θα σκάσει ο σοβάς, ότι δεν θα θες 2 τόνους πετρέλαιο για να θερμανθείς, ότι δεν θα πετσικάρουν τα κουφώματα μετά από 5 χρόνια; Μπορεί να σου φαίνονται "ακραία" αυτά που σου λέω, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα στις κατασκευές μας αυτά δείχνει! Αν ο εργολάβος σου τα εγγυηθεί αυτά για τουλάχιστον 10 - 15 χρόνια, γραπτώς με ρήτρες, τότε αξίζει να συζητάς!

Υπαρχει νομοθεσια, η οποια εξασφαλιζει τον πελατη για κατασκευαστικα σφαλματα και υποχρεωνει τον εργολαβο να τα αποκαταστησει και να τον αποζημειωσει. Και αυτο δεν χρειαζεται καν να αναφερεται στο συμφωνητικο.

Το συμφωνητικο θα πρεπει να λεει αλλα πραγματα, κυριως για τα υλικα που θα χρησιμοποιηθουν. Τον τυπο και τις προδιαγραφες τους.

Και κατα τη γνωμη μου στο σταδιο της επιλογης των υλικων, επειδη σιγουρα θα το ψαχνεις πολυ και θα ζητησεις εσυ ο ιδιος αλλαγες απο τα συμφωνημενα, εκει ειναι που θα σε δαγκωσει ο εργολαβος.

Θα προτεινα να καταφυγεις σε αυτη τη λυση μονο εαν δεν εχεις χρονο, ή αν θεωρεις οτι μπορει να κανεις λαθη στη διαχειριση του εργου που τελικα θα κοστισουν σε χρημα.

Δες και τη λυση του μεταλλικου. Κερδιζεις πολυ σε χρονο και πληρωνεις το μισο ΙΚΑ. Το κοστος κατασκευης δεν ειναι πολυ χαμηλοτερο. Ο σκελετος θα ειναι μεταλλικος, τσιμεντα θα εχεις στη θεμελιωση και τις πλακες των οροφων.

Οι τοιχοποιιες εσωτερικα θα ειναι με γυψοσανιδα και εξωτερικα με τσιμεντοσανιδα. Απο εκει και περα δεν αλλαζει κατι.

Τελειώνω σε λίγο και εγώ το γεφύρι της Άρτας. Μόνος.

Μόνος σου φίλε μου. Θα καθυστερήσεις αλλά θα κάνεις καλύτερα πράγματα.
Ένα -ένα τα συνεργεία ,ρωτάς, ελέγχεις, προχωράς.

Εννοείται και πολύ φθηνότερα.

Με πρόχειρους υπολογισμούς είμαι περίπου στα 800 ευρώ το τετραγωνικό.

Α και με κάποια ακριβά πράγματα μέσα (πλακάκια, κουφώματα). Θα μου ερχόταν και φθηνότερα , αν δεν ήμουν υπερβολικός.

Υπομονή πολύ.

Υ.Γ. Μετά από αυτή την εμπειρία βέβαια, δεν πρόκειται να σκοτώσω άνθρωπο ηθελημένα. Μοναχός στο Θιβέτ έχω γίνει.

Υ.Γ. Μετά από αυτή την εμπειρία βέβαια, δεν πρόκειται να σκοτώσω άνθρωπο ηθελημένα. Μοναχός στο Θιβέτ έχω γίνει.

Αν δε χτίσεις σπίτι και δεν παντρέψεις...:ernaehrung004:

Έκανα το ένα, μένει το άλλο...:Banane0:

Jimmako και μένα το ένα μου έμεινε αλλά το θεωρώ ανυπέρβλητο. :ernaehrung004:

Λέω να αρχίσω βέβαια να ρωτάω για καλή ποιότητα, φθηνές τιμές, γερό σκελετό, υδραυλικά σε καλή κατάσταση κ.τ.λ.:BDGBGDB55::grandpa:

@soundholics
"Τι εννοείς ασφάλιση έργου? Ο επιβλέπων μηχανικός έχει πάντα την ευθύνη. ΓΙαυτό πληρώνεται εξάλλου."

Εννοώ αστική ευθύνη.
Πέφτει ένα καδρόνι και βουλιάζει ένα (παρκαρισμένο) αυτοκίνητο.
Μπορεί να τουμπάρει η αντλία σκυροδέματος / να καταρρεύσει μία σκαλωσιά και να σκοτώσει ανθρώπους.
Ποιος πληρώνει τις αποζημιώσεις.?

ΥΓ Δεν είμαι ασφαλιστής. Λέω αυτό που γίνεται πάντα στην Ευρώπη.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος την ευθύνη φέρει ο επιβλέπων μηχανικός που δηλώνεται σαν τεχνικός ασφαλείας.
Υπάρχει διαδικασία που τηρείται ημερολόγιο ασφαλείας που ενημερώνεται από την Δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων και εκεί δηλώνονται τα πάντα. Είναι υποχρεωτικό από το κράτος, ενώ σε περίπτωση αυτοψίας της Δ/νσης εκκρεμούν πρόστιμα αν δεν τηρείται η διαδικασία.
Δυστυχώς, όμως πολλοί συνάδελφοι δεν το τηρούν.

Όπως και να έχει ο ιδιοκτήτης δεν φέρει καμμία ευθύνη για ότι γίνει στην οικοδομή του. Οφείλει να πιέζει μόνο τον κατασκευαστή να τηρεί το γράμμα του νόμου

Διάβασα όλα τα παιδιά, αυτό που δεν είδα είναι ότι κανείς δεν αναφέρθηκε για προκάτ κατασκευή.
Στην οποία: άδεια, ΙΚΑ και όλα τα γραφειοκρατικά τα αναλάμβανει ο κατασκευαστής.
Δες εδώ: http://prokatikia.gr/home/ & εδώ από Κρητηκο κατασκευαστή http://kotronakis-prokat.gr/gr/index.html

Και προκάτ αλλά και ξύλινα.
Αν και τα ξύλινα δεν είναι φθηνά... απο τα λίγα που γνωρίζω.
Αλλά αμφότερα έχουν τις προδιαγραφές τους που καταπατώνται πιο δύσκολα... και ίσως είναι πιο μελετημένα και λειτουργικά.

Βέβαια εμείς οι Έλληνες ένα κόλλημα με τα μπετά και τις τοιχοποιίες το έχουμε... εξ' απ' ανέκαθεν.

Σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος την ευθύνη φέρει ο επιβλέπων μηχανικός που δηλώνεται σαν τεχνικός ασφαλείας.
Υπάρχει διαδικασία που τηρείται ημερολόγιο ασφαλείας που ενημερώνεται από την Δ/νση Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων και εκεί δηλώνονται τα πάντα. Είναι υποχρεωτικό από το κράτος, ενώ σε περίπτωση αυτοψίας της Δ/νσης εκκρεμούν πρόστιμα αν δεν τηρείται η διαδικασία.
Δυστυχώς, όμως πολλοί συνάδελφοι δεν το τηρούν.

Όπως και να έχει ο ιδιοκτήτης δεν φέρει καμμία ευθύνη για ότι γίνει στην οικοδομή του. Οφείλει να πιέζει μόνο τον κατασκευαστή να τηρεί το γράμμα του νόμου

Ο μηχανικός είναι υπεύθυνος για το ποινικό κομμάτι .
Για το αστικό κομμάτι δηλαδή τα χρήματα μιάς αποζημίωσης , συνήθως ο παθών στρέφεται εναντίον αυτού που «γυαλίζει». Δηλαδή του ιδιοκτήτη του έργου του οποίου το ωραίο ακίνητο βλέπει μπροστά του.

Επαναλαμβάνω . Πέφτει ένα σφυρί από ένα αλλοδαπό που έχει ο υδραυλικός και σπάει ένα παρ-πριζ ενός αυτοκινήτου Ο γείτονας έρχεται και ζητάει 500 ευρώ αποζημίωση.
Ποιος το πληρώνει .? Ο μηχανικός .? Ο υδραυλικός (που μπορεί να το αρνηθεί λέγοντας ότι έπεσε από τον …ηλεκτρολόγο που δούλευε παράλληλα). Ο ιδιοκτήτης .?

Αυτό εννοώ. Γίνεται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα έργα πάντα ασφαλίζονται και έτσι πρέπει.

Last edited:
Ηλίας Κ.>
προσωπικά εγώ δεν έχω δει πουθενά να ασφαλίζεται ιδιωτικό οικοδομικό έργο.
Υπάρχουν νομικά σαφέστατα κατανεμημένες ευθύνες. Με την ίδια λογική αν η μπετονιέρα σου λίγο πριν φτάσει σε σένα τρακάρει στο φανάρι θα φταίει ο ιδιοκτήτης? Μην τρελλαθούμε!
Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλειας και υγιεινής.
Σε οικοδομή έφυγε η ανωδομή λίθινης γειτονικής οικίας. Η´μουν ο μηχανικός του θύματος. Και ουδεποτε κινήθηκε νομικά στον ιδιοκτήτη, αλλά προς τον κατασκευαστή.

Άσε που δεν εμπιστεύομαι προσωπικά καμμια ασφαλιστική εταιρεία.

Από ξύλινα και προκατασκευασμένα σπίτια μακριά.
Να καταλάβω ότι κάποιος μπορείνα τα προτιμήσει λόγω ταχύτητας κατασκευής. Έλα όμως που το χρεώνουν πιο ακριβά!
Και σου πετούν για καραμέλα ότι έχει πιο φτηνό ΙΚΑ. Ναι αλλά έχει πιο ακριβό ανά τετραγωνικό.
δεν μπορώ να καταλάβω γιατι να πληρώσει κάποιος παραπάνω για κάτι που δεν έχει την στατική επάρκεια, την θερμομονωτική ικανότητα, την πλαστικότητα και την ευχέρεια της διαφορετικής πρόσοψης από ένα λυόμενο.

μπετά και τοιχοποιιες για μια ζωή.
και ytong για τους πιο μερακλήδες.
Μέχρι εκεί.
Και ότι δεν σ'αρεσει το ρίχνεις και το ξαναφτιάχνεις αν θέλεις.

Last edited:
Δεν τόχω ψάξει ιδιαίτερα, παρότι κινούμαι και στον κατασκευαστικό χώρο, αλλά ξεμπερδεύεις ευκολότερα!!

ξεμπερδεύεις βρε SImo μου, αλλά όταν σε 5 χρόνια αρχίζει και ξεκολλά το πλακάκι, μπάζει η στεγη, θέλεις να κάνεις μια αλλαγή στο σπίτι (να ρίξεις κανα τοίχο ή να μεγαλώσεις κανα παράθυρο) και δεν μπορείς ή νιώθεις πολύ κρύο το χειμώνακ αι πολύ ζέστη την άνοιξη τότε?

Για μένα λυόμενα κάνουν μόνο για μια εξοχική/παραθεριστική κατοικία.

τα προκάτ σπίτια έχουν ξεφύγει πολύ από αυτό που ξέρουμε ως "λυόμενο".

Μιλάμε για έτη φωτός μπροστά.

Έχω δει προκατασκευασμένο σπίτι από μπετό και έχω πάθει πλάκα.

Ούτε κολώνες εκεί που δεν τις θέλεις ούτε τίποτα...

αλλο τα λυόμενα και τα προκατ, και
άλλο τα προκατ σπίτια από μπετόν.
Κατ'αρχας έχεις περιορισμό σε ορόφους.
Κατα δευτερο γίνεται αλόγιστη χρήση μπετόν χωρίς καμμία ευελιξία να διαμορφώσεις τις όψεις.
Δημιουργείς ένα απίστευτα άκαμπτο φορέα, που προσωπικά θα τον απέφευγα.
Κατά τρίτον, είναι ΤΡΟΜΕΡΑ δύσκολο να κάνεις κάποια διαρρύθμιση εσωτερικά.

Ο κλασικός φορέας μπετόν-τούβλο είναι ακόμη και σήμερα ο καλύτερος, και δεν είναι τυχαίο που σε συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζουν έτσι να κτίζονται τα σπίτια.

αλλο τα λυόμενα και τα προκατ, και
άλλο τα προκατ σπίτια από μπετόν.
Κατ'αρχας έχεις περιορισμό σε ορόφους.
Κατα δευτερο γίνεται αλόγιστη χρήση μπετόν χωρίς καμμία ευελιξία να διαμορφώσεις τις όψεις.
Δημιουργείς ένα απίστευτα άκαμπτο φορέα, που προσωπικά θα τον απέφευγα.
Κατά τρίτον, είναι ΤΡΟΜΕΡΑ δύσκολο να κάνεις κάποια διαρρύθμιση εσωτερικά.

Ο κλασικός φορέας μπετόν-τούβλο είναι ακόμη και σήμερα ο καλύτερος, και δεν είναι τυχαίο που σε συντριπτική πλειοψηφία συνεχίζουν έτσι να κτίζονται τα σπίτια.

Όχι απαράιτητα, στα υπόλοιπα υπάρχει μια σχετική ταύτιση, όμως επιμένω η τεχνολογία προχωρά και μάλιστα με άλματα.

Όχι απαράιτητα, στα υπόλοιπα υπάρχει μια σχετική ταύτιση, όμως επιμένω η τεχνολογία προχωρά και μάλιστα με άλματα.

ακόμη και στους ορόφους υπάρχει περιορισμος..

Κατά την γνωμη μου τα επόμενα χρόνια, θα γίνει προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθούμε εντελώς από το beton, δύσκολα όμως να τεθεί άμεσα σε ευρύ κατανάλωση.