Class T vs SET σε ευαισθητα ηχεια

Σταυρος Δανος

AVClub Addicted Member
21 March 2008
1,811
Πατρα/Κυπρος
(Το ανοιγω εδω,και αν πιστευει καποιος συντονιστης οτι ανηκει αλλου ας το μεταφερει):a0210:

Το ακουσαμε πολλες φορες,οτι οι τριπαθοι ακουγονται ως set,χωρις τα τερτιπια των λαμπατων.

Οι μεν θεωρουν τους ψηφιακους καλυτερους,και οι δε "αλλοι"(including me) θεωρουν τη συγκριση εως και γελοια.

Μιλαμε παντα για οδηγηση ευαισθητων ηχειων.

Τι καλυτερο τοτε να οργανωσουμε κανενα συγκριτικο.Στην μια περιπτωση,μπορει να βρουμε λιγοτερο ενεργοβορες λυσεις για οδηγηση οι μεν,ή να στην αλλη οι δε "τριπαθολαγνοι" μπορει να παρουν τα λογια τους πισω περι λαμπογυαλλων

Ακουω προτασεις-bye-

Το ακουσαμε πολλες φορες,οτι οι τριπαθοι ακουγονται ως set,χωρις τα τερτιπια των λαμπατων.

Μα με την καμία...
Απλά κάποιοι έχουν slow roll off και σε μπερδεύουν στην αρχή. Στο μισάωρο όμως τους έχεις κλείσει...
Ευαίσθητα ηχεία γιατί; Υπάρχουν τρίπαθοι στα 30, 50, μέχρι και στα 200 watt...
Κατά τα άλλα εμένα πιο λαμπάτος μου ακούστηκε ο gainclone παρά ο τρίπαθος (και έχω ακούσει πολλούς από δαύτους)...

Οι μεν θεωρουν τους ψηφιακους καλυτερους,και οι δε "αλλοι"(including me) θεωρουν τη συγκριση εως και γελοια.

Μα είναι γελοία!
Στα ηχεία που έχουν φτιαχτεί για SET βέβαια!
Γιατί στα ηχεία μου π.χ. έχω ακούσει μόνο έναν SET με 300Β και μου έφτασε για να αποφασίσω ότι δεν θέλω να έχω ξανά αυτή την εμπειρία! :flipout:

Πριν φτάσουμε στο συγκριτικό το οποίο θα είναι άκρως ενδιαφέρον, η προσωπική μου εμπειρία, η πλέον πρόσφατη τουλάχιστον, δείχνει ότι η "σύγκριση" μπορεί να πάρει πολλούς χαρακτηρισμούς αλλά "γελοία" δεν θα την έλεγα σε καμμία περίπτωση. Δηλαδή οι ηχητικές ποιότητες είναι πολύ πιο κοντά από αυτό που νομίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε. (Η σύγκριση έγινε σπίτι μου με κόρνες Spicom και ενισχυτές T-Amp από τη μια και Dared + Synthesis από την άλλη). Δεν λέω ότι θα επέλεγα τον T-Amp αλλά δεν τους χώριζε και το χάος...

Επειδή όμως αυτά ακούγονται λίγο γενικόλογα, μήπως να το περιορίζαμε βάζοντας και κάποιο οικονομικό πλαφόν στην αξία των ενισχυτών ώστε να έχει νόημα και η παράμετρος απόδοση/αξία?

Δεν ξέρω τι συμπεράσματα προσπαθείς να βγάλεις. Αλλά στα 150 ευρώ του trends δύσκολα βρίσκεις λαμπάτο. Και ο Trends παίζει πολύ καλά σε ευαίσθητα ηχεία. Καλύτερα ίσως από αρκετούς φθηνούς (200-300 ευρώ) κινέζικους push-pull.

Δεν θεωρώ ορθό να κρίνουμε τις δύο κατηγορίες αυτές με περιστασιακά στοιχεία.
Γενικά συμφωνώ με τον McZab ότι καλό θα ήταν να το περιορίσουμε – γιατί όσο πιο γενικά μιλάμε τόσο πιο πολλά περιθώρια να λέμε ό καθένας ότι του κατέβει.

Πιστευω χωρις πλαφον θα ειχε πιο ενδιαφερων,για να δουμε αν οι ακριβοι τριπαθοι εχουν τοση πολλη διαφορα απο τους φτηνους.
No limits πιστευω ειναι πιο δικαιο
Παντως για το συγκριτικο θα ηταν καλα να μην ειχαμε προκαταλειψεις,αν και πολλοι εχουμε για αυτο το θεμα.

Η κοντρα αφορα ηχεια ευαισθητα με ομαλη καμπυλη εμπεδησης,και
μιγαδικη συμπεριφορα που να πλησιαζει καθαρη αντισταση.Οχι ATCια:)

Last edited:
Δεν ξέρω τι συμπεράσματα προσπαθείς να βγάλεις. Αλλά στα 150 ευρώ του trends δύσκολα βρίσκεις λαμπάτο. Και ο Trends παίζει πολύ καλά σε ευαίσθητα ηχεία. Καλύτερα ίσως από αρκετούς φθηνούς (200-300 ευρώ) κινέζικους push-pull.

Σωστο και διαπιστωμενο.
Απ την αλλη ομως, καμια σχεση με ενα τυπικο/μετριο SE .
"Καλοκαιρινος" ενισχυτης? = gainclone.
Ποιος ο λογος το κουραζουμε περισσοτερο?

Μα δεν μιλαμε για καλοκαιρινο ενισχυτη.Μιλαμ για αντικαταστατη της τεχνολογιας SET.Τουλαχιστο αυτο πολλοι υποστηριζουν.Λοιπον...ποιοι ειναι μεσα?

Και δεν μιλαμε μονο για τρεντς,αλλα οτιδηποτε εχει κυκλοφορησει σε class T ανεξαρτητου τιμης

Πιστευω χωρις πλαφον θα ειχε πιο ενδιαφερων,για να δουμε αν οι ακριβοι τριπαθοι εχουν τοση πολλη διαφορα απο τους φτηνους.
No limits πιστευω ειναι πιο δικαιο
Παντως για το συγκριτικο θα ηταν καλα να μην ειχαμε προκαταλειψεις,αν και πολλοι εχουμε για αυτο το θεμα.

Η κοντρα αφορα ηχεια ευαισθητα με ομαλη καμπυλη εμπεδησης,και
μιγαδικη συμπεριφορα που να πλησιαζει καθαρη αντισταση.Οχι ATCια:)

Ο Sonic Impact είναι πιο ζεστος απο transistor, ειδικά στις υψηλές. Δεν ξέρω πόσο πλησιάζει τη λάμπα όμως. Όπως και να 'χει, αν γινει συγκριτικό πρέπει να γινει με συσκευές ίδιας κατηγορίας υλοποίησης(καλή λάμπα - καλός tripath πχ)

Οι τρίπαθοι θέλουν καλή τροφοδοσία για να παίξουν σωστά...
Για να μην πω και κανένα λαμπάτο bufferάκι.

Από εκεί και πέρα και ανάλογα με την υλοποίηση:
Ένας που κυκλοφορεί στα 15 είναι πεταμένα χρήματα και δεν ακούγεται με την καμία! (Βάϊ βάϊ τα αυτάκια μου μανούλαμ!)

Τα kit της 41Hz είναι αξιοπρεπή αλλά πρέπει να προσέξεις πολύ την τροφοδοσία και να μείνεις μακρυά από ασήμι στα καλώδια...

Ο πιο καλός τρίπαθος που έχω ακούσει είναι ο truepath, και συγκεκριμένα μία υλοποίηση του συχωρεμένου του Σπέρτου...
Ειδικά αυτός, με μερικές προσεκτικές αλλαγές που πρότεινα στον ιδιοκτήτη του πιστεύω θα παίξει πάρα πολύ καλά! Βέβαια συνεχίζει να έχει το γνώριμο αίσθημα της κούρασης μετά από μισή ώρα ακρόασης, πράγμα που πιστεύω διορθώνεται με το bufferάκι...

Σαν σύγκριση θα μπορούσε να γίνει του στυλ "σύγκριση τεχνολογίας" και όχι για το αν παίζει καλύτερα ο ένας από τον άλλον...
Ένας προσεγμένος truepath με πολύ καλά υλικά, τραβηγμένα μπορεί να φτάσει και τα 2.000 .
Σε αυτή την τιμή όμως προσφέρει τόσα watt που για να το πάρεις από SET θέλεις υποσταθμό της ΔΕΗ και πολλά χιλιάρικα.

Όσο για ήχο, ούτε καν τους push pull δεν θυμίζει... Πόσο μάλλον SET... :p

Ο Sonic Impact είναι πιο ζεστος απο transistor, ειδικά στις υψηλές. Δεν ξέρω πόσο πλησιάζει τη λάμπα όμως. Όπως και να 'χει, αν γινει συγκριτικό πρέπει να γινει με συσκευές ίδιας κατηγορίας υλοποίησης(καλή λάμπα - καλός tripath πχ)

Σωτηρη, οταν βρεθεις απο τα μερη μας, ελα ν τ ακουσεις διπλα σε ενα μοσφετ Πας και μετα ξανασυζηταμε. Ειχα για μεγαλο διαστημα και το SI και το Trends.
Ααπο τα διαφορα "ψηφιακα", οντως το Si το κλασικο πλαστικο κουτακι επαιξε καλυτερα απο ολα, αλλα καμια σχεση με ενα καλο ενισχυτη SE, λαμπατο ή SS.

Και για να ειμαστε δικαιοι, εκει που πραγματι ειναι απαιχτα τα "Δ" ειναι το μαζεμα του χαμηλου. Οτι πρπεπει δηλαδη για μπασοκαμπινες. Στα μεσαια ομως και με ηχειο που δεν κρυβει, μολις αρχισουν ν ANEBAINOYN οι σταθμες δειχνουν τον πραγματικο τους χαρακτηρα. Shaving mashines :grinning-smiley-043

Στα μεσαια ομως και με ηχειο που δεν κρυβει, μολις αρχισουν ν ANEBAINOYN οι σταθμες δειχνουν τον πραγματικο τους χαρακτηρα. Shaving mashines :grinning-smiley-043

Ο μόνος που αντέχεις κάπως στα ATC είναι ο truepath... Άντε, τα καταφέρνεις για καμία ώρα...
Μετά... Bic bic bic!
Αν του βάλεις λαμπάτο buffer όμως τα πράγματα είναι καλύτερα! Σαν να βάζεις αφρό. Κάνει πιο μαλακό το ξύρισμα... :flipout:

Μα δεν μιλαμε για καλοκαιρινο ενισχυτη.Μιλαμ για αντικαταστατη της τεχνολογιας SET.

Σωστα. Εμενα αυτο ηταν το δικο μου και το ελυσα. Αν θες να βρεις πιο ΑΞΙΟ αντιπαλο παντως, κανε και ενα LM. Δεν ειναι τιποτα, ενα απογευμα δουλειας και καθαριζεις. Μετα τον ακους σε σχεση με τον Τρεντς σου, και βγαζεις συμπερασμα...

Σωτηρη βεβαιως και μιλαμε για ιδια κατηγορια τιμης.Θα ηταν ενδιαφερων να ακουσουμε τους ακριβους class t.Οι τρεντς δεν νομιζω να αντιπροσωπευουν την τεχνολογια,και ουτε πιστευω οι κινεζιες να αντιπροσωπευουν τους set:)

Τζιμ,το συγκρiτικο θα ειναι γενικου χαρακτηρα,οχι απλα για το ψαξιμο για αντικαταστατη καποιου συγκεκριμενου.

Δηλ οτι καλυτερο μπορουμε να βρουμε σε set,και οτι καλυτερο σε class t.Σαν cd vs βιλυλιο εν πραμανα να πουμε:)
(μην αρχισετε και εδω:):):))

Σε οτι συστημα θελετε με ευαισθητα ηχεια

H εμπειρία μου μετά από 7,8 κομμάτια που έχουν περάσει απο τα χέρια μου είναι οτι αξίζουν τα λεφτά τους με το παραπάνω και υπόσχονται παρά πολλά ,
αλλά .... η γεύση που σου αφήνουν μετά από λίγο παραπέρα ακρόαση και μετά από την πρώτη ευχάριστη έκπληξη είναι ότι καταντανε αδιόρατα εκνευριστικοί και ισοπεδωτικοί δίνοντας πολύ από τον χαρακτήρα τους σε κάθε πρόγραμμα που αναλαμβάνουν να παίξουν ,( και κλασικές σχεδιάσεις με τρανζίστορ πολλαπλής αξίας επίσης μπορεί να έχουν αυτο το εφέ και ακόμα χειρότερα ! ) α κάτι άλλο για τα πειραχτήρια σαν και εμάς δεν έχει και πολλά να κάνεις , είναι σχεδόν αναίσθητοι σε κάθε είδους παρέμβαση , καλώδια, τροφοδοσίες , πυκνωτές κλπ κλπ ..
εν κατακλείδι θα παραμείνω σε κάθε είδους βρωμογερόλαμπα σε οποιαδήποτε τοπολογία
για το ατου της φτηνής σχεδίασης θα προτιμήσω gainclone .. εχω ένα στα κάρβουνα τώρα οπου νάναι ψήνετε :operator:

Τζιμ,το συγκρiτικο θα ειναι γενικου χαρακτηρα,οχι απλα για το ψαξιμο για αντικαταστατη καποιου συγκεκριμενου.

Δηλ οτι καλυτερο μπορουμε να βρουμε σε set,και οτι καλυτερο σε class t.Σαν cd vs βιλυλιο εν πραμανα να πουμε:)
(μην αρχισετε και εδω:):):))

Σε οτι συστημα θελετε με ευαισθητα ηχεια

Τι εννοείς γενικού χαρακτήρα? Μια δοκιμή καλά θα κάνει να είναι καλά ορισμένη και εντός συγκεκριμένων πλαισίων…
Δηλαδή πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση να βρούμε τον «καλύτερο ενισχυτή για ευαίσθητα ηχεία» ?
Δηλαδή τον καλύτερο όλων… για όλα τα ευαίσθητα? :AFADF0:

Ας αράξουμε λίγο… είδη μια σειρά από δοκιμές έχουν αναφερθεί από αρκετά μέλη.

Οι tripath έχουν λόγο ύπαρξης όπως και οι λαμπάτοι set.

Ο μόνος που αντέχεις κάπως στα ATC είναι ο truepath... Άντε, τα καταφέρνεις για καμία ώρα...
Μετά... Bic bic bic!
Αν του βάλεις λαμπάτο buffer όμως τα πράγματα είναι καλύτερα! Σαν να βάζεις αφρό. Κάνει πιο μαλακό το ξύρισμα... :flipout:

Επιβεβαιώνω :a0210:
(αν και η ωρα τωρα εχει φτασει σε 1 και ενα τεταρτο :flipout:)

Αν ήσουν κοντά θα σου έφερνα διάφορους...
Αλλά πως θα συγκρίνεις κάτι τέτοιο; Ακόμη και τον 2022, που από εκεί και πάνω αρχίζουν να παίζουν καλά να βάλεις σε ευαίσθητα ηχεία θα σου τα φέρει καπέλο...
Αν βάλεις τον 3020 που είναι ότι καλύτερο, θα δεις live πως γύρισαν τη σκηνή που ανατινάχτηκαν τα woofer στο "Back to the future".

Αναγκαστικά θα πρέπει να παίξεις με μικρό/φτηνό tripath ή διαφορετικά ηχεία...
Εκτός και αν έχεις στο μυαλό σου κανέναν SET με 833... :grinning-smiley-043

Επιβεβαιώνω :a0210:
(αν και η ωρα τωρα εχει φτασει σε 1 και ενα τεταρτο :flipout:)

Έλα βρε! Τι έκανες; Έβγαλες τον Μ/Τ από την καρκάλα του τρίπαθου ή του έβαλες κανένα λαμπάτο buffer? :BDGBGDB55:

Έλα βρε! Τι έκανες; Έβγαλες τον Μ/Τ από την καρκάλα του τρίπαθου ή του έβαλες κανένα λαμπάτο buffer? :BDGBGDB55:

Δυστυχως ακομη δεν εχω καταφερει να τον χεριασω αλλα θα γινει σιγουρα.
Δοκιμασα το bufferακι με πολυ καλα αποτελεσματα οπως και ενα dac στην αλυσιδα με αλλαγμενους τους opa134 με τους opa moon που δινουν μια ζεστη σχεδον λαμπατη αισθηση.
Εχω σχεδον ικανοποιηθει.

http://www.audio-gd.com/enweb/pro/diy/OPA.htm

Πιστευω να φτασω το διωρο καποια στιγμη :flipout: