classic SPENDOR η HARBETH

sakis65

Senior Member
4 May 2007
336
Harbeth HL-P3/5 η Spendor S3/5
Harbeth HL-7ES2 η Spendor SP2/3
Harbeth HL5 η Spendor SP1/2

Θα ηθελα γνωμες ,αποψεις, κριτικες μεταξυ των συγκεκριμενων ηχειων.
Υπαρχουν καπιοι οι οπιοι ειχανε στο συστημα τους και τις δυο ετερειες;

Καλό μεσημέρι φίλε μου...

έχω εδώ και μια δεκαπενταετία τα Spendor SP2/2...τα 2/3 κυκλοφόρησαν μερικά χρόνια μετά...

όλοι μου λέγαν ότι τα SP2/2 παρότι παλαιότερα ήταν καλύτερα από τα 2/3...ότι η Spendor μέσα στα χρόνια έχασε τον ηχητικό χαρακτήρα της γιατί πουλήθηκε..κλπ..κλπ...

όσον αφορά τα SP2/2 μέσα στα χρόνια ανακάλυψα πόσα τίμια και καλά ηχεία ήταν...και εν ολίγοις με μάθαν ν´ακούω αξιοπρεπώς...είχα καλό ήχο στο σύστημά μου τηρουμένων των αναλογιών...

για τα Harbeth υπάρχει(και για αυτά) ένας μύθος...τάχω ακούσει περιστασιακά..πολύ καλός ήχος...επειδή όμως έχω τρελλαθεί αυτό το διάστημα με τα ATC...για κανόνισε να τ´ακούσεις...

πόσο κοστίζουν αυτά τώρα???..1.500-2000 ευρώ???..και με τι σύστημα θα τα παίξεις???

Καλό μεσημέρι...

Harbeth HL-P3/5 η Spendor S3/5
Harbeth HL-7ES2 η Spendor SP2/3
Harbeth HL5 η Spendor SP1/2

Θα ηθελα γνωμες ,αποψεις, κριτικες μεταξυ των συγκεκριμενων ηχειων.
Υπαρχουν καπιοι οι οπιοι ειχανε στο συστημα τους και τις δυο ετερειες;

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο υλοποιήσεις της ίδιας ιδέας με κάποιες βέβαια διαφορές τις οποίες δεν ξέρω αν θες να αναλυθούν.
Προσωπικά και έχοντας ακούσει αυτά που αναφέρεις (σαν φαν της αγγλικής "σχολής") και σαν κάτοχος των Spendor 3/5 θα έλεγα ότι στα μικρά μόνιτορ η Spendor υπερέχει ελαφρά δίνοντας πιο ολοκληρωμένο ήχο χωρίς τονισμούς. Όσο μεγαλώνει το μέγεθος, τόσο αυτή η ικανότητα μεταφέρεται στα Harbeth τα οποία επιπρόσθετα έχουν και καλύτερη ποιότητα κατασκευής κατά τη γνώμη μου. Οι διαφορές πάντως ηχητικά είναι δυσδιάκριτες.

Χαιρετω

Ειμαι κατοχος των Spendor S3/5, που τα χρησιμοποιω στο γραφειο.
Ενω στο σπιτι εχω τα Spendor SP2/3.
Ο χωρος ακροασης του σπιτιου 5 επι 8.5, το συστημα δυστυχως καθετα στην μεγαλη διασταση ξερετε γιατι.
Το συστημα
Ηχεια - Spendor SP2/3, καλωδια ηχειων Nordost super gold
Προενισχυτης - παλιος Αλεξανδρος με λυχνιες Telefunken επανω(περιμενω τον καινουργιο για ακροαση)
Τελικοι - Δυο μονοπλοκ APPOLON TΣΑΚΙΡΙΔΗΣ με 6550 EH και Mullard στην εισοδο
Καλωδια ενισχυτικων Ultralink MKII
C D Player Vincent SD6 με λυχνιες Mullard επανω, καλωδιο Ultalink MKII
Ραδιοφωνικος δεκτης Vincent STU-2, καλωδιο QED silver spiral.
Πικαπ - Project 2 xprerience, καλωδιο απλο(Δεν ακουω λογω οικογενιακων υποχρεωσεων, ειμαι πολυτεκνος)
Ρευματοληπτες - QED Qonduit
Πολυμπριζο - απλο με ενισχυμενο ηλεκτρολογικο καλωδιο
Φιτρο ρευματος - Τσακιριδης.
Συγνωμη αν σας κουρασα.

Ο ηχος μου φυσικος, ξεκουραστος,μουσικος απλα οταν ακουω ειδικα φυσικα οργανα δεν θελλω να σηκωθω απο τον καναπε.
Τα ακουσματα μου εντεχνο, ορχηστικα συνολα, κλασσικη και πολυ λιγο τζαζ.
Σε αυτους τους τομεις τα Spendor παιζουν καταπληκτικα. Και ετσι νομιζω πρεπει να παιζει ενα ηχειο καλα, δηλαδη σε φυσικα οργανα.
Ειμαι οπαδος της απαλοτητας και της συνεσθηματικης φορτισης των μουσικων γεγονοτων.Το σημαντικο για εμενα ειναι να βιωνεις αυτο που ακους και να χαιρεσε.
Επειδη ειμαι απο επαρχιακη πολη της Βορειας Ελλαδας εχω ακουσει μουσικα συστηματα μονο στη Θεσσαλονικη. Τα Harbeth δεν τα εχω ακουσει και γι αυτο
ρωταω συγκριτικα με τα Spendor τι ακουσμα εχουν.
Στο φυσικο γεγονος πλησιαζουν ποιο πολυ ποια;
Και ποιες ειναι οι διαφορες τους;

Αγαπητε McZab αν θελεις αναλυεις τις διαφορες των Spendor με τα Harbeth.
Οσον αφορα την φυσικοτητα - μουσικοτητα - απαλοτητα - αναλυση και στα τρια μοντελα.

Τι εγινε ρε παιδια τοσο μικρη απηχηση εχουν τα SPENDOR και τα HARBETH για να ακουστουν καποιες αποψεις. Περιμενω και αλλες γνωμες.

Κατά σύμπτωση έχω κι εγώ τα 3/5 & 2/3. Θα ήταν άδικο να πω ότι γνωρίζω τις διαφορές καθώς μόνο σε έκθεση έχω ακούσει Harbeth, ίσως έχουν πιο ζωηρά πρίμα και φαινομενικά ανοικτό ήχο από το λίγο που άκουσα οπότε ίσως απαιτούν πιό "μαλακά" συνοδά-το λέω με κάθε επιφύλαξη. Ας μου επιτραπεί πάντως να πω πως τα Spendor είναι στην χώρα μας πολύ πιο προσιτά κι ας έχουν στην Αγγλία την ίδια περίπου τιμή οπότε μάλλον θα τα προτιμήσει κανείς.
Θα συμφωνήσω πάντως για τον πλούτο αρμονικών και φυσικότητα των 2/3. Ως το καλύτερο τεστ θεωρώ το να ακούσει κανείς το σύστημά του αμέσως μετά πχ το μέγαρο μουσικής: τα Spendor πάντα πετυχαίνουν να μου θυμίσουν το προηγούμενο άκουσμα!

Αγαπητε navou θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου.
Οταν ακουσα την Κρατικη Ορχηστρα Θεσσαλονικης σε ενα αμφιθεατρο της πολης μου πηγα σπιτι και το ακουσμα που εισεπραξα με συγκινησε, γιατι
ητανε πολυ κοντα στο πραγματικο γεγονος (σε μικρη κλιμακα).
Το SP2/3 ειναι ενα μουσικοτατο ηχειο με ακρως χαλαρωτικες ιδιοτητες.
Δεν ξερω ομως τι κανουν τα Harbeth με την κλασικη μουσικη.
Σε ακουσματα με κλασικη κιθαρα π.χ Μαργαρης - Μαυρουδης το αποτελεσμα ειναι φοβερα μουσικο - φυσικο.

...και το SP 1.2 με καλή λάμπα μου αρέσει πολύ.Μπαούλο βέβαια,αλλά πολύ καλό ηχείο.

Re: Απάντηση: classic SPENDOR η HARBETH

Αγαπητε McZab αν θελεις αναλυεις τις διαφορες των Spendor με τα Harbeth.
Οσον αφορα την φυσικοτητα - μουσικοτητα - απαλοτητα - αναλυση και στα τρια μοντελα.

Άργησα γιατί είχα πεταχτεί Βουλγαρία...:devil-smiley-029:
Λοιπόν, ειδικός στις υλοποιήσεις δεν είμαι θα σου αναφέρω μόνο κάποια που γνωρίζω και νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικά για τα μικρά μοντέλα.
Η Harbeth έχει σχεδιάσει μόνη της και τα tweeter και τα woofer, ενώ η Spendor έχει σχεδιάσει μόνο το tweeter και το woofer το έχει πάρει από τη Vifa (πιο παλιά από την Kef). To Harbeth έχει αντίσταση 4-6Ω και ευαισθησία 83dB πράγμα που το καθιστά ακόμα πιο απαιτητικό ηχείο από ότι το Spendor με 8Ω και 84dB νομίζω. Κάποιοι θα πουν ότι δεν έχουν μπάσα. Χαμηλά δεν πέφτουν αλλά λόγω τοποθέτησης ακούς νότες χαμηλότερης συχνότητας από την παραγόμενη. Σίγουρα όμως προτεραιότητα δεν είναι τα μπάσα σε αυτή την περίπτωση και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο κατασκευαστές δεν διανοούνται καν να βάλουν οπή ανάκλασης...
Για μένα η φιλοσοφία του mini-monitor σταματάει σε αυτά τα μοντέλα από πλευράς μεγέθους. Μετά τα δεδομένα αλλάζουν από απαιτήσεις χώρου και θέσης ακρόασης. Και το λέω γιατί το όλο στήσιμο και η έννοια του mini-monitor είναι ακριβώς αυτή. Κορυφαία φυσικότητα-σκηνή-μουσικότητα σε περιορισμένο χώρο. Αν ξεφύγεις από αυτήν την αναλογία μετά πρέπει να πας κατευθείαν για τα "θηρία". Όσο για τη σύγκριση, όπως είπα και παραπάνω οι διαφορές για τα δικά μου τα αυτιά είναι πολύ μικρές. Έχω την αίσθηση ότι τα Harbeth έχουν λίγο πιο τονισμένα ψηλά ή λίγο διαφορετικό roll off που σου δίνει αυτή την εντύπωση αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Σε ένα blind δεν νομίζω να τα ξεχώριζα.

ρε παιδια,που μπορουμε να ακουσουμε αυτα τα ηχεια?

υπαρχει καποιο link?

ενδιαφερομαι και εγω για αυτα τα ηχεια

Δεν γνωριζω τα Harbeth αλλα σαν κατοχος των Spendor 2/3 εδω και 8χρονια , και με πολλα ηχεια που ακουσα στον χωρο μου [ πολλαπλασιας τιμης μερικες φορες] νομιζω οτι το spendor ειναι ενα καταπληκτικο ηχειο με αμιγως φυσικο ηχο , με ικανοτητα να σε μεταφερει στο μουσικο γεγονος χωρις εκπτωσεις.. :guitarist:

ρε παιδια,που μπορουμε να ακουσουμε αυτα τα ηχεια?

υπαρχει καποιο link?

ενδιαφερομαι και εγω για αυτα τα ηχεια

HARBETH STUDIO 17, AΣKΛHΠIOY 139, 210.6455.397

SPENDOR AUDIO, K. MAΣΣEΛOY & ΣIA E.E., ΔAIΔAΛOY 5, 210.3221.903

Απάντηση: Re: Απάντηση: classic SPENDOR η HARBETH

Άργησα γιατί είχα πεταχτεί Βουλγαρία...:devil-smiley-029:
Λοιπόν, ειδικός στις υλοποιήσεις δεν είμαι θα σου αναφέρω μόνο κάποια που γνωρίζω και νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικά για τα μικρά μοντέλα.
Η Harbeth έχει σχεδιάσει μόνη της και τα tweeter και τα woofer, ενώ η Spendor έχει σχεδιάσει μόνο το tweeter και το woofer το έχει πάρει από τη Vifa (πιο παλιά από την Kef). To Harbeth έχει αντίσταση 4-6Ω και ευαισθησία 83dB πράγμα που το καθιστά ακόμα πιο απαιτητικό ηχείο από ότι το Spendor με 8Ω και 84dB νομίζω. Κάποιοι θα πουν ότι δεν έχουν μπάσα. Χαμηλά δεν πέφτουν αλλά λόγω τοποθέτησης ακούς νότες χαμηλότερης συχνότητας από την παραγόμενη. Σίγουρα όμως προτεραιότητα δεν είναι τα μπάσα σε αυτή την περίπτωση και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο κατασκευαστές δεν διανοούνται καν να βάλουν οπή ανάκλασης...
Για μένα η φιλοσοφία του mini-monitor σταματάει σε αυτά τα μοντέλα από πλευράς μεγέθους. Μετά τα δεδομένα αλλάζουν από απαιτήσεις χώρου και θέσης ακρόασης. Και το λέω γιατί το όλο στήσιμο και η έννοια του mini-monitor είναι ακριβώς αυτή. Κορυφαία φυσικότητα-σκηνή-μουσικότητα σε περιορισμένο χώρο. Αν ξεφύγεις από αυτήν την αναλογία μετά πρέπει να πας κατευθείαν για τα "θηρία". Όσο για τη σύγκριση, όπως είπα και παραπάνω οι διαφορές για τα δικά μου τα αυτιά είναι πολύ μικρές. Έχω την αίσθηση ότι τα Harbeth έχουν λίγο πιο τονισμένα ψηλά ή λίγο διαφορετικό roll off που σου δίνει αυτή την εντύπωση αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Σε ένα blind δεν νομίζω να τα ξεχώριζα.
Η Spendor σχεδιάζει καί κατασκευάζει μόνη της τά woofers , τά tweeters της είναι custom made είται τής Vifa είτε τής Scan Speak....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: classic SPENDOR η HARBETH

Η Spendor σχεδιάζει καί κατασκευάζει μόνη της τά woofers , τά tweeters της είναι custom made είται τής Vifa είτε τής Scan Speak....

Sorry αν τα είπα ανάποδα...