Cloud storage, χρησιμοποιείτε και αν ναι τι;

17 June 2006
10,675
Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο μπαίνει στις ζωές μας το cloud storage, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπικούς - δεν ξέρω αν είστε μεταξύ αυτών που κρατάτε ακόμη backup σε εξωτερικούς σκληρούς σε διαφορετικά κτίρια :)

Το dropbox έχει -σχεδόν- γίνει το de facto πρόγραμμα τουλάχιστον με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι επαγγελματικά. Απίστευτη εφαρμογή, ειδικά όταν πρωτοκυκλοφόρησε, με μόνο πρακτικό περιορισμό το μικρό δωρεάν χώρο που παρείχε. Βέβαια μέσω διαφορετικών τρόπων μπορούσες κατά καιρούς να το αυξήσεις περισσότερο ή λιγότερο. Έτσι έχω φτάσει να έχω 6.75 GB δωρεάν χώρου εκεί. Πριν ένα χρόνο πήρα ένα λαπτοπ που έδινε 25 GB για ένα έτος δωρεάν. Προφανώς τα ενεργοποίησα, αλλά προσπαθούσα να μην προσθέτω αλόγιστα γιατί δεν ήξερα αν σε ένα χρόνο θα ήθελα να πληρώσω τα κοντά 150 ευρώ/έτος του πληρωμένου πακέτου. Ο χρόνος τελειώνει σε 5 ημέρες και συνειδητοποίησα ότι είχα αποθηκευμένα κοντά 12 GB και έπρεπε να σβήσω αρκετά, γιατί ακόμη πιστεύω ότι είναι πολλά τα 150 ευρώ/έτος. Από την άλλη τα 6.75 GB μου φαίνονταν λίγα.

Επίσης εδώ και ένα χρόνο αποθηκεύω τους βασικούς φακέλους των windows στο onedrive πάλι με δωρεάν λογαριασμό. Και φυσικά η δυνατότητα που δίνει το onedrive να επεξεργάζονται ταυτόχρονα πολλοί χρήστες αρχεία και να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο τι κάνει ο καθένας, είναι απλά απίστευτη. Να πω ότι από το πανεπιστήμιο που συνεργάζομαι έχω δωρεάν Microsoft 365 συνδρομή, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πάρω και άλλη μια για προσωπική χρήση. Εκεί όμως υπάρχει άλλο θέμα, στο Onedrive. Ναι μεν έχω 1 TB, αλλά η desktop εφαρμογή ζητά authentication αρκετές φορές μέσα στη μέρα που σου σπάει τα νεύρα (αυτό έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις του πανεπιστημίου όχι της Microsoft). Πρακτικά για μένα αυτό το κάνει οκ μόνο για backup και όχι για καθημερινή συνεχή χρήση. Τέλος το onedrive δίνει και μια συνδρομή 100 GB δεδομένων με 2 ευρώ το μήνα, που τα χρεώνει ανά μήνα. Λόγω αυτής της ευκολίας, την ενεργοποίησα στον προσωπικό λογαριασμό και πέρασα όλο το dropbox εκεί και κοίταζα να δω τι θα αφήσω στο dropbox για καθημερινή χρήση.

Εκεί ήρθε το τελικό χτύπημα. Λίγες μέρες πριν πήρα καινούργιο φορητό υπολογιστή για τα ταξίδια (που πια δεν κάνω, ας μην το συζητήσουμε αυτό :P ) και στήνοντας το συνειδητοποιώ ότι δεν με αφήνει να προσθέσω νέα συσκευή στο δωρεάν λογαριασμό γιατί έπρεπε να έχω μέχρι μέγιστο 3 συσκευές συνδεδεμένες. Εγώ έχω 4 κατά βάση και οκ μπορώ να περιοριστώ, αλλά μου κόβει μια βασική λειτουργικότητα - ο υπολογιστής του γραφείου έχει 100 MBit upload, οπότε μπορούσα πολύ εύκολα να κάνω μεταφορές αρχείων μέσω αυτού και μέσω διαφορετικών cloud storage υπηρεσιών (τα υπόλοιπα είναι ο υπολογιστής του σπιτιού, ο φορητός για τα ταξίδια και το κινητό).
Σε πρώτη φάση με τα 100 GB του onedrive που είναι και ανά μήνα, έχω το χρόνο να το σκεφτώ καλύτερα τι θα κάνω και τι θα πληρώσω.

Τέλος να σημειώσω ότι το google drive μου σπάει τα νεύρα, ενώ θέλει πρακτικά hack για να συνδέσεις offline συγκεκριμένα folder (το χρησιμοποιώ για ένα project). Το μόνο σούπερ θετικό ότι στους φακέλους που μοιράζεσαι, τα ΜΒ τρώγονται μόνο από αυτόν που έχει δημιουργήσει το κοινό folder και όχι και από όλους που γίνεται στις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Εσείς τι κάνετε; Έχετε κάποια συνδρομή; Θα προτείνατε κάτι;

Μέχρι 2 χρόνια πριν δούλευα αποκλειστικά Google Drive καθώς έχω τα "πάντα" εκεί. Αndroid κινητό, Gmail κτλ. Όμως έκαναν τη μέγιστη χαζομάρα και αποσύνδεσαν το Google Photos από το Drive. Έτσι έχασα το αυτόματο backup των φωτογραφιών μου. Είχα επιλέξει σε εβδομαδιαία βάση να τραβάει τα δεδομένα του φακέλου σε άλλη τοποθεσία. Τώρα για να γίνει αυτό πρέπει να κάνω Google Takeout και σου εμφανίζει ένα τεράστιο αρχείο το οποίο είναι μη διαχειρίσιμο. Τουλάχιστον πριν έκανες Backup μόνο τις αλλαγές και όχι τα πάντα.

Οπότε μεταπήδησα στην Ακατονόμαστη 666 φτου κακά Microsoft. Με 7 το μήνα έχω 1TB χώρο και το πλήρες Office. Είμαι ευχαριστημένος για αυτό που θέλω. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως οι φωτογραφίες πάνε χύμα ανά έτος με αποτέλεσμα να θέλουν επιπλέον χειροκίνητη δουλειά. Η Google τους είχε ανά μήνα οπότε δεν έμπλεκες με τεράστιους φακέλους.

100GB στο Google One με 19,99 τον χρόνο με τα οποία παίρνω backup της συσκευής στο Google Drive,ανεβάζω αυτόματα όλες τις φωτογραφίες στο Google Photos και δεν ανησυχώ για την χωρητικότητα του Gmail.

Έχω Google photos για φωτογραφίες και Amazon cloud drive για φωτό (2ο backup) και για λοιπά αρχεία. Όμως όταν τελειώσει η συνδρομή θα πάω σε OneDrive.
Επίσης έχω δεδομένα στο Nas της δουλειάς και τις φωτό (3ο Αντίγραφο) στο unraid του σπιτιου.

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δουλεύω λίγο απ'ολα:

Dropbox (προσωπικός δωρεάν λογαριασμός που έχω κοντά 10 χρόνια+), με βασικότερο πρόβλημα αυτό που αναφέρθηκε με τις 3 συσκευές max.

Box (unlimited) από το πανεπιστήμιο, που ετοιμάζεται να κάνει transition σε One Drive. Στο box έχω παρατηρήσει -σπάνια- κάτι κουλά που συμβαίνουν αν τυχόν δυο άτομα παίξουν με το ίδιο αρχείο.

iCloud (φωτογραφίες κλπ, 200GB με $3 το μήνα - άψογο γενικά)

Γενικά θα έλεγα ότι το πιο reliable είναι το Dropbox.

Πάντως κάποια πράγματα που κάνουν οι εταιρίες για να σε πιέσουν να αλλάξεις πακέτο και να πληρώσεις τελικά χάνουν μακροπρόθεσμα.
Στο μυαλό μου πάντως υπάρχουν 2 ξεχωριστά πράγματα:
1. Backup το οποίο το κοιτάω σπάνια και ελπίζω να υπάρχει αν πάει κάτι στραβά.
2. Χώρος στο internet που δουλεύω πρακτικά σε πραγματικό χρόνο, που βοηθάει τις συνεργασίες και έχεις άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε συσκευή των αρχείων εύκολα.

Ο καλός ανταγωνισμός του dropbox έχει αποφασίσει να καλύψει αυτούς που θέλουν μόνο τη κατηγορία 2 και θέλουν πρακτικά κάτι λίγο παραπάνω από τη δωρεάν υπηρεσία με πακέτα 15-25 ευρώ το χρόνο. Το dropbox πρακτικά σου λέει κάτι στα 120-150 ευρω μόνο και αν σου αρέσει. Και οκ να το καταλάβω για το θέμα του χώρου, αλλά αυτό με τις συσκευές είναι ουσιαστικά λόγος να αλλάξεις υπηρεσία αν δεν σε καλύπτει κάποιο πακέτο με πληρωμή. Και αυτό δεν είναι κάποιο χαρακτηριστικό που απλά θέλει να σε στρέψει εκεί, όπως πχ με το gdrive που κάνει ότι μπορεί για να μην έχεις offline αντίγραφο των shared folders που έχεις access (μόνο με Shift+Z βγαίνει πια η επιλογή στο browser, δεν υπάρχει πουθενά σε μενού).

Το ίδιο έγινε και με το Evernote. Μου άρεσε ΠΑΡΑ πολύ και η χρήση του δωρεάν πακέτου ήταν μια χαρά μέχρι που ήρθε ο περιορισμός για τις συσκευές ή τα περίπου 70 ευρώ το χρόνο για χρήση. Με βαριά καρδιά πήγα στο δωρεάν OneNote το οποίο έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και πια δεν αναπολώ το evernote με όλη την καινούργια λειτουργικότητα που έχει ενσωματώσει η MS.

Με βλέπω πάντως να τα μεταφέρω όλα στο Onedrive και να δω τι θέματα θα έχω για 2-3 μήνες και να πάρω την τελική απόφαση τότε.

Πάντως και η MS τα έχει κάνει λίγο σαλάτα γιατί δεν είναι εύκολο στον τελικό χρήστη να καταλάβει τι χαρακτηριστικά/προγράμματα/υπηρεσίες έχει διαθέσιμες συνδυαστικά από επαγγελματικά πακέτα και προσωπικά πακέτα που πια οι περισσότεροι έχουν και τα 2 και θέλουν και τα 2 σε όλους τους υπολογιστές τους με την τηλε-εργασία να αυξάνει.

iDrive, 2TB με περίπου 48 τον χρόνο και 5 συσκευές. Τα βάζεις όλα εκεί και τέλος...

iDrive, 2TB με περίπου 48 τον χρόνο και 5 συσκευές. Τα βάζεις όλα εκεί και τέλος...

Είναι όντως πολύ οικονομικό για backup. Για εργασία όμως σε πραγματικό χρόνο και versioning από ότι είδα δεν προσφέρει κάτι.

To pcloud είναι ενδιαφέρον γιατί δίνει με 350 ευρώ lifetime access σε 2 ΤΒ. Βέβαια άντε να είναι οκ για άλλα 5-10 χρόνια αυτά μετά ίσως φαίνονται λίγα. Και πάλι μιλάμε για 6 ευρώ το μήνα αν είναι οκ για 5 χρόνια, οπότε είναι καλή η τιμή.

Όσο περισσότερο το ψάχνω, τόσο περισσότερο νομίζω ότι τα 100 GB του Onedrive με τα 2 ευρώ το μήνα είναι μάλλον ότι καλύτερο εφόσον με βολέψει. Από την άλλη και τα 10 GB που δίνει δωρεάν το pcloud είναι ενδιαφέρουσα επιλογή...

To google photos είναι δωρεάν τελείως για απεριόριστες φωτογραφίες μέχρι 16 Mpx. Το σκέφτομαι να κάνω την δοκιμή να ανεβάσω να υπάρχει το backup έτσι για να αισθάνομαι ότι υπάρχει μια τελευταία δικλείδα ασφαλείας αν πάνε όλα στραβά, το έχει δοκιμάσει κανείς, ευχαριστημένος;

To google photos είναι δωρεάν τελείως για απεριόριστες φωτογραφίες μέχρι 16 Mpx. Το σκέφτομαι να κάνω την δοκιμή να ανεβάσω να υπάρχει το backup έτσι για να αισθάνομαι ότι υπάρχει μια τελευταία δικλείδα ασφαλείας αν πάνε όλα στραβά, το έχει δοκιμάσει κανείς, ευχαριστημένος;
Το χρησιμοποιώ εγώ και δουλεύει άψογα. Πέφτει λίγο συμπίεση, αλλά ως β' cloud backup και δωρεάν :) βολεύει.

self hosting πλεον, με δικό μου server βασισμένο σε openmediavault 5, εκαθιστάς nextcloud και έχεις όση χωρητικότητα έχει και ο σέρβερ σου.

τώρα προσπαθώ να εγκαταστήσω και collabora office για να μην έχω ανάγκη ούτε το Office σε κανέναν υπολογιστή μου.

Πιάνουν τα χέρια σου, είσαι και των γκάτζετ, ΟΡΜΑ!

Χθες μου έπεσε για πρώτη φορά 3 χρόνια που τον έχω ο εξωτερικός μου σκληρός στο πάτωμα - 4ΤΒ. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν ξαναλειτούργησε ποτέ, ίσως τον ανοίξω κάποια στιγμή να δω αν παρκάροντας χειροκίνητα την κεφαλή του μπορώ να ανακτήσω τυχόν δεδομένα. Δεδομένα δεν έχασα γιατί προφανώς είναι αποθηκευμένα και αλλού, όμως αυτό που έχασα είναι όλη τη μουσική μου βιβλιοθήκη εδώ που είμαι. Το backup είναι 4 ώρες μακριά σε 2 άλλους σκληρούς που δεν έχουν σύνδεση με το internet.
Όπως καταλαβαίνετε ναι μεν δεν έχει χαθεί κάτι, από την άλλη έχω ξεμείνει χωρίς μουσική.
Στους φορητούς υπολογιστές και στο κινητό, προφανώς δεν έχω αποθηκευτικό χώρο μερικά ΤΒ και για αυτό όταν πάω κάπου μακριά από το σπίτι για αρκετό καιρό έπαιρνα μαζί μου και τον εξωτερικό σκληρό.
Με δεδομένη όμως την τωρινή κατάσταση σκέφτηκα αν μπορώ να κάνω stream από κάποιο cloud στο Foobar όπου βρίσκομαι, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργώ μόνιμο local copy ή να πρέπει να φτιάχνω Local copy και μετά να το σβήνω.
Τα γνωστά onedrive/google drive/dropbox δεν δίνουν λύση σε αυτό το σενάριο.

Αυτό όμως που δίνει είναι το pcloud, το οποίο σου κάνει mount το χώρο που έχεις στο cloud σαν virtual drive, βλέπεις τα πάντα, το foobar απλά καθυστερεί λίγο να ξεκινήσει την αναπαραγωγή αν δεν υπάρχει στην τοπική cache το αρχείο που θες να παίξεις και φυσικά μόλις γεμίσει η τοπική cache που έχεις δηλώσει απλά σβήνονται κάποια αρχεία για να κάνουν χώρο σε άλλα. Αρχίζει να μου μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα λύση ειδικά για Backup φωτογραφιών/ήχου/κλπ.

Η μετακίνηση που έκανα από το dropbox στο onedrive ως τώρα δεν μου έχει δημιουργήσει κάποιο θέμα, να με κάνει να θέλω να γυρίσω στο dropbox.

Παντως οι δωρεάν και οι πολύ φτηνές λύσεις cloud storage πανε προς κατάργηση μιας και η αγορά κανει shift προς τα εκει. Συντομα θα λάβετε (αν δεν εχει γίνει ήδη) ειδοποίηση από Google οτι ο δωρεάν απεριόριστος χώρος για αποθήκευση φωτογραφιων θα ισχύει μέχρι 30/5/2021

Από 1/6/2020 οσες νέες φωτογραφίες ανεβαίνουν σε Google Photos (ανεξαρτήτως ανάλυσης) θα μετράνε στα quota του κάθε χρήστη

Εγω πήρα προσφατα το C2 της Synology που είναι αποκλειστικά για backup απο nas.
Όλες οι συσκευες συγχρονιζουν στο nas και αυτο encrypted στο C2.

Τα 300 GB 25+ΦΠΑ το χρόνο, και έχει και 10 snapshots (7 ημερησια και 3 εβδομαδιαια), οπότε φτάνεις 1 μήνα περίπου πίσω.
Έχω βάλει και στο nas 52 εβδομαδιαια τοπικα snapshots.

To cloud το βρίσκω πολύ ακριβό γιάυτά που προσφέρει. Αργό για μεγάλες χωρητικότητες όταν τις χρειαστείς απο/προς εδώ και τώρα. Χρήσιμο μόνο για σχετικά λίγα data που μπορείς όμως να τα έχεις σε 3-4 backup στικάκια. Oσο για τις μεγάλες χωρητικότητες, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα αντίγραφα σε 2 ή και 3 HDD - μόνο οι SSD όταν φτηνήνουν κι άλλο οι μεγάλες χωρητικότητες...

Τις cloud λύσεις τις επιλέγει κανείς για redundancy και ευκολία ανάκτησης από όπου και να βρίσκεται.
Αρχεία που δεν μπορούμε να χάσουμε συνήθως δεν είναι της τάξης αρκετών TB.

• Like
Reactions: avpap
Τις cloud λύσεις τις επιλέγει κανείς για redundancy και ευκολία ανάκτησης από όπου και να βρίσκεται.
Αρχεία που δεν μπορούμε να χάσουμε συνήθως δεν είναι της τάξης αρκετών TB.
Με λίγα ευρώ πάντως, παίρνεις 500mb στικάκι και το έχεις και στα κλειδιά σου - και οι SSD στα 2tb φθηναίνουν κάθε μέρα... :)
Aρχεία που δεν μπορείς να χάσεις και δεν χωράνε σε στικάκι ή SSD, δεν τα χρειάζεσαι ανα πάσα στιγμή ή/και όπου κι αν βρίσκεσαι.
Προσωπικά δεν ξαν'αγοράζω στικάκι. Ενας SSD με αντάπτορα για να γίνει εξωτερικός, είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη λύση. Φυσικά διατηρώ σε 2-3 HDDs (ακόμα) το σύνολο των data μου.

Last edited:
Οκ, έχουμε διαφορετική άποψη περί redundancy.

Εάν χρειαστεί να κατεβάσεις ένα αρχείο στο κινητό σου δηλαδή, θα ψάχνεις αντάπτορα για το στικάκι (το οποίο θα είναι και unencrypted) ή θα βαστάς τον SSD μαζί;

Δεν έχει χρειαστεί ποτέ απο το 2000 να κατεβάσω ένα δικό μου αρχείο στο κινητό μου και να μην βρίσκομαι στο σπίτι μου. Δεν αμφιβάλω οτι αυτό ίσως να χρειαζόταν σε κάποιον επαγγελματία, αυστηρά για την δουλειά του αν δεν χωράει στην κάρτα μνημης του κινητού - εκεί πάω πάσο - αλλά καθε πότε να του χρειαστεί κάτι τέτοιο ? Απ'όσο εχω δει οι υπηρεσίες αυτές δεν ζουν απο τους επαγγελματίες - προσπαθούν να πιάσουν τον καθημερινό απλό χρήστη - ο οποίος συνήθως φτιάχνει λογαριασμό σε αυτές γιατι του δίνουν κάποια χωρητικότητα δωρεάν κι έτσι "για να δει"...