Compact με.....bokeh! Γίνεται;;

sensei_01

New member
27 April 2010
85
Λοιπόν, το ερώτημα μου δημιουργήθηκε όταν παρατήρησα φωτογραφίες από μία DSLR Nikon του θείου μου, και τις έκανα σύγκριση με ίδιες θεματικά φωτό αλλά τραβηγμένες με την δική μου compact μηχανή.
Εκεί παρατήρησα αυτή την "θολούρα" στο φόντο που έβγαζαν οι DSLR και ψάχνοντας έμαθα ότι αυτό λέγεται bokeh.

Στο δια ταύτα.....

Επειδή αισθητικά μου αρέσει πολύ αυτό, υπάρχει compact μηχανή που να δημιουργεί το φαινόμενο bokeh;;;

Ρωτάω επειδή μέχρι τώρα δεν έχω πετύχει κάποια.

Ευχαριστώ!

olympus xz1, lumix lx3/lx5, γενικα θες κατι με φωτηνο φακο και οσο πιο μεγαλο αισθητιρα γινεται, δεν θα ειναι το bokeh των DSLR βεβαια...

Υπάρχουν και κάποιες fuji, sony που το κάνουν τεχνητά, ψάχτο λίγο αλλά βέβαια καμία σχέση με το real thing...

Νομίζω ότι ο τίτλος του νήματος θα έπρεπε να είναι bokeh με ... compact! Γίνεται;; :)

Η LX3 τουλάχιστον το κάνει εξαιρετικά.
Μια canon G2 που είχα (πριν την G5) επίσης εξαιρετικά.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, αλλά δυστυχώς για τις περισσότερες ισχύει αυτό που είπε ο φίλος nikvits:

Μια premium με φωτεινό φακό μπορεί να σου δώσει ένα υποτυπώδες αλλά με τα χρήματα που κοστίζει πάρε καλύτερα μια dslr!

Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι Sony WX5 και Τ9 (που είναι σε χαμηλή τιμή), που από μία γρήγορη έρευνα που έκανα φαίνεται πως δεν μένουν στα λόγια αλλά το καταφέρνουν στην πράξη το bokeh:

WX5
http://www.flickr.com/photos/sangsara/5161003641/

T9
http://www.pixel-peeper.com/digicams/?camera=194

Επειδή δεν θέλω να δώσω λεφτά DSLR για να πάρω compact, πως κρίνετε αυτές τις δύο μηχανές;;

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, αλλά δυστυχώς για τις περισσότερες ισχύει αυτό που είπε ο φίλος nikvits:

Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι Sony WX5 και Τ9 (που είναι σε χαμηλή τιμή), που από μία γρήγορη έρευνα που έκανα φαίνεται πως δεν μένουν στα λόγια αλλά το καταφέρνουν στην πράξη το bokeh:

WX5
http://www.flickr.com/photos/sangsara/5161003641/

T9
http://www.pixel-peeper.com/digicams/?camera=194

Επειδή δεν θέλω να δώσω λεφτά DSLR για να πάρω compact, πως κρίνετε αυτές τις δύο μηχανές;;

Εχω την WX1 και ειμαι εξαιρετικα ευχαριστημενος σε ολα τα επιπεδα, ιδιαιτερα σε χαμηλο φωτισμο. Πιστευω οτι η μεταγενεστερη WX5 θα ειναι 1 κλικ ανωτερη.

Αυτη και η Πανασονικ LX3 ειναι, κατα τη γνωμη μου, οι κορυφαιες compact που εχω δοκιμασει (και χρησιμοποιω ακομα). Και εχω δοκιμασει κυριολεκτικα δεκαδες πριν καταληξω, και κολλησω, στις DSLR.

Καμια σχεση παιδια αυτες οι μηχανες με dslr.
Και στο θεμα βαθους πεδιου, ταχυτητα εστιασης , θορυβος...
Ειχα τις περισσοτερες και ολες μου φαινονται παιχνιδια !

Εχω την WX1 και ειμαι εξαιρετικα ευχαριστημενος σε ολα τα επιπεδα, ιδιαιτερα σε χαμηλο φωτισμο. Πιστευω οτι η μεταγενεστερη WX5 θα ειναι 1 κλικ ανωτερη.

Μπορείς να μας πεις για ποιό λόγο η WΧ5 θα είναι καλύτερη σε θέματα bokeh?

Υπόψη ότι δεν είναι μόνο η τεχνολογία ή το μέγεθος του αισθητήρα που δημιουργεί το φαινόμενο του μποκέ, αλλά η ικανότητα του φακού να λειτουργεί σε πολύ ανοιχτά διαφράγματα. Π.χ. ένας μεσαίος ζουμ 18-70 3.5-5.6 ΔΕΝ κάνει για bokeh. Ένας 50 άρης με διάφραγμα 1.8 αν τον δουλεύεις στο 2.0-2.8 θα είναι μια χαρά.

Μπορείς να μας πεις για ποιό λόγο η WΧ5 θα είναι καλύτερη σε θέματα bokeh?

Δεν αναφερθηκα συγκεκριμενα στο θεμα bokeh, οπου παρεμπιπτοντως η wx5 εχει αρκετα μεγαλυτερο σενσορα, αλλα γενικοτερα, εννοωντας την μεγαλυτερη αναλυση σε εικονα και βιντεο, καλυτερη οθονη, τα 2 card slots και οτι αλλα τεχνολογικα καλουδια εβαλε η sony. Ολα αυτα με κανουν να πιστευω, οπως προειπα, οτι η wx5 ειναι 1 κλικ ανωτερη, μπορει και δυο :)

Η WX5 δυστυχώς δεν έχει μεγαλύτερο αισθητήρα από την WX1 και άλλες κανονικές compact, απλώς στον ιδίου μεγέθους έχουν στριμωχτεί 12 αντί 10mp που είχε η προκάτοχος. Σε ότι αφορά το εφέ bokeh δέστε τι λέει το imaging resource:

"Background Defocus addresses the effect digicam owners most envy of their dSLR colleagues. It's that nice blurred background that helps the sharply-focused subject stand out. The laws of physics apply to Sony too, so the effect is not always achievable. If the setting is either too dark or too bright, the answer is no. If the subject is moving, no. If the subject is too far from the camera (about three feet is ideal), no. If the subject is too close to the background, no (of course). It also has problems if the subject is small or the same color as the background, or you move the camera after half-pressing the Shutter button. But it does work reasonably well, though sometimes part of the subject was blurred along with the background. I had good results shooting subjects about 1.5 to 3.0 feet away even at wide-angle in subdued lighting. And you can modify the effect in the Defocus Effect menu with Low, Mid, or High settings."

Αυτά...

Μα ο σενσορας της WX1 ειναι 1/2.4" ενω της WX5 ειναι 1/2.3". Περιπου 10% μεγαλυτερος, με οτι αυτο συνεπαγεται.

Αναφορικα με το bokeh, καμμια αντιρρηση με το αρθρο, αλλα παρ'ολους τους περιορισμους, εξακολουθει να ειναι ενα καλο εφφε που καταφεραν οι μηχανικοι της σονυ για να διαφοροποιησουν το προιον τους!

Δείτε λίγο την φωτογραφία της WX5, ανάμεσα απο την δεξιά μασχάλη του τέρατος.
Καλή η sony και οι καγκουριές της αλλά το photoshop με λίγη προσοχή είναι καλύτερο :)

To bokeh που χρησιμοποιήσανε είναι απλά για λόγους μάρκετινγκ, αυτό το mode δεν είναι τίποτα άλλο απο ένα "blur effect".