Re: Τι είδους πηγή για ψηφιακά αρχεία;
Μια και αναφέρατε την σελίδα computer audiophile που εκεί στην κυριολεξία έχω διαβάσει σχεδόν ότι νήμα μου έχει κνήσει το ενδιαφέρων στο forum τους ενώ εδώ και αρκετό καιρό παίρνω καθημερινά τα νέα τους μέσω rss ας πάρουμε ένα παράδειγμα για ένα μηχάνημα που έχουν στις πρώτες τους σελλίδες και να δούμε τι εξωτικό έχει πάνω του.
Μιλάω γιαυτό εδώ
http://www.computeraudiophile.com/content/538-lumin-network-music-player-review/
Lumin network music player. Πολύ καλό μηχάνημα και μέσα στο forum τους το λένε και είναι ένας από τους κορυφαίους music streamer με dac πάνω του αλλά στην εξωφρενική τιμή των 7200 δολαρίων.
Για να δούμε τι φοράει αυτό το μηχάνημα στο εσωτερικό του.
Επεξεργαστής:
Mips core cpu,
μεσαίας προς χαμηλής κατηγορίας επεξεργαστής που απλά κάνει την δουλειά του και που προτιμάτε κατα κόρον από ολοκληρωμένα συστήματα και κοινές μικροσυσκευές. Θα μου πείτε ότι δεν χρειάζετε και κανα τέρας επεξεργασίας για να κάνει τις βασικές του δουλειές και μάλλον θα συμφωνήσω.
http://en.wikipedia.org/wiki/MIPS_architecture
Μνήμη:
Flash μνήμη στα 2gb και εκεί αστείο το νούμερα αλλά και εδώ μπορούμε να πούμε ότι δεν χρειάζετε παραπάνω καθώς το μόνο που χρειάζετε είναι για να αποθυκεύει τις λίστες με τα κομμάτια και ένα τέτοιο νούμερο είναι υπεραρκετό.
high speed FPGA processor
Και εγώ στην αρχή ψάρωσα στο τι μπορεί να είναι αυτός ο custom επεξεργαστής που είναι και high speed με το εξωτικό fpga όνομα. Απλά για να σας δώσω να καταλάβετε fpga είναι και οι arm επερξεργαστές που φοράνε τα κινητά μας Πλεονέκτημα βασικό τους η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Μετά έχει αυτό εδώ το module που είναι σαν ενδιάμεσος του realtek chipset( το έχουν όλες οι μητρικές το ίδιο ακριβώς chipset) και της ethernet θύρας
http://latticeic.en.seekic.com/prod...1102NL__LAN_DISCRETE_TRANSFORMER_MODULES.html
Από τι λένε επιτρέπει την ποιο καλή μετάδοση του σύματος για το καλύτερο στριμάρισμα των audio αρχείων αλλά και πάλι δεν έχουμε να κάνουμε με τπτ εξωτικό.
Και πάμε τώρα στην ουσιά του μηχανήματος που είναι το dac του από τι διαβάζουμε στα χαρακτηριστικά του φοράει το Wolfson WM8741 DAC chips. Είναι αυτό εδώ
http://www.digitalaudioreview.net/2012/03/audio-gd-nfb-21-dual-wolfson-wm8741/
Τα χαρακτηριστικά του λένε ότι υποστιρίζει μέχρι 192kHz μουσικά αρχεία αρα ξεχνάς τα υψήλης ποιότητας αρχεία ενώ διαβάζω παρακάτω ότι μπορεί να υποστηρίξει dsd data/ δείτε εδώ τα χαρακτηριστικά του
http://www.wolfsonmicro.com/products/dacs/WM8741/
αρκετά δημοφιλές σε όλα τα dac από τι διαβάζω και που μεμονομένο σε πλακέτα κάποιος μπορεί να το προμηθευτεί στα 75 δολάρια.
http://www.twistedpearaudio.com/digital/opus.aspx
ενώ το άλλο Lundahl LL7401 output transformers που έχει πάνω του κάποιος μπορεί να το προμυθευτεί στα 45-65 δολάρια
http://www.canford.co.uk/Products/23-135_LUNDAHL-LL7401-TRANSFORMER-Analogue-audio-PCB-line-output
φαντάζομαι θα τρέχει και σε linux με ένα kernel low latency που έχουν όλες οι μουσικές διανομές όπως το ubuntu studio. Θα μου πειτε είναι και η δουλειά που έχουν ρίξει για να βγάλουν ολοκληρωμένο όλο το παραπάνω και το δώσουν στην αγορά. Αλλά από τι βλέπετε δεν υπάρχει κάτι εξωτικό πάνω στο μηχάνημα αλλά κοινα πράγματα.
Δεν θέλω να το παίξω έξυπνος απλά έχω φάει τα μάτια μου και τα χρόνια μπροστά στους υπολογιστές και μπορεί να είμαι τελείως άσχετος από audio και ηχοσυστήματα αλλά από υπολογιστές κάτι ξέρω παιδιά. Ειλικρινά αν κυκλοφορούσε κάτι εξωτικό σε chip θα το είχα μάθει.
Από τι έχω αναφέρει είμαι σε διαδικασία δημιουργίας ενός htpc για audio streaming και έχω καταλήξει σε κάτι καλές μητρικές . Φυσικά και θα το συνδέσω με dac αλλά θα προτιμήσω την λύση της οπτικής ίνας ώστε να φύγει από την κάρτα ήχου της μητρικής και όχι από software usb. Απλά από πείρα στους υπολογιστές μου φαίνετε ποιο σωστό να το κάνω έτσι. Μπορεί και να είμαι και λάθος δεν ξέρω...
Φιλικά πάντα
