Computer Audio - Απορίες Αρχαρίων

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,620
Αθήνα, Ηλιούπολη
................................
Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι η usb μόδα των dac ιδίως στα pc. Με λίγα λόγια καταργούνε την κάρτα ήχου που είναι χίλιες φορές ανώτερη σε ποιότητα και κάνουν την μετάδωση των αρχείων ήχου σε usb μέσω sodtware. Τελείως άκυρο και σαν σκέψη και σαν εκτέλεση. To κατανοώ μόνο σε περιπτώσεις tablet που έχουν κάρτες ήχου για τα πανυγήρια αλλά ακατανόητο για desktop.
.............................................................................
Δεν πρόκειται για μόδα. Οι DAC's λειτουργούν εν προκειμένω ως κάρτες ήχου, πολύ υψηλότερης ποιότητας από τις συμβατικές κάρτες ήχου με τις οποίες είναι εφοδιασμένοι συνήθως οι υπολογιστές μας. Πολλοί συνοδεύονται από drivers, όπως οι κάρτες ήχου. Και συνδέονται είτε μέσω USB, είτε μέσω Firewire. Διάβαζε σχετικά όσα γράφονται στην κατηγορία Computer Audio και σιγά-σιγά θα μπεις στο πνεύμα...

Απάντηση: Τι είδους πηγή για ψηφιακά αρχεία;

Να συμπληρώσω στο φίλο chek2fire, ότι αυτή η τάση στην οποία αναφέρεται έχει μόνο πλεονεκτήματα.

Καταρχήν δεν βάζει στο ψηφιακό αρχείο το χεράκι του καθόλου ο υπολογιστής, το μεταδίδει bit-perfect μέσω usb2.0, αυτό με τη σειρά του καταλήγει σε καρτούλα usb->i2s και το i2s ως "αγνό" πρωτόκολλο μετάδοσης πάει κατευθείαν και με πολύ κοντό καλώδιο στο dac-chip.
Στην περίπτωση της κάρτας ήχου έχεις την μετατροπή του σε spdif και μετά το spdif μετατρέπεται από το receiver του dac και πάλι σε i2s για να πάει απευθείας στο dac-chip, έχεις με λίγα λόγια μία παραπάνω μετατροπή και πολύ μεγαλύτερη διαδρομή, για το ίδιο αποτέλεσμα με ότι αυτό συνεπάγεται στον ήχο.

Re: Απάντηση: Τι είδους πηγή για ψηφιακά αρχεία;

To θέμα είναι ότι αυτοί που ασχολούνται σοβαρά να παίξουν μουσικά αρχεία στον υπολογιστή τους δεν έχουν κάρτες ήχου της πλάκας. δλδ μια asus xonar είναι πολύ ποιο καλύτερη από οποιοδήποτε dac υπερπολαπλάσιας τιμής. και για ποιο λόγο να μην μεταδώσεις ένα τέτοιο σήμα σε ένα dac και να το δώσεις επεξεργασμένο από το software του υπολογιστή? Δεν έχει νόημα κανένα. Εκτός αν πουλάνε την άγνοια των περισσοτέρων με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Re: Απάντηση: Τι είδους πηγή για ψηφιακά αρχεία;

To θέμα είναι ότι αυτοί που ασχολούνται σοβαρά να παίξουν μουσικά αρχεία στον υπολογιστή τους δεν έχουν κάρτες ήχου της πλάκας. δλδ μια asus xonar είναι πολύ ποιο καλύτερη από οποιοδήποτε dac υπερπολαπλάσιας τιμής. και για ποιο λόγο να μην μεταδώσεις ένα τέτοιο σήμα σε ένα dac και να το δώσεις επεξεργασμένο από το software του υπολογιστή? Δεν έχει νόημα κανένα. Εκτός αν πουλάνε την άγνοια των περισσοτέρων με τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς.
Αλλά:

-Είναι φανερό ότι δεν έχεις εμπειρία από τον τομέα του Computer Audio.

-Κάρτες ήχου υπάρχουν καλές και κακές. Όλες οι κάρτες ήχου εμπεριέχουν ψηφιακούς μετατροπείς A/D (analogue to digital) και DAC (digital to analogue), είτε το ξέρουμε είτε όχι. Οι DAC's συνδέονται με τους υπολογιστές μέσω του κατάλληλου nterface. Που μπορεί να είναι αυτοτελές εξάρτημα, ή ενσωματωμένο στο DAC. Η Asus Xonar έχει καλή φήμη, ως κάρτα ήχου. Αυτό όμως τι σημαίνει; Ότι είναι καλύτερη από DAC's των 1000, 2000 ή 10.000 ευρώ; Ολόκληρη η αγορά DAC's που βρίσκεται σε άνθηση είναι σε λάθος δρόμο;
Τα στούντιο που παράγουν τη μουσική χρησιμοποιώντας ακριβά επαγγελματικά interface A/D converters και DAC's κάνουν επίσης λάθος;

-Ο ρόλος του Software είναι να αποκωδικοποιήσει τα αρχεία ήχου που βρίσκονται στον υπολογιστή μας στα διάφορα format και να στείλει την κατάλληλη αλληλουχία αριθμών 0, 1 στον DAC στη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει, για να τη μετατρέψει σε ήχο που θα φτάσει στ' αυτιά μας. Η επεξεργασία του ήχου μέσω Software (π.χ. Equalizer) είναι προαιρετική, όχι υποχρεωτική.

Re: Τι είδους πηγή για ψηφιακά αρχεία;

Δεν το έχω ψάξει τι τσιπάκια κουβαλάνε μέσα τους αυτά τα ακριβά dac αλλά φαντάζομαι όχι και τπτ εξωτικό γιατί δεν υπάρχει τπτ τέτοιο στην αγορά. Πάντως για μένα παραμένει παράδοξο να παρακάμπτεις την κάρτα ήχου και να τροφοδοτείς ένα dac μέσω usb. Μου κάνει το ίδιο με κάτι παράξενους τύπους που προτιμούν να βάζουν στα laptop, pc τους usb ακουστικά :P

Δεν το έχω ψάξει τι τσιπάκια κουβαλάνε μέσα τους αυτά τα ακριβά dac αλλά φαντάζομαι όχι και τπτ εξωτικό γιατί δεν υπάρχει τπτ τέτοιο στην αγορά. Πάντως για μένα παραμένει παράδοξο να παρακάμπτεις την κάρτα ήχου και να τροφοδοτείς ένα dac μέσω usb. Μου κάνει το ίδιο με κάτι παράξενους τύπους που προτιμούν να βάζουν στα laptop, pc τους usb ακουστικά :P

Φίλε μου με όλη τη καλή διάθεση... πρέπει πρώτα να διαβάσεις και να ενημερωθείς περι Computer Audio και μετά να κουβεντιάσουμε! Εδώ υπάρχουν πολλά νήματα που θα σε βοηθήσουν.
Δεν είναι σωστό να λες "απόψεις" χωρις να ξέρεις για τι πράγμα μιλάς...
Ενα άλλο site είναι και το www.computeraudiophile.com

Ναι μωρε...
Τιποτα εξωτικο...
Πού να συζητήσουμε κιόλας για τα τελικα τους αναλογικά σταδια...

Οποτε δεν υπαρχει κανενα ντακ, ακομα και τα πολυ ακριβα, που να ειναι καλυτερο απο την Asus και ενω δεν το εχεις ψαξει εισαι βεβαιος οτι δεν υπαρχουν εξωτικα chipset?

Εδώ αυτά τα εξωτικά chip δεν μπορούν να στριμάρουν καν υψήλης ανάλυσης αρχεία. Μια και το φέρνει η κουβέντα και για να μαθαίνουμε και εμείς για δώσε μου ένα κορυφαίο dac να δούμε και τι φοράει πάνω του. Και δεν μιλάω για τα αναλογικά τους στάδια που εκεί όντος μπορεί να έχει γίνει δουλειά αλλα για τα ψηφιακά τους.

Μια και αναφέρατε την σελίδα computer audiophile που εκεί στην κυριολεξία έχω διαβάσει σχεδόν ότι νήμα μου έχει κνήσει το ενδιαφέρων στο forum τους ενώ εδώ και αρκετό καιρό παίρνω καθημερινά τα νέα τους μέσω rss ας πάρουμε ένα παράδειγμα για ένα μηχάνημα που έχουν στις πρώτες τους σελλίδες και να δούμε τι εξωτικό έχει πάνω του.
Μιλάω γιαυτό εδώ

http://www.computeraudiophile.com/content/538-lumin-network-music-player-review/

Lumin network music player. Πολύ καλό μηχάνημα και μέσα στο forum τους το λένε και είναι ένας από τους κορυφαίους music streamer με dac πάνω του αλλά στην εξωφρενική τιμή των 7200 δολαρίων.
Για να δούμε τι φοράει αυτό το μηχάνημα στο εσωτερικό του.

Επεξεργαστής:

Mips core cpu,
μεσαίας προς χαμηλής κατηγορίας επεξεργαστής που απλά κάνει την δουλειά του και που προτιμάτε κατα κόρον από ολοκληρωμένα συστήματα και κοινές μικροσυσκευές. Θα μου πείτε ότι δεν χρειάζετε και κανα τέρας επεξεργασίας για να κάνει τις βασικές του δουλειές και μάλλον θα συμφωνήσω.
http://en.wikipedia.org/wiki/MIPS_architecture

Μνήμη:
Flash μνήμη στα 2gb και εκεί αστείο το νούμερα αλλά και εδώ μπορούμε να πούμε ότι δεν χρειάζετε παραπάνω καθώς το μόνο που χρειάζετε είναι για να αποθυκεύει τις λίστες με τα κομμάτια και ένα τέτοιο νούμερο είναι υπεραρκετό.

high speed FPGA processor
Και εγώ στην αρχή ψάρωσα στο τι μπορεί να είναι αυτός ο custom επεξεργαστής που είναι και high speed με το εξωτικό fpga όνομα. Απλά για να σας δώσω να καταλάβετε fpga είναι και οι arm επερξεργαστές που φοράνε τα κινητά μας Πλεονέκτημα βασικό τους η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Μετά έχει αυτό εδώ το module που είναι σαν ενδιάμεσος του realtek chipset( το έχουν όλες οι μητρικές το ίδιο ακριβώς chipset) και της ethernet θύρας

http://latticeic.en.seekic.com/prod...1102NL__LAN_DISCRETE_TRANSFORMER_MODULES.html

Από τι λένε επιτρέπει την ποιο καλή μετάδοση του σύματος για το καλύτερο στριμάρισμα των audio αρχείων αλλά και πάλι δεν έχουμε να κάνουμε με τπτ εξωτικό.
Και πάμε τώρα στην ουσιά του μηχανήματος που είναι το dac του από τι διαβάζουμε στα χαρακτηριστικά του φοράει το Wolfson WM8741 DAC chips. Είναι αυτό εδώ

http://www.digitalaudioreview.net/2012/03/audio-gd-nfb-21-dual-wolfson-wm8741/

Τα χαρακτηριστικά του λένε ότι υποστιρίζει μέχρι 192kHz μουσικά αρχεία αρα ξεχνάς τα υψήλης ποιότητας αρχεία ενώ διαβάζω παρακάτω ότι μπορεί να υποστηρίξει dsd data/ δείτε εδώ τα χαρακτηριστικά του

http://www.wolfsonmicro.com/products/dacs/WM8741/

αρκετά δημοφιλές σε όλα τα dac από τι διαβάζω και που μεμονομένο σε πλακέτα κάποιος μπορεί να το προμηθευτεί στα 75 δολάρια.

http://www.twistedpearaudio.com/digital/opus.aspx

ενώ το άλλο Lundahl LL7401 output transformers που έχει πάνω του κάποιος μπορεί να το προμυθευτεί στα 45-65 δολάρια

http://www.canford.co.uk/Products/23-135_LUNDAHL-LL7401-TRANSFORMER-Analogue-audio-PCB-line-output

φαντάζομαι θα τρέχει και σε linux με ένα kernel low latency που έχουν όλες οι μουσικές διανομές όπως το ubuntu studio. Θα μου πειτε είναι και η δουλειά που έχουν ρίξει για να βγάλουν ολοκληρωμένο όλο το παραπάνω και το δώσουν στην αγορά. Αλλά από τι βλέπετε δεν υπάρχει κάτι εξωτικό πάνω στο μηχάνημα αλλά κοινα πράγματα.
Δεν θέλω να το παίξω έξυπνος απλά έχω φάει τα μάτια μου και τα χρόνια μπροστά στους υπολογιστές και μπορεί να είμαι τελείως άσχετος από audio και ηχοσυστήματα αλλά από υπολογιστές κάτι ξέρω παιδιά. Ειλικρινά αν κυκλοφορούσε κάτι εξωτικό σε chip θα το είχα μάθει.
Από τι έχω αναφέρει είμαι σε διαδικασία δημιουργίας ενός htpc για audio streaming και έχω καταλήξει σε κάτι καλές μητρικές . Φυσικά και θα το συνδέσω με dac αλλά θα προτιμήσω την λύση της οπτικής ίνας ώστε να φύγει από την κάρτα ήχου της μητρικής και όχι από software usb. Απλά από πείρα στους υπολογιστές μου φαίνετε ποιο σωστό να το κάνω έτσι. Μπορεί και να είμαι και λάθος δεν ξέρω...
Φιλικά πάντα :)

Εδώ αυτά τα εξωτικά chip δεν μπορούν να στριμάρουν καν υψήλης ανάλυσης αρχεία. Μια και το φέρνει η κουβέντα και για να μαθαίνουμε και εμείς για δώσε μου ένα κορυφαίο dac να δούμε και τι φοράει πάνω του. Και δεν μιλάω για τα αναλογικά τους στάδια που εκεί όντος μπορεί να έχει γίνει δουλειά αλλα για τα ψηφιακά τους.
Μόνο ένα;
Ορίστε...

Emm Labs DAC2X Stereo D/A Converter

DAD AX24 2 to 8 channel AD/DA Converter

Bricasti M1 DAC

Weiss MEDEA D/A Converter

Κι' ένα πιο φτηνό:
Prism Sound Lyra

@chek2fire
Εάν θεωρείς ότι πολλά πράγματα στο χώρο μας τα ακριβοπληρώνουμε, μπορεί να έχεις δίκιο. Εάν όμως θεωρείς ότι ένας DAC είναι μόνο το τσιπάκι που φοράει, τότε κάνεις λάθος. Πολλοί DAC's και κάρτες ήχου έχουν τα ίδια τσιπάκια, αλλά οι διαφορές τους είναι τεράστιες, κι' ας μην το πιστεύεις.
Είναι τα αναλογικά τους κυκλώματα, είναι η τροφοδοσία τους, είναι το κυκλώματα υποστήριξης, καταστολής του jitter κλπ. Και απαιτείται τεράστια τεχνογνωσία για να φτιαχτούν σωστά.

Όσο για τα αρχεία υψηλής ανάλυσης στα οποία αναφέρεσαι φτιάχνονται με καλούς ψηφιακούς μετατροπείς, σαν κι' αυτούς που σου έδειξα πιο πάνω. Κι' όχι με την κάρτα ήχου που παίρνεις για αναφορά.

Ίσως δεν το καταλαβαίνεις, αλλά είναι σαν να λες ότι το Φιατάκι, η Μερσεντές και η Φερράρι είναι όλα το ίδιο επειδή όλα είναι αυτοκίνητα, έχουν τέσσερεις ρόδες, τιμόνι και κινητήρα.

Βγάλαμε όμως το νήμα off-topic και δεν πρέπει να συνεχίσουμε έτσι...

Οπως σου είπα και παραπάνω μπορεί όντος να έχει γίνει μεγάλη δουλειά στα αναλογικά τους αλλά από τι βλέπεις στα ψηφιακά τους οπως με το lumin που είναι μηχάνημα των 7000 ευρώ δεν έχει και τπτ ιδιαίτερο πάνω του η να το πω καλύτερα έχει αρκετά κοινά ηλεκτρονικά κυκλώματα πάνω του.

Οπως σου είπα και παραπάνω μπορεί όντος να έχει γίνει μεγάλη δουλειά στα αναλογικά τους αλλά από τι βλέπεις στα ψηφιακά τους οπως με το lumin που είναι μηχάνημα των 7000 ευρώ δεν έχει και τπτ ιδιαίτερο πάνω του η να το πω καλύτερα έχει αρκετά κοινά ηλεκτρονικά κυκλώματα πάνω του.

Οκ αλλά το λουμιν που λες δεν είναι ντακ... Είναι ΚΑΙ ντακ αλλά όχι αμιγώς..
Αν θες τσέκαρε ένα ντακ σε αντίστοιχη τιμή να δούμε πως σχετίζεται με το πιο πάνω μηχάνημα...

Είναι και κάτι άλλο που έχω παραβλέψει. Οτι καλύτερα η επεξεργασία του ήχου να γίνετε εκτός υπολογιστή καθώς υπάρχει πιθανότητα το pc να αλοιώσει αρκετά τον ήχο και να αφήνετε σε κάποιο dac. Αν και πολλοί λένε ότι ούτε αυτή την αλλοίωση μπορεί να την πιάσει το ανθρώπινο αυτί.

Check2fire

MIPS και linux μπορείς να δοκιμάσεις σε satellite receivers . Φέτος έχουμε και MIPS SoC από Imagination καθώς και οι κινέζοι ασχολούνται με HPC στο το Tihane. (πολλα χρόνια πριν η SGI κ.ο.κ.)

Γενικά σε ARM έχουμε καλύτερο media κώδικα σε κάποια πράγματα, και φυσικά σε x86 τα Optimizations είναι πολύ περισσότερα.

Οι ARM ΔΕΝ είναι FPGA, μη μπλέκεσαι,

Παρόλο που δε το ξέρω το μηχανάκι παραπάνω το fpga θα το έχει σαν audio interface / κάρτα ήχου.\

«Οτι καλύτερα η επεξεργασία του ήχου να γίνετε εκτός υπολογιστή καθώς υπάρχει πιθανότητα το pc να αλοιώσει αρκετά τον ήχο και να αφήνετε σε κάποιο dac»
Δε ξέρω τι εννοείς πραγματικά - αλλά φυσικά μια χαρά επεξεργαζόμαστε ήχο σε υπολογιστή.

Και μόνο ο προβληματισμός πάντως αξίζει...

Πίσω από τα καμώματα του marketing και τις υπέρογκες τιμές δεν κρύβεται πάντα και προηγμένη τεχνολογία. ..

Σαν καταναλωτές λοιπόν είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε - στο βαθμό που μπορούμε πάντα, καθώς για πολλούς οι τεχνολογίες που συζητάμε είναι ακατανόητες...

Και μόνο ο προβληματισμός πάντως αξίζει...

Πίσω από τα καμώματα του marketing και τις υπέρογκες τιμές δεν κρύβεται πάντα και προηγμένη τεχνολογία. ..

Σαν καταναλωτές λοιπόν είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε - στο βαθμό που μπορούμε πάντα, καθώς για πολλούς οι τεχνολογίες που συζητάμε είναι ακατανόητες...

Ναι έχεις απόλυτο δίκιο όπως επίσης και ο check2fire για την συσκευή που περιγράφει που στην ουσία είναι όλα σε ένα... δλδ αυτό που εμεις κάνουμε με υπολογιστή/hard drives/dac αυτοί το κάνουν με την συσκευή που εχουν φτιάξει με ένα ισως πιο ενδιαφέρον περίβλημα... αυτου του τυπου η "κοπτοραπτική" σαφως και χρεώνεται πολύ και απο την άλλη αντιστοιχα αποτελέσματα μπορεί να πετύχουμε και εμεις με τα γνωστά μας συστηματα υπολογιστών-μετατροπέων (με όλες τις παραλλαγές τους) όμως οπως είπα και πιο πάνω ένα αμοιγώς DAC είναι μάλλον άλλη υπόθεση και μια σωστή σε όλους τους τομείς (ψηφιακό&αναλογικό) τέτοια υλοποιηση δεν θα είναι φτηνη... υπερτιμολογημένη οπωσδήποτε όπως και όλα στο audio!!

Χμ, πήγε να ξεφύγει η κουβέντα αλλά θα τη μαζέψουμε.

@chek2fire = μην συγχέεις τη χρήση του dac-chip με το παραγόμενο ποιοτικό ακουστικό αποτέλεσμα. Σαφώς μια σύγχρονη κάρτα ήχου ανώτερης ποιότητας θα έχει ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η αντίστοιχη βιομηχανία σε dac-chip.
Αλλά το ποιοτικό ακουστικό αποτέλεσμα, δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία που έχει εσωτερικά το dac-chip όπως σωστά ανέφεραν τα λοιπά μέλη.
Δεν μπορεί με τη καμία, μία εσωτερική κάρτα ήχου να ξεφύγει σε υψηλά επίπεδα σε θέματα τροφοδοσίας όσο και να το προσπαθήσει και μη βιαστείς να μου πείς ότι έχουν super low on board regulator διότι η τροφοδοσία δεν είναι μόνο ο πολύ χαμηλός θόρυβος, είναι και η χαμηλή αντίσταση εξόδου και πάει λέγοντας.
Επίσης ο μηχανισμός εξαφάνισης του φαινομένου jitter δεν είναι αμελητέος και συνήθως τα ποιοτικά dac δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό με επιλεμγμένα ποιοτικά εξαρτήματα και σχεδιασμούς.
Σε αυτό το σημείο, ξεφεύγουν οι κάρτες ήχου οι οποίες είναι εξωτερικές και τροφοδοτούνται με εξωτερικό τροφοδοτικό.
Ως προς το hw, μην αμελείς το τελικό στάδιο αυτό του αναλογικού, το οποίο απαιτεί πολύ προσεγμένες ανεξάρτητες τροφοδοσίες και συνήθως χρυσοπληρώνεται σε καλές υλοποιήσεις dac συσκευών, το οποίο στάδιο δεν είναι απλά η φθηνή λύση μέσω ενός "πιασάρικου" τελεστικού.

Πάμε στο λογισμικό τώρα και τις εύλογες ανησυχίες σου, στο γιατί δεν πρέπει να προτιμηθεί η usb ως μεταφορά.
Μάλλον είναι θέμα σύγχυσης, στο ότι συνήθως το λογισμικό παρεμβαίνει μέσω σχετικών φίλτρων στο παραγόμενο ήχο και πολλές φορές εισαγάγει και αυξημένο jitter. Εδώ έχουμε ακριβώς το αντίθετο, δηλ. την απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης είτε του λογισμικού που αναπαράγει το μουσικό αρχείο είτε του λειτουργικού μέσω των οδηγών του, στην εξερχόμενη μουσική πληροφορία.
Σαφώς και γνωρίζεις ότι στο θέμα αυτό έχουν αναπτυχθεί ειδικοί οδηγοί - όπως το asio για παράδειγμα - που βοηθούν το λειτουργικό να μεταφέρει τη μουσική πληροφορία αναλλοίωτη, bit-perfect όπως είναι ο όρος.

Εδώ όπως σου προείπα το πρωτόκολλο μετάδοσης usb->i2s γλιτώνει μία μετατροπή, αυτή του spdif, γιατί όπως θα πρέπει να ξέρεις οι περισσότεροι DAC λειτουργούν στην είσοδό τους με πρωτόκολλο i2s.
Μειονέκτημα ότι θέλει πολύ μικρό μήκος καλωδίωσης (max 10εκ.) και προσεγμένη ανεξάρτητη τροφοδοσία ή ειδικό τσιπ απομόνωσης.

Τέλος μια μικρή διόρθωση, όταν αναφερόμαστε σε αρχεία υψηλής ανάλυσης μουσικής δεν είναι αυτά άνω των 96KHz. Πρωτίστως αναφερόμαστε σε αυξημένο βάθος πληροφορίας δηλ. τα 24bit και μεταγενέστερα στο τι δειγματοληψία έχουμε από τα 48KHz και άνω.

Last edited:
Ομολογώ με αυτά που έχω διαβάσει αυτές τις μέρες σε αυτό το forum αλλά και γενικά σε ξένα έχω αρχίσει να αναθεωρώ αρκετά πράγματα που ειλικρινά δεν τα γνώριζα γενικά για τον ψηφιακό ήχο. Από τι έχω καταλάβει η ουσία είναι να δώσεις σε ένα dac όσο ποιο καθαρή πληροφορία μπορείς και τπτ άλλο.
Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι τις διαφορές σε usb, coaxial, οπτική και για ποιό λόγο οι περισσότεροι σε ξένα forum προτείνουν την coaxial σύνδεση έναντι των άλλων δύο