Crossover?

therock003

Senior Member
29 June 2008
626
Το crossover τ ιακριβως ειναι? Θυμαμαι παλιοτερα ποθ καποιος μου ειχε προτεινει να συνδυασω crossover μαζι με ενισχυτη. Αλλα τωρα τελευτεα δεν ακουγονται πολλα για αυτους. Ακομα υπαρχουν setups με χρηση crossover?

Αν μιλάμε για το ίδιο crossover, αυτό είναι ένα παθητικό κύκλωμα που υπάρχει μέσα στην καμπίνα των ηχείων και διαχωρίζει τις συχνότητες για να πάνε στο κατάλληλο μεγάφωνο...
Άρα υπάρχει σε όλα τα ηχεία εκτός από κάποια μονόδρομα.
Υποθέτω όμως ότι ο φίλος που σου πρότεινε να συνδιάσεις crossover με ενισχυτή μιλούσε για ενεργό crossover και όχι αυτό που βρίσκεται μέσα στα ηχεία σου.
Αυτό το έχουν κάποια συστήματα αλλά είναι μειοψηφία. Όχι γιατί δεν παίζει καλά (το αντίθετο μάλιστα) αλλά γιατί πρέπει να έχεις λεφτά, γνώσεις, χώρο και όρεξη για ψάξιμο.

Δηλαδη εγω τωρα τι κανω σε αυτο το σημειο? Το ψαχνω παιρετερω η δεν με απασχολει εκτως και αν θελω να καταληξω audiophile? Παντως λεφτα προς το παρον δεν υπαρχουν για πολυτελεις...

Το ενεργητικο που λες, ειναι ξεχωριστη συσκευη οπως ειναι οι ενισχυτηες ή τα external DAC ας πουμε?

Παντως σαν παθητικο ή ενεργητικο η wikipedia δειχνει το εξης.

Passive_Crossover.svg

Active_Crossover.svg

EDIT:Δεν ξερω αν φαινονται οι εικονες που παρεθεσα, εμενα παντως δεν μου εμφανιζονται, ισως επειδη ειναι τυπου .svg?

Το crossover τ ιακριβως ειναι? Θυμαμαι παλιοτερα ποθ καποιος μου ειχε προτεινει να συνδυασω crossover μαζι με ενισχυτη. Αλλα τωρα τελευτεα δεν ακουγονται πολλα για αυτους. Ακομα υπαρχουν setups με χρηση crossover?

DSL εχεις? εχεις. φιλτράκι πριν το τηλεφωνο εχεις? εχεις. Αν στο φιλτράκι σου εχεις 2 εξοδους (DSL, phone) τότε εχεις μπροστα σου ένα crossover. Χωρίζει το σήμα σε δυο κομμάτια, ένα χαμηλόσυχνο ( προς το τηλέφωνο ) κι ενα υψίσυχνο (προς το router σου). Κατι αντιστοιχο υπάρχει και μέσα στο ηχειο σου που χωρίζει το σήμα σε δυο περιοχές συχνοτήτων, χαμηλόσυχνη προς το woofer και υψίσυχνη προς το tweeter, κι αυτο αναγκαστικά γιατι η κάθε μονάδα μπορεί να διαχειριστεί μονο συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων. Αυτο ειναι το παθητικό κροσοβερ (δεν εχει τροφοδοσία απο το ηλεκτρικό δικτυο) και ειναι μεσα στο ηχειο σου.

Το ενεργητικό cross (χρειάζεται τροφοδοσια) επεμβαίνει στο σήμα πριν αυτο εισελθει στον ενισχυτη σου. Αρα μετα το ενεργητικό cross θες εναν ενισχυτή για τις χαμηλές συχνότητες κι εναν αλλο ξεχωριστο ενισχυτή για τις υψηλές.

το καθένα εχει τα + και τα - του και μαλλον προς το παρον το ξεχνάς γιατι θελει χρημα και ψαξιμο. Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα.

Παράδειγμα:
Aυτό το ηχείο έχει ένα 10ιντσο γούφερ που ενεργοποιείται όταν συνδέσεις ένα δεύτερο ενισχυτή στις κάτω μπόρνες που οδηγούν μόνο το γούφερ. Δεν έχει crossover εσωτερικά.
http://www.roundsound.com/reference-3-speakers.htm

Χρειάζεται λοιπόν ένας ενισχυτής που θα παίρνει σήμα από κάτι τέτοιο για να στέλνει τις συχνότητες που πρέπει.
http://bryston.com/10b_m.html