cubox-i4 pro

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Έχω τη συγκεκριμένη συσκευή εδώ και αρκετούς μήνες για χρήση αποκλειστικά με το Archphile. Ο λόγος που ανοίγω αυτό το θέμα είναι γιατί πλέον υπάρχει επίσημη υποστήριξη από το Openelec οπότε θα ενδιαφέρει αρκετούς. Παρότι υπάρχουν διάφορες εκδόσεις, θεωρώ ότι δεν υπάρχει νόημα να κοιτάμε κάτι λιγότερο από αυτή που έχω στα χέρια μου:

Χαρακτηριστικά:

http://www.solid-run.com/products/cubox-i-mini-computer/cubox-i-specifications/
  • Quad core i.MX6 at 1GHz
  • 2GB RAM
  • GC2000 GPU
  • Gigabit Ethernet
  • IR Receiver/Transmitter
  • 802.11n wireless and bluetooth
  • eSATA 3gbps
  • RTC wth battery backup
  • Micro USB serial adapter
Παρότι έχω μακρά εμπειρία χρήσης μαζί του ως transport για αναπαραγωγή μουσικής, αποφάσισα να κάνω σήμερα μια δοκιμή του τελευταίου Openelec 4.97.3:

http://openelec.tv/get-openelec (μας ενδιαφέρει το section freescale imx6)

Απ' ότι φαίνεται δεν υπάρχει καμία σχέση με τα πρώιμα test builds όπου ήταν σχεδόν μη χρηστικό. Το μοναδικό τεστ που έκανα ήταν με χρήση του Genesis addon του Lambda, το οποίο είναι και το βασικό μου addon. Μια που χρησιμοποιώ το Openelec εδώ και ένα χρόνο περίπου με το Raspberry Pi, μπορώ να κάνω μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι σαφώς πιο γρήγορο στην πλοήγηση και στο φόρτωμα online lists από το Rpi, η διαφορά όμως δεν είναι ανάλογη της διαφοράς που έχουν στο hardware. Στο Openelec για rpi έχει γίνει απίστευτη δουλειά σε σημείο που υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός για το κατά πόσο έχει νόημα η αγορά μιας τέτοιας συσκευής με την ανάλογη διαφορά τιμής.

Όποιος το σκέφτεται και για ήχο, επί της ουσίας αυτή τη στιγμή το υποστηρίζω εγώ (Archphile), καθώς και το Volumio, ενώ το Runeaudio υποτίθεται ότι θα το υποστηρίξει στην επόμενη έκδοση. Είναι ένα πάρα πολύ δυνατό μηχάνημα γι' αυτή τη χρήση και θα καλύψει ακόμη και τους απαιτητικούς. Εγώ το έχω κάπως παραγκωνισμένο σε καθημερινή χρήση, μιας που συνεχίζω να προτιμώ το udoo για τη δουλειά αυτή, παρόλα αυτά το χρησιμοποιώ ως build machine για τα πακέτα του Archphile (είναι ίδια αρχιτεκτονική με το Udoo και υπάρχει συμβατότητα). Ενδεικτικά να αναφέρω για όποιον θέλει να καταλαβει την δύναμη του cubox-i4 pro, software που γίνεται compile στο rpi σε 1 ώρα, στο cubox χρειάζεται περίπου 7 λεπτά. Όπως είπα και παραπάνω όμως δυστυχώς αυτή η διαφορά δεν γίνεται τόσο έντονα αντιληπτή στο Openelec.

Tέλος διαθέτει ένα απίθανο form factor. Είναι πάρα πολύ μικρό και μαζεμένο. Έχει όμως δύο μικρά μειονεκτήματα. Όντας πολυ ελαφρύ δεν έχει καλή ευστάθεια και σηκώνεται στον αέρα με χοντρά και δύσκαμπτα καλώδια και επίσης είναι σε κλειστό κουτί, κάτι που σημαίνει ότι υπό μεγάλο φορτίο ενδέχεται να θερμανθεί αρκετά.

Στο website τους βλέπω και την έκδοση αυτή:

http://www.solid-run.com/cuboxtv/

Έχω την εντύπωση πως πρόκειται απλά για το i4-pro με preloaded το Openelec και τίποτε επιπλέον.

Y.γ. To τεστ που έκανα σε Openelec έιχε πολύ μικρή διάρκεια και δεν μπορώ να ξέρω αν είναι 100% ικανό να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση απροβλημάτιστα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όρίστε και μια σύγκριση με το rpi b+ και έναν μικρό αναπτήρα:

Last edited:
πολύ μου αρέσουν αυτά τα μικρά xbmc-oriented κουτάκια...

αυτό βέβαια είναι λίγο ακριβό. Αν βρεις χρόνο, δες πόσο βαριά αρχεία μπορεί να "σηκώσει" η (αγνώστων λοιπών στοιχείων) GC2000, αλλά και αν τα παίζει σωστά (τα 23,976 π.χ)...

Δηλώνω εντελώς άσχετος με θέματα εικόνας. Η μόνη απαίτηση που έχω είναι να χρησιμοποιώ fusion addons και να βλέπω σε 720 γραμμές.

Αν μου δώσετε μια κατεύθυνση πως να τεστάρω και ακόμα καλύτερα αν υπάρχουν samples να κατεβάσω, δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω όσα τεστς απαιτούνται!

Άσχετο, κάτι που έχω ξεχάσει να αναφέρω είναι ότι η gigabit κάρτα, στην πράξη και επίσημα δουλεύει αρκετά χαμηλότερα.

Μόλις το έστησα από το μηδέν με openelec 5 και fusion. Έχει πάρει τη θέση του Rpi για πολυημερο τεστ. Αν ανταποκριθεί 100% σωστά θα γίνει ο βασικός player.

Κάτι που πρέπει να αναθεωρησω είναι η ταχύτητα του. Τελικά βλέπω ότι είναι πολύ πιο σβελτο σε όλα τα μενού σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Θα επανέλθω έχοντας κάνει και τα τεστς με τα αρχεία που μου πρότεινες!

Τελικα στο Genesis ειναι πιο γρήγορο απο το PI ?

Eίναι πιο γρήγορο γενικά, αλλά όχι στο φόρτωμα online lists (πχ fusion). Και κει δηλαδή είναι γρηγορότερο αλλά όχι τόσο ώστε να δικαιολογεί την τεράστια διαφορά στο hardware.

Δεν βρήκα ποτέ το χρόνο που χρειαζόταν για μια ενδελεχή δοκιμή. Στς πρώτες ώρες χρήσης είδα κάποια σπασίματα στο video (μπορεί να έφταιγε το stream) και γρήγορα επανέφερα το rpi στη θέση του.

Όπως και να χει, σήμερα έχουμε την κυκλοφορία του raspberry pi 2, οπότε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το αγοράσουμε το συντομότερο και να το βάλουμε δίπλα στην τηλεόρασή μας. Εγγυημένη και σοβαρή κοινότητα, χώμα τιμή και άλλα πολλά. Κρατάω μια επιφύλαξη μέχρι να το δοκιμάσω, αλλά κάτι μου λεέι, ότι ότι πούλησε πούλησε το cubox!

Απάντηση: Re: cubox-i4 pro

Όπως και να χει, σήμερα έχουμε την κυκλοφορία του raspberry pi 2, οπότε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το αγοράσουμε το συντομότερο και να το βάλουμε δίπλα στην τηλεόρασή μας. Εγγυημένη και σοβαρή κοινότητα, χώμα τιμή και άλλα πολλά. Κρατάω μια επιφύλαξη μέχρι να το δοκιμάσω, αλλά κάτι μου λεέι, ότι ότι πούλησε πούλησε το cubox!

ποιος να το έλεγε... σε μια μέρα αλλάξαν όλα...

Re: Απάντηση: Re: cubox-i4 pro

Την Παρασκεύη ετοιμαζόμουν να παραγγείλω το cubox.
Πλέον δεν υπαρχει λόγος :smile: