Cutting Board - End grain
(Οξιά - Καρυδιά)

Ενδιαφέροντα γεωμετρικά σχήματα για αυτήν την επιφάνεια κοπής που έκανα από Καρυδιά και Οξιά.
Δεν είναι δύσκολη κατασκευή, αλλά θέλει λίγη παραπάνω
προσοχή σε δυο σημεία, για να μην "φύγουν" οι γραμμές όπως συνέβη σε μένα.
Έκοψα πηχάκια οξιάς και καρυδιάς (3x3) και μερικές λωρίδες καρυδιάς 5mm
Ένα πηχάκι οξιάς και ένα καρυδιάς, τα έκοψα στις 45 μοίρες και τα ένωσα μεταξύ τους σε ζευγάρια.
Αυτό είναι
το ένα σημείο που θέλει προσοχή, τα 2 πηχάκια που ενώνεις από τα διαφορετικά ξύλα, να είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος γιατί αλλιώς οι ρόμβοι δεν βγαίνουν τέλειοι
Αφού στέγνωσαν τα 2 ζευγάρια πηχάκια, τα κόλλησα μαζί με τα υπόλοιπα και τα άφησα μια μέρα να στεγνώσουν.
Τα ξύλα που είχα κόψει δεν είχαν όλα το ίδιο ύψος, αλλά ευτυχώς το Laguna τα έφερε όλα στο ίδιο ύψος εύκολα
Έκοψα την επιφάνεια σε λωρίδες των 3cm (που θα ήταν το τελικό ύψος του board), τις έβαλα την μια διπλά στην άλλη, και μια πάρα μια, τις γύρισα 180 μοίρες, για να δημιουργηθεί το σχέδιο.
Ξανά, κόλλημα, στέγνωμα και πέρασμα από το τριβείο.
Εδώ είναι
το δεύτερο σημείο που θέλει προσοχή, να στοιχηθούν σωστά οι λωρίδες ώστε να έρθουν σωστά οι γραμμές. Έμενα μου έφυγαν λιγο και ειδικά την ώρα που έσφιγγα με τους σφιγκτήρες, νομίζω πως γλίστρησαν λίγο.
Το τρίψιμο τώρα που οι ίνες του ξύλου κοιτάνε προς τα πάνω (end grain) θέλει πολλαπλάσια ώρα. Έγινε όμως η δουλειά, χωρίς προβλήματα.
Στρογγύλεψα τις ακμές και έφτιαξα δυο αυλάκια σαν χούφτες, με τα ωραία κοπτικά της CMT
Έτριψα ξανά (πολύ ώρα καθώς οι end grain επιφάνειες είναι τελείως αναίσθητες στα γυαλόχαρτα και μετά, ανακάτεψα ωραίο φυσικό διαλυτικό πορτοκαλιού με pure tung oil και πέρασα ένα χέρι το board. Ευωδίασε το εργαστήριο πορτοκάλι
Αν και με ατέλειες νομίζω είναι ένα όμορφο cutting board, που σαν κατασκευή είναι αρκετά εύκολη.
Θέλει τις μέρες του (για τα στεγνώματα) αλλά αξίζει τον κόπο.

Από εδώ και πέρα, τις επόμενες μέρες, θα περνάω ένα χέρι μίγμα tung oil (κάθε μια ή δυο μέρες περίπου) που θα είναι όλο και λιγότερο αραιωμένο. Αυτή η διαδικασία κρατάει αρκετές μέρες (ή και βδομάδες), ώστε να στεγνώνει καλά το λάδι, να τρίβεις ελαφρά και να περνάς το επόμενο. Αυτό που βλέπετε είναι ένα μονο χέρι.
Στα επόμενα χερια θα γυαλίσει και θα γίνει πιο εντυπωσιακό