D5100 - Αρχάριος και αρχεία RAW ???

pmoromalos

New member
29 August 2011
28
Καλησπέρα σας

Πρόσφατα αγόρασα την Nikon D5100. Είναι η πρώτη μου DSLR.

Τράβηξα πρώτη φορά φωτογραφίες Raw… Αυτό που παρατήρησα είναι ότι χάνουν τελείως την φωτεινότητα τα χρώματα. Τι γίνεται από πού να ξεκινήσω να διαβάζω για να καταλάβω τι πρέπει να κάνω
huh.gif
και τι γίνεται με τα RAW.. γιατί να μην τραβώ φωτογραφίες σε JPG
huh.gif
?

Thx a lot…

Τώρα είσαι στο σωστό μέρος, μπορείς να βρείς ότι σε ενδιαφέρει.

Εν συντομία τα Raw αρχεία, είναι αυτό που αποτυπώνει ο αισθητήρας της μηχανής, χωρίς καμία (σχεδόν) επεξεργασία. Τα Jpeg είναι επεξεργασμένα με βάση τις ρυθμίσεις της μηχανής, άρα ισσοροπία λευκού, χρώμα, κοντράστ, αποθορυβοποίηση κ.λ.π. έχουν ήδη εφαρμοσθεί, και στην συνέχεια έχει γίνει απωλεστική συμπίεση του αρχείου, άρα έχεις χάσει ποιότητα και το κυριώτερο έχεις μειωμένες δυνατότητες διόρθωσης, αν κάτι δεν είναι εντάξει.

Τα παραπάνω δεν πρέπει να σε φοβίζουν, αν ξεκινάς τώρα τραβάς jpeg, παίζεις με τις βασικές ρυθμίσεις της μηχανής, διάφραγμα, χρόνοι, ευαισθησία κ.λ.π. - το βασικότερο: Σύνθεση του θέματος - και στην πορεία βλέπεις...

Όπως και τα παιδιά που έχουν επαγγελματική σχέση ή πάρα πολλές γνώσεις, εγώ που είμαι αιώνιος αρχάριος, όπως λέμε αιώνιος φοιτητής, σου προτείνω για αρχή φίλε καλύτερα να ξεκινήσεις με jpeg, να εστιάσεις στα βασικά όπως καδράρισμα και δυνατότητες-χρήση του φακού που έχεις. Σ´αυτό το στάδιο ακόμη και στο AUTO να είναι η μηχανή σου δεν πειράζει. Έπειτα θα μάθεις να ρυθμίζεις τα aperture, shutter και λοιπές ρυθμίσεις από τα χειριστήρια της μηχανής σου. Η επιλογή PROGRAM θα σε κατευθύνει αρκετά.
Τα αρχεία raw καλύτερα να τα αφήσεις για αργότερα, όταν θα έχεις κατανοήσει την επέμβαση του διαφράγματος κ.λ.π με MANUAL ρυθμίσεις.
Για να είναι αποτελεσματική η μετατροπή του αρχείου raw, ώστε να πετύχεις καλύτερη φωτογραφία σε δύσκολες συνθήκες ή ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να βρεις ένα σωστό εργαλείο μετατροπής στον υπολογιστή και να διαθέτεις τουλάχιστον μια οθόνη με καλές εργοστασιακές ρυθμίσεις αν όχι καλιμπραρισμένη με ειδικό εργαλείο. Και να υπολογίζεις και το χρόνο που θα χρειαστείς για να επέμβεις σε κάθε φωτογραφία...

Αυτή είναι η δική μου εντύπωση ως αρχαρίου από τα raw, μπορούν να με διορθώσουν οι πιο έμπειροι, συμμετέχω στην κουβέντα προκειμένου να μάθω κι εγώ περισσότερα.

και να διαθέτεις τουλάχιστον μια οθόνη με καλές εργοστασιακές ρυθμίσεις αν όχι καλιμπραρισμένη με ειδικό εργαλείο

Αυτό για εμένα είναι το σημαντικότερο όλων σε σχέση με την επεξεργασία raw .
Αλλιώς φαίνονται στο desktop , αλλιώς στο laptop και αλλιώς στην tv . Τουλάχιστον το jpeg της μηχανής έχει κάποια στάνταρ ώστε να είναι ωραία η φωτογραφία .