DAC ερώτηση (πάλι)

28 June 2006
2,941
Χαίρετε άπαντες. Όπως έχω ήδη διατρανώσει, θέλω dac.

Βρίσκω λοιπόν δεξιά αριστερά διάφορα έτοιμα boards που φιλοδοξώ να συνδέσω μεταξύ τους.

Ερώτηση: Υπάρχουν στην αγορά USB --> I2S converters, που βασίζονται στο PCM2707 της TI, που έχει βέβαια καi δικό του DAC, εγώ όμως θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μόνο την I2S έξοδο για να τροφοδοτήσω π.χ ένα board με το PCM1794A που έχω βρεί να πωλείται. (γιατί το συγκεκριμένο τσιπ?- απλό: είναι το ακριβότερο από τη "νέα γενιά" της ΤΙ).

Να πω την αμαρτία μου, ήθελα κάτι πιο "αντρικό": 2xPCM1704+DF1706. Μόνο τα τσιπ κοστίζουν χοντρική 75$ και δεν βρίσκω τίποτα έτοιμο κάτω από 400$ (demo board της ΤΙ, κι αυτή αν τη βρείς).

Χρειάζεται να μεσολαβήσει μεταξύ του 2707 κάποιου είδους bus driver για να πάει το σήμα στο board του dac -που θα είναι 3 πόντους πιο κει - ή απλώς τραβάω καλώδια?

Ερώτηση 2 (ο τίτλος "ερώτηση" ήταν παραπλανητικός: αν έγραφα "ερωτήσεις" μπορεί να σας αποθάρρυνα να το διαβάσετε :smile: )

Χειροτερεύει πολύ η απόδοση, αν μεσολαβήσει ένα USB--> S/PDF converter και μετά ένα S/PDF receiver πριν το dac?

Στο ρόλο του πρώτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κάρτα USB - π.χ. η edirol UA-1EX, και ένα optical το coax converter. Κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά αυξάνει κάθετα την ευελιξία: συνδέεις και κανένα τρανσπορτ, έτσι για δοκιμή.
Επιπλέον η κάρτα "περνάει" 24/96 (simplex mode), πράγμα που δεν συμβαίνει με το 2707.

Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Κωνσταντινο υπαρχει στην αγορα ετοιμο usb to i2s με το cm108,αλλα υποστηριζει μεχρι 48KHz...

Η μετατροπη usb to spdif και ξανα spdif to i2s για το dac ειναι η διαδικασια η οποια εισαγει και το περισσοτερο jitter,και οταν μπορεις να της παρακαμψεις καλα θα ειναι.

Αλλα δεν θα εχεις τη δυνατοτητα να συνδεσεις οποιοδηποτε transport.

Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι ποιο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή από το θέμα που άνοιξες. μακάρι να βρεις κάποια άκρη για να πάρουμε και εμείς σειρά .
Κάτι που σκέφτηκα μόλις : αν πάρεις μια EDIROL ή EMU έχεις USB και SPDIF και μάλιστα 24 192 ή 24 96 που μας κάνει .(βέβαια με τσιπακι της creative που είναι ότι χειρότερο και όχι με ένα tenor ή anagram ).
Μια κάρτα όπως το BUFALLO που φοράει το sabre για μένα είναι η καλύτερη λύση αφού έχεις I2S και spdif και τον καλύτερο μετατροπεα που υπάρχει μέχρι στιγμής .επίσης σε αφήνει να κάνεις ότι θες με το αναλογικό μέρος.
Η ιδέα ποια είναι ?
Μήπως μπορούμε να ξυλοσουμε το dac της edirol και να πάρουμε από εκεί το i2s να το ρίξουμε στο buffalo ?
Άρα πρέπει να δούμε ποια κάρτα ήχου φοράει dac που να επικοινωνεί με i2s με τα προηγούμενα και ιδού το τέλειο dac για όλες τις δουλειές .
Πάντως και απλά συνδυασμός των δυο παραπάνω δεν είναι κακός.
Και κάτι άλλο ποιο απλό .μια μοντιφαρισμενη εμυ 0404 που έχει τα πάντα από εισόδους παίζει τρομερά καλά , τόσο καλά που δύσκολα θα θες κάτι παραπάνω.
Έκανα μια δοκιμή σε σχέση με το καλύτερο κατ’ εμέ cd που υπάρχει και ήταν πραγματικά θεαματικά κοντά .

Γεια μικρές αποστάσεις δε χρειάζεσαι driver.

Η διαδικασία usb-to-spdif-to-I2S είναι σαφώς πιο επισφαλής από την usb-to-I2S έχοντας όμως το πλεονέκτημα που αναφέρεις.

Μια άλλη λύση είναι επιπλέον receiver και πολυπλέκτης (4πλός 2 σε 1) ´ώστε να μπορείς να επιλέγεις μία από τις δύο διαθέσιμες Ι2S (usb ή receiver).

Άλλη λύση για κάθε περίπτωση είναι να παρεμβάλεις ένα ASRC (πχ AD1896 ή SRC4192) ώστε να απορρίψεις το jitter.

Το sabre νομίζω δεν χρειάζεται κανένα άλλο τσιπ πιο πριν γιατί απορρίπτει μόνο του το jiter αλλά αυτό αφορά τα σήματα που δέχεται απευθείας άρα μόνο τα spdif kai i2s.
Αν κάνουμε λίγη υπομονή θα βγει και το καινούριο sabre το οποίο θα είναι 32βιτ.
Αλλά δεν ξερώ πόσο .πάντως αυτό πραγματικά θα ξεφεύγει από τον ανταγωνισμό.
Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το USB εγώ έχω καταλήξει στο sabre .

Καλησπέρα παιδιά, νέος στο χωριό, δε γράφω αλλά σας διαβάζω τακτικά.

Και μια που μιλάτε για DAC λεώ να μπω σφήνα για να μήν ανοίγω άλλο tread.

Οταν ακούω από DVDP:
έχω συνδέσει ένα Pioneer DV-585A-s με optical στον ενισχυτή (RXV-630) και παίζει ικανοποιητικά. Οταν συνδέω με RCA στο 6ch input του ενισχυτή η στάθμη φαίνεται να πέφτει λίγο και ο ήχος ακούγεται πιό μουντός. Ετσι επιλέγω τη σύνδεση optical.

Και ρωτώ: η μουσική που ακούω από πιό DAC προέρχεται, από του player ή από αυτό του ενισχυτή (και στις 2 περιπτώσεις)?

Επίσης παίζω και από το PC από την έξοδο Front (jack) με αντάπτορα RCA και από κει στον ενισχυτή. Ο ήχος είναι σαφώς κατώτερος από του player, οπότε η μουσική προέρχεται από το DAC της κάρτας ήχου? Δηλαδής το DAC του ενισχυτή δεν παρεμβάλεται καθόλου?

Για δώστε μου τα φώτα σας, ευχαριστώ!

Sorry για το ψαλίδι..

Άλλη λύση για κάθε περίπτωση είναι να παρεμβάλεις ένα ASRC (πχ AD1896 ή SRC4192) ώστε να απορρίψεις το jitter.

Έτοιμος ήμουν να το παραγγείλω κι αυτό από δω:
http://www.twistedpearaudio.com/digital/metronome.aspx

είδα όμως στο datasheet:

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/src4192.pdf

στη σελίδα 18: "input may be up to 24 bit in I2S... Πιο κάτω, στο πινακάκι με τις θέσεις των jumpers, γράφει απλά 24 bit (και όχι 16-24, που θα με καθησύχαζε).

Το pcm2707 που θα χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά για να δούμε τι ψάρια πιάνει από usb, δίνει 16 Bit Ι2S. Να υποθέσω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, το src θα το "καταλάβει" από το RLCK σήμα και θα δουλέψει?? ή όχι??

Το SYSCK δείχνει να είναι συμβατό: 256fs.

Για βοηθάτε ρε συνάδελφοι, θόλωσα

Σελίδα 20 πίνακας 2 για το 4192.
Επίσης η κύρια διαφορά μεταξύ 4192 και 1896 είναι στο ρολόι. Το 1896 έχει ενσωματωμένο ταλαντωτή όπου για τη λειτουργία αρκεί ένας απλός κρύσταλλος και μπορεί να λειτουργήσει και με εξωτερικό ταλαντωτή ενώ το 4192 μόνο με εξωτερικό.

Έχουν λάθος στην αρίθμηση των πινάκων στο datasheet. Παραπάνω αναφέρομαι στο πίνακα για το data output format στη σελίδα 20.
Επιπλέον στον πίνακα 2 σελίδα 19 αλλά και στο σχήμα 6 (χρονισμοί) φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Εξαρτάται από το πως θα σετάρεις την έξοδο. Αν τη σετάρεις στα 16 bit θα βγάζει 16. Αν τη σετάρεις στα 24 δεν ξέρω αν η έξοδος θα προκύψει με συμπλήρωση μηδενικών στα άνω 8 MSB ή εάν θα κάνει κάποιο scaling ή οποιοδήποτε άλλο μαγικό. Αλλά από κει και πέρα δοκιμάζεις με διακοπτάκια minidip (εκτός αν το αγοράσεις έτοιμο οπότε θα εξαρτάται από το εάν θα έχει ενσωματωμένη τη δυνατότητα ρυθμίσεων η πλακέτα).

Με όσα έχω διαβάσει και εγώ για το ess, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή λύση. Ακόμα καλύτερη λύση πιθανά να είναι και το καινούριο τσιπάκι τους.

Το usb -> spdif, σε όλες τις υλοποιήσεις χωρίς driver βασίζετε σε ένα stream πρωτόκολλο. Εκτός του jitter, λόγο του πρωτοκόλλου υπάρχει πάντα η πιθανότητα για χαμένα δεδομένα – errors.

Με μια emu, που χρησιμοποιεί driver (και λέγετε ότι δουλεύει όπως ένα usb disk όπου στη μεταφορά δεδομένων δεν επιτρέπονται errors) μειώνουμε την πιθανότητα των errors, αν μπορεί να δώσει i2s.

Το ESS το ακούω σε σπίτι φίλου εδώ και 5, σχεδόν, μήνες. Είναι πολύ καλό.
Μόλις βγάλουν και τα Counterpoint και Placid θα το πάμε για συγκρίσεις με "ονόματα", να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι...