DAC και ενεργα ηχεια

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Μονάδες 5,5 ιντσών δεν καλύπτουν χώρους ούτε μισούς από τα ζητούμενα 28 τμ.
Για κλασικό στερεό μιλάμε για 8ρες μονάδες μίνιμουμ

Music matters...

AVClub Addicted Member
9 March 2017
1,689
Προενισχυτής+DAC+Bluetooth+WiFi: 300 ευρώ: https://www.nakas.gr/prd/yamaha-wx-c50-proenisxitis-dark-silver
και ηχεία ενεργά με 8-ιντσο γούφερ: 500 ευρώ (ζεύγος): https://www.nakas.gr/prd/yamaha-hs-8-w-studio-monitor-leiko-temaxio
ή ακόμα καλύτερα: ενεργά ηχεία με 10-ιντσο!! γούφερ σε έκπτωση -50% αυτή την περίοδο: 700 ευρώ το ζεύγος: https://www.nakas.gr/cat/epaggelmat...s=Τύπος_Nearfield,Woofer_10''&currentItems=60
Άρα με 800 ευρώ παίρνεις πλήρες σύστημα ενεργό με 8-ιντσα
'η με 1000 ευρώ παίρνεις πλήρες σύστημα ενεργό με 10-ιντσα!
Τι άλλο δηλαδή να πούμε;
Άντε και καλές γιορτές! Κάνε ένα ωραίο δώρο στον εαυτό σου!
Υ.Γ: καμμία σχέση δεν έχω με την εταιρεία, χα χα! Απλά την θεωρώ value for money.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,029
Μεσευρώπη
Προενισχυτής+DAC+Bluetooth+WiFi: 300 ευρώ: https://www.nakas.gr/prd/yamaha-wx-c50-proenisxitis-dark-silver
και ηχεία ενεργά με 8-ιντσο γούφερ: 500 ευρώ (ζεύγος): https://www.nakas.gr/prd/yamaha-hs-8-w-studio-monitor-leiko-temaxio
ή ακόμα καλύτερα: ενεργά ηχεία με 10-ιντσο!! γούφερ σε έκπτωση -50% αυτή την περίοδο: 700 ευρώ το ζεύγος: https://www.nakas.gr/cat/epaggelmat...ueTexts=Τύπος_Nearfield,Woofer_10''¤tItems=60
Άρα με 800 ευρώ παίρνεις πλήρες σύστημα ενεργό με 8-ιντσα
'η με 1000 ευρώ παίρνεις πλήρες σύστημα ενεργό με 10-ιντσα!
Τι άλλο δηλαδή να πούμε;
Άντε και καλές γιορτές! Κάνε ένα ωραίο δώρο στον εαυτό σου!
Υ.Γ: καμμία σχέση δεν έχω με την εταιρεία, χα χα! Απλά την θεωρώ value for money.

Μια χαρά είναι ο Νάκας, απλά ο φίλος μένει στη Σουηδία. Βέβαια κανείς δεν τον εμποδίζει να αγοράσει κάτι από κάποιο διαδικτυακό μαγαζί εκεί.

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,035
Πειραιας
Αυτα τα γραφω απλα για την ιστορια.
Τα Edifier της κορης μου, οταν παιζουν απο το bt εχουν μια αλφα ενταση.
Οταν παιζουν απο τα rca με το ifi nano, που εχει volume, παιζουν πιο δυνατα.
Το θεμα ειναι οτι ο φιλος θελει ντακ που να εχει και bt και volume.
E τετοιο εγω , εκτος απο αυτα τα κινεζικα που του ανεφερα, δεν ξερω να υπαρχει.
Το yamaha που ανεφερε ο φιλος παραπανω τωρα το πηρα ειδηση , αλλα προσωπικα δεν θα το αγοραζα επειδη το bt δεν ειναι aptx που ,δοκιμασμενα, κανει την διαφορα στον ηχο.
Αν μου ελεγε μονο ντακ χωρις bt,με σιγουρια θα του ελεγα οτι το ifi θα του εδινε μεγαλυτερες εντασεις.
Βεβαια οχι η μερα με τη νυχτα αλλα σιγουρα πιο δυνατα!

eftihios

Established Member
17 September 2007
105
sweden
Απάντηση: Re: DAC και ενεργα ηχεια

Αυτα τα γραφω απλα για την ιστορια.
Τα Edifier της κορης μου, οταν παιζουν απο το bt εχουν μια αλφα ενταση.
Οταν παιζουν απο τα rca με το ifi nano, που εχει volume, παιζουν πιο δυνατα.
Το θεμα ειναι οτι ο φιλος θελει ντακ που να εχει και bt και volume.
E τετοιο εγω , εκτος απο αυτα τα κινεζικα που του ανεφερα, δεν ξερω να υπαρχει.
Το yamaha που ανεφερε ο φιλος παραπανω τωρα το πηρα ειδηση , αλλα προσωπικα δεν θα το αγοραζα επειδη το bt δεν ειναι aptx που ,δοκιμασμενα, κανει την διαφορα στον ηχο.
Αν μου ελεγε μονο ντακ χωρις bt,με σιγουρια θα του ελεγα οτι το ifi θα του εδινε μεγαλυτερες εντασεις.
Βεβαια οχι η μερα με τη νυχτα αλλα σιγουρα πιο δυνατα!

Oπότε παίρνω το ρίσκο αγοράς Bluetooth DAC amp και σε περίπτωση που δεν αρκεί ξεκινώ ξανά το ψάξιμο για ολοκληρωμένο σύστημα.
Σε 3 μέρες κατεβαίνω Ελλάδα για διακοπές και μπορώ να πεταχτώ μέχρι το Νάκα να ακούσω τα προτεινόμενα ηχεία σε περίπτωση που είναι διαθέσιμα προς ακρόαση
Ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας και την βοήθεια σας .

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,029
Μεσευρώπη
Re: Απάντηση: Re: DAC και ενεργα ηχεια

Oπότε παίρνω το ρίσκο αγοράς Bluetooth DAC amp και σε περίπτωση που δεν αρκεί ξεκινώ ξανά το ψάξιμο για ολοκληρωμένο σύστημα.
Σε 3 μέρες κατεβαίνω Ελλάδα για διακοπές και μπορώ να πεταχτώ μέχρι το Νάκα να ακούσω τα προτεινόμενα ηχεία σε περίπτωση που είναι διαθέσιμα προς ακρόαση

Κανένα πρόβλημα. Μια πολύ καλή περίπτωση είναι το NAD Amp1. https://nadelectronics.com/product/amp1/ Streamer, ενισχυτής, προενισχυτής, ΒΤ, ότι άλλο θες. Σε αυτό μπορείς να συνδέσεις τα Edifier για να δεις αν έχει κάποια βελτίωση (αμφιβάλλω) και μετά να αποφασίσεις αν χρειάζεσαι και καινούρια ηχεία. Δεν το έχω ακούσει, αλλά η NAD έχει ιστορία...

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,035
Πειραιας
Re: Απάντηση: Re: DAC και ενεργα ηχεια

Στο λεω μετα πασης βεβαιοτητας ,οτι ειναι προς ακροαση και το hs7 και τα hs8.
Πριν ενα μηνα πηγα και τα ακουσα.

ZaBBaLos

Senior Member
20 September 2018
408
Αθήνα
Σε μία συσκευή streamer σαν το Yamaha δε σε ενδιαφέρει το BT, δε θα συνδεθείς ποτέ με αυτό τον τρόπο. Είναι μία ακριβή αλλά σίγουρη λύση, προσωπικά δε θα την επέλεγα λόγω σχετικού κόστους (δεν μπορεί να κοστίζει η πηγή περισσότερο από τα ηχεία) αλλά δεν παύει να είναι εγγυημένη και βολική λύση.

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,035
Πειραιας
Εγω παλι βρε φιλαρακια,την ευκολια του bt δεν την αλλαζω με τιποτα.
Ναι, εχει τον περιορισμο της αποστασης ,ακουγετε ελαφρως υποδεεστρα απο το wifi ,δεν παιζει υψηλες αναλυσεις, αλλα ειναι τσακ μπαμ.
Εχω και τις δυο (ξεχωριστες) συσκευες και παντα προτιμω το bt.

Nα το κοιταξω λετε???:D

tasanto

AVClub Addicted Member
31 August 2006
1,729
Athens
Βluetooth μονο αν δεν υπαρχει δικτυο,οσο για το wxc-50 που αναφερθηκε πιο πανω (το προτεινα και εγω αλλωστε 3-4 σελιδες πισω),αλλα μονο σαν player και σε καμια περιπτωση σαν προενισχυτη,χανει ο ηχος πολυ.

Λέω να μην ανοίξω καινούργιο νήμα, καθώς ο τίτλος καλύπτει επακριβώς μια απορία που με απασχολεί εδώ και λίγο καιρό:

Ας υποθέσουμε ότι διαθέτουμε ζεύγος ενεργών ηχείων με αναλογική και ψηφιακή είσοδο, τηλεχειρισμό για ένταση + ισορροπία καναλιών και ενσωματωμένο DSP (για ρύθμιση των μπάσων σε σχέση με τον χώρο). Για να προλάβω τυχόν ερωτήσεις, τα ηχεία είναι τα Beolab 5 της B&O, αλλά το ερώτημα ισχύει για όλα τα ενεργά με DSP.
Στο μπλοκ διάγραμμα ενός τέτοιου ηχείου βλέπουμε ότι το εισερχόμενο αναλογικό σήμα ψηφιοποιείται όπως και νάχει, υφίσταται την όποια επεξεργασία και κατόπιν περνάει από το ντακ του ηχείου.

Η ερώτηση λοιπόν είναι: ισχύουν τα παρακάτω;

- Όποια συσκευή ψηφιακού σήματος (πχ. streamer ) θέλω να συνδέσω, θα πετάξω τα λεφτά μου, εάν έχω πληρώσει και το καλό της ενσωματωμένο ντακ;
Δηλαδή είναι πλέον συμφέρουσα η αγορά της συσκευής χωρίς ντακ ούτως ή άλλως;
- Εάν κάποιος έχει επενδύσει σε ένα ακριβό ντακ, η αγορά τέτοιου είδους ηχείων ακυρώνει την επένδυσή του;

artheo

Senior Member
7 October 2013
469
Αθήνα
Πολύ ενδιαφέρον αυτό και δεν ξέρω πόσοι το έχουν σκεφτεί!

Ισχύει το ίδιο και για τα iLoud Micro Monitors?

Tα ηχεία αυτά έχουν μόνο αναλογική είσοδο, αν δεν κάνω λάθος. Ισχύει ότι κάνουν εσωτερικά μια διακασία Analog to Digital -> DSP processing -> Digital to Analog?

Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό διότι αυτή η διπλή μετατροπή θα έχει αρκετές απώλειες. Συν ότι λόγω της χαμηλής σχετικά τιμής τους δε μπορούν να έχουν ADC και DAC υψηλής πιστότητας, σκέφτομαι.

Παρόλα αυτά έχουν πολύ καλή απόδοση! Πώς εξηγείται αυτό;

Last edited:

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη
Εξηγείται, διότι πράγματι η διπλή μετατροπή θεωρητικά προκαλεί απώλειες, αλλά είναι πολύ μικρές. Πολύ μικρότερες από όσο φαντάζεσαι. Σε τάξη μεγέθους πολύ μικρότερες από τις απώλειες που έχουμε στις αναλογικές συνδέσεις (π.χ. καλώδια, συνδέσεις, κλπ). Και το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι πολύ καλό.

ZaBBaLos

Senior Member
20 September 2018
408
Αθήνα
Πολύ ενδιαφέρον αυτό και δεν ξέρω πόσοι το έχουν σκεφτεί!

Ισχύει το ίδιο και για τα iLoud Micro Monitors?

Tα ηχεία αυτά έχουν μόνο αναλογική είσοδο, αν δεν κάνω λάθος. Ισχύει ότι κάνουν εσωτερικά μια διακασία Analog to Digital -> DSP processing -> Digital to Analog?

Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό διότι αυτή η διπλή μετατροπή θα έχει αρκετές απώλειες. Συν ότι λόγω της χαμηλής σχετικά τιμής τους δε μπορούν να έχουν ADC και DAC υψηλής πιστότητας, σκέφτομαι.

Παρόλα αυτά έχουν πολύ καλή απόδοση! Πώς εξηγείται αυτό;
Είναι πραγματικά ηλίθιο το γεγονός πως σχεδιάσεις όπως τα iloud δεν έχουν spdif είσοδο. Κανονικά μόνο τέτοια είσοδο θα έπρεπε να έχουν.

Ακόμα όμως και πιο "συμβατικές" σχεδιάσεις που έχουν dsp crossover (τα περισσότερα σύγχρονα στούντιο μόνιτορ) είναι κρίμα να μην έχουν ψηφιακή είσοδο.

• Like
Reactions: artheo

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,035
Πειραιας
Επειδή δεν το κατέχω το άθλημα, μήπως είναι εύκολο μου εξηγήσετε ,τι κάνει αυτό περιβόητο dsp?
Είναι κάτι σαν equaliser, σαν (το παλιό) loudness ,σαν τι τέλος πάντων?
Και από που μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ηχείο έχει dsp?
Μου είπαν πχ ,ότι το jbl που έχω και το Harman kardon που είχα, παίζουν τόσο καλά (για το μέγεθος τους) επειδή έχουν (?) dsp.
Kαμμια εξήγηση ?

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη
@mdvq
Ναι, Equalizer και ότι άλλο θέλεις. Αλλά είναι ψηφιακό, όχι αναλογικό.

DSP = Digital Signal Processor. Δηλαδή Ψηφιακός Επεξεργαστής Σήματος. Και αφού υλοποιείται στο ψηφιακό πεδίο (Hardware + Software) πρακτικά οι δυνατότητες του είναι απεριόριστες.
Να ρυθμίσεις τον ήχο σχεδόν κατά τις επιθυμίες σου.

Γι' αυτό και τα Bluetooth ηχεία που έχουμε συζητήσει εκτεταμένα σε άλλο νήμα, μπορούν και παίζουν τόσο καλά.

Στις κορυφαίες Hi-End και Ultra Hi-End υλοποιήσεις μπορούμε να συζητήσουμε, αν το DSP βελτιώνει ή όχι, να ψάξουμε για πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εκεί θα βρούμε.
Αλλά στα οικονομικά και μέσου κόστους συστήματα που αφορούν και τον περισσότερο κόσμο, ανεβάζει τα στάνταρ πολύ ψηλά. Με αποτέλεσμα σήμερα με λίγα σχετικά χρήματα να έχεις ήχο που παλιότερα χρειαζόσουν πολλά-πολλά χρήματα για να έχεις.

Πως το καταλαβαίνουμε;
Συνήθως από τις πολλές δυνατότητες που παρέχει. Ή από τον ασυνήθιστα καλό ήχο για το μέγεθος και το κόστος ενός συστήματος.
Σε λίγο καιρό πάντως δεν θα υπάρχει μηχάνημα χωρίς DSP. Θα είναι μόνο τα πανάκριβα Hi-End που θα παραμείνουν.

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
10,035
Πειραιας
Εξακολουθώ να μην το έχω χωνέψει καλά και να έχω απορίες, αλλά μάλλον εγώ φταίω!

Δηλ "φιαχνει"τον ήχο του ηχειου?
Όχι βέβαια.
Αρα ήδη τα μεγάφωνα του ηχείου είναι καλά ,γιατί αλλιώς ΔΕΝ θα μπορούσαν να παράξουν καλό ήχο.
Επομένως φταίνε τα ενισχυτικά μας?
Και γιατι δεν φτιάχνουν ένα ενισχυτή σαν αυτό του ηχειου ,για να παίζει εξίσου καλά.
Επειδή υπάρχουν ένα κάρο ηχεία?
Οκ ,κατανοητό.
Όποτε καταλήγω στο συμπερασμα ότι τα ενεργά δεν έχουν καλό ήχο από το dsp ,αλλά επειδή έχουν ΕΙΔΙΚΑ σχεδιασμένους ενισχυτές για τα μεγάφωνα τους.
Το dsp που μπαίνει στο παιχνίδι?

Last edited:

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,597
Αθήνα
Βελτιστοποιεί τις δυνατότητες που δίνονται σε ένα δεδομένο σχέδιο ηχείου. Θεωρητικά πάντα γιατί υπάρχουν και κάποια που τα κάνουν σαλάτα στον προδιαγεγραμμένο φάκελο λειτουργίας, όντας σχεδιασμένα ολίγον τι ως chicken. Πας να αυξήσεις λίγο στάθμη στο σημείο που σε ενδιαφέρει και τρως άκυρο. Τεσπα, πάντως θεωρητικά είναι το εργαλείο που σου δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες του συνόλου των εξαρτημάτων.

Πάντως χωρίς DSP ένα τέτοιο θαύμα δεν θα μπορούσε να δίνει την εντύπωση ότι υπερβαίνει τους νόμους της φυσικής, όπως κάνει αυτό εδώ για παράδειγμα, ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε subwoofer π.χ. σε υποφερτές διαστάσεις καμπίνας.