DAC μέχρι 150 ευρώ

Απάντηση: Re: DAC μέχρι 150 ευρώ

Δηλαδή η γνώμη σου είναι οτι δε χρειάζεται καν να ασχοληθώ με DAC ή κάρτα ήχου,
και οτι με την απλή on-board του PC θα είμαι καλά?
Να μη πάω ούτε καν προς μια εσωτερική κάρτα ήχου με επίχρυσο jack ή RCA?
Θα είναι πεταμένα λεφτά?

Σε τρία PCs και δύο laptops που έκανα τις δοκιμές μου, οι διαφορές με εξωτερικό dac των 1.000 ήταν πολυ μικρές,. Προϋπόθεση η on-board κάρτα ήχου να είναι ρυθμισμένη σωστά. Oι περισσότερες on-board αναπαράγουν αρχεία wav και flac έως 24-bit 192ΚΗz χωρίς τα γνωστά προβλήματα που παρουσιάζουν ορισμένες USB κάρτες ήχου όταν αναπαράγουν αρχεία υψηλής ανάλυσης.

Last edited:
Αν όντως ισχύει οτι οι διαφορές θα είναι μικρές είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί τα
150 ευρώ που θα έδινα για dac ή κάρτα ήχου μπορούν να πάνε στον ενισχυτή ή τα
ηχεία.
Σαφώς αν ακουστούν και άλλες γνώμες θα ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα
για μένα!!
Όταν λες η κάρτα να είναι ρυθμισμένη σωστά τι εννοείς??

Re: Απάντηση: Re: DAC μέχρι 150 ευρώ

Δηλαδή η γνώμη σου είναι οτι δε χρειάζεται καν να ασχοληθώ με DAC ή κάρτα ήχου,
και οτι με την απλή on-board του PC θα είμαι καλά?
Να μη πάω ούτε καν προς μια εσωτερική κάρτα ήχου με επίχρυσο jack ή RCA?
Θα είναι πεταμένα λεφτά?

Σε τρία PCs και δύο laptops που έκανα τις δοκιμές μου, οι διαφορές με εξωτερικό dac των 1.000 ήταν πολυ μικρές,. Προϋπόθεση η on-board κάρτα ήχου να είναι ρυθμισμένη σωστά. Oι περισσότερες on-board αναπαράγουν αρχεία wav και flac έως 24-bit 192ΚΗz χωρίς τα γνωστά προβλήματα που παρουσιάζουν ορισμένες USB κάρτες ήχου όταν αναπαράγουν αρχεία υψηλής ανάλυσης.
Δε μπορώ να συμφωνήσω σε κάτι τέτοιο. Η διαφορά ανάμεσα στις αυνήθεις on-board κάρτες και στις καλές εξωτερικές κάρτες ήχου και DAC's είναι πολύ μεγάλη.

Εξάλλου και συ ο ίδιος παρουσίασες πριν λίγο καιρό μία πολύ καλή κάρτα ήχου: Tascam US-144MKII
Και γράφεις ήδη πως κάνεις δοκιμές με DAC των 1000 ευρώ. Εάν δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαφορές, τότε όλ' αυτά δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Εάν το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως αυτές τις διαφορές, αποτελεί άλλο ζήτημα.

Εν πάση περιπτώσει συμμερίζομαι την άποψη που έχει παρουσιαστεί στο post #10 για τη μικρούλα Behringer. Ο φίλος μας θα λάβει εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστα χρήματα. Κι' αν δεν διαθέτει ένα αρκετά αποκαλυπτικό και αναλυτικό σύστημα μπορεί για πολύ καιρό να μη χρειαστεί τίποτα παραπάνω.

Οι διαφορές, όπως είπα, θα είναι μκρές, για ένα σύστημα που κοστίζει 1-2 χιλιάρικα.
Σε ένα πολύ αναλυτικό σύστημα, τα πράγματα αλλάζουν αφού εκεί ακόμα και οι πολύ μικρές διαφορές ακούγονται .
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι και οι on-board κάρτες ήχου μπορούν να παίξουν αξιοπρεπέστατα, υπό προϋποθεσεις.

Το PC είναι σταθερό με την on-board κάρτα. (έχει και οπτική και coaxial)
Ο ενισχυτής και τα ηχεία εκτός απροόπτου θα είναι Harman hk 980 και
Jamo S-606.
Αν με 30 ευρώ θα έχω πολύ καλά αποτελέσματα σε flac και Mp3,
προφανώς και θα την προτιμήσω.
Αν τώρα με 150 ευρώ θα δω τρελή διαφορά, θα πάω προς τα εκεί.

Tην UCA222 την εχω στο λαπτοπ,και ακουω flac/wav. Για τα λεφτα που ζηταει παιζει υπερβολικα καλα. Αξιζει να την δοκιμασεις!!

Αν όντως ισχύει οτι οι διαφορές θα είναι μικρές είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί τα
150 ευρώ που θα έδινα για dac ή κάρτα ήχου μπορούν να πάνε στον ενισχυτή ή τα
ηχεία.
Σαφώς αν ακουστούν και άλλες γνώμες θα ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα
για μένα!!
Όταν λες η κάρτα να είναι ρυθμισμένη σωστά τι εννοείς??

Θα προτιμούσα τα 150 να πάνε σε άνα καλύτερο ηχείο.

Η καρτα ήχου θα πρέπει να αναπαράγει τα αρχεία ως έχουν :"bit perfect"

Last edited:

Να επαναφέρω την κουβέντα στο vdac. Καταρχήν είναι σίγουρο ότι έχει εξόδους RCA,οπότε μπορεί άνετα να συνδεθεί με ενισχυτή. Δεύτερον, θα το εμπιστευόμουνα περισσότερο από κάποια κάρτα ήχου ή κινέζικο dac από το ebay, χωρίς να το έχω ακούσει, γιατί αν μη τι άλλο, έχει αξία μεταπώλησης: αν για κάποιο λόγο δε σου αρέσει μπορείς να το ξεφορτωθείς, ενώ η κινεζιά...

+1

Οι Onboard την τελευταία πενταετία όλο και καλύτερες γίνονται μεν, αλλά δε συμβαίνει απαραίτητα σε όλα τα lalptop λ.χ.
Οι σειρά UCA της Behringer ευτυχώς είναι οικονομική και τίμια.

behringer
δεν υπάρχει άλλη κάρτα στα λεφτά αυτά με asio drivers.
Αν το πισί έχει οπτική και η κάρτα είναι καλή αξίζει να δοκιμάσεις μιά ακριβή γυάλινη οπτική.

Η αλήθεια είναι οτι η behringer στο οικονομικό κομμάτι είναι κάτι
που θα μπορούσα να δοκιμάσω και ακούω πολύ καλά λόγια.
Αυτό που με προβληματίζει είναι τα 16bit/48Khz.
Θα έχει αρκετά καλό αποτέλεσμα σε σχέση με μία κάρτα όπως η
ASUS XONAR ESSENCE ST (24bit/192Khz) ή το vdac?
H διαφορά θα είναι μεγάλη???

και να σου πούμε θα μας πιστέψεις? χεχεχε!
Για μένα η Onboard σε σχέση με την απλή παλιά xfi είχε μικρή διαφορά. Το odac τους ρίχνει στο αυτί αισθητά. Θεωρώ πως αν πάρεις το vdac θα έχει ουσιαστική διαφορά από τη φτωχή πλην τίμια behringer. Τώρα αν σε τιμή καινούργιας αξίζει τα επταπλάσια λεφτά παραπάνω από το behringer μάλλον όχι αλλά σε απόλυτα νούμερα το κεφάλαιο δεν είναι και τερράστιο. Ειδικά αν τη βρεις μεταχειρισμένη.

Η αλήθεια είναι οτι η behringer στο οικονομικό κομμάτι είναι κάτι
που θα μπορούσα να δοκιμάσω και ακούω πολύ καλά λόγια.
Αυτό που με προβληματίζει είναι τα 16bit/48Khz.
Θα έχει αρκετά καλό αποτέλεσμα σε σχέση με μία κάρτα όπως η
ASUS XONAR ESSENCE ST (24bit/192Khz) ή το vdac?
H διαφορά θα είναι μεγάλη???

το θέμα είναι μετά τις αναλύσεις και τις δειγματοληψίες τί ακολουθεί, και ΑΝ θα τις ακούσεις ποτέ. Εδώ μας λες ότι σκοπεύεις να ακούς και mp3 και προβληματίζεσαι για τα 48Κ
μπορεί η behringer να είναι μέχρι 48, αλλά μέχρι και το πολύ πρόσφατο παρελθόν το 48 ήταν το επαγγελματικό στάνταρ.
και είπαμε έχει δικά της asio.

και να σου πούμε θα μας πιστέψεις? χεχεχε!
Για μένα η Onboard σε σχέση με την απλή παλιά xfi είχε μικρή διαφορά. Το odac τους ρίχνει στο αυτί αισθητά. Θεωρώ πως αν πάρεις το vdac θα έχει ουσιαστική διαφορά από τη φτωχή πλην τίμια behringer. Τώρα αν σε τιμή καινούργιας αξίζει τα επταπλάσια λεφτά παραπάνω από το behringer μάλλον όχι αλλά σε απόλυτα νούμερα το κεφάλαιο δεν είναι και τερράστιο. Ειδικά αν τη βρεις μεταχειρισμένη.

Eπειδή στο παρελθόν είχα και τα 2 dac όντως το musical fidelity,είναι κλάασεις ανώτερο με αναλογικό ήχο

Aν βρεις κανενα v-dac μεταχειρα χτυπα το! Αν θελεις παντως μπορω να σου δανεισω την uca222 να παρεις μια ιδεα περι τινος προκειται.
Εγω παντως δεν την αλλαζω για τις ακροασεις μου στο υπνοδωματιο.

Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά και για τις απαντήσεις-συμβουλές.
Το ποιο πιθανό είναι μάλλον αν βρω σε καλή τιμή μεταχειρισμένο το vdac ή την xonar
να πάρω κάποιο από τα δύο (με σαφές προβάδισμα στο vdac).
Αν όχι θα πάρω την uca222 για αρχή και βλέπουμε...
Από ότι κατάλαβα της αξίζει μια δοκιμή!

Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά και για τις απαντήσεις-συμβουλές.
Το ποιο πιθανό είναι μάλλον αν βρω σε καλή τιμή μεταχειρισμένο το vdac ή την xonar
να πάρω κάποιο από τα δύο (με σαφές προβάδισμα στο vdac).
Αν όχι θα πάρω την uca222 για αρχή και βλέπουμε...
Από ότι κατάλαβα της αξίζει μια δοκιμή!
Ακόμα κι' αν ήδη έχεις ένα πολύ καλό σύστημα με εξαιρετικά DAC's/Interfaces χρειάζεται η μικρή Behringer. Τη συνδέεις μ' ένα NetBook και φτιάχνεις στο άψε-σβήσε ένα δεύτερο ή τρίτο μικρό συστηματάκι για το εξοχικό, το υπνοδωμάτιο, ή όπου αλλού θέλεις. Και το κόστος της είναι μηδαμινό.
Την έχω ήδη στα υπ' όψιν επειδή έχω φτιάξει δεύτερα και τρίτα συστηματάκια στο χωριό.

(Εκτός αν επικρατήσει το "μικρόβιο" που με στέλνει στη DragonFly της Audioquest) :laugh:

Το μόνο κακό με την uca-222 από μια μικρή έρευνα που έκανα είναι οτι δεν υπάρχει
πουθενά στην Ελλάδα!