dac, media player ή τι?

monad

AVClub Addicted Member
2 April 2008
1,541
Θέλω να εκμεταλλευτώ τη μουσική που έχω σε mp3 192 min. bitrate.
Το δικάναλο σύστημα που έχω και από όπου θέλω να "περάσω" τα αρχεία, αποτελείται από ηχεία δαπέδου castle, έναν λαμπάτο Primaluna Prologue two και πηγή το marantz cd6002.
Υπάρχει διαθέσιμο και ένα laptop (http://www.sony.gr/product/vn-aw-series/vgn-aw21z-b) που μπορεί να χρησημεύσει σαν πηγή.
Δεν ξέρω αν περιπλέκω τα πράγματα, αλλά θα ήθελα να ξεκινήσω και με κανένα flac αρχείο.
Το laptop, διαθέτει έξοδο optical s/pdif. Σαν οπτική, εγώ ξέρω το κόκκινο φωτάκι, αυτό έχει mini jack.
Προτείνετε να χρησημοποιήσω το laptop σαν πηγη ή κάποιο οικονομικό media player?

Last edited by a moderator:
δλδ, οπτικό που από τη μια είναι mini jack και από την άλλη το "κλασσικό"?

κάντε κάποιες προτάσεις ´μέχρι τα 300 ευρώ.

Χρειάζεσαι ένα καλώδιο TOSLINK minijack. Και ένα DAC που να έχει και οπτική είσοδο.

Re: Απάντηση: dac, media player ή τι?

Πριν του βάλω 7, είχε το DSD με το οποίο δεν επενέβαινε η κάρτα. Ελπίζω ότι μπορώ να το ξαναβάλω.

Με το φορητό + ένα dac κ είσαι μια χαρά, φτάνει βέβαια τα αρχεία να τα "δίνει" στην έξοδο ήχου χωρίς επεξεργασία από τα windows.

την χαρακτηρίζει optical s/pdif αλλά το βύσμα δεν είναι το κλασικό οπτικό με το κόκκινο φωτάκι, είναι σαν ένα απλό mini jack.
κι εγώ έχω μπερδευτεί. :nounder:

Ναί, υπάρχει οπτικό καλώδιο που από τη μια είναι mini jack (πλαστικό) και από την άλλη το "κλασσικό" ......

Επισης, υπάρχει και αντάπτορας που κάνει τους κλασσικούς optical ακροδέκτες σε optical mini jack...

Θα πρέπει όμως να ενεργοποιήσεις την οπτική έξοδο από κάποιο μενού της κάρτας ήχου σου. Τότε θα πρέπει να δείς και το κόκκινο λαμπάκι της να ανάβει .

Last edited:
Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στον χώρο των φορητών. Το LED της οπτικής βρίσκεται στο βάθος του minijack. Υπάρχει αντίστοιχο καλώδιο, αλλά και αντάπτορας.
Toslink.jpg

Απ' ότι βλέπω στο ίντερνετ δεν είναι ακριβά.

Ευχαριστώ πολύ παίδες!

Τώρα ως προς το usb ή firewire, δεν είναι καλύτερο το οπτικο?
Επίσης με το vdac, θα μπορώ να παίζω flac?

Ένα usb dac είναι πολύ καλύτερο από την ψηφιακή έξοδο του pc αφού αυτή την δίνει μέσω της εσωτερικής κάρτας ήχου. Πάρε μια εξωτερική κάρτα ήχου. Με περίπου 180-200ε πχ παίρνεις μια emu0404. δοκιμασμένη λύση και πάρα πολύ καλή . υπάρχουν βέβαια και άλλες πολλές κάρτες σε αυτά ή και λιγότερα λεφτά. Απλά πάρε κάποια που να είναι 24/96.
Πολυσυζητημένο θέμα , θα βρεις πολλά στο φορουμ γύρω από αυτό. Μην το σκέφτεσαι καθόλου θα κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα από ότι φαντάζεσαι. Απλά θα ξεχάσεις όλα τα πλειερ που είχες μέχρι τώρα.

Με μπέρδεψες χειρότερα.
Μέχρι τώρα συζητάμε ότι απο το laptop με οπτική, θα συνδέθω στο dac και από εκεί στον ενισχητή (αν έχω καταλάβει καλά).
Ρώτησα πριν αν το παραπάνω είναι καλύτερο από ότι από το laptop στο dac με usb.
Εσύ προτείνεις να πάρω εξ. κάρτα ήχου και dac?

Γιατι δεν παίρνεις usb ή ακόμα και firewire dac;;

Επειδή δεν πολυπαρακολουθώ τις εξελίξεις στο χώρό των dac, υπάρχει dac με firewire σε "λογική" τιμή? Εγώ μόνο το weiss γνωρίζω αλλά αυτό είναι ακριβό.

Απάντηση: Re: dac, media player ή τι?

Επειδή δεν πολυπαρακολουθώ τις εξελίξεις στο χώρό των dac, υπάρχει dac με firewire σε "λογική" τιμή? Εγώ μόνο το weiss γνωρίζω αλλά αυτό είναι ακριβό.
Στον θείο θόμαν υπάρχουν για όλα τα βαλάντια

Η εξωτερική κάρτα είναι και dac και μάλιστα έχει και είσοδο spdif άρα μπορείς να βάλεις και το pc μέσω usb αλλά και κάποια άλλη πηγή πχ ένα άλλο cd (ή και το pc μέσω της οπτικής αλλά δεν έχει νόημα αφού είναι χειρότερο)
Από εκεί θα πάρεις αναλογική έξοδο η οποία θα πάει στον ενισχυτή σου και αυτό ήταν όλο.

...και αν μετά απο όλα αυτά αρχίσεις τους πειραματισμούς με softwear players όπως το foobar αλλά και το πιο "σκληροπυρινικό" cPlay τότε μπορεί σιγά σιγά το cd player σου να αρχίσει να μαζεύει μπόλικη σκόνη... με πιάνεις;;;

Στην αρχή μπορεί να σε μπερδεύουν όλα αυτά αλλά (αφού πάρεις την κάρτα) στο τέλος θα ακους πάρα πολύ καλά για τα χρηματα που θα έχεις δωσει... ψάξε στο φορουμ έχει αρκετά θεματα και για εξωτερικες κάρτες αλλά και για τα παραπάνω "players"