Dac Vout, τι λέτε ?

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,480
Μάγκες dac-άκηδες με βάλατε σε σκέψεις. Εκτός του ότι ειμαι έτοιμος να χτυπήσω έναν "κινέζο" για να παιξω, κοιτάζω και τα εντόσθια του player μου.

Ρίξτε μια ματιά στο σχεδιάγραμμα

Ο τελεστικός είναι προς αντικατάσταση, και ενώ κοιταζα τριγύρω του να δω ποιος πυκνωτής θα χρειαζόταν ίσως αλλαγή, παρατηρώ ότι το d/a βγαζει έξοδο τάσης. Αμέσως μετά έχει ενα low pass. Μήπως καπακι μετά το low pass να πάρω σήμα απ ευθείας και να παρακάμψω το σταδιο με τον τελεστικό? Δεν ξερω τι τάση βγάζει αλλα από οτι διαβάζω το τσιπ πρεπει να ειναι το PCM1716 με νεο λογότυπο. Να το δοκιμάσω ή θα κάνω καμιά πατάτα?

Attachments

• 707dac.jpg
    707dac.jpg
    81.1 KB · Views: 76
Last edited:
Το ίδιο είχα και γω, PDS707= μετριότατος ήχος καλή εργονομία πολύ καλός μηχανισμός! Μια καλη μετατρόπα είχα κάνει πριν πολύ καιρό με το TDA1543 όμως θέλει μετατροπή από Ιαπωνικό φορμάτ δεδομένων σε I2s ανάμεσα. Αυτό γίνεται αφαιρόντας το τσιπάκι του Legato και βάζοντας στη θέση του μια βάση οπου συνδέεις το ενδιάμεσο τσιπάκι μετατροπέα. Λεπτομέρειες για το ενδιάμεσο τσιπάκι δε θυμάμαι αλλά αν θες το ψάχνω. Το 1716 είναι πάρα πολύ μέτριο έως κακό. Αν θές κάτι πιο απλό βγάλε τον τελεστικό βάλε βάση και δοκίμασε τον OPA2134 μια σχετική βελτίωση υπάρχει αλλά όχι σπουδαία πράγματα. Επίσης ο C442, 442 μόνο κακό κάνει όπως και τα τρανζιστοράκια mute διπλα σε αυτούς.

Last edited:
μπορης να δοκιμασης αλλα η γνωμη μου ειναι οτι ενας χρειαζεται.
βαλε ενα καλυτερο βελτιωσε την τροφοδοσια και εισαι ok.

Μάγκες dac-άκηδες με βάλατε σε σκέψεις. Εκτός του ότι ειμαι έτοιμος να χτυπήσω έναν "κινέζο" για να παιξω, κοιτάζω και τα εντόσθια του player μου.

Ρίξτε μια ματιά στο σχεδιάγραμμα

Ο τελεστικός είναι προς αντικατάσταση, και ενώ κοιταζα τριγύρω του να δω ποιος πυκνωτής θα χρειαζόταν ίσως αλλαγή, παρατηρώ ότι το d/a βγαζει έξοδο τάσης. Αμέσως μετά έχει ενα low pass. Μήπως καπακι μετά το low pass να πάρω σήμα απ ευθείας και να παρακάμψω το σταδιο με τον τελεστικό? Δεν ξερω τι τάση βγάζει αλλα από οτι διαβάζω το τσιπ πρεπει να ειναι το PCM1716 με νεο λογότυπο. Να το δοκιμάσω ή θα κάνω καμιά πατάτα?

γιατί δεν του βάζεις με τη μία μιά λάμπα σαν αυτήν που πήρα?
το 707 το έχει σφάξει κανονικά ο λαμπιζάτορας. Και έχει αρκετές οδηγίες.
Εχω και εγώ ένα παρόμοιο και το έχω ....κόψει μόνο, ελάχιστα.
Σφαγή....στο μέλλον

αμα ειναι μαπα το 1716 οπως λεει ο Πανος, δεν ξερω αν εχει νόημα να παιξω πολυ με το αναλογικό σταδιο.

μηπως να ενσωματωσω εναν κινέζο μεσα στο κουτί? μπορω να το κανω αυτο με καποιο τρόπο να παρω ψηφιακο σημα ηλεκτρικα, παρακαμπτωντας το οπτικό μερος?

το 707 δεν έχει coax?

δες τον λαμπιζάτορα.
Τελικά έχει σφάξει 703.
Και κλέβει και spdif.
Θα το κάνω και γω στο 602 που έχω

Το ίδιο είχα και γω, PDS707= μετριότατος ήχος καλή εργονομία πολύ καλός μηχανισμός! Μια καλη μετατρόπα είχα κάνει πριν πολύ καιρό με το TDA1543 όμως θέλει μετατροπή από Ιαπωνικό φορμάτ δεδομένων σε I2s ανάμεσα. Αυτό γίνεται αφαιρόντας το τσιπάκι του Legato και βάζοντας στη θέση του μια βάση οπου συνδέεις το ενδιάμεσο τσιπάκι μετατροπέα. Λεπτομέρειες για το ενδιάμεσο τσιπάκι δε θυμάμαι αλλά αν θες το ψάχνω.

δηλαδή βγαζω το ενα τσιπ, κουμπώνω το νεο και παιζει κατευθειαν?

γιά να πουλάνε ένα άλλο 10 χιλιάδες πιό ακριβά.... τότε

δες την μοντίφα στο 703.
Αλλωστε όλα ίδια είναι.

νάτο

IMG_6490.jpg

To καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σηκώσεις του c427 428 και να βάλεις από την είσοδο τους με δυο άλλους πυκνωτές καλύτερης ποιότητας κατευθείαν στα rca, θα εκπλαγείς.

To καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σηκώσεις του c427 428 και να βάλεις από την είσοδο τους με δυο άλλους πυκνωτές καλύτερης ποιότητας κατευθείαν στα rca, θα εκπλαγείς.

μα αυτό δε λέει, στο πρώτο ποστ?

Απλά με μπέρδεψε ότι λέει και για αντικατάσταση του τελεστικού αλλά μάλλον ότι έχει γίνει και κάποιο μπέρδεμα και με το λοου πας που μάλλον εννοεί το χαι πας που αναφέρομαι και εγώ.

εμ ετσι οπως τα γραψα....

απλα ξεκινησα να ψαξω το θεμα αντικαταστασης τελεστικου, υστερα ειδα οτι εχω Vout στο dac οποτε αρχισα να κανω σκεψεις για συνολικό bypass του αναλογικου. Μετα πεφτει και το θεμα της ποιότητας του decoder και φτασαμε στο σημειο να ψαχνω για ηλεκτρικο spdif μηπως του βαλω μεσα στο ιδιο κουτι εναν κινεζο (γιατι για βουβαλο δεν βλεπω φως συντομα)

Τώρα μάλιστα. Πάντως επειδή τυχαίνει να το έχω κάνει στο συγκεκριμένο dac είναι πολύ απλό να το δοκιμάσεις και το αποτέλεσμα είναι άλλο πράγμα.

Η αλλαγή του τελεστικού στο φίλτρο εξόδου είναι παρα πολύ απλή. Απλά ξεκολάς τον παλιο και βάζεις στη θέση του μια καλή βάση και δοκιμάζεις όποιον διπλό τελεστικό προτιμάς. απο κεί και περα μπορείς να αλλάξεις και τους πυκνωτες διέλευσης που τώρα είναι καλης ποιότητας μεν αλλά ηλεκτρολυτικοί με άλλους MKP χωτητικότητας από 2μ έως 10μ.

κάπου ίσως υπάρχει γραμμένο, αλλά μιά και το συζητάμε...
υπάρχει κάποιος τύπος γιά το τι συχνότητες κόβει ένας πυκνωτής στο σήμα ?

Ξέρω συνήθως στο σήμα μπαίνουν γύρω στα 2.2 έως άντε 8-10 μF...
αυτό κόβει κάπου κάτω από τους 10 κύκλους?

Το ίδιο είχα και γω, PDS707= μετριότατος ήχος καλή εργονομία πολύ καλός μηχανισμός! Μια καλη μετατρόπα είχα κάνει πριν πολύ καιρό με το TDA1543 όμως θέλει μετατροπή από Ιαπωνικό φορμάτ δεδομένων σε I2s ανάμεσα.

Υπάρχει και η εκδοση "Α" (TDA 1543A) η οποία δεχεται data σε EIAJ format.
Eπίσεις το Γιαπωνέζικο φορμάτ το δέχεται και 1545 (κυκλοφορούσε η φήμη οτι ήταν ακόμα καλύτερο απο το 1543).

Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει το 1543 έχω έτοιμη πλακέτα ...

Εάν φοράς dac-chip 1716 να ξέρεις ότι είναι pin to pin συμβατό με το Wolfson 8716 το οποίο είναι σαφώς καλύτερο dac-chip.

Το ίδιο κάναμε και σε ένα Beresford 7520 dac το οποίο φορούσε ένα BB1716 (υπάρχει σχετική συζήτηση στις Πηγές του Δικάναλου ήχου).

κάπου ίσως υπάρχει γραμμένο, αλλά μιά και το συζητάμε...
υπάρχει κάποιος τύπος γιά το τι συχνότητες κόβει ένας πυκνωτής στο σήμα ?

Ξέρω συνήθως στο σήμα μπαίνουν γύρω στα 2.2 έως άντε 8-10 μF...
αυτό κόβει κάπου κάτω από τους 10 κύκλους?

Το που ακριβώς "κόβει" το φίλτρο, εξαρτάται απο το τι ακολουθεί (αντίσταση εισόδου επόμενου σταδίου). Γενικά θέλεις να έχεις "επαρκή" χωρητικότητα, ώστε το resonance και οι επιπτώσεις του στον ήχο (στροφή φάσης) , να είναι οσο το δυνατόν πιο μακρυά απο τα κάτω όρια του ακουστικού φάσματος.