dac vs sound card

_notis

New member
3 February 2010
40
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους.

Δεν ξέρω εαν υπάρχει άλλο ανάλογο ποστ, αλλά είμαι μεταξύ αγοράς κάποιου dac όπως τοm2tech ή κάποιας κάρτας ήχου όπως η asus xonar essence st. To υπόλοιπο σύστημα είναι ένας pro λαμπάτος και έπειτα ένας τελικός, και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ακρόαση μουσικής απο υπολογιστή, Που πιστεύετε ότι είναι σωστό να καταλήξω σε dac? η σε μια καλή κάρτα? . Πέρα από τις δυνατότητες που έχει μια κάρτα ήχου και εισόδους εξόδους κτλ πλησιάζει την ποιότητα ενός dac? ανάλογης τιμής??

Πια είναι η γνώμη σας??

Ευχαριστώ

Προσωπικα πιστευω οτι στα ιδια χρηματα η καρτα θα ειναι καλυτερη. Το dac θα στο προτεινα αν θελεις να συνδεσεις παραπανω πηγες εκτος Pc.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση, οχι δεν με ενδιαφέρει η επιλογή αυτή μόνο απο το pc

Εγώ θα σου πω πως εξαρτάται από τα υπόλοιπα υποσυστήματα του υπολογιστή σου.
Αυτή την στιγμή τι κάρτα έχει επάνω;Της μητρικής;
Βάλε ένα ζευγάρι ακουστικά με την ένταση στο τέρμα,χωρίς μουσική κι άνοιξε ένα οποιαδήποτε directory,ανάγκασε τον/τους σκληρούς να δουλέψουν.
Αν ακούσεις θορύβους,το πιο πιθανό είναι τους ίδιους θορύβους να ακούσεις με οποιαδήποτε εσωτερική κάρτα.
Προσωπικά εγώ θα σου πρότεινα εσωτερική κάρτα,μόνο αν μπορούσες να την δοκιμάσεις και να διαπιστώσεις πως δεν επηρεάζεται από θορύβους.

Re: Απάντηση: dac vs sound card

Καλησπέρα, ναι εσωτερική τηα "πλάκας" on board, αλλά παλιότερα είχα και καλύτερες κάρτες πχ όπως audigy κτλ και είχαν τεράστια διαφορά απο τις onboard.

Σε αυτό που λες συμφωνώ απόλυτα οτι επηρεάζεται από πολλά πράγματα στον υπολογιστή. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι οτι αυτό συμβαίνει και στις "ακριβές" κάρτες όπως η Asus?? Δηλαδή προτείνεις dac?

Απάντηση: Re: Απάντηση: dac vs sound card

Ανάλογα την θέση της (κοντά στην κάρτα γραφικών πχ.),το τροφοδοτικό,το υπόλοιπο σεταπ και την τύχη,συμβαίνει και παρασυμβαίνει.
Είχα την Asus κι ευτυχώς με την δεύτερη αλλαγή θέσης δεν έβγαζε κιχ.
Αλλά εγώ απ' την άλλη έχω full-tower και αρκετές κενές θύρες.
Προτείνω δοκιμή αν γίνεται λοιπόν...αν σου κάτσει θα είσαι μια χαρά.
Αλλιώς ντακ και μάλιστα με εξωτερική τροφοδοσία κι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.(Αν και μερικές φορές κι αυτά τσιμπάνε θόρυβο αλλά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις και κάτι χοντρό φταίει..)

Last edited by a moderator:
@_notis
Καλώς ήλθες στην παρέα μας!
Όταν λες κάρτα ήχου, προφανώς εννοείς εσωτερική κάρτα ήχου. Και ονομάζεις DAC's τα εξωτερικά interface. Οι εσωτερικές κάρτες ήχου περιέχουν κι' αυτές DAC, δεν υπάρχει διαφορά σ' αυτό. Οπότε το ερώτημα αν οι εσωτερικές κάρτες μπορούν να είναι το ίδιο καλές με τις εξωτερικές κάρτες/DAC. Το κύριο πρόβλημα σ' αυτές είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά κι' επηρεάζονται από τα υπόλοιπα υποσυστήματα του υπολογιστή, που γενικά είναι ένα θορυβώδες περιβάλλον. Όπως τα λέει ο Σωκράτης (sokmav) πιο πάνω.

Να θυμόμαστε όμως ότι υπάρχουν και πανάκριβες Hi-End εσωτερικές κάρτες ήχου, π.χ. Lynx, εφάμιλλες με τα κορυφαία DAC's.

Στην θέση σου θα ξεκινούσα με το να βάλω την κάρτα ήχου που είπες για να ενισχύσω το σύστημα pc.

ΙΜΗΟ σήμερα υπάρχουν ένα σορό φθηνά καλά usb-dacs
Στην ουσία κάρτες ήχου είναι και τα usb dac
Από την άλλη το dragonfly λ.χ. που θεωρείται οικονομικό και φορητό έχει 150, μέχρι τα λεφτά αυτά υπάρχουν πολλές παραδοσιακές εταιρίες που έχουν κάρτες ήχου.
Γενικότερα, ειδικά στην κατηγορία τιμής αυτή, αξίζει γιο περισσότερο να κάνεις καμία ακρόαση, από το να πάς στα τυφλά.

Ενα πλεονεκτημα που εχουν τα usb dacs (στο μεγεθος του dragonfly πχ) ειναι οτι παει παντου..

Το εχεις στο πισι, το παιρνεις με το λαπτοπ. Εχουν μια ευελιξια

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες,

Έτσι όπως αναφέρετε αποτι βλέπω απο την πλειοψηφία το να πάω σε κάτι εκτός ηλεκτρονικού υπολογιστή θεωρείτε οτι θα είναι καλύτερο από μια καλή κάρτα pci-pci-e κτλ.

Απλά αναρωτιέμαι οτι αν πάρουμε δεδομένο ένα ποσό λόγου χάριν 200 ευρώ, στην μια περίπτωση παίρνεις μια συσκευή με εισόδους-εξόδους οπτικές coaxial software, dac και άλλα 100 πράγματα. Στην άλλη περίπτωση παίρνεις ένα κουτάκι με είσοδο έξοδο και ενα μετατροπέα, επομένως θεωρώ οτι ο μετατροπέας είναι πολυ καλύτερος;;; ότι η ποιότητα ήχου είναι ανώτερη;; πια τα σχόλια σας πάνω σε αυτό;

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες,

Έτσι όπως αναφέρετε αποτι βλέπω απο την πλειοψηφία το να πάω σε κάτι εκτός ηλεκτρονικού υπολογιστή θεωρείτε οτι θα είναι καλύτερο από μια καλή κάρτα pci-pci-e κτλ.

Απλά αναρωτιέμαι οτι αν πάρουμε δεδομένο ένα ποσό λόγου χάριν 200 ευρώ, στην μια περίπτωση παίρνεις μια συσκευή με εισόδους-εξόδους οπτικές coaxial software, dac και άλλα 100 πράγματα. Στην άλλη περίπτωση παίρνεις ένα κουτάκι με είσοδο έξοδο και ενα μετατροπέα, επομένως θεωρώ οτι ο μετατροπέας είναι πολυ καλύτερος;;; ότι η ποιότητα ήχου είναι ανώτερη;; πια τα σχόλια σας πάνω σε αυτό;

εάν θες, Mic in, line in, hi-z in, midi etc. θα πάς σε μια ημι-επαγκελματική κάρτα
Εάν μόνο μια έξοδο θες, καλής ποιότητας, τότε μικρά dac υπάρχουν.

Last edited:
στην κατηγορια τιμης που θετεις στα 200 ευρω υπαρχουν πολυ καλα usb minidac οπως το dragonfly,ifi,κλπ αν μιλαμε καθαρα για audiophile καταστασεις,
αν ο ενισχυτης σου εχει εισοδο ψηφιακη θα παρεις ηχο απο spdif
αλλα αυτο το κανει και η onboard καρτα σου και αν δεν εχει spdif και οπτικη μπορεις να παρεις ενα προσθετο mount με εξοδους που μπαινει πισω απ τον υπολογιστη και συνεδεεται με καλωδιακι πανω στο board στην spdif out
ψηφιακα θα στελνει οπως και η εξωτερικη εκτος αν θες αναλογικη εξοδο απο το πισι.
Δεν ξερω αν με πιανεις και με πιο ακριβως τροπο θες να συνδεσεις τις συσκευες σου.

Ναι, καταλαβαίνω τι λες. Εγώ αυτήν την στιγμή χρησιμοποιώ την αναλογική έξοδο απο την κάρτα, δεν έχω ψηφιακές εισόδους (προφανώς αλλιώς θα είχε dac o ενισχυτής) και μετά το pc περνάω σε προ-ενισχυτή και έπειτα σε τελικό.

Δεν βάζω όριο τα 200 ευρώ, και κοίταζα και τα παρακάτω dac: rdac, dacmagic που είναι σε μεγαλύτερο ποσό. Απλά ήθελα να σιγουρευτώ οτι η καλύτερη λύση είναι σε dac εξωτερικό και όχι κάρτα ήχου

Ναι, καταλαβαίνω τι λες. Εγώ αυτήν την στιγμή χρησιμοποιώ την αναλογική έξοδο απο την κάρτα, δεν έχω ψηφιακές εισόδους (προφανώς αλλιώς θα είχε dac o ενισχυτής) και μετά το pc περνάω σε προ-ενισχυτή και έπειτα σε τελικό.

Δεν βάζω όριο τα 200 ευρώ, και κοίταζα και τα παρακάτω dac: rdac, dacmagic που είναι σε μεγαλύτερο ποσό. Απλά ήθελα να σιγουρευτώ οτι η καλύτερη λύση είναι σε dac εξωτερικό και όχι κάρτα ήχου
Το καλύτερο είναι πρώτα να καθορίσεις τις ανάγκες σου (για εισόδους-εξόδους, χρήση κλπ) κι' έπειτα το όριο στο κόστος που θες να φτάσεις...

ετσι οπως ειναι τo setup σου usb dac δαγκωτο,και απο αυτα που ανεφερες τα μινι ντακ που ειπαμε πιο πανω ειναι πολυ πιο προσφατης τεχνολογιας,αν θες κατι ακριβοτερο ειναι αλλη ιστορια.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

Λογικά θα κατευθυνθώ προς εξωτερικό, είδα αυτα τα ifi που μου αναφέρετε και φαίνονται πολύ αξιόλογα, τα έχει χρησιμοποιήσει κάποιος? απο εσάς?

Τώρα "έρχονται" σιγά σιγά στην Ελλάδα οπότε φαντάζομαι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακούσουμε τι μπορουν να κάνουν...

Για ολοκληρωμένες κάρτες ήχου εσωτερικές ή εξωτερικές (με τις ανάλογες εισόδους εξόδους) μέχρι τα 200 ευρώ ας πούμε τι προτείνετε? η χρήση είναι για μουσική οχι 5.1 κτλ

Έχω καταλήξει και διαβάσει τα reviews για την ASUS Xonar st προτείνετε κάποια άλλη??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Για ολοκληρωμένες κάρτες ήχου εσωτερικές ή εξωτερικές (με τις ανάλογες εισόδους εξόδους) μέχρι τα 200 ευρώ ας πούμε τι προτείνετε? η χρήση είναι για μουσική οχι 5.1 κτλ

Έχω καταλήξει και διαβάσει τα reviews για την ASUS Xonar st προτείνετε κάποια άλλη??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δες και εδώ για την ΑSUS

Εάν δεν φοβάσαι σκέψου και τις EMU 0204-0404. Βέβαια παρουσιάζουν ΠΟΛΛΑ προβλήματα (π.χ λόγω drivers) οπότε να είσαι προετοιμασμένος. Η ποιότητα που προσφέρουν για τα λεφτά τους είναι απόλυτα ικανοποιητική.
Περισσότερα για τις EMU 0204-0404 και τα προβλήματά τους εδώ

Last edited: