Dali zensor 5 vs Monitor audio bronze 5

stefanost

New member
15 February 2016
40
Καλησπέρα!

Κατόπιν αναζήτησης ηχείων καταλήγω ανάμεσα στα Dali zensor 5 και στα Monitor audio bronze 5. Έχουμε και λέμε:
Ο χώρος που θα στηθούν είναι 3x6m (18 τ.μ.). Μουσική όλων των ειδών. Ενισχυτικά μάλλον ο cambridge audio cxa80. Και τα δύο ηχεία έχουν πολύ καλές κριτικές και με άφησαν πολύ ικανοποιημένο στην ακρόαση στο στούντιο. Λίγο περισσότερο με κέρδισαν τα monitor audio γιατί μου φάνηκαν λίγο πιο ζωντανά και αναλυτικά και το μπάσο τους λίγο πιο οργανωμένο. Όλα αυτά όμως στο στούντιο. Τα σημεία που προβληματίζομαι:
1. Διαβάζω ότι τα dali είναι πιο γλυκοάκουστα για μεγαλύτερη διάρκεια ακρόασης. H αναλυτικότητα του monitor audio μπορεί σε πολύωρες ακροάσεις να γίνει κουραστικη;
2. Κάποιοι κάτοχοι των Monitor audio (κυρίως της παλαιότερης σειράς bx) παραπονιούνται για μπουμινκ και γενικότερα ότι το μπάσο δεν είναι τόσο ελεγχόμενο, ιδίως σε μικρότερους χώρους όπως ο δικός μου.

Ήθελα απόψεις κυρίως από κατόχους των συγκεκριμένων δύο ηχείων πως αποδίδουν και ποια είναι η εμπειρία ακουστικής τους στο σπίτι.
Γνωρίζετε ίσως αν θα μπορούσα να έχω στο σπίτι τα συγκεκριμένα ηχεία στο σπίτι για ένα διάστημα 1-2 εβδομάδες έτσι ώστε να μπορέσω να αποφασίσω πιο σίγουρα?

Ευχαριστώ πολύ!

Εχω τα 5αρια 3 χρόνια τώρα στο σύστημα της υπογραφής μου . Σε αρκετά μεγαλύτερο χώρο βέβαια , και πάλι μπορω να πω πως είμαι ικανοποιημένος από αυτό που ακούω , για την ποιότητα κατασκευής , την εμφάνιση και όλα αυτά συναρτήσει της τιμής τους πάντα . Βέβαια λόγω οικογένειας και πολυκατοικίας ακούω σε μέτριες προς χαμηλές εντάσεις αλλά τα εχω ανοίξει κάποιες ελάχιστες φορές και δεν είδα να ζορίζονται ή να παραμαρφώνουν . Σχετικά με το μπάσο , δεν νομίζω πως σε ηχεία δαπέδου με 5,25 woofer είναι αυτό που ζητάει κανείς πρωτίστως . Δεν ξέρω βέβαια και ο ενισχυτής σου στα χαμηλά πως θα τα πάει . Είτε καινούρια , είτε μτχ αν μπορείς κάνε την υπερβάση και πήγαινε στα 7αρια . Χωρίς να τα έχω ακούσει νομίζω ότι αξίζει τα παραπάνω . ΟΧΙ ότι τα 5αρια είναι αμελητέα ηχεία .

3x6 είναι (πέραν των γεωμετρικών προβλημάτων που προκύπτουν ακουστικά απο τη γεωμετρια των πλευρών) χώρος δύσκολος για την τοποθέτηση ηχείου δαπέδου. Κυρίως διότι η μια διάσταση είναι μικρή. Το έχω ζησει. Δε θες 2μ άνοιγμα απο woofer σε woofer; αυτο σημαινει μισο μέτρο απόσταση του woofer απο τον πλαϊνό τοίχο. Δηλαδή καμπίνα κάτω απο 40 ποντους. Δύσκολο για δαπεδου. Αν πεις οτιωτα γυριζεις η θέση ακρόασης έρχεται κολλητά με τον τοίχο πισω της. Άλλο πρόβλημα. Πιθανόν βάσης να είναι πιο safe επιλογή με καλύτερο αποτέλεσμα και στα ίδια λεφτά με καλυτερο ηχείο.

Στα χρηματα που κοστιζουν τα monitor audio για μενα δεν εχουν αντιπαλο. Ειδικα οι φθηνες τους σειρες παιζουν πολυ πιο πανω.
Αυτο βεβαια που λεω ειναι υποκειμενικο οποτε ακου οπωσδηποτε πριν αγορασεις.

Ενα κοινο τους χαρακτηριστικο ειναι οτι ειναι αναλυτικα με αποτελεσμα με μη καλα συνοδα να θεωρει ο κοσμος οτι ξυριζουν. Για μενα δεν ισχυει αλλα για αλλους ειναι ενα μειονεκτημα. Για εμενα η αναλυση ειναι προτερημα. Σε καλες παραγωγες ακους καλα σε κακες ακους κακα :) Δε στρογγυλευει το δρωμενο.

Επισης τα ηχεια δαπεδου της γενικα θελουν χωρο να ξερεις. Να χεις μια αποσταση μισου μετρου απο τους πισω τοιχους αλλιως ενδεχεται να χεις μπουμαρισμα.

Εγω ειμαι κατοχος rx8 και προσφατα απεκτησα τον ενισχυτη τον cx a80 και το μπουμαρισμα μειωθηκε παρα πολυ. Επισης ρολο σε μενα επαιξε και η διπλοκαλωδιωση οπου μου εσφιξε επισης το χαμηλο.

Overall εγω θα πηγαινα σε monitor audio ειδικα με αυτον τον ενισχυτη οπου τα παει περιφημα.

Για να κανω ομως και λιγο τον δικηγορο του διαβολου και τα dali που χω ακουσει τα θεωρω πολυ καλα ΑΛΛΑ νιωθω οτι στρογγυλευουν και δε θα τα προτιμουσα.

Επειδή με έχει απασχολήσει πολύ το θέμα "μπουμάρισμα", έχω καταλήξει ότι μπορεί να οφείλεται κάποιες φορές στο ηχείο ή στο ματσάρισμα ηχείου/ενισχυτή, αλλά ο κύριος παράγοντας είναι ο χώρος (και, κατά συνέπεια, ο συνδυασμός χώρου/ηχείου). Οπότε θα σε συμβούλευα να ακούσεις τα ηχεία στον χώρο σου, αν μπορείς, και θα έτεινα να συμφωνήσω με τον Panoramix ότι μπορεί και να σου έκανε και κάποιο βάσης. Όπως και να 'χει πάντως, με τίποτα δεν θα κοίταζα μεγαλύτερο ηχείο από αυτά που έχεις ξεχωρίσει.

Re: Απάντηση: Dali zensor 5 vs Monitor audio bronze 5

Εχω τα 5αρια 3 χρόνια τώρα στο σύστημα της υπογραφής μου . Σε αρκετά μεγαλύτερο χώρο βέβαια , και πάλι μπορω να πω πως είμαι ικανοποιημένος από αυτό που ακούω , για την ποιότητα κατασκευής , την εμφάνιση και όλα αυτά συναρτήσει της τιμής τους πάντα . Βέβαια λόγω οικογένειας και πολυκατοικίας ακούω σε μέτριες προς χαμηλές εντάσεις αλλά τα εχω ανοίξει κάποιες ελάχιστες φορές και δεν είδα να ζορίζονται ή να παραμαρφώνουν . Σχετικά με το μπάσο , δεν νομίζω πως σε ηχεία δαπέδου με 5,25 woofer είναι αυτό που ζητάει κανείς πρωτίστως . Δεν ξέρω βέβαια και ο ενισχυτής σου στα χαμηλά πως θα τα πάει . Είτε καινούρια , είτε μτχ αν μπορείς κάνε την υπερβάση και πήγαινε στα 7αρια . Χωρίς να τα έχω ακούσει νομίζω ότι αξίζει τα παραπάνω . ΟΧΙ ότι τα 5αρια είναι αμελητέα ηχεία .

Τα 7άρια για τον χώρο μου δηστυχώς είναι απαγορευτικά! και απο θέμα τοποθέτησης και από θέμα όγκου.. Σε τί χώρο έχεις τοποθετήσει τα 5άρια;

Στα χρηματα που κοστιζουν τα monitor audio για μενα δεν εχουν αντιπαλο. Ειδικα οι φθηνες τους σειρες παιζουν πολυ πιο πανω.
Αυτο βεβαια που λεω ειναι υποκειμενικο οποτε ακου οπωσδηποτε πριν αγορασεις.

Ενα κοινο τους χαρακτηριστικο ειναι οτι ειναι αναλυτικα με αποτελεσμα με μη καλα συνοδα να θεωρει ο κοσμος οτι ξυριζουν. Για μενα δεν ισχυει αλλα για αλλους ειναι ενα μειονεκτημα. Για εμενα η αναλυση ειναι προτερημα. Σε καλες παραγωγες ακους καλα σε κακες ακους κακα :) Δε στρογγυλευει το δρωμενο.

Επισης τα ηχεια δαπεδου της γενικα θελουν χωρο να ξερεις. Να χεις μια αποσταση μισου μετρου απο τους πισω τοιχους αλλιως ενδεχεται να χεις μπουμαρισμα.

Εγω ειμαι κατοχος rx8 και προσφατα απεκτησα τον ενισχυτη τον cx a80 και το μπουμαρισμα μειωθηκε παρα πολυ. Επισης ρολο σε μενα επαιξε και η διπλοκαλωδιωση οπου μου εσφιξε επισης το χαμηλο.

Overall εγω θα πηγαινα σε monitor audio ειδικα με αυτον τον ενισχυτη οπου τα παει περιφημα.

Για να κανω ομως και λιγο τον δικηγορο του διαβολου και τα dali που χω ακουσει τα θεωρω πολυ καλα ΑΛΛΑ νιωθω οτι στρογγυλευουν και δε θα τα προτιμουσα.

Ο CXA διαβάζω ότι τα πάει πολύ καλά με τη σειρά silver, πράγμα που επιβεβαιώνεις! Μεγαλύτερο ηχείο βέβαια, τι διαστάσεις έχει ο χώρος που τα έχεις τοποθετήσει; Κάνεις πολύωρες ακροάσεις σε μέτριες/χαμηλές εντάσεις (πχ σε ένα δείπνο); αν ναί οι εντυπώσεις σου;

Επειδή με έχει απασχολήσει πολύ το θέμα "μπουμάρισμα", έχω καταλήξει ότι μπορεί να οφείλεται κάποιες φορές στο ηχείο ή στο ματσάρισμα ηχείου/ενισχυτή, αλλά ο κύριος παράγοντας είναι ο χώρος (και, κατά συνέπεια, ο συνδυασμός χώρου/ηχείου). Οπότε θα σε συμβούλευα να ακούσεις τα ηχεία στον χώρο σου, αν μπορείς, και θα έτεινα να συμφωνήσω με τον Panoramix ότι μπορεί και να σου έκανε και κάποιο βάσης. Όπως και να 'χει πάντως, με τίποτα δεν θα κοίταζα μεγαλύτερο ηχείο από αυτά που έχεις ξεχωρίσει.

Αν μπορούσα να τα ακούσω στον χώρο μου θα ήταν το ιδανικό! Γιατί άλλα ακούμε στο στούντιο και άλλα σε πραγματικές συνθήκες. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θα το ψάξω όμως. Ηχείο βάσης το είχα σκεφτεί και κοίταζα τα kef ls50 αλλά επειδή το σπίτι είναι ενοίκιο με ενδεχόμενο μετακίνησης μέσα στην επόμενη τριετία σκεφτόμουν για δαπέδου αν μπορεί να τα σηκώσει ο χώρος μου.

Με μπασοπαγίδα στην μπροστινή ή πίσω έξοδο του μπάσου του ηχείου θα μπορούσα να τα ρυθμίσω για να παίξουν καλά στον χώρο μου;

Κοίτα φίλε stefanost τα δικά μου τα έχω σε χώρο καμιά 30αριά τ.μ. σε σαλόνι αλλά δυστυχώς δεν έχω αφήσει αρκετό χώρο να αναπνεύσουν γιατί αναγκαστικά έχουν γίνει κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, if you know what I mean :P
Από τους πίσω τοίχους έχω αφήσει μόνον 20 25 εκατοστά, στα πλαινά τους είναι κάτι επιπλάκια και μπροστά από το ένα υπάρχει καναπές κάθισμα στα 30 εκατοστά.
Μπορείς να τα πεις και πνιγμένα σχετικά. Οταν τα οδηγούσα με Harman kardon 990 είχα αρκετές φορές ανεξέλεγκτο μπουμάρισμα το οποίο το είχα αποδώσει στην ταξινόμηση χώρου η οποία απέχει από το ιδανικό. Με την έλευση του cx a80 όμως και ενώ είναι κυριολεκτικά τα μισά βατ σε δύναμη, το μπουμάρισμα μειώθηκε πάρα πολύ και υπάρχεί μόνον σε παραγωγές που δεν ευνοούν καθόλου τα μπάσα.
Επίσης έχω βάλει τα ειδικά σφουγγαράκια και στις δυο οπές των bass reflex και συνετέλεσαν και αυτά στο ρύθμισμα του μπουμαρίσματος.

Ακροάσεις και γω σε μέτριες χαμηλές εντάσεις κάνω επί το πλείστον και πλέον θεωρώ οτι είμαι ευχαριστημένος. Οταν ανεβάζω ένταση αν είναι καλή η παραγωγή όλα πάνε καλά. Αν κάτι δε πάει καλά, αρκεί να πειράξω να λίγο το ρυθμιστικό των μπάσων στον ενισχυτή και να το φέρω εκεί που θέλω.

vsklav ευχαριστώ πολύ για την περιγραφή σου! Τελικά αγόρασα προχθές τον Cambridge audio cxa80, ο οποίος με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο από θέμα ποιότητας κατασκευής και ήχου. Τον δοκίμασα με τα floorstanders ηχεία monitor audio bronze bx5 (το προκάτοχο της σημερινής bronze σειράς) που δανείστηκα για ακρόαση, το μπάσο ικανοποιητικό καθώς αρχίζω να ανεβάζω αρκετά υψηλά την ένταση ξεκινάει ένα μπουμάρισμα, αλλά μου φαίνεται αρκετά λογικό για τον χώρο. Για καθημερινές ακροάσεις μία χαρά. Ο ήχος όμως μου φάνηκε λίγο σκοτεινός, στις υψηλές δηλαδή διακρίνω μία αδυναμία. Για να έχω το επιθυμητό ακουστικό αποτέλεσμα "παρακάμπτω" το source direct και το treble του ενισχυτή το έχω στο τέρμα... Η πηγή μου είναι ένα mac συνδεδεμένη στο USB του dac του ενισχυτή.

Σε τι τραγούδια και σε τι format και bitrate το παρατηρήσεις αυτό;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης, σε τι σύστημα ακουγες πριν; καμια φορά έχουμε συνηθίσει σε παραμόρφωση η ψιλά πρίμα και νομίζουμε πως το καλυτερο είναι χειροτερο.
Δεν το ξέρω το συστημα σου. Υποθέσεις κάνω. Επίσης δοκίμασε να γυρίσεις τα ηχεία προς τα μέσα (toe in) ώστε τα tweeter να κοιτάζουν το κεφάλι σου.

καλύτερα να αποφεύγεις να δουλεύεις τα ηχεία με τέρμα πρίμα στον ενισχυτή και γενικά αυτά τα ρυθμιστικά, αν είναι να φύγουν από το (0), καλό είναι να είναι προς τα (-) και όχι προς τα (+)

Απάντηση: Re: Dali zensor 5 vs Monitor audio bronze 5

καλύτερα να αποφεύγεις να δουλεύεις τα ηχεία με τέρμα πρίμα στον ενισχυτή και γενικά αυτά τα ρυθμιστικά, αν είναι να φύγουν από το (0), καλό είναι να είναι προς τα (-) και όχι προς τα (+)

+1
Καλό θα είναι να ψάξει ο φίλος την υπόλοιπη αλυσίδα για την αιτία.

Καλημέρα σας,
Σύνδεσα σήμερα και την τηλεόραση με οπτική με το dac του ενισχυτή και ο ήχος χωρίς να πειράξω το treble είναι ικανοποιητικός. Άρα μάλλον ευθύνεται η πηγή;
Από το mac όμως όπως περιέγραψα ο ήχος είναι λίγο "μουντός" με usb σύνδεση με το dac του ενισχυτή. Το παρατήρησα σε όλων των ειδών τα ακούσματα ο ήχος γινόταν πιο ευχάριστος αν ανέβασα τα πρίμα. Μουσική ακούω μέσω της εφαρμογής του spotify (premium version με ποιότητα 360 kpbs). Αλλά δοκίμασα και δική μου μουσική μέσω του mac, και πάλι τα ίδια. Πρίν άκουγα από έναν σχετικά παλιό ενισχυτή technics (δε θυμάμαι το μοντέλο του).
Υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται το usb καλώδιο (είναι ένα σχετικά φθηνό που είχα από έναν εκτυπωτή); Μπορώ να κάνω κάποια ρύθμιση στα πρίμα στο dac ή στο mac;

Προσωπικά δε θα σε απέτρεπα από το να δοκιμάσεις κάποιο άλλο usb καλώδιο αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό που σου φταίει στο βαθμό που το περιγράφεις. Να υποθέσω ότι τα tweeter τα γύρισες στη θέση ακρόασης ε?
Τα monitor audio δε νομίζω ότι υστερούν στα πρίμα γενικά. Τα ηχεία είναι δανεικά από μαγαζί ή τα έχεις αγοράσει?
Το θέμα boostaρίσματος των πρίμων νομίζω έχει ήδη απαντηθεί. Δεν ανεβάζεις πρίμα. Κατεβάζεις τα υπόλοιπα για λόγους ασφαλείας των μηχανημάτων. Είτε με τη χρήση του eq που πιθανόν να παρέχει ο ενισχυτής είτε μέσω software. Και στις δύο περιπτώσεις συνήθως υπάρχει αντίτιμο στην καθαρότητα. Αν σε καινούργιο σύστημα από την πρώτη μέρα το σκέφτεσαι έτσι και καταφεύγεις σε τέτοια λύση, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις τις επιλογές σου σε συνεννόηση πιθανόν με το κατάστημα από το οποίο αγόρασες τα μηχανήματα.
Προφανώς θεωρώ δεδομένο ότι τα tweeter των ηχείων παίζουν κανονικά και δεν είναι καμμένα.

δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις με ένα άλλο usb καλώδιο αν και το κόβω χλωμό να ευθύνεται αυτό. εφόσον μέσω οπτικής από την τηλεόραση παίζει πιο λαμπρά ίσως υπάρχει κάποιο θέμα dsp στην αναπαραγωγή από mac ή δεν βλέπει καλά το dac του ενισχυτή. λογικά το mac θα βγάζει αναλόγικές εξόδους (καρφί). δοκίμασε με ένα καρφί σε rca να το συνδέσεις σε κάποια αναλογική είσοδο του ενισχυτή και δες πως ακούγεται. σε αυτή την περίπτωση έχεις παρακάμψει το dac του ενισχυτή και θα ακούς από το dac της κάρτας ήχου του mac.

επίσης σε αυτές τις δοκιμές βεβαιώσου όσο είναι δυνατόν βέβαια ότι ακούς σε ίδιες στάθμες γιατί είναι πιθανόν να αλλάζουν και να οδηγηθείς σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Απάντηση: Re: Dali zensor 5 vs Monitor audio bronze 5

Σε τι τραγούδια και σε τι format και bitrate το παρατηρήσεις αυτό;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης, σε τι σύστημα ακουγες πριν; καμια φορά έχουμε συνηθίσει σε παραμόρφωση η ψιλά πρίμα και νομίζουμε πως το καλυτερο είναι χειροτερο.
Δεν το ξέρω το συστημα σου. Υποθέσεις κάνω. Επίσης δοκίμασε να γυρίσεις τα ηχεία προς τα μέσα (toe in) ώστε τα tweeter να κοιτάζουν το κεφάλι σου.

.......και τα τουίτερ στο ύψος των αυτιών!

Έχω δοκιμάσει τη στροφή των ηχείων προς τα μέσα. Τα τουίτερς είναι στο ύψος του αυτιού. Αλλά δεν παρατηρώ κάποια αισθητή βελτίωση. Καλώδιο RCA σε καρφί δεν διαθέτω δηστυχώς ίσως αγοράσω κάποιο για να κάνω τη δοκιμή που μου προτείνει ο φίλος. Τα ηχεία είναι δανεικά για δοκιμή (monitor audio bx5) και σκοπεύω να προβώ σε αγορά του νεότερου μοντέλου ma bronze 5 που αντικατέστησε το παλιό bx5, αλλά έχω προβληματιστεί γιατί στην τηλεόραση παίζουν καλύτερα (ίσως βέβαια λόγω χαμηλότερης ποιότητας του ήχου το αυτί μπερδεύεται και μου φαίνεται πιο λαμπρό) και λέω μήπως είναι κάποιο θέμα configuration.

Για να γνωρίζω αν παίζω τα πρίμα στο τέρμα στον ενισχυτή υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το μηχάνημα;

Δε δοκιμάζεις να ακούσεις και κάποιο focal, tannoy, klipsch ή JBL?

Δεν έχω δεί κάτι από τα παραπάνω brands. Ξέρεις αν υπάρχει δυνατότητα ακρόασης στον χώρο μου από τον αντιπρόσωπο;

Τελικά κάνοντας διάφορες δοκιμές διαπίστωσα ότι πιθανόν το μπάσο να είναι αυτό που μειώνει τη λαμπρότητα. Μειώνοντας το μπάσο στον ενισχυτή ο ήχος ακούγεται πιο καθαρός και μειώνεται το "βάρος" του μπάσου. Τώρα δεν ξέρω αν ευθύνεται σε αυτό ο ενισχυτής ή τα ηχεία.