Δαπέδου ή βάσης ?

ultimatum

Established Member
21 February 2011
276
Έχοντας ώς δεδομένο τον περίεργο χώρο που φαίνεται στις φωτό παρακάτω, τί θα προτείνατε όσον αφορά το είδος των ηχείων (δαπέδου ή βάσης) καθώς και την τοποθέτησή τους ?
Λάβετε υπ'όψιν πως η διάταξη αυτή δεν είναι μόνιμη, ωστόσο θα με εξυπηρετούσε κάτι το οποίο να μπορεί να με καλύψει προς το παρόν, αλλά να μπορεί να προσαρμοσθεί και στα μόνιμα δεδομένα του μελλοντικού χώρου, τα οποία ωστόσο δε μπορώ να προσδιορίσω ακόμη...
Απ'όσα έχω προλάβει να διαβάσω, είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα μου προτείνετε ηχεία με την εκτόνωση στο εμπρόσθιο τμήμα για να αποφύγω το μπουμάρισμα (όσο αυτό είναι δυνατό), αλλά εξακολουθώ να μην είμαι βέβαιος σχετικά με το είδος των ηχείων που πρέπει να διαλέξω...

Πρακτικά ο χώρος ακρόασης υπολογίζεται χονδρικά στα ~ 16,00 μ² και οι αποστάσεις που φαίνονται στις φωτό ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

• Περίπτωση (1) (κόκκινο) : Ηχεία δαπέδου τα οποία σίγουρα θα "γεμίσουν" πιο εύκολα τον ενιαίο χώρο, αλλά έχουν ως μειονέκτημα την ασύμμετρη τοποθέτηση σε σχέση με τη θέση ακρόασης και την σχετικά μεγάλη απόστασή τους (~ 4,25 μ.)
(ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα να μετατοπισθεί κάπως δεξιότερα το ηχείο 1δ, ώστε να πλησιάζει περισσότερο τη συμμετρική τοποθέτηση)

• Περίπτωση (2) (γαλάζιο) : Ηχεία βάσης τα οποία θα βρίσκονται στο επίπεδο του αυτιού (0,95-1,00 μ.),
αλλά θα έχουν το μειονέκτημα της μικρής -μεταξύ τους- απόστασης (~ 1,35 μ.)

• Περίπτωση (3) (κίτρινο) : Ηχεία βάσης τα οποία θα βρίσκονται στην σωστή -μεταξύ τους-απόσταση (2,10-2,20 μ.),
αλλά έχουν το μειονέκτημα του χαμηλότερου ύψος (~ 0,65 μ.) σε σχέση με το επίπεδο του αυτιού.​

...λοιπόν....τί προτείνετε ?

υ.γ. στα γκρίζα γραμμοσκιασμένα πλαίσια δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάποιο ηχείο, ενώ ο χώρος είναι πλήρης όσον αφορά έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες, πίνακες κλπ

γόρδιος δεσμός το θέμα.

Από θέμα όγκου του χώρου θα προτείνω ηχεία βάσης τα οποία θα μπορέσεις να τοποθετήσεις χαμηλότερα (0,65) αλλά με τις ακίδες τους να φροντίσεις να τους δώσεις κλίση προς τα πίσω (όσο γίνεται και δεν θα επηρεάσει το χαμηλό)

Βέβαια βλέπω και το βελάκι που λέει "προς ενιαίο χώρο" που σημαίνει ότι συνεχίζεται χωρίς πόρτα ή κάτι άλλο ο χώρος προς τα αριστερά?

Αν είναι έτσι τότε δεν είναι 16 τα τετραγωνικά σου αλλά περισσότερα οπότε ίσως να μη καλυφθείς από ηχείο βάσης.

μπάτζετ δεν είπες.

Προσωπικά την δεύτερη περίπτωση την απορρίπτω. Απόσταση μεταξύ των ηχείων 1,35 είναι πολύ μικρή. Θα χάσεις αρκετά από την στερεοφωνική εικόνα.

Re: Απάντηση: Δαπέδου ή βάσης ?

γόρδιος δεσμός το θέμα.

Από θέμα όγκου του χώρου θα προτείνω ηχεία βάσης τα οποία θα μπορέσεις να τοποθετήσεις χαμηλότερα (0,65) αλλά με τις ακίδες τους να φροντίσεις να τους δώσεις κλίση προς τα πίσω (όσο γίνεται και δεν θα επηρεάσει το χαμηλό)

Βέβαια βλέπω και το βελάκι που λέει "προς ενιαίο χώρο" που σημαίνει ότι συνεχίζεται χωρίς πόρτα ή κάτι άλλο ο χώρος προς τα αριστερά?

Αν είναι έτσι τότε δεν είναι 16 τα τετραγωνικά σου αλλά περισσότερα οπότε ίσως να μη καλυφθείς από ηχείο βάσης.

μπάτζετ δεν είπες.

Όντως ο χώρος είναι ενιαίος και συνεχίζει (τόσο προς αριστερά όσο και προς δεξιά), αλλά επειδή είναι επιμήκης θεώρησα πως μπορούμε να θεωρήσουμε ως χώρο ακρόασης μόνο τα 16 μ² τα οποία αφορούν τον χώρο του καναπέ.
Τιμή δεν ανέφερα διότι θέλω κατ'αρχάς να καταλήξουμε σε έναν τύπο ηχείου (δαπέδου ή βάσης) και θέσης τοποθέτησης με βάση της αρχές της ακουστικής των χώρων.

Από τις 3 διαθέσιμες περιπτώσεις πιστεύεις πως τα ηχεία βάσης στη θέση (3) είναι η σωστότερη τοποθέτηση ?
Δεν υστερούν σημαντικά, αφού το tweeter είναι πολύ χαμηλά ?

Last edited:
Προσωπικά την δεύτερη περίπτωση την απορρίπτω. Απόσταση μεταξύ των ηχείων 1,35 είναι πολύ μικρή. Θα χάσεις αρκετά από την στερεοφωνική εικόνα.

δεν πιστεύεις ότι ...."σώζεται" από τη σχετικά μικρή απόσταση ακρόασης ?

Οχι κατηγορηματικα.
Εχω στημενα ενα ζευγαρακι sf toy βασης σε αποσταση μεταξυ τους περι του 1,20-1,30 θεση ακροασης.... γυρω στα 3 μετρα, δεν υπαρχει στερεοφωνια

Γιατί ακούς Ντίνο στα 3 μέτρα,αφού τα ηχεία είναι στα 1,20-1,30 μεταξύ τους;

Είναι δεδομένο ότι δεν θα ακούς σωστά...

Εγώ ακούω στο ~1,60 ( ισόπλευρο τρίγωνο) σε near field εξαιρετικά.

Αναφορικά με τον φίλο,που άνοιξε το θέμα,θα έλεγα να πάει για κάποια ηχεία βάσης(υπάρχουν πολλά μεγέθη και τιμές στα ηχεία βάσης).

Το τουϊτερ σε κάθε περίπτωση,ανεξάρτητα απο το ύψος,πρέπει πάντα να είναι στο ύψος των ματιών μας...Επίσης τα 2,00-2,10 μέτρα μεταξύ μικρών ηχείων βάσης είναι πολλά...Κάτι γύρω στο 1,70 -1,80 θα ήταν το βέλτιστο.

Αναφορικά με τον φίλο,που άνοιξε το θέμα,θα έλεγα να πάει για κάποια ηχεία βάσης(υπάρχουν πολλά μεγέθη και τιμές στα ηχεία βάσης).

Το τουϊτερ σε κάθε περίπτωση,ανεξάρτητα απο το ύψος,πρέπει πάντα να είναι στο ύψος των ματιών μας...Επίσης τα 2,00-2,10 μέτρα μεταξύ μικρών ηχείων βάσης είναι πολλά...Κάτι γύρω στο 1,70 -1,80 θα ήταν το βέλτιστο.

Ναι, αλλά δεδομένης της τωρινής κατάστασης δε μπορώ να μεταβάλλω το ύψος της περίπτωσης (3) αλλά μπορώ να μεταβάλλω τη μεταξύ τους απόσταση.
Επομένως...απορρίπτεται ?

Μάλλον...Τι νόημα έχει να κάθεσαι π.χ στο 1,20 ύψος ματιών-αυτιών και τα ηχεία να πάιζουν στο 0.60 και με ακατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους αλλά κι ώς προς εσένα;

Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύεσαι...Πάρε ένα καλό μίνι κι άκου μ' αυτό...

Μάλλον...Τι νόημα έχει να κάθεσαι π.χ στο 1,20 ύψος ματιών-αυτιών και τα ηχεία να πάιζουν στο 0.60 και με ακατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους αλλά κι ώς προς εσένα;

Θα μπορούσε η υπό κλίση τοποθέτησή τους να βελτιώσει -κάπως- την κατάσταση ?
Εάν όχι, ποια θεωρείς πως είναι η καλύτερη από τις 3 λύσεις ?

Την 2...με μικρά ηχεία βάσης...Εννοείται η θέση ακρόασης θα είναι σε απόσταση κοντά στο 1,35...

Υπό κλίση εννοώ κάτι τέτοιο :

αλλά δεν είμαι βέβαιος για τη χρησιμότητά του

Σύμφωνα με το σχέδιο η απόσταση ακρόασης είναι στα 2,3. Άρα αν βάλει τα ηχεία στο 1,35 πολύ πιθανόν να ακούγονται σαν ένα ηχείο ! Δεν θα ξεχωρίζει δεξί και αριστερό.

Την 2...με μικρά ηχεία βάσης...Εννοείται η θέση ακρόασης θα είναι σε απόσταση κοντά στο 1,35...

Σύμφωνα με το σχέδιο η απόσταση ακρόασης είναι στα 2,3. Άρα αν βάλει τα ηχεία στο 1,35 πολύ πιθανόν να ακούγονται σαν ένα ηχείο ! Δεν θα ξεχωρίζει δεξί και αριστερό.

όντως η θέση ακρόασης βρίσκεται περίπου στα 2,30-2,35 μ., κάτι το οποίο δεν προβλέπεται να αλλάξει έστω και σε αυτήν την -προσωρινή- κατάσταση...

Γιατί ακούς Ντίνο στα 3 μέτρα,αφού τα ηχεία είναι στα 1,20-1,30 μεταξύ τους;

Είναι δεδομένο ότι δεν θα ακούς σωστά...

Εγώ ακούω στο ~1,60 ( ισόπλευρο τρίγωνο) σε near field εξαιρετικά.

Αναγκαστικά.
Δεν μπορω να τα τοποθέτησω πουθενά αλλού, και ο καναπες είναι και κάπου 3,5 μέτρα απέναντι.
Ο ορισμός του λάθους, αλλά δεν υπάρχει διαφορετική επιλογή.
Τζάμπα ο luxman δλδ, αλλά τι να κανεις...

Το βασικό για εμένα σε αυτή τη φάση είναι να αποκλείσω μία από τις 2 βασικές εναλλακτικές, ώστε να ξέρω που να στρέψω την προσοχή μου.

Δαπέδου ή βάσης ?

.... και στην τελική ποια από τις 3 λύσεις που παρατέθηκαν πιστεύετε πως έχει καλύτερο αποτέλεσμα ?

Εφόσον απορρίπτεις την περίπτωση του near field (φαντάζομαι ότι θα σου είναι άβολο να μετακινείς καρέκλα στο 1,30 - 1,40 απο τα ηχεία, η περίπτωση 2 είναι η χειρότερη.

Αρα μένει η 1 (δαπέδου) και 3 (βάσεως)
Όσον αφορά το δίλημμα δαπέδου ή βάσεως, εξαρτάται απο το ποια δαπέδου και ποια βάσεως... πιστεύω ότι υπάρχουν ηχεία και από τα δύο είδη που μπορούν να σε καλύψουν.
Προβλέπω όμως ότι δύσκολα θα βρείς τόσο δυνατό χαμηλά ηχείο βάσεως που θα παίξει καλά με χαμηλή τοποθέτηση (έστω και με μικρή κλίση προς τα πάνω) και τόσο κοντά στο πίσω τοίχο!

Επίσης απο τη στιγμή που ο χώρος σου είναι μεγάλος, το πιθανότερο είναι να "γεμίσει" καλύτερα απο μεγάλη καμπίνα - άρα δαπέδου.
Η ασυμμετρία λύνεται εύκολα αν μετακινήσεις τη θέση ακρόασης προς τα αριστερά. Νομίζω είναι εύκολο και απλό. Δεν χρειάζεται να ανοίξεις περισσότερο την απόσταση των ηχείων.
Επίσης το γεγονός ότι θα βρίσκεσαι μέσα στο νοητό ισοσκελές τρίγωνο, ηχείων-θέσης ακρόασης, για κάποιους είναι θετικό. Δίνει μια αίσθηση near fileld ακρόασης, αρκεί να πειραματιστείς βέβαια με την κλίση των ηχείων. Μπορεί να αρέσει και σε σένα, μην το απορρίπτεις.

Προτείνω δαπέδου.

Last edited:
Εφόσον απορρίπτεις την περίπτωση του near field (φαντάζομαι ότι θα σου είναι άβολο να μετακινείς καρέκλα στο 1,30 - 1,40 απο τα ηχεία, η περίπτωση 2 είναι η χειρότερη.
Έτσι ακριβώς,...απορρίπτεται λόγω πρακτικότητας !
Τουλάχιστον αρχίζουμε να αποκλείουμε τη μία από τις 3 περιπτώσεις...κάτι είναι και αυτό !
(αν και προσωπικά με τις λιγοστές μου γνώσεις τη θεωρούσα ώς την επικρατέστερη...)

Επίσης το γεγονός ότι θα βρίσκεσαι μέσα στο νοητό ισοσκελές τρίγωνο, ηχείων-θέσης ακρόασης, για κάποιους είναι θετικό. Δίνει μια αίσθηση near fileld ακρόασης, αρκεί να πειραματιστείς βέβαια με την κλίση των ηχείων. Μπορεί να αρέσει και σε σένα, μην το απορρίπτεις.

Προτείνω δαπέδου.
Το νοητό ισοσκελές τρίγωνο δεν ισχύει και για τις 3 περιπτώσεις ?

Προβλέπω όμως ότι δύσκολα θα βρείς τόσο δυνατό χαμηλά ηχείο βάσεως που θα παίξει καλά με χαμηλή τοποθέτηση (έστω και με μικρή κλίση προς τα πάνω) και τόσο κοντά στο πίσω τοίχο!

Ας υποθέσουμε πως θεωρητικά έχουμε βρει το κατάλληλο ηχείο που να αποδίδει ικανοποιητικά χαμηλά.
Η απορία μου είναι η εξής :
Η απόκλιση του tweeter από το επίπεδο του αυτιού κατά 30 εκατοστά, μπορεί να αντιμετωπισθεί (έστω και μερικώς) με την κεκλιμένη τοποθέτηση του ηχείου ?