Δαπέδου ή βάσης?

ampalaeos

AVClub Enthusiast
15 January 2008
1,134
Αθήνα
Καλησπερα,

O χωρος μου ειναι 21 τετραγωνικα (3x7), και το πατωμα ειναι μαρμαρο.

Εχω αποφασισει να αγορασω τον denon 1713 και να τον συνδιασω με Monitor Αudio bx.

Η αρχικη μου σκεψη ηταν να παρω 2 ζευγαρια bx2 και το κεντρικο bx. (Woofer δεν θα παρω προς το παρον, μιας και δεν ειμαι και τοσο φαν στα μπαμ και μπουμ, αλλα αν δω οτι χρειαζεται θα το αγορασω αργοτερα.)

Πλεον σκεφτομαι μηπως και θα ηταν καλυτερη ιδεα να αγορασω τα bx5 για μπροστα και να μην ασχοληθω καθολου με woofer ουτε στο μελλον.

Η χρηματικη διαφορα απο το να αγορασω bx5-bx2 απο το να αγορασω 2 ζευγαρια bx2, ειναι περιπου 200ευρο (οσα ενα μετριο 8ιντσο woofer).

Τι πιστευετε οτι θα ταιριαζε περισσοτερο στο χωρο μου, μιας και νομιζω πως το 3x7 σαλονι μου ειναι λιγο προβλημα για δαπεδου και δεν ξερω αν θα ηταν σωστη επιλογη.

Ευχαριστω πολυ avclub :)

Last edited:
21 τετραγωνικά δεν είναι και μικρός χώρος.... άνετα βάζεις δαπέδου αν δεν υπάρχουν άλλου είδους περιορισμοί.

Βέβαια και δαπέδου να πάρεις, για θέαση ταινιών το υπογούφερ είναι απαραίτητο......

Αν τα ηχεία στην τοποθέτηση έχουν τουλάχιστον μισό μέτρο αέρα από τους πλαινούς τοίχους μπορείς να βάλεις και δαπέδου. Αν όχι τότε βάσης θα είναι καλύτερα ΙΜΗΟ....

Αν τα ηχεία στην τοποθέτηση έχουν τουλάχιστον μισό μέτρο αέρα από τους πλαινούς τοίχους μπορείς να βάλεις και δαπέδου. Αν όχι τότε βάσης θα είναι καλύτερα ΙΜΗΟ....

+1

επίσης έχει να κάνει και με την επίπλωση του χώρου κυρίως ως προς τα έπιπλα που θα είναι κοντά στα ηχεία.

Aν τα δαπεδου τοποθετηθουν σωστα[αρκετη αποσταση απο τους τειχους οχι στις γωνιες]θα παιξουν μια χαρα στον χωρο σου.Αφου ο χωρος σου δεν ειναι πολυ μεγαλος ειναι πολυ πιθανον να [γεμισει] με τις χαμηλες που θα βγαλουν τα δαπεδου και να μην χρειαστεις υπογουφερ.Θα τα ακουσεις για λιγο καιρο και μετα θα αποφασισεις αν σου χρειαζεται sab.

Ευχαριστω παρα πολυ για τις αμεσες απαντησεις σας. Τεραστια βοηθεια μου δωσατε.

Μαλλον παμε για δαπεδου λοιπον, οποτε θα πρεπει να ανεβασω το budget λιγο ακομα... Ριχνω και κατι κλεφτικες ματιες στα bx6 αλλα τσουρουφλανε στην τιμη αρκετα.. Θα παω να τα ακουσω για να δω κατα ποσον οι διαφορες των bx5-bx6 ειναι το περισσοτερο μπασο ή και τπτ αλλο.. Δεν τα εχω ακουσει τα δαπεδου, ουτε το ενα ουτε το αλλο, μιας και το ειχα σιγουρο πως παμε για 2 ζευγη bx2 τα οποια τα εχω λατρεψει σε ηχο.

Να κανω και μια ακομα ερωτηση για οποιον ξερει...
Βλεπω πως ολα σχεδον τα πακετα που δινει η monitor audio, περιεχουν μεσα τα διπολα bxfx για περιφεριακα, τα οποια σαν ξεχωριστα κομματια εχουν την ιδια τιμη με τα bx2.. Μηπως ο κατασκευαστης ξερει καλυτερα και βαζει στα πακετα τα διπολα αντι για bx1/bx2? Λεω μηπως κανω λαθος που εχω σκαλωσει με τα bx2 για περιφεριακα.

Last edited:
Τα διπολα ειναι φτιαγμενα για να παιζουν στις θεσεις surround και δημιουργουν καλυτερη και ποιο απλωμενη εικονα οταν παιζουν τον ηχο απο τις ταινιες.Οταν ομως θελουμε να ακουσουμε μουσικη πολυκαναλα[sacd] τοτε δεν τα καταφερνουν τοσο καλα οσο τα normal ηχεια.Εσυ ξερεις για τι χρηση τα θελεις περισσοτερο και θα πρεπει να αποφασισεις ποια σου χρειαζονται .

Ευχαριστω παρα πολυ για τις αμεσες απαντησεις σας. Τεραστια βοηθεια μου δωσατε.

Μαλλον παμε για δαπεδου λοιπον, οποτε θα πρεπει να ανεβασω το budget λιγο ακομα... Ριχνω και κατι κλεφτικες ματιες στα bx6 αλλα τσουρουφλανε στην τιμη αρκετα.. Θα παω να τα ακουσω για να δω κατα ποσον οι διαφορες των bx5-bx6 ειναι το περισσοτερο μπασο ή και τπτ αλλο.. Δεν τα εχω ακουσει τα δαπεδου, ουτε το ενα ουτε το αλλο, μιας και το ειχα σιγουρο πως παμε για 2 ζευγη bx2 τα οποια τα εχω λατρεψει σε ηχο.

Να κανω και μια ακομα ερωτηση για οποιον ξερει...
Βλεπω πως ολα σχεδον τα πακετα που δινει η monitor audio, περιεχουν μεσα τα διπολα bxfx για περιφεριακα, τα οποια σαν ξεχωριστα κομματια εχουν την ιδια τιμη με τα bx2.. Μηπως ο κατασκευαστης ξερει καλυτερα και βαζει στα πακετα τα διπολα αντι για bx1/bx2? Λεω μηπως κανω λαθος που εχω σκαλωσει με τα bx2 για περιφεριακα.

Βάζει τα δίπολα γιατί σκέφτεται το home cinema από την μεριά του THX, και όχι της Dolby

Σε χώρο 3x7 και τοποθέτηση:
α) στο εγκάρσιο (μικρή διάσταση) τα περισσότερα δαπέδου θα είναι ακατάλληλα για μεσουψηλές εντάσεις - θα έχεις μπουμάρισμα / βουητό.
β) στο διάμηκες (μεγάλη διάσταση) θα αναγκαστείς να κλείσεις πολύ την απόσταση των ηχείων (μεταξύ τους) ώστε να αποφύγεις τις παρενέργειες απο τους πλαινούς τοίχους (μπέρδεμα, σκληρότητα στον ήχο απο τις ανακλάσεις)

Γενικά, υπάρχουν ηχεία βάσεως που μπορούν να ανταποκριθούν και σε μεγαλύτερους απο το δικό σου χώρους και άλλα που όχι.
Δεν υπάρχει κανόνας που να απορρίπτει συνολικά όλα τα ηχεία βάσεως (φυσικά αυτό ισχύει και για τα δαπέδου σε μικρότερο χώρο - αλλά πολύ πιο δύσκολα, μιλώντας για χώρους 10-15τμ)

+++
Όσον αφορά την ύπαρξη subwoofer, δεν το χρησιμοποιούμε για τον μπούγιο στο HC... ούτε μπορεί να αντικατασταθεί απο ηχεία δαπέδου της κατηγορίας που κοιτάς.
Τα βάζουμε για δύο σημαντικότατους λόγους:
1) Για να αναπαράγουν (τις πλούσιες σε ταινίες) χαμηλές συχνότητες κάτω απο τα 40-50Hz μιας και τα δαπέδου δεν μπορούν
2) Για να απελευθερώσουν τους ασθενικούς ΑVReceivers απο τον κόπο να οδηγούν τα ηχεία σε αυτές τις συχνότητες και να δίνουν το ρεύμα τους στα κυρίως ηχεία, οδηγώντας τα καλύτερα πάνω από τα 80 (ή και περισσότερα) Ηz.

+++
Tα δίπολα είναι κατάλληλα μόνο για συγκεκριμένη τοποθέτηση με συμμετρία ως προς τη θέση ακρόασης και πίσω απο αυτήν.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις προχώρα άφοβα (τα θεωρώ πιο κινηματογραφικά/εντυπωσιακά σε HC set up σε σχέση με τα αντίστοιχης τιμής βάσεως)

Καλή επιτυχία στις επιλογές σου.

Last edited:
Τα διπολα ειναι φτιαγμενα για να παιζουν στις θεσεις surround και δημιουργουν καλυτερη και ποιο απλωμενη εικονα οταν παιζουν τον ηχο απο τις ταινιες.Οταν ομως θελουμε να ακουσουμε μουσικη πολυκαναλα[sacd] τοτε δεν τα καταφερνουν τοσο καλα οσο τα normal ηχεια.Εσυ ξερεις για τι χρηση τα θελεις περισσοτερο και θα πρεπει να αποφασισεις ποια σου χρειαζονται .

Ενταξει εφοσον πλεον κοιταω για δαπεδου, μουσικη θα ακουω σε stereo mode ας πουμε και οχι πολυφωνικα...
Αλλα σιγουρα η μουσικη ειναι το νο1 για μενα και μετα οι ταινιες. Δεν εχω τοσες απαιτησεις στις ταινιες οσες στην μουσικη, απλα θελω να μπορουν να γινουν και τα 2 με εμφαση παντα στην μουσικη, γιαυτο και εχω καταληξει και στον συνδιασμο denon με monitor audio, ως πιο "μουσικο" παντρεμα..

Re: Απάντηση: Δαπέδου ή βάσης?

Tα δίπολα είναι κατάλληλα μόνο για συγκεκριμένη τοποθέτηση με συμμετρία ως προς τη θέση ακρόασης και πίσω απο αυτήν.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις προχώρα άφοβα (τα θεωρώ πιο κινηματογραφικά/εντυπωσιακά σε HC set up σε σχέση με τα αντίστοιχης τιμής βάσεως)

Πρωτα απο ολα ευχαριστω για την αναλυτικη απαντηση σου.

Το παραπανω δεν το καταλαβα, εννοεις οτι τα διπολα πρεπει να ειναι πισω απο την θεση θεασης? δλδ στην πλατη μου? Γιατι κατι τετοιο τα βγαζει off μιας και αναγκαστικα εφοσον τα δαπεδου δεν χωρανε στα 3μ πλατος (υπαρχει και μπαλκονοπορτα μεσα στα 3 μετρα), θα βαλω τα ηχεια στην μεγαλη διασταση (7μ) και θα καθομαι απεναντι τους στα 3μετρα.... αρα δεν χωρανε να πανε πισω μου... Ποσο αερα να δωσω στον καναπε, στο τελος θα κολλησω πανω στην tv..

Αν το καταλαβα καλα, τοτε η μονη λυση ειναι τα bx2 που απο οσο ξερω μπορουν να πανε διπλα απο τον καναπε και να κοιταει το ενα το αλλο.

Last edited:
Τα δίπολα τα βάζουμε πίσω απο τη θέση ακρόασης και μάλιστα καλό είναι η μια σειρά μεγαφώνων να ακτινοβολεί σε τοίχο ώστε να δημιουργεί το κινηματογραφικό εφέ.
Αυτό δεν είναι απόλυτο βέβαια, αλλα πιστεύω πως έτσι έχεις πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Με τοποθέτηση πάντως στο πλάι της θέσης ακρόασης το πιο πιθανό είναι να βρεθείς σε νεκρή ζώνη και να μην κάτσει καθόλου καλά το δίπολο.

+++
Αν βάλεις κάποια κάτοψη ή σκίτσο του χώρου σου, πιστεύω θα σε βοηθήσουμε αρκετά καλύτερα τόσο στην τοποθέτηση, όσο και στις επιλογές που θα κάνεις.

Re: Απάντηση: Δαπέδου ή βάσης?

homexh.jpg

Απο το paint στο περιπου..

Η μπλε γραμμη ειναι η εξωπορτα.
Η πρασινη γραμμη ειναι η συρομενη για το χολ του σπιτιου.
Η κοκκινη ειναι η μπαλκονοπορτα.

Last edited:
Προσωπικά θα προτιμούσα ηχεία βάσης - τοποθέτηση στο εγκάρσιο όσο γίνεται πιο κεντρικά στο χώρο και επίσης μικρότερα βάσεως αριστερά και δεξιά της θέσης ακρόασεις. Για το HC θα έπαιρνα και ένα 12άρι sub ή βαρβάτο 10άρι.

Αν τελικά αποφασίσεις το αντίθετο (μια χαρά εσύ ξέρεις καλύτερα) προτίμησε ηχείο δαπέδου που είναι απόλυτα ελεγχόμενο / αναλυτικό στις χαμηλές συχνότητες και όχι προβολικό στις υψηλές. Η μικρή απόσταση απο τους πλαινούς τοίχους θα κάνει πιστεύω τη ζημιά και επιπρόσθετα όταν εν καιρό αναγκαστείς να τα απομακρύνεις θα έρθουν τόσο κοντά που η σκηνή στο δικάναλο θα είναι ανύπαρκτη.

Σου γράφω λαμβάνοντας υπόψιν τις ανησυχίες σου στο δικάναλο. Στο HC δεν πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσεις προβλήματα.

Και πάλι καλή επιλογή, εύχομαι.

Καλησπερα και παλι..

Μετα απο πολλες σκεψεις, επανερχομαι με νεα δεδομενα...
Τελικα με βλεπω να καταλληγω σε ηχεια βασης λογω του οτι μελλοντικα προβλεπετε να παω σε αλλο σπιτι οπου το σαλονι θα ειναι ακομα πιο δυσκολο για να βαλω ηχεια δαπεδου... Η περιπτωση του 2ου σαλονιου μοιαζει παρα πολυ με την περιπτωση του φιλου εδω αλλα με λιγα εκατοστα μικροτερη αποσταση του καναπε απο την tv... Φοβαμαι πως θα ταλαιπωρηθω και μπορει και να μην πετυχει κιολας...

Οποτε με τα νεα δεδομενα, προς το παρον βλεπω 2 επιλογες και θελω την γνωμη σας.

1. bx2 - bx1 - bx center

2. Kef iq3 (μεταχειρισμενα) - kef q200 (το κεντρικο της νεας σειρας γιατι τα iq εχουν αποσυρθει και δεν τα βρισκω) - bx1 (γιατι τα iq10 παλι δεν τα βρισκω για τους ιδιους λογους και τα q100 ειναι πανακριβα για να πανε για περιφεριακα)

Απο λεφτα θα μου ερθουν το ιδιο και οι 2 επιλογες.

Το λογικο ειναι να παω για τα monitor audio για περισσοτερη ομοιογενεια (και ηχητικα και εμφανισιακα) και για πιο ευκολη οδηγηση απο τον αδυναμο 1713 ή 2113 denon.
Τα kef iq30 ομως τα σκεφτομαι γιατι τα εχω ακουσει και σιγουρα μου αρεσαν περισσοτερο απο τα bx2... Φυσικα δεν μου φανηκε χαωδης η διαφορα μεταξυ τους, απλα στις λεπτομεριες τα kef μου ειχαν φανει καλυτερα...

Τι λετε εσεις? :chinscratch:

Last edited:
Πισω στο μυαλο μου υπαρχουν ακομα σκεψεις για κανα bx5 ή κανα zensor5 (οπου διαβαζω τα καλυτερα..)... Σιγουρα θα τα ακουσω και θα τα ξανασκεφτω, αλλα το πιο πιθανο ειναι να παω για τα βασης (λογω του φοβου μπουμαρισματος) , οπου το διλημα θα ειναι αυτο που περιγραφω στο παραπανω ποστ.

Ευχαριστω για την υπομονη σας :)

Αυτο το καταραμενο 3χ7 κι εμενα με καταδιωκει!!!

Αν μπορεις ακου τα στον χωρο σου και για μερες!