Daphile Audio Computer - Υπολογιστής αφιερωμένος στη μουσική...

Πισί τούμπανο και aidies!

Σταύρο μην κρίνεις από την συγκεκριμένη χρήση με το συγκεκριμένο σου σετάπ.
Μπορεί αύριο-μεθαύριο να πάς σε κάτι άλλο... και εκεί μπορεί να υπάρξουν άλλες απαιτήσεις...

Μην αφορίζουμε γενικώς και αορίστως... -bye-

Σήμερα μπορώ να... αφορίζω?
:)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κάτσε να το "θερμάνω" λίγο το νήμα (να καταλάβω και εγώ κάποια πράγματα). :)

Μπορώ με τη λύση D.A.C. να ακούω τέλεια το 80% της δισκοθήκης μου, ναι ή όχι?

Και αν όχι γιατί?

Περιμένω...

...όπου δισκοθήκη = 80% red book, 20% HD.

Υποθετικά λέω ότι δεν παίζει το 20%. :)

Γιατί υπάρχει η επιμονή από αρκετούς φίλους ότι μία λύση βασιμένη στο Linux γενικά υστερεί σε δυνατότητες αλλά και... σε ήχο (αυτό κατάλαβα εγώ)!

Θέλω λοιπόν επιχειρήματα γιατί δεν θα παίξει το majoity της δισκοθήκης μου και γιατί (και σε ποιούς τομείς) θα έχω υστέρηση στον ήχο.

Ο πρώτος που θα πετάξει το D.A.C. είμαι εγώ.

Γιατί δεν θα παίξει τέλεια, το τονίζω...

Εγώ δεν μιλάω για τελειότητα ή μή...
Μόνο για το αν χρειάζονται "δύναμη" ή όχι... κλπ κλπ...

Σταυρο μπορεις να κανεις quote εναν φιλο που εχει πει οτι το linux ειναι υποδεέστερο απο MAC-Win?

Σταυρο μπορεις να κανεις quote εναν φιλο που εχει πει οτι το linux ειναι υποδεέστερο απο MAC-Win?

Έψαξα αρκετά να βρω αυτό που θυμόμουν αμυδρά σε κάποιο νήμα (mpd, daphile, ...άλλο?).

Anyway, η εντύπωση που έχω αποκομίσει από τις κατά τόπου συζητήσεις είναι ότι το linux δεν έχει υιοθετηθεί ως περιβάλλον ήχου όπως τα Windows /iOS και αυτό ναι μεν λόγω δυνατοτήτων ελέγχου (λειτουργιών) αλλά κυρίως λόγω ποιότητας αναπαραγωγής. Μπορεί να κάνω και λάθος (ή απλά να υπερβάλλω)...

Εδώ θα ήθελα τις απόψεις σας γιατί μία λύση σαν το D.A.C. δεν θα μπορούσε να αναπαράγει τέλεια το 80% της δισκοθήκης μου.

Και ναι Αντώνη, εγώ αναφέρομαι στην τελειότητα... :)

Σταύρο αυτό που ρωτάς δεν απαντιεται χωρίς δοκιμή. Δεν έχει νόημα η κουβέντα σε τέτοια βάση.

Εγώ δεν έχω καταλάβει αρνητικό κλίμα ως προς το Linux. Ίσα ίσα το αντίθετο. Αυτό που νομίζω ότι ισχύει είναι ο φόβος απέναντι σε ένα δύσκολο λειτουργικό σύστημα. Γιατί πχ αν κάποιος δεν παντρευτεί το daphile η το audiophile Linux και πάει σε χειροποίητη λύση, θα τα βρει μπαστούνια αν δεν έχει κάποια σχετική εξοικείωση.

Σταύρο αυτό που ρωτάς δεν απαντιεται χωρίς δοκιμή. Δεν έχει νόημα η κουβέντα σε τέτοια βάση.

Εγώ δεν έχω καταλάβει αρνητικό κλίμα ως προς το Linux. Ίσα ίσα το αντίθετο. Αυτό που νομίζω ότι ισχύει είναι ο φόβος απέναντι σε ένα δύσκολο λειτουργικό σύστημα. Γιατί πχ αν κάποιος δεν παντρευτεί το daphile η το audiophile Linux και πάει σε χειροποίητη λύση, θα τα βρει μπαστούνια αν δεν έχει κάποια σχετική εξοικείωση.

Συμφωνω 100%

Εγκατάσταση των πάντων σε ένα mac. Είναι τα μόνα μηχανήματα που παίζουν και τα τρία λειτουργικά συστήματα.

Bέβαια διατηρώ πλήρη βεβαιότητα για οικτρή αποτυχία των περισσοτέρων σε τυφλό τεστ. Ακούω το Archphile 8 ώρες την ημέρα επί 8-9 μήνες και πολύ αμφιβάλω αν θα το ξεχωρίσω ανάμεσα σε ένα Α/B/Γ τεστ.

Ναι αλλά δεν είναι το όλους αποδεκτά τα mac..

Αν αποδειχθεί π.χ. ότι καλύτερα παίζει το foobar, δε σημαίνει ότι οι χρήστες Windows/foobar με PC θα έχουν δικαιωθεί!

Δεν κατάλαβα τι εννοείς.

Αυτό που σου λέω βασίζεται στο ότι θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον σταθερό hardware (και εννοείται και το ίδιο hifi) για ένα αξιόπιστο τεστ.

Και πάλι βέβαια μπάζει αυτό που προτείνω γιατί για κάποιο λόγο συγκεκριμένο hardware μπορεί να συνεργάζεται καλύτερα/χειρότερα με συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Εσύ αυτή τη στιγμή πιστεύεις ότι μπορείς να αναγνωρίσεις το daphile pc σου σε τυφλό τεστ?

Για να επιστρέψουμε στο daphile, αν θες δοκίμασε το παρακάτω:

- κατέβασε το putty --> http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

- τρέχτο, επέλεξε πρωτόκολλο ssh, πάτα connect και δώσε username: root και password: zaq

Αν σε βγάλει σε γραμμή εντολής δώσε σήμα!

Κοίταξε, αυτά τα πράγματα θέλουν βασικά... ηρεμία και χρόνο.

Και όχι στρεσάρισμα για ντε-και-καλά ανάδειξη "πρωταθλητή" και επαίνους "χρυσαυτιά".

Το πρόβλημα με μένα είναι ότι δεν θα καθίσω να αναλώσω το χρόνο μου με "δυναμικές" αλλαγές από κατάσταση σε Α σε Β και τούμπαλιν, αλλά θα παραμείνω στην "αρχική" εντύπωση (ακρόαση του Β).

Κάποια στιγμή, όχι αμέσως, θα μεταβώ αναγκαστικά στη κατάσταση Α, παρατηρώντας, όπως στατιστικά συμβαίνει, χειροτέρευση του αποτελέσματος.

Φυσικά, ουδεμία σχέση με Α/Β αυτό που περιέγραψα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι σε συνθήκες Α/Β θα βγάλω ουσιώδη (100%) συμπεράσματα.

Οπότε η απάντηση στην ερώτηση είναι "δεν ξέρω" διότι δεν έχω συμμετάσχει σε τέτοιες δοκιμές.

Ολο αυτό που περιγράφεις όμως είναι αντίθετο στην επιθυμία σου να τεστάρεις διαφορετικά λειτουργικά συστήματα με διαφορετικούς players.

BTW ακόμα και όταν δοκιμάζεις μια νέα έκδοση daphile και την βρίσκεις καλύτερη από την προηγούμενη, συγκρίνεις αυτό που ακούς με αυτό που ΘΥΜΑΣΑΙ. Αν μιλήσεις με ανθρώπους που κάνουν έρευνα σε πανεπιστήμια πάνω στην ψυχοακουστική θα σου πουν ότι αυτό ειναι και το τεράστιο πρόβλημα σε πειράματα ήχου. Ποτέ δεν μπορείς να ακούσεις ταυτόχρονα, όπως πχ συμβαίνει με την όρασή σου.

Εν ολίγοις, καμιά σημασία δεν έχει πως παίζει το daphile απέναντι στον MPD ή το foobar. Σημασία έχει να έχεις ένα ηχητικό αποτέλεσμα που σου αρέσει και όλα τα άλλα είναι ψιλά γράμματα.

Διαβαζω την λεξη "καλυτερα" και πρεπει να πω οτι δεν υπαρχει κατι τετοιο, ειδικα στα ψηφιακά bit perfect. Πιο κοντα στα γούστα τους ενος ή του αλλου μπορεί, ενα κλικ χαρακτήρα του ενος προγράμματος που ματσαρει με το συστημα του αλλου ισως, καλύτερα ομως οχι.

Και συγκριση ΑΒ την ξεχναμε. Ακομα και σε ενα reference συστημα, ακομα και με ματσαρισμενα επιπεδα σταθμης οι διαφορες θα ειναι τοσο μικρες που απο το σβησιμο-αναμα-τεξιμο του κομματιού μονο στην ψυχοακουστικη θα βγουν και ειμαι βεβαιος οτι με ABX θα ειμαστε στα ορια στατιστικού λαθους.

Το καλυτερο ειναι μαλλον ο καθένας στο σύστημα του να ακουει με αυτο που νομίζει οτι τον ευχαριστεί καλυτερα.

Κατ' αρχάς δεν είπα ότι έχω επιθυμία να ελέγξω διάφορα λειτουργικά. Άλλοι την έχουν... :)

Και δεν διαφωνώ σε όλα αυτά που είπες..

αφορά το ποστ του Μιχάλη.

Θέλω να κάνω ένα γενικό σχόλιο αναφορικά με το Audio και το Linux. Έχοντας βγάλει πραγματικά τα μάτια μου εδώ και πολλούς μήνες, έχω συμπερανει όπως και ο Σταύρος ότι το Linux Audio έχει αστείες απαιτήσεις σε hardware ακόμα και σε περιπτώσεις αναπαραγωγής dxd.

H μόνη απαίτηση είναι ικανή ραμ ΜΟΝΟ αν θα τη χρησιμοποιήσουμε για να αναπαράξουμε από εκεί, αντί από δίσκο. Αυτό εγώ προσωπικά το θεωρώ αποκλειστικά και μόνο snake oil, χωρίς να θέλω να θίξω όσους είναι υπερμαχοι του.

Επίσης θεωρώ ότι το Linux αποτελεί το μέλλον του pc Audio, απλά και μόνο επειδή μπορούν να φτιαχτουν εμπορικές λύσεις τύπου aurender χωρίς να χρειάζεται ακριβο hardware και κόστη για software licenses. Με λίγα λόγια είναι ταμαμ για τους κατασκευαστες.

Από κει και πέρα, ισχύει ότι ισχύει σε όλη την αλυσίδα του Hi fi. Όπως στον έναν αρέσουν οι Class d και στον άλλον οι λάμπες, έτσι εγώ προτιμώ μια embedded λύση με Linux και κάποιος άλλος ένα Windows laptop. Για τον ίδιο λόγο που κάποιος θέλει 200 χιλιάδες μικροφαραντ πυκνωτές τροφοδοσίας ενώ ξέρει ότι μάλλον ειναι υπερβολή, κάποιος άλλος θέλει έναν i7 για να ακούσει redbook.

Δε νομίζω ότι είναι γονιμη μια συζήτηση για το αν είναι καλύτερο ένα λαπτοπ από ένα Mac mini, η ένα udoo από ένα squeezebox. Προσωπικά έχω βρεθεί σε διάφορα σπίτια οπου άλλος παίζει με foobar, άλλος με squeezebox και άλλος με mpd και το συμπέρασμα είναι ένα. Όταν το σύστημα είναι καλό το αποτέλεσμα είναι επίσης καλό και όταν το σύστημα είναι πατάτα δεν υπάρχει καμία γιατρεια.

Προσωπικά διατιθεμαι να ανοίξω νήμα και να βοηθήσω βήμα βήμα όποιον θέλει να μπει ακόμα και σε hardcore καταστάσεις με τον mpd και το Linux αν και πραγματικά δεν εχω κανένα επιχείρημα για το αν θα πρέπει κάποιος η όχι να ασχοληθεί με αυτή την ιστορία. Σπίτι μου έχω Windows laptop και εδώ και τόσο καιρό δεν είχα την περιέργεια να στήσω ένα foobar για να δω πως παίζει. Δε χρησιμοποιώ Linux επειδή διαπίστωσα ότι παίζει καλύτερα. Ο μοναδικός λόγος είναι ότι αυτό ξέρω καλά και αυτό με βολεύει.