Darbee Darblet 5000

Από οτι κατάλαβα σε ένα βίντεο που έλεγε ο συγχωρεμένος ο Paul Darbee, δημιουργεί left & right image projection (φαντάζομαι κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν οι 2d to 3d converters) και μετά με κάποιον δικό τους πατενταρισμένο αλγόριθμο προχωρούν σε κάτι ανάλογο με το edge detection που κάνει το sharpening στο photoshop. Απλά δεν τονίζει μόνο ή απαραίτητα τις ακμές, αλλά εκείνες τις πληροφορίες που στον εγκέφαλο θα είναι σημαντικότερα ερεθίσματα.
Έχει λογική ,από το να κάνεις ένα γενικό sharpening απλά στις ακμές , να θες να κάνεις στοχευμένο sharpening.

Αν κάνει μόνο αυτό (δηλαδή στοχευμένο sharpening) , φαντάζομαι λογικά λένε οτι το calibration δεν έχει σημασία αν γίνεται πριν η μετά.

Είναι πάντως εξαιρετικά έξυπνη ιδέα αυτό. Να τονίζει αυτά που ο εγκέφαλος από την φύση του προσπαθεί να καταλάβει ως "βάθος" και όχι τα πάντα , είτε αυτά είναι σημαντικά ή οχι.

Re: Απάντηση: Darbee Darblet 5000

Εγώ ως κάτοχος του Darbee έχω να προσθέσω απο την εμπειρία των ματιών μου τα εξής : Το darbee προσθέτει sharpness όχι σε όλο το frame αλλά εστιασμένα σε επιλεγμένα τμήματα της εικόνας όπου και κάνει έντονα την εμφάνιση της η αύξηση αυτή της αντίθεσης (π.χ. σε ρούχα, λεπτομέρειες του προσώπου κ.λπ).Θεωρώ ότι αξίζει να επενδύσει κάποιος στο μηχάνημα έαν έχει προβολέα.Εκεί πραγματικά υπάρχει αισθητή διαφορά.

Σε τι μεσο βλεπεις?
Καλησπέρα...Σε epson EH-TW 6000w και οθόνη 92´´ και σε Panasonic 50V20.Όσον αφορα το Darbee σε Netflix και Νova η επίδραση του είναι πολύ μικρή.Όμως σε υλικό 1080p 24hz το Darbee κάνει την διαφορά.

Σήμερα το δοκίμασα κι εγώ. Οτι γράφει ο Dalanik εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/110571-Darbee-Darblet-5000/page3 είναι αλήθεια. Είναι εντυπωσιακό. !!!!! Στην αρχή του Avatar εκεί που δείχνει τον διαστημικό σταθμό με φόντο το διαστημα εάν το ενεργοποιήσεις ανακαλύπτεις κι άλλα αστέρια που δεν φαίνονταν πριν....:D :D ....
Μέχρι το 50% είναι ΟΚ. Παραπάνω δεν χρειάζεται ....εκτός κι αν βλέπεις σε 110''. Εκεί φαντάζομαι το Darbee πρέπει νάναι απαραίτητο γιατί η εικόνα θα είναι αποστομωτική.
Αξίζει πάντως!!

Mε απλή σύγκριση των features του καθενός :silly: προκύπτει ότι
το DVP5000 είναι το αναβαθμισμένο μοντέλο με hdmi 1.4 και deep color 30 bit, 4.4.4. (έναντι 1.3 και standard color 24 bit, 4.2.2 του DVP4000)

Σωστός είσαι (αν όντως όπως αναφέρεται περνάει και 3D απροβλημάτιστα)
Φυσικά όσοι καλιμπράρουν τα προβολικά τους λογικό είναι να ψάχνουν σε περισσότερο βάθος τα πράγματα και να επιζητούν τα πάντα.

Γενικά είναι θέμα απαιτήσεων και γούστου η όλη υπόθεση.

:ernaehrung004:

παντως κραταω μια επιφυλαξη κοιτωντας τις φωτογραφιες του σαιτ τους,που μου φαινονται ''καμενες'' απο τη πολλη οξυτητα.

παντως κραταω μια επιφυλαξη κοιτωντας τις φωτογραφιες του σαιτ τους,που μου φαινονται ''καμενες'' απο τη πολλη οξυτητα.
Κ εμενα να σου πω την αληθεια αυτη την εντυπωση μου δινουν....αλλα τα παιδια πιο πανω που το δοκιμασαν γραφον οτι ειναι εντυπωσιασμενοι...πιστευω οτι αν ηταν με μια απλη αυξηση του sharpness να εχουμε ιδιο ή σχεδον ιδιο αποτελεσμα ,θα το ανεφεραν...

Πολλοι θα που μου αρεσει, καποιοι παλι οχι.

Ειναι ξεκαθαρα αλγοριθμος sharpness που τονιζει επιλεκτικα περιοχες της εικονας που θεωρει σωστο. Αυτο εχει θετικα , εχει ομως και αρνητικα.
Στα θετικα ειναι οτι δινει ψευδαισθηση βαθους, λεπτομερειας και "contrast", αλλα ο τροπος που το κανει ειναι λιγο περιεργος και εξαρταται κατα πολυ απο το υλικο.
Σε καλο υλικο οι παρεμβασεις ειναι μικρες και δυσδιακριτες, σε μετριο υλικο παραμονευουν τα artifact και σε κακο υλικο εχει λιγο θεμα.
Σε φωτεινες σκηνες η παρεμβαση ειναι μικρη, σε σκοτεινες (με φωτεινα αντικειμενα) μεγαλυτερη.
Ειδαμε και υλικο που ακομα και στο τερμα δεν αλλαζε σχεδον τιποτα.

Οσον αφορα τα περι καλιμπραρισματος κι εαν εππηρεαζει την εικονα, η γνωμη μου ειναι οτι ξεκαθαρα την εππηρεαζει χρωματικα.
Ξεκαθαριζω οτι δεν προκειται να δειτε λαθος μια καρτελα κοκκινου ας πουμε, η να μετρησεις διαφορετικο grayscale και gamma ΑΛΛΑ.

Οταν παρεμβαινει στην εικονα και διαλεγει τι να τονισει, εππηρεαζει σαφεστατα τη διαβαθμιση του χρωματος οποτε και την ευκρινεια.

Επισης επειδη ο αλγορυθμος ειναι οπως και pc δυο επιπεδων, luma και chroma sharpness, εππηρεαζει και τη "φυσικοτητα" του χρωματος.
Ο κινδυνος να φανουν καποια πραγματα "πλαστικα" και με λιγοτερη διαβαθμιση ειναι εκει.

Δεν μιλαω να δεις ενα προσωπο με κανονικο skintone, ξασπρουλιαρικο η αντιθετα κοκκινισμενο, αλλα για να προσπαθησω να το εξηγησω, θα το δεις σαν να εχει πολυ και κακο makeup ας πουμε. Οχι σε κοντινα πλανα, αλλα σε προσωπα που ειναι πιο πισω.
Σε κοντινα πλανα θα σου οξυνει τις τριχες και το δερμα, αλλα παλι καποιοι θα το πουν "σκληρο".

Το ιδιο ισχυει και σε σκηνες με δενδρα, λουλουδια τοιχους , κτιρια κτλ. σε πιο πισω πλανο. Ολα αυτα εχουν αναγκη διαβασθμισης και ειναι λιγο περιεργος ο τροπος που τα διαχειριζεται.

Υπαρχουν ομως κομματια που κανει καλη δουλεια. Ας πουμε ενα κτιριο με πολλα παραθυρα στο βαθος, θα τονιζει ωραια τα περιγραμματα και θα βγουν πιο "3σδιαστατα".
Βεβαια αν το πλανο ειναι ενα μακρινο απο μια πολη με πολλα μικρα κτιρια κτλ, αρχιζει παλι να σου δινει περιεργη αφυσικη αισθηση.

Το ειδαμε που ωρα και πιστευω αναυτικα με το Dalanik εχθες.
Εμενα μου αφησε αναμικτα συναισθηματα.
Αν με ρωτησετε αν θα το επερνα, θα απαντουσα οτι στο δικο μου συστημα με τη πηγη τις ρυθμισεις και το αποτελεσμα που εχω, οχι.

ΑΛΛΑ, ξερω παρα πολλους και πιστευω οτι υπαρχουν ακομα περισσοτεροι που θα το αγοραζαν αμεσα.

Last edited:

Οταν παρεμβαινει στην εικονα και διαλεγει τι να τονισει, εππηρεαζει σαφεστατα τη διαβαθμιση του χρωματος οποτε και την ευκρινεια.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Ακόμη και το απλό edge detection δεν επηρεάζει καθόλου το χρώμα, γιατί ούτε προσθέτει ούτε αφαιρεί από την χρωματική παλέτα. Δεν μεταβάλει χρωματικά καθόλου την εικόνα συνεπώς δεν μπορεί να επηρεάζει το καλιμπράρισμα.
Όπως δεν επηρεάζει το upscaling το καλιμπράρισμα.

Μπορεί να είσαι επιφυλακτικός στο sharpening που κάνει, αν και προσωπικά αυτό που βλέπω είναι μια πολύ διακριτική παρέμβαση κυρίως σε σκηνές με έντονες διακυμάνσεις αντίθεσης (πχ big landscapes). Σε σκηνές φλατ σε αντίθεση δεν κάνει σχεδόν καμία ορατή παρέμβαση

Απο τα screenshots πιο πάνω δίνει μια αίσθηση αφύσικη κ "σκληρή ψηφιακή". Ειδικά στα πρόσωπα επηρεάζει χρωματα κ shadows. Τελείως αφύσικη αίσθηση skin tones εκτός και αν μας αρέσουν τα πρόσωπα με κάποιου είδους αρρώστια, ανεμοβλογιά.

Μπορεί βεβαια να ειναι κ η υπερβολική χρήση του.

Ενώ προσπαθούν οι ψηφιακοί προβολείς να εχουν μια πιο φυσική, film αίσθηση, με το darbee ξαναγυρίζουν στην ψηφιακή αίσθηση κ οξύτητα. Μου θυμίζει κακοτυπομενα διαφημιστικά φυλλάδια που για να δείξουν λιγο καλυτερα οι φωτογραφιες, υπερβάλλουν με unsharp mask στο photoshop για να καλυψουν την κακή τεχνική τους, μηχανή λήψης των φωτογραφιών κτλ

Αυτό που εχει τελικά σημασία, ειναι να ειναι η πρώτη ύλη οςο καλύτερη γίνεται.

Last edited: