Δέκτες για άτομα μεγάλης ηλικίας και "ασχέτους"...

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,065
Να με συγχωράτε για τον τίτλο "ασχέτους" αλλά στη ζωή όλα υπάρχουν και δεν είναι μεμπτό κάποιος να μην έχει επαφή με το αντικείμενο ή να μη θέλει να έχει (συνειδητά) αλλά προτιμά την απλότητα της χρήσης.

Σίγουρα, έχουν γραφεί σκόρπια αρκετές πληροφορίες για δέκτες με εύκολη λήψη τηλεχειριστηρίου, με μεγάλα πλήκτρα, με ευανάγνωστο μενού σε SD τηλεοράσεις λίγων ιντσών (βλέπε ALi) κ.ο.κ

Δεν τα έχουμε όμως κάπου συγκεντρωμένα και κάποιος γνωστός μου που μπήκε στην ενότητα "ψηφιακών δεκτών" μου το επισήμανε!

Ας συγκεντρώσουμε εδώ, οποιοδήποτε δέκτη πληρεί τις παραπάνω προυποθέσεις:
1) σχετικά καλή λήψη (και βάζω το σχετικά γιατί σε αυτές τις Απω-ανατολίτικες συσκευές μην περιμένουμε τρομερούς δέκτες)
2) ευανάγνωστο μενού για τηλεοράσεις CRT από 21" και κάτω.
3) εύχρηστο τηλεχειριστήριο, με μεγάλα πλήκτρα και πολύ καλή γωνία λειτουργίας της υπέρυθρης
4) να μη χάνει τη σειρά των καναλιών
5) μη γράψει κανείς για media player, γιατί προσωπικά θα τον πάρω στο κυνήγι...

Προσωπικά, με βάση τα παραπάνω θα έλεγα ότι:
α) όλοι οι δέκτες με ALi πληρούν τις προυποθέσεις (1), (2), (4) αλλά η πλειοψηφία χωλαίνει στο (3) που έχει μικρά πλήκτρα (γράψτε εάν έχουμε κάποιον ALi που εξαιρείται από τον κανόνα.
β) από εκείνους που έχουν MStar, θα ξεχώριζα δύο δέκτες. Τον Ferguson T65 εξαίτίας του πολύ καλού τηλεχειριστηρίου και ότι μέχρι στιγμής δεν χάνει τη σειρά των καναλιών και συνοπτικά θα έλεγα ότι πληρεί τα (1), (3), (4) και υπό προυποθέσεις και το (2) - όπως επίσης και τους Lemm (μοντέλο δεν γράφω ακόμη γιατί δεν είμαι σίγουρος) οι οποίοι έχουν φοβερό πληκτρολόγιο με τεράστια πλήκτρα άψογα για ηλικιωμένους, δίνοντας ως κερασάκι και το ενοποιημένο τηλεχειριστήριο με εκείνο της τηλεοράσής τους.

Να το εξηγήσω το τελευταίο λίγο καλύτερα. Το τηλεχειριστήριο των Lemm (ή κάποιων εξ' αυτών) χαρακτηρίζεται ως "έξυπνο τηλεχειριστήριο" επειδή ενσωματώνει και ειδικά πλήκτρα που αφορούν την τηλεόρασης όπως on/off, volume, setup.

http://www.emimikos.gr/shop/images/D/HD-900S_L2.jpg


To περιεργάστηκα σε συγγενικό μου άτομο μεγάλης ηλικίας και είδα πράγματι το πόσο βολικό ήταν και στην ουσία δεν μπλεκόταν με δύο τηλεχειριστήρια.
 
Re: Δέκτες για άτομα μεγάλη ηλικίας και "ασχέτους"...

Στα τελευταία firmware το μενου του Ferguson T65 έχει μεγάλα γράμματα, δε νομίζω να δημιουργήσει πρόβλημα σε μικρές οθόνες.
Θα το δοκιμάσω όταν καταφέρω να βρω τον ανταπτορα scart<>RCA...
 
Με beta tester τη μανα μου εγώ θα ξεχωριζα (μακράν) τον edision mini triton SD. Πολύ καλό τ/χ και μενού. Πολύ καλη λήψη. Το μονό που του λείπει είναι κουμπι όν/οφ στην πρόσοψη γιατί καμία φορά δεν πιάνει καλά το all on/off του χαρμονυ και μετα πατώντας το ανοίγει η τιβι και κλείνει ο δεκτής. Αλλα έφερα την πρίζα μπροστά και απλα την βγάζουν και τη βάζουν και ο δεκτής ανοίγει αυτόματα.
Κάποια ακόμη σημαντικά που έχω παρατηρησει είναι ότι η διάρκεια της infobar είναι σημαντική για πολλούς οπότε οι αλι είναι και παλι μονόδρομος.
Το τ/χ των λεμ είναι σαφώς βολικό αλλα εγώ μέχρι τώρα θεωρώ ότι είναι έξοδό για κάποιο με all on/off βοηθάει πολύ.
Ο f&u λόγω πολύ μικρής infobar δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα αλλα έχει πολύ καλό τ/χ (αν δεν αγοραστεί κάποιο universal ).
Επίσης και το πολύ συχνά απαντουμενο πλέον τ/χ του box-a, supra, xoro 7520 κλπ είναι αξιοπρεπές.
Τα 5 χρονιά εγγύηση(έστω και σαν ιδέα) το καλό τ/χ , η μη απώλεια καναλιών και κάποια αλλα με εχουν κανει πλέον να προτείνω για απλη θέαση καναλιών σχεδόν αποκλειστικά τον edision mini triton sd και κατά δεύτερό λογο πιο οικονομικό τον supra 90. Αποφεύγω για μεγαλύτερους ανθρώπους σχεδόν τελείως τους mstar γιατί οι περισσότεροι ζουν με μια crt εδώ και δεκαετίες οπότε η ατελείωτη μαυρίλα στο ζάπινγκ των mstar χτυπάει κάπως στους πιο πολλούς.
Να συμπληρώσω ότι λόγω της συνήθειας κάποιων σε παλιο βίντεο να γραφούν κάτι και να βλέπουν κάτι άλλο ένας ακριβός υποψήφιος ιδανικός δεκτής είναι ο ξορο 8300 (η ο τελεσυστεμ τs6520). Γρηγορο ζαπινγκ, μη απωλεια σειρας καναλιων, καλο τ/χ(ειδικα ο τελεσυστεμ). Ίσως τον δώσω κάποια στιγμή στους γονείς μου αν βρω κάτι καλό (και πολύ φθηνο) για μένα.
 
Last edited:
Re: Δέκτες για άτομα μεγάλη ηλικίας και "ασχέτους"...

Για ηλικιωμενους μαλλον καλυτερα θα ηταν ενα προγραμματιζομενο χειριστηριο στο οποιο να εχουν προγραμματιστει μονο οι απαραιτητες λειτουργιες.
Και δεν γλιτωνει μονο τους ηλικιωμενους αλλά και οσους εχουν μικρα παιδια... που πατανε οτι να`ναι...

Ετσι δεν μπλεκονται πατωντας κατα λαθος την ρυθμιση αναλυσης, μενου, χρωματα (για τ/χ τηλεορασης), εισοδου, κτλ, κτλ.
Παρε ενα SRM-403E που εχει μεγαλα κουμπια και πολυ καλη γωνια ληψης και προγραμματισε ολες τις συσκευες (TV/DVD/CATV/AUX) με τις ιδιες λειτουργιες.
Ετσι ακομα και να πατησει κατα λαθος μια αλλη συσκευη και παλι θα δουλευει...
Προγραμματισε την ενταση φωνης της τηλεορασης αντι του δεκτη. Και το ανοιγμα του δεκτη σε ενα αλλο κουμπι, οπως το System.

Ετσι εχω προγραμματισει το USB-300 στον ενισχυτη. Να μην πατηθει το μενου και αλλαξει καμια ρυθμιση απο το παιδακι μου...
Απο την αλλη εχω σωσει σε αρχειο ολες τις λειτουργιες σε περιπτωση που το αρχικο τ/χ χαλασει.

Παμε τωρα σε δεκτη με ALi που εχει καλο σε κουμπια και καλη γωνια ληψης τηλεχειριστηριο.
Opticum STB HD N1 / T90 / T80Plus / T80Eco
Τον εχω δωσει σε ηλικιωμενο με 25" CRT, με το δικο του τηλεχειριστηριο. Αν πατησει κατι κατα λαθος το εχει βρει το κολπο... κλεινει τον δεκτη και τον ανοιγει ξανα...

Και κατι αλλο... οπωσδηποτε συνδεση μεσω SCART. Γιατι μπορει να ειναι ηλικιωμενος αλλά να εχει μια μικρη LCD...
Το πλεονεκτημα της συνδεσης μεσω SCART ειναι οτι γυρναει αυτοματα σε αυτη την εισοδο η τηλεοραση (σχεδον ολες).
 
Απάντηση: Δέκτες για άτομα μεγάλη ηλικίας και "ασχέτους"...

Θα παρακαλέσω να μην μπλέξουμε το νήμα με δέκτες που συνδιάζονται με άλλο πολυτηλεχειριστήριο, για δύο λόγους:
1) το οικονομικό κόστος, διότι στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για ένα επιπρόσθετο κόστος, τουλάχιστον 10 ευρώ που τα ηλικιωμένα άτομα το υπολογίζουν και καλά κάνουν.
2) συνήθως τα πολυτηλεχειριστήρια, ενώ κάνουν παπάδες, σε μια άτυχη στιγμή λανθασμένου πατήματος, αναγκάζουν το ηλικιωμένο άτομο να καταφύγει στην υποστήριξη "help desk"...

Προσφάτως τα πεθερικά μου είχαν πάρει έναν Lemm, αλλά δεν ήξεραν πως να το συνδέσουν στην απλή 21" CRT. Ευτυχώς στη τσάντα αγοράς, ο πωλητής τους είχε και καλώδιο scart - οπότε η σύνδεση δεν περιπλέχτηκε.

Δεδομένης της ευκαιρίας, μου ζήτησε ο πεθερός μου να του φέρω 1-2 δέκτες από αυτούς που διαθέτω για να δει αν θα κρατήσει το Lemm ή να παραγγείλει άλλον (ήθελε δύο δέκτες για χρήση σε δύο τηλεοράσεις).
Για να διευκολύνω την επιλογή τους, έφερα τον Ferguson T65 και τον Crypto Redi 220MP.

Συνολικά:
Τους άρεσε το τηλεχειριστήριο του Ferguson...τους βόλευε!
Τους άρεσε το μενού του Crypto (γιατί τα έβλεπαν καλύτερα), καθώς και η γρηγορότερη εναλλαγή των καναλιών, ....δεν τους άρεσε το τηλεχειριστήριο του, το οποίο δεν το έβλεπαν με τίποτα!
Δεν τους άρεσε ότι ήταν υποχρεωμένοι (με Ferguson + Crypto) να έχουν δύο τηλεχειριστήρια, ένα για την τηλεόρασή τους και ένα για το δέκτη (ειδικά η πεθερά μου, μπερδευόταν πάρα πολύ).

Εν κατακλείδι κατέληξαν και οι δυό τους ότι είναι προτιμότερο να έχουν το Lemm, παρόλο που έχει αργότερο ζάπινγκ καναλιών, κυρίως για το τηλεχειριστήριο του. Το βρήκαν το πιο βολικό από τα τρία, λόγω ότι έχει τα μεγαλύτερα πλήκτρα και κυρίως ότι μπορούν με αυτό να λειτουργούν και την τηλεόρασή τους.

Παρατήρησα ότι και οι δυό τους, δεν βολεύονταν με τη λίστα των καναλιών που εμφανίζεται με το ΟΚ και το σκρολάρισμα της - δεν τους βόλευε, ο πεθερός μου κάτι έκανε η πεθερά όχι (το ίδιο είχα παρατηρήσει και στον πατέρα μου που του έβαλα ένα παλαιότερο Crystal HD).

Έχουν μάθει να πατάνε το 4 για παράδειγμα και να βγαίνει ο αντένα, να πατάνε το 11 και να βγαίνει το κόντρα κ.ο.κ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην τους ενοχλεί το αργό ζάπινγκ, γιατί έτσι και αλλιώς μέχρι να πατήσουν το νούμερο και μετά να πατήσουν το ΟΚ για άμεση αλλαγή περνούν τα 1-2 δεύτερα.

Οι βασικές λειτουργίες που θέλουν είναι το on/off της τηλεόρασης-δέκτη, το volume (τηλεόρασης), το πάτημα των αριθμητικών πλήκτρων για το κανάλι που θέλουν και το πλήκτρο της σίγασης για όταν χτυπά το τηλέφωνο.
Αυτά ο Lemm τα έχει πάνω στο τηλεχειριστήριο του, με διαφορετικά χρώματα και σε κοντινές σχετικές αποστάσεις με μεγάλα πλήκτρα.

Προσωπικά, με αυτά που είδα με χρήση αυτών των τριών δεκτών, πείστηκα ότι ανάμεσα στους τρεις, ο Lemm τους ταίριαζε καλύτερα, δίχως να μπουν σε επιπρόσθετο κόστος για άλλο τηλεχειριστήριο.

Τα κριτήρια επιλογής δέκτη των ηλικιωμένων ατόμων - ως ειδική κατηγορία ατόμων με διαφορετικές ανάγκες - είναι απολύτως κατανοητά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.
 

Attachments

  • lemm_control.jpg
    lemm_control.jpg
    12.3 KB · Views: 167
Re: Δέκτες για άτομα μεγάλη ηλικίας και "ασχέτους"...

Το μονό που του λείπει είναι κουμπι όν/οφ στην πρόσοψη γιατί καμία φορά δεν πιάνει καλά το all on/off του χαρμονυ και μετα πατώντας το ανοίγει η τιβι και κλείνει ο δεκτής. Αλλα έφερα την πρίζα μπροστά και απλα την βγάζουν και τη βάζουν και ο δεκτής ανοίγει αυτόματα.

Βαλ' τους ενα remote πριζας τους ανθρωπους, να γλυτωσουν το βαλε-βγαλε.
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=22287&cat=251&page=1
(Ετσι ανοιγοκλεινω τον ενισχυτη)
 
Last edited:
Θα παρακαλέσω να μην μπλέξουμε το νήμα με δέκτες που συνδιάζονται με άλλο πολυτηλεχειριστήριο, για δύο λόγους:
1) το οικονομικό κόστος, διότι στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για ένα επιπρόσθετο κόστος, τουλάχιστον 10 ευρώ που τα ηλικιωμένα άτομα το υπολογίζουν και καλά κάνουν.
2) συνήθως τα πολυτηλεχειριστήρια, ενώ κάνουν παπάδες, σε μια άτυχη στιγμή λανθασμένου πατήματος, αναγκάζουν το ηλικιωμένο άτομο να καταφύγει στην υποστήριξη "help desk"...

Δεν λεω, καλη και ολοκληρωμενη προταση το τηλεχειριστηριο της Lemm και μακαρι να το ειχαν ολοι οι δεκτες, αλλά:

1. Ενας Lemm με τετοιο τηλεχειριστηριο εχει κανα 44αρι.
Οποτε ειναι ακριβοτερος απο εναν αλλο που κοστιζει 22 + learning τηλεχειριστηριο USB-300 5,3 ή SRM-403E 5

2. Ισα ισα θα τους βγαλεις περιττες λειτουργιες και ακριβως λογω αυτου δεν προκειται να ζητησουν ποτε βοηθεια.
Αυτο που θελουν ειναι το ανοιγμα/κλεισιμο, φωνη και την αλλαγη καναλιων.
Αυτο ηταν και το νοημα στο θεμα του νηματος.
 
Last edited by a moderator:
έτσι ακριβώς,
οι μεγάλοι και τα παιδιά μπορουν με τεραστια ευκολία να πατήσουν την ακολουθία τον πλήκτρων που καταστρέφει το μηχάνημα (αλλάζει τα κανάλια, κάνει format το stik, κτλ)
ένα απλό τηλεκοντρολ που μαθαίνει τις εντολές που πρεπει είναι ότι πρέπει.:AFADF0:
βάζεις και τον ήχο της tv εκεί που είναι τα κουμπιά του ήχου και καθάρισες
 
Last edited:
Edision Mini Triton + HD.
Τα κανάλια ή τα αλλάζει ο άλλος από τον "σταυρό" με το πάνω-κάτω και αλλάζουν σε 1-2 δευτ.
ή με τα νούμερα που θα πρέπει να περιμένεις 4-5 δευτερόλεπτα μέχρι να πάρει την εντολή.
Τον αγοράζω σε κόσμο επειδή πιάνει πολύ καλά και από μακριά.

Ένας άλλος με καλό τηλεκοντρόλ και ακόμα πιο ευδιάκριτα πλήκτρα με νούμερα, είναι ο GEMINI 4 HD αλλά δεν μπορώ να βρω εικόνα.
Μιλάω μόνο για το τηλεκοντρόλ και μόνο. Ο δέκτης είναι ένας τυπικός δέκτης.

-edision-mini-triton-mpeg4-hd.jpg
 
Άρα ως μενού τους βολεύουν τα ALi, όπως θεωρούσαμε ως τώρα.
Ως τηλεχειριστήριο θέλουν προσιτό προγραμματιζόμενο με μεγάλα γράμματα που να ανοιγοκλείνει και την τηλεόρασης Αν της Crypto έχει αρκετά μεγάλα πλήκτρα, τότε νομίζω είναι καλό, καθώς διαθέτει πλήκτρο all On/Off.
 
Και εγώ πιστεύω ότι τα original τηλεκοντρόλ πρέπει να μπαίνουν στην άκρη. Αν χαλάσει ένα οriginal τηλεκοντρόλ συνήθως δεν υπάρχει άλλο στην εταιρία. Δεν είναι Philips ή Samsung για να πας στην αντιπροσωπεία και να αγοράσεις άλλο. Γιαυτό τα βάζω στην άκρη, παίρνω ένα προγραμματιζόμενο και αν χαλάσει, έχω το original για να κάνω προγραμματισμό με την λειτουργία εκμάθησης. Επίσης συνήθως έχουν καλύτερη λήψη και μεγαλύτερα πλήκτρα. Οι τιμές τους είναι 5-10 ευρώ. Και μπορείς να προγραμματίσεις μόνο όσα πλήκτρα θέλεις και να αποφύγεις μπερδέματα και ζημιές. Αν έχουν και την λειτουργία All on-off λύνεται και το μπέρδεμα με τα διπλά τηλεκοντρόλ. Εγώ πήρα το Crypto για ηλικιωμένη γειτόνισσα και βολεύτηκε πολύ περισσότερο από το original. Έχει και All on-off. Μόνο που έχει μικρά πλήκτρα, γιατί έχει πολλά πλήκτρα, και το φοβήθηκα. Αλλά είδα ότι τελικά την βόλεψε. Πάντως υπάρχουν και άλλα με μεγαλύτερα.
Άρα εννοώ για τηλεκοντρόλ παίρνεις ένα προγραμματιζόμενο, παρά το έξοδο. Και μετά ελέγχεις μόνο τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός δέκτη, αν ταιριάζουν σε ηλικιωμένο.