Δέκτες και εγγραφή τηλεοπτικών προγραμμάτων

ΑΤΕΧΝΟΣ

Established Member
12 September 2013
113
Καλησπέρα σε όλους!

Επειδή δεν σκαμπάζω πολλά από τεχνολογια, θέλω παρακαλώ την βοήθειά σας.

Χρησιμοποιώ ένα δέκτη, μάλλον της πλάκας, για εγγραφές από την τηλεόραση αποκλειστικά, τον Crypto ReDi 40 MP (SD) , και μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες:

1) Τα αρχεία (όχι HD) περνώντας τα στον η/υ είναι της τάξεως των 3-4 Gb για μιάμιση περίπου ώρα εγγραφής. Είναι φυσιολογικό να είναι τόσο μεγάλα τα αρχεία; Υπάρχει κάποια ρύθμιση ώστε να είναι σε λογικό μέγεθος; Σε όλους τους δέκτες έτσι είναι;

2) Κατά την διάρκεια της εγγραφής δεν έχω καμμιά δυνατότητα να κάνω παύση, πχ στις διαφημίσεις, και να συνεχίζω την εγγραφή κατά βούληση. Υπάρχουν δέκτες με τέτοια δυνατότητα, αυτές που είχαν τα ´βίντεο και τα dvd recorder?

3) Ποιές δυνατότητες επεξεργασίας υπάρχουν στον η/υ; Μπορώ μέσω η/υ να κόβω τις διαφημίσεις και τα σημεία που δεν με ενδιαφέρουν ή/και να μειωσω το μέγεθος του αρχείου;

4) Μπορούν αυτά τα αρχεία να μεταφερθούν σε dvd ως επι πλέον backup; Δοκιμασα την απ`ευθείας εγγραφή από τον δέκτη σε dvd μέσω παλαιού dvd recorder αλλά το αποτέλεσμα είναι επιεικώς μέτριο (ποιότητα ήχου και εικόνας).

5) Αυτά τα αρχεία θα παίζουν πάντα μόνον στον συγκεκριμένο δέκτη και όχι σε άλλους; Σε όλους τους δέκτες έτσι είναι;

6) Ανά 2 περίπου ώρες εγγραφής δημιουργείται και νέο αρχείο με αποτέλεσμα στην περιπτωση που γράφεις ένα πρόγραμμα 3 ωρών, να στο κόψει στην μέση (2 ωρες και μια ωρα). Σε όλους τους δέκτες έτσι είναι;

Συγγνώμη για το κουραστικό κείμενο. Θα ήθελα πολύ κάποια κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση: ΔΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Αν και υπάρχει θέμα που αναφέρονται αυτά, θα απαντήσω επειδή δεν μπορώ να το βρω τώρα. Ελπίζω να μου το θυμίσει κάποιος :smile: (tolias, Serafeim, κάποιος με καλή μνήμη; )

1) Σε όλους είναι έτσι.
2) Όχι, δυστυχώς.
4) Με την μέθοδό σου γράφηκαν ως video DVD. Δηλαδή μετατράπηκαν σε αρχεία vob με κωδικοποίηση MPEG2. Καλύτερα γράψε τα ως κανονικά αρχεία.
6) Ναι. Και πάλι καλά ο δικός σου, γιατί άλλοι δημιουργούν αρκετά αρχεία.

Δεν θυμάμαι ακριβώς τι αρχεία κάνουν οι SD δέκτες με τσιπ ALi 3105. Θυμάμαι ότι είχαν κάποια ιδιαίτερότητα, αλλά δεν θυμάμαι ως προς τι. Δοκίμασε να αντιγράψεις τα αρχεία σε mkv με το πρόγραμμα mkvtoolnix. Αν παίζουν στον υπολογιστή τότε η απάντηση για την ερώτηση 5 είναι καταφατική. Τα προγράμματα έχουν αναφερθεί στο θέμα που... δεν θυμάμαι, αλλά υπάρχουν κάποια και στο «στίκι» θέμα του meGUI.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να παίξεις τα mkv σε σχεδόν κάθε συσκευή -και δέκτη- που υποστηρίζει mkv.

Δεν θυμάμαι κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Τα έχουμε απαντήσει όλα αυτά παλιότερα, αλλά νομίζω σκόρπια σε διάφορα θέματα και ερωτήσεις, και δεν ξέρω πως μπορούν να βρεθούν όλα. Τα έχει απαντήσει τώρα ο talos_2002, αλλά ας απαντήσω και εγώ για να μην ψάχνουμε.

1) Σε όλους τους δέκτες η εγγραφή είναι από 2 παρά κάτι, μέχρι 2 και κάτι GB ανά ώρα, ανάλογα με το bitrate που έχει το κανάλι. Στο HD είναι αρκετά μεγαλύτερο το μέγεθος. Οπότε λογικά σου βγαίνουν τα νούμερα.

2) Παύση δεν γίνεται στα μηχανήματα αυτής της κατηγορίας. Μόνο διακοπή της εγγραφής, και νέο ξεκίνημα όταν τελειώσουν οι διαφημίσεις. Αλλά κάθε μία θα είναι ξεχωριστή εγγραφή και ξεχωριστό αρχείο. Δεν βολεύει και δεν το πολυχρησιμοποιούμε σαν μέθοδο εγγραφής.

3) Για να το δει ο δέκτης ως δική του εγγραφή, δεν χωράει επεξεργασία. Μπορεί να γίνει επεξεργασία σε ένα αρχείο εγγραφής, αλλά θα είναι μετά απλά αρχείο βίντεο που θα αναπαραχθεί στον media player.

4) Ως συνέχεια του νούμερο 3), μπορείς λοιπόν με διάφορα προγράμματα να επεξεργαστείς ένα αρχείο εγγραφής. Να του κόψεις τις διαφημίσεις, και να το ενώσεις πάλι ως ενιαίο αρχείο χωρίς διαφημίσεις. Αλλά τότε πρέπει να του αλλάξεις και την κωδικοποίηση για να το μετατρέψεις σε έναν πιο γνωστό τύπο. Για παράδειγμα mp4, ή avi. Οπότε μπορείς να το γράψεις μετά και σε ένα DVD.
Κάτι που κάνω εγώ πότε πότε είναι μετατροπή σε avi, και απευθείας εγγραφή του σε DVD για αποθήκευση. Το DVD Player μου το αναγνωρίζει κανονικά.
Υπάρχουν αρκετά προγράμματα για αυτή την δουλειά. Εγώ χρησιμοποιώ το Format Factory και το XMedia Record. Υπάρχει και ένα που ξέρει ο talos_2002 που κάνει πολύ καλή μετατροπή σε mkv, για αναπαραγωγή σε οποιοδήποτε media player. Δεν το θυμάμαι αυτή την στιγμή.

5) Οι περισσότεροι δέκτες γράφουν συνήθως σε αρχεία .ts. Αναγνωρίζονται σε όλους τους δέκτες που γράφουν στον ίδιο τύπο αρχείων, αν και συνήθως σε άλλον δέκτη αναγνωρίζεται ως αρχείο βίντεο και όχι ως εγγραφή. Μερικοί δέκτες γράφουν σε περίεργα αρχεία που αναγνωρίζουν μόνο οι ίδιοι, ή το πολύ όσοι δέκτες έχουν τον ίδιο επεξεργαστή. Αυτό εννοεί ο talos_2002 που αναφέρει τον επεξεργαστή του δέκτη σου. Αν υπάρχει τέτοιος περιορισμός θα πρέπει να γίνει μετατροπή για να το δει άλλος δέκτης, και μόνο ως αρχείο βίντεο.
Να υπογραμμίσω ότι οι SD δέκτες δεν έχουν και πολύ δυνατούς media player, με αρκετούς περιορισμούς, κυρίως στην μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζουν σε ένα αρχείο βίντεο. Δηλαδή ακόμα και με μετατροπή μπορεί να συναντήσεις μερικά προβλήματα στον δέκτη σου.

6) Όπως είπα 2 ώρες εγγραφής είναι συνήθως περίπου 4 GB αρχείο εγγραφής. Και οι περισσότεροι δέκτες συνήθως κόβουν τις εγγραφές στα 4 GB. Παλιότερα υπήρχαν αρκετοί που έγραφαν ενιαία αρχεία όσο μεγάλη εγγραφή και να έκανες. Τώρα πια ελάχιστοι υπάρχουν. Στην ουσία μόνο ένας μου έρχεται στο μυαλό.

Re: Απάντηση: ΔΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Παιδιά ευχαριστώ πολύ εκ βαθέων για την ανταπόκριση, να είσθε καλά!

Αν δεν γίνωμαι κουραστικός, θελω να θέσω λίγα ζητήματα ακόμα ελπίζοντας ότι θα βοηθηθούν κι άλλοι, αν βρισκονται όλα συγκεντρωμένα σε ενα θέμα:

1) Συνεπώς, στο θέμα της εγγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων η εξέλιξη της τεχνολογίας αντι να διευκολύνει τα πράγματα, σου κάνει την ζωή πιο δύσκολη. Ή κάνω λάθος;

Οι επιλογές λοιπόν για κάποιον που κάνει εγγραφη από την τηλεόραση και θελει να κρατήσει το πρόγραμμα που έγραψε είναι οι εξής:

α) Εγγραφή μέσω δέκτη mpeg-4 και μεταφορά στον η/υ σε αρχείο αρκετά μεγάλου μεγέθους με διαφημίσεις και αποσπάσματα που δεν σε ενδιαφέρουν να κρατησεις. Υπαρχει η δυνατότητα όμως επεξεργασίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων για αφαίρεση διαφημίσεων κλπ. Η οποία διαδικασία απαιτει επι πλέον χρόνο, ιδίως για άσχετους με αυτά, και δεν ξέρω και αν λύνει και το θέμα του μεγάλου μεγέθους του αρχείου και κατά πόσον παραμένει ακέραιη η αρχική ποιότητα του αρχείου.

β) Εγγραφη σε dvd recorder μέσω πάλι δέκτη mpeg-4 με μετρια ποιότητα ήχου-εικόνας. Με άλλα λόγια η βασική λειτουργια των dvd-rec έχει αχρηστευθεί, έτσι; Γιατί να μην υπάρχουν νέου τύπου dvd-rec για να γραφουν απ`ευθείας ψηφιακα; Δεν το καταλαβαίνω!

γ) Εγγραφή στις νέου τύπου τηλεοράσεις. Σε αυτή την φάση τουλάχιστον δεν μπορώ να προβώ σε τετοια αγορά αλλά και γι`αυτην την περίπτωση έχω ακουσει ότι υπάρχουν πολλα μείον.

Υπάρχει άλλη δυνατότητα εγγραφης και μόνιμης αποθ'ηκευσης τηλεοπτικών προγραμμάτων;

2) Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός δέκτη SD και ενός HD, ως προς την εγγραφή και μόνον, είναι ότι στον δεύτερο μπορείς να γράψεις και από την ΕΡΤHD;

3) Με ενδιαφέρει κάποια αρχεια που έχω γράψει από τον δέκτη να τα επεξεργασθώ (κοψιμο διαφημίσεων κλπ) και να τα κρατήσω στον η/υ και να τα περάσω και σε dvd στην καλύτερη δυνατή αναλογία ποιότητος και μεγέθους αρχείου. Δηλ να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το μεγεθος του αρχείου και όσο το δυνατόν καλύτερη η ποιότητα εικόνας-ήχου. Ποιό πρόγραμμα μου προτείνετε (αν ειναι και δωρεάν ακόμα καλύτερα) και σε ποιά μορφή πρέπει να γίνει η μετατροπή (avi, mkv, mp4, κάποια άλλη;). Πρέπει να έχω κάτι υπ`όψιν ώστε να διασφαλίσω ότι θα παίζει σε όλα τα dvd players? Ή απλώς είναι θέμα ποιάς μορφής αρχεία υποστηρίζει το κάθε μηχάνημα; Δεν με απασχολεί, αν θα μπορούν να ξαναπαίξουν σε δέκτη.

Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά. Επειδή, επαναλαμβάνω, δεν το κατεχω το άθλημα, συγγνώμη που σας κουράζω και αν γράφω κάποια ανακρίβεια.

β) Εγγραφη σε dvd recorder μέσω πάλι δέκτη mpeg-4 με μετρια ποιότητα ήχου-εικόνας. Με άλλα λόγια η βασική λειτουργια των dvd-rec έχει αχρηστευθεί, έτσι; Γιατί να μην υπάρχουν νέου τύπου dvd-rec για να γραφουν απ`ευθείας ψηφιακα; Δεν το καταλαβαίνω!

Υπάρχουν blu-ray recorder της Panasonic που γράφουν απευθείας τα κανάλια, κάνουν μοντάζ και ό,τι άλλο θες.
Είναι όμως πολύ ακριβά (περίπου 400 ευρώ).
Βέβαια, πριν 10 χρόνια τα dvd recorders κάναν κοντά στα 1000 ευρώ...

1) Πάντως την φθηνότερη εγγραφή φίλε ΑΤΕΧΝΕ την κάνεις με τα μηχανήματα αυτής της κατηγορίας. Δηλαδή επίγειους ψηφιακούς δέκτες. Γιατί όλα είναι φθηνά κινέζικα μηχανήματα, γιαυτό και δεν είναι και τόσο πλήρη στις δυνατότητες τους. Πάντως δεν νομίζω ότι η τεχνολογία χειροτερεύει με τον καιρό. Αντίθετα νομίζω με τον καιρό βελτιώνεται. Παλιότερα μόνο αναλογική εγγραφή με αναλογικό βίντεο μπορούσες να κάνεις. Και τα βίντεο νομίζω σταμάτησαν περίπου στις 100-120 χιλιάδες δραχμές πριν σταματήσει να ασχολείται με αυτά ο κόσμος. Δηλαδή περίπου 300 ευρώ. Τώρα μπορείς να κάνεις εγγραφή με 30 περίπου ευρώ που κάνει ένας δέκτης. Και υπάρχουν και άλλα μηχανήματα ακόμα ακριβότερα και με περισσότερες δυνατότητες. DVD recorders, Blu-ray recorders, σύγχρονες τηλεοράσεις, ακόμα και μέσω υπολογιστή μπορείς να κάνεις εγγραφή. Δηλαδή πολύ περισσότερες επιλογές, ανάλογα και με τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει κάποιος.
2) Δεν θυμάμαι καλά τώρα. Δεν θυμάμαι αν οι SD κάνουν downscaling στα HD κανάλια και τα μετατρέπουν σε SD, ή δεν μπορούν να το προβάλουν καθόλου. Έχω καιρό να ασχοληθώ με SD δέκτη και το ξέχασα πια. Αλλά υπάρχει και το θέμα του media player που απασχολεί πολύ κόσμο. Οι SD δέκτες συνήθως δεν μπορούν να προβάλλουν αρχεία μεγαλύτερης ανάλυσης από SD, και μερικούς τύπους αρχείων δεν τους υποστηρίζουν καθόλου. Ενώ οι HD τους υποστηρίζουν. Οπότε προτείνεται η αγορά HD δεκτών, ειδικά αφού η διαφορά τους είναι πια 5-10 ευρώ.
3) Αν ήθελες να τα μετατρέψεις γενικά σε αρχεία βίντεο, που θα προβάλεις σε υπολογιστή και media players, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Υπάρχουν περισσότεροι τύποι αρχείων, που συνδυάζουν καλή εικόνα και λογικό μέγεθος. Όπως mkv, flv. Αλλά αν θες να τα κάνεις αρχεία βίντεο που θα τα διαβάζει DVD Player λιγοστεύουν οι επιλογές. Υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να διαβάσουν τόσους πολλούς τύπους αρχείων. Ανάλογα και με το DVD Player βέβαια. Για παράδειγμα αυτό που έχω εγώ αυτή την στιγμή δεν διαβάζει mkv και flv, και πιθανότατα και άλλα. Αν θυμάμαι καλά ούτε mp4 δεν μπορεί να διαβάσει. Γιαυτό αν θέλω να το γράψω σε DVD το μετατρέπω σε avi που σίγουρα το διαβάζουν όλα.
Αυτό εγώ προσωπικά το κάνω με το Format Factory, γιατί δεν χαλάει καθόλου την εικόνα. Αλλά φτιάχνει λίγο μεγαλούτσικα αρχεία.
Μετά είναι και πως θα το γράψεις σε DVD. Το παλιότερο DVD Player μου διάβαζε μόνο DVD με μορφή, δομή και μενού DVD ταινίας. Οπότε ήθελε και πρόγραμμα εγγραφής. Εγώ έχω μία παλιά έκδοση του Nero. Το τελευταίο μου DVD Player διαβάζει και DVD αποθήκευσης. Δηλαδή χωρίς μενού ταινίας κτλ, απλά μεταφορά του σε DVD. Πάλι με το Nero το κάνω, αλλά με άλλο πρόγραμμα του Nero, πιο απλό και γρήγορο.
Οπότε αν τα θες οπωσδήποτε σε DVD εξαρτάται από το DVD Player σου. Πάντως προγράμματα για αυτές τις δουλειές υπάρχουν πολλά, απλά ανέφερα αυτά που χρησιμοποιώ εγώ.
Πιο σύγχρονο είναι να το μετατρέψεις σε mkv, να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου ή σε σκληρό δίσκο, και να το προβάλλεις μέσω οποιουδήποτε media player. Υπάρχουν πια σχετικοί φθηνοί media player που συνδέεις στην τηλεόραση σου, ενώ ακόμα και οι δέκτες της κατηγορίας μας έχουν αρκετές media player δυνατότητες.
Εγώ ασχολούμαι ακόμα με DVD λόγω αρχαίου υπολογιστή και λόγω έλλειψης μεγάλου αποθηκευτικού χώρου. Ούτε σοβαρό σκληρό δίσκο δεν μπορώ να πάρω αυτή την στιγμή. Αλλιώς και εγώ σε mkv και προβολή σε media player θα είχα περάσει.

Last edited:
2) Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός δέκτη SD και ενός HD, ως προς την εγγραφή και μόνον, είναι ότι στον δεύτερο μπορείς να γράψεις και από την ΕΡΤHD;
Με sd δέκτη δε θα έχεις εικόνα από hd κανάλια, δηλαδή δε θα μπορείς να δεις hd κανάλια και προφανώς να κάνεις και εγγραφή από αυτά.

Υ.γ. Καθόλου δεν κουράζεις (αντίθετα με άλλους...)

Re: ΔΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

έχω την εντύπωση ότι ένας SD δέκτης θα γράψει το HD stream κανονικά. Απλά δεν μπορεί να το αποκωδικοποιήσει και να το δείξει στην οθόνη.
Σε computer θα πρέπει να παίζει κανονικά η εγράφη.

Δυστυχώς δεν έχω SD να το τεστάρω.

Υπάρχουν blu-ray recorder της Panasonic που γράφουν απευθείας τα κανάλια, κάνουν μοντάζ και ό,τι άλλο θες.
Είναι όμως πολύ ακριβά (περίπου 400 ευρώ).
Βέβαια, πριν 10 χρόνια τα dvd recorders κάναν κοντά στα 1000 ευρώ...

Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την απάντηση!

Την παρέβλεψα αυτή την δυνατότητα γιατί για 400 ευρώ δεν είμαι, όπως και οι περισσότεροι φαντάζομαι. Γι`αυτό έγραψα dvd-rec και οχι blu-ray rec. To κακό είναι ότι υπάρχει πολύ μικρή ποικιλία και φοβάμαι ότι, και λόγω της φθηνής εναλλακτικής των δεκτών που καλύπτουν όσους γράφουν κάτι και μετά το σβήνουν, θα παραμείνουν οι τιμές δυσπρόσιτες για τους πολλούς. Μάλλον είναι η ιδανική λύση για όσους έχουν την οικονομική άνεση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Α Τα προγράμματα έχουν αναφερθεί στο θέμα που... δεν θυμάμαι, αλλά υπάρχουν κάποια και στο «στίκι» θέμα του meGUI.

Καλησπέρα!

Αυτό το «στίκι» θέμα του meGUI δεν το βρίσκω, πού ακριβώς είναι; Ευχαριστώ!

1) Πάντως την φθηνότερη εγγραφή φίλε ΑΤΕΧΝΕ την κάνεις με τα μηχανήματα αυτής της κατηγορίας. Δηλαδή επίγειους ψηφιακούς δέκτες. Γιατί όλα είναι φθηνά κινέζικα μηχανήματα, γιαυτό και δεν είναι και τόσο πλήρη στις δυνατότητες τους. Πάντως δεν νομίζω ότι η τεχνολογία χειροτερεύει με τον καιρό. Αντίθετα νομίζω με τον καιρό βελτιώνεται. Παλιότερα μόνο αναλογική εγγραφή με αναλογικό βίντεο μπορούσες να κάνεις. Και τα βίντεο νομίζω σταμάτησαν περίπου στις 100-120 χιλιάδες δραχμές πριν σταματήσει να ασχολείται με αυτά ο κόσμος. Δηλαδή περίπου 300 ευρώ. Τώρα μπορείς να κάνεις εγγραφή με 30 περίπου ευρώ που κάνει ένας δέκτης. Και υπάρχουν και άλλα μηχανήματα ακόμα ακριβότερα και με περισσότερες δυνατότητες. DVD recorders, Blu-ray recorders, σύγχρονες τηλεοράσεις, ακόμα και μέσω υπολογιστή μπορείς να κάνεις εγγραφή. Δηλαδή πολύ περισσότερες επιλογές, ανάλογα και με τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει κάποιος.

Καλησπέρα και σε ευχαριστώ και πάλι για την καλή σου διάθεση, να είσαι καλά!

Δεν διαφωνώ μαζί σου, και προφανώς η δικιά σου εκτίμηση μετράει που έχεις σφαιρική άποψη, απλώς εγώ μένω στο διαδικαστικό θέμα. Εκεί που έκανες την διαδικασία της επεξεργασίας άμεσα, τώρα πρέπει να αφιερώσεις πάρα πολύ χρόνο, εφ`όσον δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα για blu-ray recorder που είναι η ενδεδειγμένη-βολική λύση για το θέμα μας.

Για το θέμα των τιμών μην ξεχνάς ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, αυτός που έδινε 100 χιλιάδες δρχ το 2000, δυσκολα μπορει να δώσει 300 ευρώ σήμερα.

Μου γράφεις για DVD recorders, εννοείς τους παλιούς, οπως αναφέρω και στο πρώτο μου ποστ, που γραφουν σε mpeg-2, ή υπάρχουν νέοι που γράφουν απ`ευθείας ψηφιακά; Από μια μικρή έρευνα δεν βρήκα τέτοια μηχανήματα, μονον Blu-ray recorders.

Για τις συγχρονες τηλεοράσεις έχω ακούσει ότι είναι μπελάς η εγγραφή και αποθηκευση που με ενδιαφέρει εμένα. Όπως κι οι δέκτες, βολεύουν αυτον που γράφει κάτι, το βλέπει και το σβήνει, εμένα με ενδιαφέρει να το κρατήσω.

Υποθέτω ότι για τα δικά μου δεδομένα (τα τεχνικα-οικονομικά) δεν βολεύει η εγγραφή μέσω η/υ οπότε δεν θα σε ρωτήσω.:)

2) Δεν θυμάμαι καλά τώρα. Δεν θυμάμαι αν οι SD κάνουν downscaling στα HD κανάλια και τα μετατρέπουν σε SD, ή δεν μπορούν να το προβάλουν καθόλου. Έχω καιρό να ασχοληθώ με SD δέκτη και το ξέχασα πια. Αλλά υπάρχει και το θέμα του media player που απασχολεί πολύ κόσμο. Οι SD δέκτες συνήθως δεν μπορούν να προβάλλουν αρχεία μεγαλύτερης ανάλυσης από SD, και μερικούς τύπους αρχείων δεν τους υποστηρίζουν καθόλου. Ενώ οι HD τους υποστηρίζουν. Οπότε προτείνεται η αγορά HD δεκτών, ειδικά αφού η διαφορά τους είναι πια 5-10 ευρώ.
\

Έχω ήδη δέκτη SD και έκανα την ερώτηση για να δω αν αξίζει να πάρω νέο, HD. O SD Crypto ReDi 40 MP δεν προβάλλει καθόλου την ERTHD και, απ`ότι κατάλαβα, αυτή είναι η μόνη διαφορά με έναν HD δέκτη ως προς την εγγραφή, το θέμα του media player δεν με απασχολεί.

Β'εβαια, τώρα τελευταία έχω θέμα με το τηλεχειριστήριο, δεν πιάνει καλά, οπότε ίσως πρέπει να αγοράσω καινούργιο δέκτη για σιγουριά. Παρεμπιπτόντως, τί μπορώ να κάνω σε περίπτωση που έχει πρόβλημα το τηλεχειριστήριο ενός παλιού δέκτη, μπορώ να βρω νέο; Έχει τύχει σε κάποιον; Αξίζει τον κόπο-κόστος;

3) Αν ήθελες να τα μετατρέψεις γενικά σε αρχεία βίντεο, που θα προβάλεις σε υπολογιστή και media players, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Υπάρχουν περισσότεροι τύποι αρχείων, που συνδυάζουν καλή εικόνα και λογικό μέγεθος. Όπως mkv, flv. Αλλά αν θες να τα κάνεις αρχεία βίντεο που θα τα διαβάζει DVD Player λιγοστεύουν οι επιλογές. Υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να διαβάσουν τόσους πολλούς τύπους αρχείων. Ανάλογα και με το DVD Player βέβαια. Για παράδειγμα αυτό που έχω εγώ αυτή την στιγμή δεν διαβάζει mkv και flv, και πιθανότατα και άλλα. Αν θυμάμαι καλά ούτε mp4 δεν μπορεί να διαβάσει. Γιαυτό αν θέλω να το γράψω σε DVD το μετατρέπω σε avi που σίγουρα το διαβάζουν όλα.
Αυτό εγώ προσωπικά το κάνω με το Format Factory, γιατί δεν χαλάει καθόλου την εικόνα. Αλλά φτιάχνει λίγο μεγαλούτσικα αρχεία.
Μετά είναι και πως θα το γράψεις σε DVD. Το παλιότερο DVD Player μου διάβαζε μόνο DVD με μορφή, δομή και μενού DVD ταινίας. Οπότε ήθελε και πρόγραμμα εγγραφής. Εγώ έχω μία παλιά έκδοση του Nero. Το τελευταίο μου DVD Player διαβάζει και DVD αποθήκευσης. Δηλαδή χωρίς μενού ταινίας κτλ, απλά μεταφορά του σε DVD. Πάλι με το Nero το κάνω, αλλά με άλλο πρόγραμμα του Nero, πιο απλό και γρήγορο.
Οπότε αν τα θες οπωσδήποτε σε DVD εξαρτάται από το DVD Player σου. Πάντως προγράμματα για αυτές τις δουλειές υπάρχουν πολλά, απλά ανέφερα αυτά που χρησιμοποιώ εγώ.
Πιο σύγχρονο είναι να το μετατρέψεις σε mkv, να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου ή σε σκληρό δίσκο, και να το προβάλλεις μέσω οποιουδήποτε media player. Υπάρχουν πια σχετικοί φθηνοί media player που συνδέεις στην τηλεόραση σου, ενώ ακόμα και οι δέκτες της κατηγορίας μας έχουν αρκετές media player δυνατότητες.
Εγώ ασχολούμαι ακόμα με DVD λόγω αρχαίου υπολογιστή και λόγω έλλειψης μεγάλου αποθηκευτικού χώρου. Ούτε σοβαρό σκληρό δίσκο δεν μπορώ να πάρω αυτή την στιγμή. Αλλιώς και εγώ σε mkv και προβολή σε media player θα είχα περάσει.

Σε ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση!

Το DVD το θέλω τόσο ως επι πλέον backup όσο και ελλείψει επαρκούς χωρητικότητος του δίσκου. Απ`αυτά που μου λες όμως πρέπει να το σκεφτώ πολύ σοβαρά, αν αξιζει να το κάνω. Κουράστηκα μόνον διαβάζοντας τί πρέπει να κάνω, πού να μπω και στην διαδικασία ως άτεχνος να το κάνω για πρώτη βέβαια φορά.

Πρέπει να κάνω δοκιμές με το Format Factory και ίσως και με άλλα (αν κάποιος μπορεί να μου προτείνει και άλλα τέτοια προγράμματα, είναι καλοδεχούμενος) για να δω τί βολεύει.

Υπάρχουν άρθρα στο φόρουμ σαν οδηγίες προς ναυτιλλομένους για αυτήν την διαδικασία;

Μια πιθανώς αφελής ερώτηση: Για ποιό λόγο να αγοράσει κανείς media player, αν μπορει να συνδέσει την τηλεόραση με τον η/υ μέσω καλωδίου hdmi? Προφανώς θα υπάρχουν δυνατότητες για τις οποίες δεν εχω ιδέα.

Υ: Σου εύχομαι σύντομα να μπορέσεις να πάρεις τον "σοβαρό σκληρό δίσκο" που επιθυμείς!

Με sd δέκτη δε θα έχεις εικόνα από hd κανάλια, δηλαδή δε θα μπορείς να δεις hd κανάλια και προφανώς να κάνεις και εγγραφή από αυτά.

Υ.γ. Καθόλου δεν κουράζεις (αντίθετα με άλλους...)

Γεια σου Σεραφείμ (ωραίο άβαταρ!!:) ) και σε ευχαριστώ για την απάντηση! ΗD κανάλια δηλ. μόνον ERTHD, αν δεν κάνω λάθος. Άρα μικρή η διαφορά.

Υ: Μακάρι να είναι έτσι, να είσαι καλά!

έχω την εντύπωση ότι ένας SD δέκτης θα γράψει το HD stream κανονικά. Απλά δεν μπορεί να το αποκωδικοποιήσει και να το δείξει στην οθόνη.

Γειά σου Στέφανε, ενδιαφέρον αυτό, θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω. Ευχαριστώ!

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΔΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Αυτό το «στίκι» θέμα του meGUI δεν το βρίσκω, πού ακριβώς είναι; Ευχαριστώ!

Καλησπέρα και σε ευχαριστώ και πάλι για την καλή σου διάθεση, να είσαι καλά!

Δεν διαφωνώ μαζί σου, και προφανώς η δικιά σου εκτίμηση μετράει που έχεις σφαιρική άποψη, απλώς εγώ μένω στο διαδικαστικό θέμα. Εκεί που έκανες την διαδικασία της επεξεργασίας άμεσα, τώρα πρέπει να αφιερώσεις πάρα πολύ χρόνο, εφ`όσον δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα για blu-ray recorder που είναι η ενδεδειγμένη-βολική λύση για το θέμα μας.

Για το θέμα των τιμών μην ξεχνάς ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, αυτός που έδινε 100 χιλιάδες δρχ το 2000, δυσκολα μπορει να δώσει 300 ευρώ σήμερα.

Μου γράφεις για DVD recorders, εννοείς τους παλιούς, οπως αναφέρω και στο πρώτο μου ποστ, που γραφουν σε mpeg-2, ή υπάρχουν νέοι που γράφουν απ`ευθείας ψηφιακά; Από μια μικρή έρευνα δεν βρήκα τέτοια μηχανήματα, μονον Blu-ray recorders.

Για τις συγχρονες τηλεοράσεις έχω ακούσει ότι είναι μπελάς η εγγραφή και αποθηκευση που με ενδιαφέρει εμένα. Όπως κι οι δέκτες, βολεύουν αυτον που γράφει κάτι, το βλέπει και το σβήνει, εμένα με ενδιαφέρει να το κρατήσω.

Υποθέτω ότι για τα δικά μου δεδομένα (τα τεχνικα-οικονομικά) δεν βολεύει η εγγραφή μέσω η/υ οπότε δεν θα σε ρωτήσω.:)
Δεν τα έχω δοκιμάσει όλα αυτά, δεν ξέρω συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως πχ σε τι format γράφει ένα DVD Recorder. Απλά η τεχνολογία προχωράει σε δυνατότητες, και παράλληλα πέφτουν και οι τιμές. Λογικά τώρα υπάρχουν πιο πολλές εναλλακτικές από παλιότερα. Αν είχες έναν τρόπο παλιότερα να κάνεις επεξεργασία άμεσα, και είχες βολευτεί, εντάξει, απλά όσο προχωράνε τα πράγματα τόσο περισσότερες λύσεις υπάρχουν, γιαυτό λέω ότι τώρα υπάρχουν περισσότερες λύσεις. Δηλαδή σφαιρικά μιλάω.
Για τις 100 χιλιάδες δραχμές διαφωνώ. Τέλη δεκαετίας 90 θυμάμαι ο βασικός μισθός ήταν περίπου 120-140 χιλιάδες δραχμές. Προ μνημονίων ο βασικός είχε φτάσει 700 περίπου ευρώ. Δηλαδή κάποτε ήθελες έναν μισθό για το αναλογικό βίντεο που λέγαμε. Τα 300 ήταν σαφώς πιο εύκολο να τα δώσεις. Αυτό μέχρι πριν λίγα χρόνια βέβαια, γιατί λόγω μνημονίων έχουν ανατραπεί όλα αυτά.
Για τις τηλεοράσεις δεν ξέρω από προσωπική πείρα. Έχω τηλεόραση χωρίς καθόλου δέκτη DVB-T, ούτε καν MPEG2. Αλλά όντως και εγώ έχω ακούσει ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά ακόμα στο θέμα εγγραφή και media player. Λογικά σε λίγο καιρό θα έχουν βελτιωθεί και θα είναι καλύτεροι από τους ξεχωριστούς επίγειους δέκτες, αλλά προς το παρόν ακόμα οι ξεχωριστοί δέκτες υπερτερούν σε αυτόν τον τομέα. Αλλά οι τηλεοράσεις βελτιώνονται συνεχώς, ενώ έχουν πέσει πάρα πολύ οι τιμές τους σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. Λογικά σε λίγα χρόνια οι ξεχωριστοί δέκτες θα είναι παρελθόν, αλλά προς το παρόν είναι χρήσιμοι ακόμα.
Για εγγραφή σε υπολογιστή, ούτε αυτό δεν έχω δοκιμάσει, αλλά νομίζω είναι πολύ εύκολο. Έναν αντάπτορα λήψης θέλεις που μπαίνει σε θύρα USB, και ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των προγραμμάτων. Αυτά τα προγράμματα νομίζω έχουν και δυνατότητα εγγραφής.
Το sticky θέμα του meGUI είναι αυτό. Αρχικά ήταν για ήχο, αλλά πήγε αργότερα σε γενικές λειτουργίες. Και αν θυμάμαι καλά αναφέρονται και άλλα προγράμματα μέσα.
http://avclub.gr/forum/showthread.php/92779-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%AE%CF%87%CE%BF%CF%85-AC3-%28Dolby-Digital%29-DTS-%CE%BA-%CF%84-%CE%BB-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-meGUI
Σε ευχαριστώ για την κατατοπιστική απάντηση!

Το DVD το θέλω τόσο ως επι πλέον backup όσο και ελλείψει επαρκούς χωρητικότητος του δίσκου. Απ`αυτά που μου λες όμως πρέπει να το σκεφτώ πολύ σοβαρά, αν αξιζει να το κάνω. Κουράστηκα μόνον διαβάζοντας τί πρέπει να κάνω, πού να μπω και στην διαδικασία ως άτεχνος να το κάνω για πρώτη βέβαια φορά.

Πρέπει να κάνω δοκιμές με το Format Factory και ίσως και με άλλα (αν κάποιος μπορεί να μου προτείνει και άλλα τέτοια προγράμματα, είναι καλοδεχούμενος) για να δω τί βολεύει.

Υπάρχουν άρθρα στο φόρουμ σαν οδηγίες προς ναυτιλλομένους για αυτήν την διαδικασία;

Μια πιθανώς αφελής ερώτηση: Για ποιό λόγο να αγοράσει κανείς media player, αν μπορει να συνδέσει την τηλεόραση με τον η/υ μέσω καλωδίου hdmi? Προφανώς θα υπάρχουν δυνατότητες για τις οποίες δεν εχω ιδέα.

Υ: Σου εύχομαι σύντομα να μπορέσεις να πάρεις τον "σοβαρό σκληρό δίσκο" που επιθυμείς!
Ξεχωριστά θέματα δεν υπάρχουν. Πολλές σκόρπιες αναφορές σε διάφορα θέματα, πολύ δύσκολο να τα μαζέψει κάποιος. Ίσως η αναζήτηση του forum να μπορεί να σε βοηθήσει, με λίγη φαντασία στις λέξεις αναζήτησης που θα βάλεις.
Για τους media players, το βασικό είναι η ευκολία. Δεν βάζεις-βγάζεις συνεχώς καλώδια. Μένει μόνιμα, και παίζουν τα πάντα. Οι media players που έχουν οι δέκτες έχουν τις βασικές δυνατότητες, και αρκετούς περιορισμούς. Οι καθαρόαιμοι media players παίζουν τα πάντα, και δύσκολα αρχεία που δεν μπορούν να παίξουν οι δέκτες, έχουν όλες τις μορφές ήχου και υποτίτλων που πολλές από αυτές δεν υποστηρίζονται από τους δέκτες. Και έχει πέσει αρκετά και αυτών η τιμή. Ξεκινούν από 50 ευρώ περίπου αλλά με 80-100 περίπου παίρνεις καλό media player.

Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ελπίζω κάποτε να καταφέρω να ανανεώσω τον εξοπλισμό μου. Ας αρχίσω με υπολογιστή, που είναι πια πιο αργός και από το τάμπλετ μου. Τον είχα πάρει τότε με καταναλωτικό δάνειο, τώρα αν πάω σε τράπεζα το πολύ πολύ κανέναν καφέ να μου δώσουν πριν με πετάξουν έξω. Και δεν λέω τώρα με τους περιορισμούς κεφαλαίων. Και παλιότερα το ίδιο γινόταν.

Για κόψιμο διαφημίσεων από εγγραφή αποκωδικοποιητή, χωρίς να αλλοιώνεται καθόλου η ποιότητα της εικόνας, προτείνω αποκλειστικά και μόνο το προγραμμα Video ReDo. Google it. Το μέγεθος αρχείου με κατάληψη .ts βγαίνει μεν γύρω στο 1GB για 40 λεπτά, ανάλογα τον ρυθμό bitrate που έχει το εκάστοτε κανάλι την στιγμή της εγγραφής, αλλά ή τον χώρο θα κλαίς, ή την ποιότητα ☺. Μπορείς επίσης το .ts να το μετατρέψεις σε .mkv και να γλιτώσεις γύρω στο 10% του μεγέθους αρχείου.
Προσωπικά τα αφήνω σε .ts και τα βαζω όλα σε έναν σκληρο 4 TB. Γράφω πολύ πράγμα, ολόκληρες σειρές 100+ επεισοδίων.. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοβει με ακριβεια καρέ/δευτερολέπτου, εύκολο, λιτό και ελαφρύ.
Μέχρι πρότινος έγραφα σε dvd recorder με scart αλλά η σύγκριση με κάθε εγγραφή απο αποκωδικοποιητή είναι υπέρ του αποκωδικοποιητή..
Απεχθάνομαι κάθε είδους μετατροπή και συμπίεση αρχείου γιατί συνεπάγεται και μετατροπή του interlaced video (όπως γυρίζονται τα τηλεοπτικά προγράμματα παντού εκτός από τις ΗΠΑ) σε progressive, και με ενοχλεί απίστευτα. Αυτό σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κόσμου που είτε θεωρεί καλύτερο το progressive για τις νέου τύπες οθόνες, η που απλά δεν αντιλαμβάνεται διαφορά!

Δυστυχώς το πείραμα απέτυχε, δεν δέχεται καν την εντολή εγγραφής.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΔΕΚΤΗΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Φίλε Τόλια σε ευχαριστώ και πάλι για όλα και συγγνώμη, αν σε ζάλισα. Να είσαι καλά!!

Για κόψιμο διαφημίσεων από εγγραφή αποκωδικοποιητή, χωρίς να αλλοιώνεται καθόλου η ποιότητα της εικόνας, προτείνω αποκλειστικά και μόνο το προγραμμα Video ReDo. Google it. Το μέγεθος αρχείου με κατάληψη .ts βγαίνει μεν γύρω στο 1GB για 40 λεπτά, ανάλογα τον ρυθμό bitrate που έχει το εκάστοτε κανάλι την στιγμή της εγγραφής, αλλά ή τον χώρο θα κλαίς, ή την ποιότητα ☺. Μπορείς επίσης το .ts να το μετατρέψεις σε .mkv και να γλιτώσεις γύρω στο 10% του μεγέθους αρχείου.
Προσωπικά τα αφήνω σε .ts και τα βαζω όλα σε έναν σκληρο 4 TB. Γράφω πολύ πράγμα, ολόκληρες σειρές 100+ επεισοδίων.. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοβει με ακριβεια καρέ/δευτερολέπτου, εύκολο, λιτό και ελαφρύ.
Μέχρι πρότινος έγραφα σε dvd recorder με scart αλλά η σύγκριση με κάθε εγγραφή απο αποκωδικοποιητή είναι υπέρ του αποκωδικοποιητή..
Απεχθάνομαι κάθε είδους μετατροπή και συμπίεση αρχείου γιατί συνεπάγεται και μετατροπή του interlaced video (όπως γυρίζονται τα τηλεοπτικά προγράμματα παντού εκτός από τις ΗΠΑ) σε progressive, και με ενοχλεί απίστευτα. Αυτό σε αντίθεση με την πλειοψηφία του κόσμου που είτε θεωρεί καλύτερο το progressive για τις νέου τύπες οθόνες, η που απλά δεν αντιλαμβάνεται διαφορά!

Καλησπέρα φίλε!

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, σε ευχαριστώ θερμά!

Το Video ReDo το έχεις αγορασμένο, με κρακ ή δοκιμάζεις το free trial (http://www.videoredo.com/en/index.htm. Aπό εδώ, έτσι;);

Το 10% του μεγέθους αρχείου που γλιτώνεις σε mkv., να το πάρω τοις μετρητοίς; Δηλ στα 3GB, θα πάει 2,7 GB; Για τέτοιες διαφορές μιλάμε; Δυστυχώς δεν έχω άνεση χωρητικότητος στον δίσκο οπότε το ψάχνω ενδελεχώς.

Αν δεν είναι κόπος, μπορείς να μου εξηγησεις τί εννοείς με την τελευταία σου παράγραφο για την μετατροπή των αρχείων;

Ευχαριστώ!