Δέκτες Linux και ανοιχτό λογισμικό...

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Επ' ευκαιρίας ενός νήματος της κατηγορίας περί κλώνων, αναρωτήθηκα πόσο ανοιχτό είναι το λογισμικό των δεκτών λίνουξ τελικά; Αν για παράδειγμα δούμε το enigma2, υπάρχει μέσα μη GPL λογισμικό;
Έχει καταλάβει κανείς με ποιο δικαίωμα οι διανομές της Gemini π.χ. χαλάνε δέκτες κλώνους;

Δηλαδή θα πάνε οι κλώνοι στα δικαστήρια την Gemini επειδή δεν φτιάχνει λειτουργικό για τους κλώνους;;; !!!

Ο πελάτης το πολύ πολύ να κάνει μήνυση στο κατάστημα που του πούλησε τη μαϊμού. Όταν όμως το αγόραζε μισοτιμής τότε ήταν καλά; Και άλλωστε μόνος του πήγε και έβαλε firmware που δεν ταιριάζει. Αυτομάτως χάνει και την όποια εγγύηση.

Επίσης πες ότι η Gemini παρανομεί επειδή δεν δίνει τον κώδικα. Θα πάνε την Gemini στα δικαστήρια για παραβίαση του GPL; Αυτό είναι το πιο μεγάλο τους πρόβλημα; Και άντε και τους βρήκαν και τους πήγαν στα δικαστήρια για το GPL. Η ποινή θα ήταν είτε να ανοίξει τον κώδικα, είτε να σταματήσει να βγάζει firmware.

Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας!

Απάντηση: Re: Δέκτες Linux και ανοιχτό λογισμικό...

Δηλαδή θα πάνε οι κλώνοι στα δικαστήρια την Gemini επειδή δεν φτιάχνει λειτουργικό για τους κλώνους;;; !!!

Ο πελάτης το πολύ πολύ να κάνει μήνυση στο κατάστημα που του πούλησε τη μαϊμού. Όταν όμως το αγόραζε μισοτιμής τότε ήταν καλά; Και άλλωστε μόνος του πήγε και έβαλε firmware που δεν ταιριάζει. Αυτομάτως χάνει και την όποια εγγύηση.

Επίσης πες ότι η Gemini παρανομεί επειδή δεν δίνει τον κώδικα. Θα πάνε την Gemini στα δικαστήρια για παραβίαση του GPL; Αυτό είναι το πιο μεγάλο τους πρόβλημα; Και άντε και τους βρήκαν και τους πήγαν στα δικαστήρια για το GPL. Η ποινή θα ήταν είτε να ανοίξει τον κώδικα, είτε να σταματήσει να βγάζει firmware.

Ε ναι αυτο ειναι αληθεια!!!!

πολυ σωστα:a0210:

Εγώ δεν θέλω τίποτα δικό μου. Δεν έχω καν δέκτη ακόμα :blush:
Όμως φαίνεται να μην σας ενοχλεί το γεγονός ότι πήραν κώδικα που μπορεί να ήταν δικός σας, και βγάζουν χρήματα παραβιάζοντας την άδεια του;
Δηλαδή πήραμε λίγο enigma, λίγο apache, λίγο php, τα συνδέσαμε και το δίνουμε κρύβοντας τον κώδικα;

Πάντως αν πάει η Gemini στα δικαστήρια (που απίθανο να ασχοληθεί κάποιος για αυτό, εδώ δεν ασχολούνται για άλλα...), εκτός από αυτά τα δύο μπορεί να επιδικαστεί και ένα παχυλό πρόστιμο :flipout:

Όμως το θέμα είναι ότι ο κάθε ένας που κρύβει τον κώδικα, εκτός από το να παρανομεί, μας αφαιρεί ελευθερία. Γιατί να μην μπορεί κανείς π.χ. στην κάθε τζέμινι να αλλάξει κάτι που τον ενοχλεί;

Βασικά το gemini παρανομεί σπάζοντας κρυπτογραφικά συστήματα. Κάνει όσα η μαμά dream δεν τολμά να κάνει.

Όσοι βάζουν gemini το βάζουν κυρίως για να δουν πακέτα χωρίς να πληρώσουν, παρανομούν δηλαδή. Η μαμά dream επισήμως λέει να βάλεις μόνο τα δικά της firmware αλλιώς χάνεις την εγγύηση.

Μέσα σε όλες αυτές τις παρανομίες, το GPL είναι το μικρότερο!... Και άλλωστε και να το δίνανε οι μόνοι που θα κέρδιζαν είναι οι κινέζοι.

(Να ξεκαθαρίσω βέβαια, ότι κανένας από μας εδώ δεν παρανομεί. Απλά για πειραματικούς και διδακτικούς σκοπούς κάνουμε μερικές δοκιμές. Εν γνώση μας βέβαια ότι οι δοκιμές μερικές φορές έχουν κινδύνους.)

Ναι, αλλά εμένα το θέμα μου δεν είναι αυτά τα συστήματα. Εκτός και αν η διαφορά του τζέμινι (π.χ.) και του ενίγμα είναι μόνο αυτά. (Είναι;)
Όμως άλλες βελτιώσεις αν υπήρχε ο κώδικας, ίσως έφταναν πίσω στο ενίγμα...

Εγώ πάντως αν το είχα τον κώδικα, και μου έλλειπε κάτι θα το έβαζα :a0210:

Για παράδειγμα, έχω ένα μικρό NAS της DLink με λίνουξ. Του έβαλα και subversion server που δεν είχε...

Νομίζω θυμάμαι σχετικό νήμα με προβλήματα (άλυτα) στον 800. Αφού όμως δεν υπάρχει κώδικας, πρέπει να περιμένεις από τους τύπους κάθε διανομής, αν και πότε...

Ναι, αλλά εμένα το θέμα μου δεν είναι αυτά τα συστήματα. Εκτός και αν η διαφορά του τζέμινι (π.χ.) και του ενίγμα είναι μόνο αυτά. (Είναι; )
Όμως άλλες βελτιώσεις αν υπήρχε ο κώδικας, ίσως έφταναν πίσω στο ενίγμα...

Πάει η ερώτησή μου, έγινε εικονίδιο... :flipout:

Εγώ πάντως αν το είχα τον κώδικα, και μου έλλειπε κάτι θα το έβαζα :a0210:

Για παράδειγμα, έχω ένα μικρό NAS της DLink με λίνουξ. Του έβαλα και subversion server που δεν είχε...

Νομίζω θυμάμαι σχετικό νήμα με προβλήματα (άλυτα) στον 800. Αφού όμως δεν υπάρχει κώδικας, πρέπει να περιμένεις από τους τύπους κάθε διανομής, αν και πότε...

Μα ο κώδικας του enigma υπάρχει. Για παράδειγμα

http://www.saunalahti.fi/znark/dreambox/dm7025/enigma2_development_toolchain/

Και φυσικά και plugins μπορείς να φτιάξεις, χωρίς να χρειάζεσαι τον κώδικα των παράνομων ομάδων. Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλεις να λύσεις και δεν μπορείς; Είσαι σίγουρος ότι το έψαξες το θέμα;

Δεν έχω δέκτη, και δεν προσπαθώ να λύσω κάποιο πρόβλημα. Απλά, θυμάμαι κάπου στο φόρουμ είχα διαβάσει για την ζημιά που προκαλεί το gemini σε κάποιους κλώνους. Στην προσπάθεια να καταλάβω πως μπορείς να χαλάσεις κάτι από το λογισμικό, κάποιος εξήγησε ότι κάποιο κομμάτι από την διαδικασία φόρτωσης του δέκτη, σβήνεται. Επίσης ότι αυτό που σβήνετε "ανήκει" στην dream. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό, και αν είναι αλήθεια, ρωτώντας εσάς που έχετε τους δέκτες :blush:
Φαντάζομαι (έτσι όπως περιγράφεται) ότι μιλάμε για το αντίστοιχο του BIOS των pc...
Επίσης, δεν έχω καταλάβει: είναι τα διάφορα ανεπίσημα λογισμικά, enigma + plugins αποκρυπτογράφησης + skin; Ή βάζουν και νέες λειτουργίες που δεν υπάρχουν καθόλου στο enigma;

Επίσης, δεν έχω καταλάβει: είναι τα διάφορα ανεπίσημα λογισμικά, enigma + plugins αποκρυπτογράφησης + skin; Ή βάζουν και νέες λειτουργίες που δεν υπάρχουν καθόλου στο enigma;
ετσι ειναι + οτι θελουν να βαλουν και αλλεσ λειτουργιες για να αρχισει να περνει ο δεκτης και αλλο τα απανω του

Απάντηση: Re: Δέκτες Linux και ανοιχτό λογισμικό...

Βασικά το gemini παρανομεί σπάζοντας κρυπτογραφικά συστήματα. Κάνει όσα η μαμά dream δεν τολμά να κάνει.

Όσοι βάζουν gemini το βάζουν κυρίως για να δουν πακέτα χωρίς να πληρώσουν, παρανομούν δηλαδή. Η μαμά dream επισήμως λέει να βάλεις μόνο τα δικά της firmware αλλιώς χάνεις την εγγύηση.

Μέσα σε όλες αυτές τις παρανομίες, το GPL είναι το μικρότερο!... Και άλλωστε και να το δίνανε οι μόνοι που θα κέρδιζαν είναι οι κινέζοι.

(Να ξεκαθαρίσω βέβαια, ότι κανένας από μας εδώ δεν παρανομεί. Απλά για πειραματικούς και διδακτικούς σκοπούς κάνουμε μερικές δοκιμές. Εν γνώση μας βέβαια ότι οι δοκιμές μερικές φορές έχουν κινδύνους.)

Διαφωνώ, η ομάδα του gemini δεν έχει καμία σχέση με σπασίματα και εμουλάτορες, εξάλου το λέει και στο σχετικό disclaimer που συνοδεύει τα λογισμικά τους.

Μα ο κώδικας του enigma υπάρχει. Για παράδειγμα

http://www.saunalahti.fi/znark/dreambox/dm7025/enigma2_development_toolchain/

Και φυσικά και plugins μπορείς να φτιάξεις, χωρίς να χρειάζεσαι τον κώδικα των παράνομων ομάδων. Ποιο είναι το πρόβλημα που θέλεις να λύσεις και δεν μπορείς; Είσαι σίγουρος ότι το έψαξες το θέμα;
αυτό είναι βασιζόμενο στο hydra το παλιό δηλαδή είναι το πρώτο image και πάνω σε αυτό βασίζονται τα ποιο πολλά και ειδικά το nabilo