Delay για Sub ;

toulou

Senior Member
23 July 2006
570
Αθήνα
Λέω να πειραματιστώ με τοποθέτηση του Sub πολύ κοντά στην θέση ακρόασης. Μιλάω για ακρόαση μουσικής. Θέλω να το κάνω σωστά, και αφού κάθομαι στα 3.40μ, σκέφτομαι ότι χρειάζεται κάποιου είδους delay.

Πως;

Μία εύκολη ίσως λύση, και πολύ προσιτή, είναι αυτή:
http://www.behringer.com/DSP110/index.cfm?lang=eng
αλλά η AD/DA μετατροπή δεν μου πολυαρέσει.

Εσείς τι λέτε; (diy λύσεις δεν αποκλείονται)
Με τις αναλογικές λύσεις, θα έχω προβλήματα φάσης σε τόσο χαμηλές συχνότητες; Έτοιμες τέτοιες υπάρχουν; Προτάσεις;

φιλε μου για να βαλης το sub κοντα σου πρεπη να το κροσαρης κατω απο 60hz.

50hz ακομα καλυτερα.

delay δεν χρειαζεσαι αφου σε αυτες τις συχνοτητες το μηκος κυματος ειναι τοσο μεγαλο που η διαφορα φασης μεταξυ ηχειων και sub θα ειναι μικροτερη απο 360 μοιρες.

εαν το sub σου εχει συνεχη ρυθμιση φασης εισαι ok.

υ.γ.για μενα σε ακροαση μουσικης η καλυτερη λυση ειναι να μην εχεις sub.

η αμεσως επομενη 2 sub κοντα στα ηχεια και μετα ενα sub αναμεσα στα ηχεια.

Τα 60Hz δεν είναι πρόβλημα. Aυτή τη στιγμή, με το sub ανάμεσα στα ηχεία (όχι στη μέση), κροσσάρω στα 60 ακριβώς(!!) με καλά αποτελέσματα, ενώ και τα 50 καλά ακούγονται. Γιατί όμως λες κάτω από 60;; Με ενδιαφέρει, σε περίπτωση αλλαγής ηχείων.

Ρύθμιση φάσης δυστυχώς έχω μόνο 0° ή 180°. Εν τούτοις γύρω από τα 120 Hz, που έστω και κροσσαρισμένα ακούγονται στο βάθος, το μήκος κύματος είναι γύρω στα 2.85μ. Και εγώ κάθομαι στα 3.5μ. Δεν χρειάζεται delay;

Λέω να πειραματιστώ με τοποθέτηση του Sub πολύ κοντά στην θέση ακρόασης. Μιλάω για ακρόαση μουσικής. Θέλω να το κάνω σωστά, και αφού κάθομαι στα 3.40μ, σκέφτομαι ότι χρειάζεται κάποιου είδους delay.

Πως;

Μία εύκολη ίσως λύση, και πολύ προσιτή, είναι αυτή:
http://www.behringer.com/DSP110/index.cfm?lang=eng
αλλά η AD/DA μετατροπή δεν μου πολυαρέσει.

Εσείς τι λέτε; (diy λύσεις δεν αποκλείονται)
Με τις αναλογικές λύσεις, θα έχω προβλήματα φάσης σε τόσο χαμηλές συχνότητες; Έτοιμες τέτοιες υπάρχουν; Προτάσεις;

Γιατι δεν κοιτας το sms-1 της velodyne?

Για μουσικές ακροάσεις μόνο, πριν δώσω τα χρήματα που ζητά το SMS-1, θα σκεφτόμουν πρώτα σοβαρά την λύση άλλα ηχεία και no-subwoofer.
Άλλωστε αυτή τη στιγμή, σκοπός μου είναι να πειραματιστώ με το sub στην θέση ακρόασης και να μάθω από αυτό, ασχέτως αποτελέσματος. Παιδί είμαι και παίζω. Με κόστος χαμηλό όμως (άντε μέχρι DCX από τον θείο ΤΟΜ) και καλύτερα χωρίς AD/DA.

Γι' αυτό ξαναρωτώ: τι μπορεί να γίνει για delay; Κάποιο κυκλωματάκι; Κάποια φτηνή-και-καλή (όλα δικά μας βεβαίως-βεβαίως) έτοιμη λύση;

λεω για κατω απο 60Ηz γιατι ειδικα αν βαλης το sub κοντα σου ακουγεται και μπορης να εντοπισεις τη θεση του στο χωρο ενω χαμηλα δεν εντοπιζεται και σου δινη την εντυπωση οτι το μπασο ερχεται απο τα ηχεια.

αυτο που χρειαζεσαι ειναι συνεχη ρυθμιση φασης.

οριστε μια κατασκευη.

http://sound.westhost.com/project103.htm

Έκανα το διάβασμά μου, είδα ότι η "συνεχώς ρυθμιζόμενη φάση" μεταβάλλεται θεαματικά δεξιά-αριστερά από την μέση συχνότητα αναφοράς, και τελικά για AD/DA με βλέπω.
Το SHARK DSP110 δείχνει καλό, είναι πάμφθηνο, και έχει και άλλες χρήσεις που με ενδιαφέρουν - άρα δεν θα πάει χαμένο αν το πείραμα αποτύχει.
Ευχαριστώ όσους απάντησαν.