δελφίνι ... δελφινάκι ...!!

Κι άλλα ζώα θα βασανίζονται,για να τα κονομάει ο Γάλλος.

Δείτε το The Cove και μετά μου λέτε...

Ακριβώς. Το είδα την Κυριακή, μαύρισε η ψυχή μου και ειλικρινά δεν προκειται
να παω ποτέ στην ζωή μου να παρακολουθήσω τέτοιο "θέαμα".

δεν το έχω δει, αναφέρεται σε θαλάσσια πάρκα και εκπαίδευση δελφινιών ??

Αναφέρεται στο τι κρύβεται πίσω από αυτά, αλλά κυρίως στην μαζική δολοφονία
χιλιάδων δελφινιών στο Ταιτζι της Ιαπωνίας. Εμπνευστής και δημιουργός του
ντοκιμαντέρ είναι ο άνθρωπος που "δημιούργησε" όλη αυτή την βιομηχανία
μέσω της σειράς "Flipper" στην Αμερική. Κάποια στιγμή πέθανε στα χέρια του
"αυτοκτονώντας" (κυριολεκτικά και εξηγεί και τον τρόπο),λόγω κατάθλιψης,
ένα από τα δελφίνια που χρησιμοποιούσαν και από τότε ξεκίνησε έναν αγώνα
για να σταματήσει αυτή την θηριωδία και βαναυσότητα απέναντι στο πιο έξυπνο
ζώο στο πλανήτη (και κατά πολλούς ίσως και εξυπνότερο από τον άνθρωπο).
Μέσα από τον αγώνα του ανακάλυψε και το Ταϊτζί, ένα μικρό χωρίο στην Ιαπωνία,
όπου κάθε χρόνο αιχμαλωτίζουν χιλιάδες δελφίνια. Κάποια από αυτά τα τροφοδοτούν
στα σχετικά θεματικά πάρκα και τα υπόλοιπα τα σκοτώνουν εν ψυχρώ το
επόμενο πρωί. Ούτε καν τα ελευθερώνουν μιας και το κρέας του δελφινιού είναι
άχρηστο για αυτούς που γνωρίζουν (περιέχει απίστευτα υψηλά ποσοστά υδραργύρου και
κατά συνέπεια είναι τρομερά τοξικό).

Ειλικρινά δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματα που μου άφησε
το εν λόγω ντοκιμαντέρ ..... σίγουρα ένα από αυτά ήταν η αηδία για τον
ανθρώπινο είδος.

Δείτε το. Αξίζει για να καταλάβετε γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ούτε ένα EUR σε
αυτούς που πλουτίζουν από αυτά τα πάρκα και έχουν έμμεση συμμετοχή στην δολοφονία
και στον βασανισμό των ζώων.

Last edited:
Δεν έχω ιδέα πως νοιώθουν τα δελφίνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας (ποιός μπορεί να ξέρει άλλωστε...) αλλά από προσωπική εμπειρία στο εξωτερικό δεν έδειχναν σημάδια κατάθλιψης, δυστυχίας ή εξαναγκασμού. Το αντίθετο!

Στο τέλος μάλιστα του προγράμματος και ενώ ελάχιστος κόσμος παρέμενε στις θέσεις του, κάποια παιδάκια πλησίασαν στη δεξαμενή και κάποια από τα δελφίνια με τη σειρά τους τα πλησίασαν για παιγνίδι χωρίς τους συνοδούς τους, χωρίς απαίτηση φαγητού ή κάποιου ‘μπράβο’ (δώρου)...

Θέλω να πώ ότι όπως και ο σκύλος, πιθανόν και τα δελφίνια, να είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και ίσως η ζωή τους να μην είναι τόσο μίζερη ή ανυπόφορη όπως φανταζόμαστε...

Τέλος να πώ ότι από άλλα ντοκυμαντέρ που έχω παρακολουθήσει, οι συνθήκες εκπαίδευσής τους δεν είναι πάντα ‘στρατιωτικές’ αλλά κυρίως επιβράβευσης και παιγνιδιού.

Δεν θέλω να πώ ότι είναι καλύτερα να τα έχουμε περιορισμένα και ανελεύθερα σε μια δεξαμενή ενάντια στη φύση τους, αλλά ίσως, λέω ίσως, τα πράγματα να μην είναι τόσο τραγικά.

Οι σκύλοι για παράδειγμα εκπαιδεύονται πάντα με την εφημερίδα? Ή είναι δυστυχείς με την παρέα του ανθρώπου?

Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω αλλά αναρωτιέμαι...

Πάντως ο πιτσιρικάς μου δεν θα χάσει την ευκαιρία, καλά να είμαστε...

Για την συστηματική, κατεξακολούθηση, ομαδική δολοφονία δελφινιών στην Ιαπωνία δεν έχω να πω. Πρόσφατα είχα ανοίξει ένα θέμα με άλλες φρικαλεότητες σε φάλαινες – ώς έθιμο άλλου πολιτισμένου λαού... Μάλλον εκεί πρέπει να μπεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Κι άλλα ζώα θα βασανίζονται,για να τα κονομάει ο Γάλλος.

Δυστυχώς μετά από πολλές επισκέψεις στο Αττικό πάρκο μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σε γενικές γραμμές η διαβίωση των ζώων είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεκτή. Η δε φύλαξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και ο κάθε επισκέπτης κάνει πάνω κάτω ότι θέλει.
Επίσης δυστυχώς όμως λόγω του ότι είναι το μοναδικό αξιόλογο πάρκο στην Αθήνα (ίσως και στη Ελλάδα), θέλωντας και μη αναγκαζόμαστε να πάμε τα παιδιά μας για να γνωρίσουνε τα ζωάκια που τόσο αγαπάνε.

Re: Απάντηση: δελφίνι ... δελφινάκι ...!!

Δεν έχω ιδέα πως νοιώθουν τα δελφίνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας (ποιός μπορεί να ξέρει άλλωστε...) αλλά από προσωπική εμπειρία στο εξωτερικό δεν έδειχναν σημάδια κατάθλιψης, δυστυχίας ή εξαναγκασμού. Το αντίθετο!

Στο τέλος μάλιστα του προγράμματος και ενώ ελάχιστος κόσμος παρέμενε στις θέσεις του, κάποια παιδάκια πλησίασαν στη δεξαμενή και κάποια από τα δελφίνια με τη σειρά τους τα πλησίασαν για παιγνίδι χωρίς τους συνοδούς τους, χωρίς απαίτηση φαγητού ή κάποιου ‛μπράβο’ (δώρου)...

Θέλω να πώ ότι όπως και ο σκύλος, πιθανόν και τα δελφίνια, να είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και ίσως η ζωή τους να μην είναι τόσο μίζερη ή ανυπόφορη όπως φανταζόμαστε...

Τέλος να πώ ότι από άλλα ντοκυμαντέρ που έχω παρακολουθήσει, οι συνθήκες εκπαίδευσής τους δεν είναι πάντα ‛στρατιωτικές’ αλλά κυρίως επιβράβευσης και παιγνιδιού.

Δεν θέλω να πώ ότι είναι καλύτερα να τα έχουμε περιορισμένα και ανελεύθερα σε μια δεξαμενή ενάντια στη φύση τους, αλλά ίσως, λέω ίσως, τα πράγματα να μην είναι τόσο τραγικά.

Οι σκύλοι για παράδειγμα εκπαιδεύονται πάντα με την εφημερίδα? Ή είναι δυστυχείς με την παρέα του ανθρώπου?

Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω αλλά αναρωτιέμαι...

Πάντως ο πιτσιρικάς μου δεν θα χάσει την ευκαιρία, καλά να είμαστε...

Για την συστηματική, κατεξακολούθηση, ομαδική δολοφονία δελφινιών στην Ιαπωνία δεν έχω να πω. Πρόσφατα είχα ανοίξει ένα θέμα με άλλες φρικαλεότητες σε φάλαινες – ώς έθιμο άλλου πολιτισμένου λαού... Μάλλον εκεί πρέπει να μπεί και το συγκεκριμένο θέμα.

Ένα πράγμα μόνο θα σου πω που μάλλον δεν γνωρίζεις (ούτε και εγώ το
γνώριζα και το έμαθα από το The Cove): Τα δελφίνια μπορούν να ελέγξουν
την αναπνοή τους ακριβώς όπως ο άνθρωπος, δηλαδή να επιλέξουν πότε
θα αναπνεύσουν ή για παράδειγμα να κρατήσουν την αναπνοή τους και να
μην πάρουν αναπνοή. Το δελφίνι που πέθανε στα χέρια του εκπαιδευτή στο
ντοκιμαντέρ, αυτοκτόνησε με αυτό τον τρόπο ... πήρε μια τελευταία ανάσα
και μετά τέλος.

Το παράδειγμα που έφερες με τον σκύλο είναι τελείως άστοχο. Ένας σκύλος
που περνάει πολύ καλά με έναν άνθρωπο, ακόμα και αν του ανοίξεις την "πόρτα"
δεν θα φύγει. Ένα δελφίνι αν το αφήσεις ελεύθερο, δεν υπάρχει περίπτωση
να μην επιλέξει να ζήσει ελεύθερο στην θάλασσα. Τόσο απλά.

Δεν θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν για το σχετικό θέμα γιατί πολύ
φοβάμαι ότι θα καταλήξει σε ένα από τα γνωστά flames. Ο καθένας ας
έχει την κρίση και ας πράττει ανάλογα.

Επίσης μπορώ να σας φέρω πολλά παραδείγματα με ζώα που σε συνθήκες αιχμαλωσίας
σε ζωολογικούς κήπους (ακόμα και αν αυτές είναι οι καλύτερες), δεν αναπαράγονται
και αυτό γιατί υπάρχει διαταραχή στην συγκεκριμένη λειτουργία λόγω κατάθλιψης
και αίσθησης αιχμαλωσίας.

και ετσι να ειναι ομως με την ελεγχομενη αναπνοη..ποσο εφικτο ειναι να αυτοκτονησει κανεις κρατωντας την αναπνοη του? αν δεν παρεμβαλεται καποιο τεχνικο μεσο να σου προκαλει ασφυξια...δυσκολα εως αδυνατον ο ανθρωπος να κρατησει την αναπνοη του μεχρι τελους!

Ίσως παρ' όλα αυτά να είναι σκόπιμο να υπάρχουν ζώα σε αιχμαλωσία για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η βόλτα στον ζωολογικό κήπο νομίζω είναι πολύ χρήσιμο ερέθισμα στα παιδάκια.
Εννοείται με κάθε προσπάθεια για καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων βέβαια.

Re: Απάντηση: δελφίνι ... δελφινάκι ...!!

και ετσι να ειναι ομως με την ελεγχομενη αναπνοη..ποσο εφικτο ειναι να αυτοκτονησει κανεις κρατωντας την αναπνοη του? αν δεν παρεμβαλεται καποιο τεχνικο μεσο να σου προκαλει ασφυξια...δυσκολα εως αδυνατον ο ανθρωπος να κρατησει την αναπνοη του μεχρι τελους!

Στον άνθρωπο είναι έτσι όπως τα λες. Στα δελφίνια προφανώς ισχύει κάτι
διαφορετικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι υπάρχουν λειτουργίες
(όπως πχ η χειμερία νάρκη) που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να
πραγματοποιήσει.

Πριν κάτι χρόνια στο Λουτράκι είχαν εμφανιστεί 2 δελφίνια, ζευγάρι.
Έπαιζαν συνέχεια με τα παιδιά (ακόμα και με τους μεγάλους)
Μετά από μέρες, ένας ΜΑΛΑΚΑΣ ψαράς, σκότωσε το ένα γιατί έδιωχναν τα ψάρια (είπε)
Το άλλο βρέθηκε μετά από μέρες νεκρό. Απ ότι είπαν κάποιοι ειδικοί, είχε αυτοκτονήσει.
Κατά τ άλλα, όλα στον βωμό του θεάματος (και του εισιτηρίου πάντα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: δελφίνι ... δελφινάκι ...!!

Δεν θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν για το σχετικό θέμα γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξει σε ένα από τα γνωστά flames. Ο καθένας ας έχει την κρίση και ας πράττει ανάλογα.

Όχι βρε... τι flames... Αφού είπα δεν ξέρω και μεταφέρω τις εντυπώσεις μου μόνο.

Πάντως όσο και να ψάξουμε δύσκολα θα βγεί συμπέρασμα. Είναι από τα θέματα που πρέπει να προχωρήσει πολύ η επιστήμη ώστε να μάθουμε πιο πολλά πράγματα... Για παράδειγμα πιο είναι πιο έξυπνο το δελφίνι ή το χταπόδι? Έχω δεί να κάνει χταπόδι πράγματα που αμφιβάλω αν μπορεί να τα κάνει άνθρωπος σε μικρή ηλικία...

:ernaehrung004:

Όποιος έχει ευτυχήσει να πάει σε ζωολογικό στο εξωτερικό (έχω πάει και στο London Zoo, αλλά και στο Βερολίνο), καταλαβαίνει τι λέμε.
Η διαφορά επαγγελματισμού είναι όχι απλά η μέρα με την νύχτα. Δυστυχώς αν και πολλοί έχουν προσπαθήσει να ενημερώσουν για την απαράδεκτη κατάσταση των ζώων στο Αττικό, και την πολύ κακή συμπεριφορά και αδιαφοριά του ιδιοκτήτη, κανείς δεν ενδιαφέρετε πραγματικά.

Συμφωνώ με τον Αλέξη, απόλυτα.
Ο μοναδικός λόγος που με βρίσκει σύμφωνο για κάποια εξειδικευμένα πάρκα στο εξωτερικό είναι μόνο αν πρόκειται κάποιο είδος να απειληθεί με εξαφάνιση.
Για λόγους προστασίας και μόνο.

Αδιαφορώ παντελώς τι θέλουν τα παιδάκια.