Δεν παίρνω πολυκάναλο ήχο από SPDIF στον ενισχυτή μου.

Δημήτρης Αντωνόγλου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,493
Χίος
Πριν λίγες μέρες απέκτησα το πρώτο μου HTPC και συνέδεσα με coaxial τον ενισχυτή μου από την ενσωματωμένη κάρτα ήχου μέσω SPDIF.

Έχω XP MCE και έχω κάνει όλες τις ρυθμίσεις στο control panel των windows και της realtec αλλά παίρνω μόνο στέρεο ήχο. Τον ενισχυτή τον έχω στο auto και δεν μπορώ να ακούσω τα πίσω ηχεία ούτε στο sound test του cp της realtec.

Ο ενισχυτής δεν έχει πρόβλημα, παίζει κανονικά πολυκάναλο.
Τι μπορεί να φταίει;

Επιδή τις προάλλες έτυχε να δοκιμάσω μια Sweex κάρτα ήχου 7.1 και SPDIF έξοδο (optical + coaxial), βρέθηκαπρο εκπλήξεως όταν ανακάλυψα οτι μέσω SPDIF, έβγαζε μόνο Dolby Digital 2.0 !!! (μάλλον η αγαπημένη κάρτα ήχου της Σπεντζος Φιμλς :worshippy:). Το επιβεβαίωσα και απο το manual της κάρτας και απο το site. Υπάρχει περίπτωση να παίζεται τέτοια μπινιά με το chipset της δικής σου κάρτας; Για τσέκαρέ το.

Πριν λίγες μέρες απέκτησα το πρώτο μου HTPC και συνέδεσα με coaxial τον ενισχυτή μου από την ενσωματωμένη κάρτα ήχου μέσω SPDIF.

Έχω XP MCE και έχω κάνει όλες τις ρυθμίσεις στο control panel των windows και της realtec αλλά παίρνω μόνο στέρεο ήχο. Τον ενισχυτή τον έχω στο auto και δεν μπορώ να ακούσω τα πίσω ηχεία ούτε στο sound test του cp της realtec.

Ο ενισχυτής δεν έχει πρόβλημα, παίζει κανονικά πολυκάναλο.
Τι μπορεί να φταίει;
Έχεις εγκαταστήσει το AC3filter? Aν όχι βάλτο και τσεκάρεις Use SPDIF (passthrough)

Δες ποιό μοντέλο της realtek έχει το motherboard σου και ψάξε στο internet αν υποστηρίζει 5.1 από το spdif για να αρχίσουμε απο κάπου...Εγω πάντως έιχα την εντύπωση οτί όλα τα chipset με spdif υποστήριζαν τουλάχιστον 5.1 dolby digital ή dts. Μήπως υπάρχει ασυμβατότητα με τον ενισχυτή σου?

Αν καταλαβα καλα δηλαδη, δεν εχεις πολυκαναλο ηχο σε τετοιες εφαρμογες, σε games, απλα video κτλ, συμπεριλαμβανομενου και του sound test της realtek. Και δεν θα εχεις ποτε γιατι ειναι απολυτα φυσιολογικο. Pass through μεσω της ψηφιακης εξοδου θα κανει η καρτα ηχου σου μονο οταν η πηγη ειναι καθαρα 5.1 ψηφιακος ηχος (πχ ενα καλο DVD) και πουθενα αλλου. Ολα τα αλλα θα σου παιζουν stereo. Αν βαλεις κατι digital κανονικα θα το δεις και στον ενισχυτη, θα στο γραψει οτι ειναι Digital input.

Στην ενότητα Sound του Control Panel σου βγάζει ως συσκευή Digital Output Device (SPDIF);
Όρισέ την ως προεπιλογή (Set as default device) και σε συνδυασμό με το AC3 filter θα πάρεις έξοδο AC3.

Realtek ALC889A codec 8-Channel High Definition με αυτη γνωριζει κανεις τι παιζει?

και εγώ το είχα αυτό το πρόβλημα αλλά με μία γρήγορη ματιά διαπίστωσα οτι ήταν απλά μία ρύθμιση στον ενισχυτή...ωστόσο θα ξαναδώ και θα σου απαντήσω με βεβαιότητα...

Έχουν κάτι αντίστοιχο τα ΧΡ; Στα βίστα πας στον Ήχο -> Διαχείριση συσκευών -> διπλό κλικ πάνω στην συσκευή που σε ενδιαφέρει...

attachment.php

Attachments

• Sound.jpg
    Sound.jpg
    113 KB · Views: 75
Αν καταλαβα καλα δηλαδη, δεν εχεις πολυκαναλο ηχο σε τετοιες εφαρμογες, σε games, απλα video κτλ, συμπεριλαμβανομενου και του sound test της realtek. Και δεν θα εχεις ποτε γιατι ειναι απολυτα φυσιολογικο. Pass through μεσω της ψηφιακης εξοδου θα κανει η καρτα ηχου σου μονο οταν η πηγη ειναι καθαρα 5.1 ψηφιακος ηχος (πχ ενα καλο DVD) και πουθενα αλλου. Ολα τα αλλα θα σου παιζουν stereo. Αν βαλεις κατι digital κανονικα θα το δεις και στον ενισχυτη, θα στο γραψει οτι ειναι Digital input.

Είχες απόλυτο δίκιο. Όλα εντάξει τώρα. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Και να ήσουν ο μόνος που παιδεύτηκες ψάχνοντας τί πάει στραβά... τα περάσαμε κι εμείς! :) Μόνο όταν παίζει εκείνη τη στιγμή ψηφιακό ήχο "βλέπεις" το 5.1 μέσω optical ή coaxial, όπως ανέφερε και ο "συνάδελφος" (και εφόσον έχεις κάνει και τις σχετικές ρυθμίσεις στα XP και το interface της κάρτας σου) :grandpa: