Δεν πίστευα στα αυτιά μου!!!!

καλο θα ηταν βεβαια να συμπληρωσω (κακως το αφησα) οτι δεν τσουβαλιαζω ολους τους βορειους (μην τρελαθουμε κι ολας) ωστοσο η εκταση του φαινομενου σε αθηνα και εκτος αθηνας δεν ειναι συγκρισιμη.

αλλα να πω την αμαρτια μου δεν περιμενα τετοια συμπεριφορα απο φοιτητες (ενα καποιο επιπεδο μορφωσης και μια γενια μετα).
επιπλεον αν υπαρχει μια μη ισορροπημενη συμπεριφορα του ελληνικου κρατους απεναντι σε αθηναιους και τους υπολοιπους (οι οποιοι αθηναιοι ειναι δυστυχως κατι λιγοτερο απο τη μιση ελλαδα) δεν νομιζω οτι οι ατυχοι κατοικοι αυτης της πολης (διοτι ατυχια ειναι να μενεις αθηνα) ευθυνονται ωστε να γινονται δεκτες τετοιων συμπεριφορων.
 
Σπύρος Σούρλας said:
Ερώτηση.Γνωρίζετε τήν συμπεριφορά τού ελληνικού κρατους στίς αρχές τού 20ου αιώνα??ξερετε τίποτα για τίς αναβολές στράτευσης αθηναιων φοιτητών για να μην πάνε στούς πολέμους???Μηπως γνωρίζουμε ποιοι πληρώνανε τό μάρμαρο.Τωρα εαν υπάρχουν καποιοι ´Μακεδονομάχοι´αυτοί ειναι γελοίοι όπως οι αντίστοιχοι ´κολωνακιονομάχοι´τών αθηνών.Ο αθλητικός τύπος πάντως τής Β.Ελλάδας δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στίς ομαδες τή θεσσαλονίκης..Αυτο ειναι ενα προβλημα.
ΣΩΣΤΟΣ!!!
 
Ναι αλλα ο τροπος που σκεφτονται καποιοι Αθηναιοι πως η Αθηνα ειναι το κεντρο της Ελλαδας(ισως και του κοσμου), πως εξω απο την Αθηνα δεν υπαρχει τιποτα το αξιολογο για να δουνε και πως ολοι βαλλονται εναντιον τους ειναι πολυ σπαστικο. "Τι εχετε κι εσεις εκει τετοια;; Α νομιζα μονο στην Αθηνα υπαρχουν". Βουρλο... Το θεμα ειναι πως μιλανε για τις υπολοιπες περιοχες της Ελλαδας απλα ως επαρχια. Δεν εχουν ονομα. Ειναι απλως επαρχια και στην μεση η Αθηνα.

Τωρα ποιος λεει τα χειροτερα πρεπει να το ζυγισουμε. Μονο που δεν υπαρχει ζυγαρια. Τους Θεσσαλονικεις τους λενε "λαλάδες", "βούλγαρους" και αλλα όμορφα, ενω εμας τους Λαρισαίους μας λενε τυρια (το οποιο δε με ενοχλει μιας και οι παραγωγοι της ευρυτερη περιοχης παραγει την καλυτερη "κατ'εμε" φετα) και "βλαχους". Τωρα τι δουλεια εχουν Βλαχοι στην Λαρισα ειναι αλλο θεμα... Αλλα τι φταινε οι υπολοιποι αν εχουν μαζευτει ολα τα χωρια στην πολη;;
Πολλοι Αθηναιοι που εχω γνωρισει εχουν το "τουπέ του πρωτευουσιάνου" θεωρώντας τον εαυτό τους πολυ καλυτερο, ομορφοτερο, πιο trendy κτλ απλως επειδη γεννηθηκε στην Αθηνα.

Τελοσπαντων. Μη διαμαρτυρεστε ως αθωοι διοτι ολοι εχουν τα κομπλεξ τους
 
Last edited:
Eγώ πάντως δεν έχω κανένα πρόβλημα με καμία πόλη και απορώ γιατί υπάρχουν αυτά τα κόμπλεξ. Eίναι κρίμα. Kαι στην Θεσ/νίκη που έχω πάει έχω περάσει υπέροχα και είναι και πολύ ωραία πόλη!
 
Ενα μικρο παραδειγματακι. Ενας απο τους καλυτερους μου φιλους ειναι Αθηναιος. Γενικα δεν του αρεσει πολυ να φευγει απο Αθηνα, αντε μεχρι το εξοχικο προς Πελ/νησο. Αναγκαστηκε να μεινει Θεσ/κη για 1-2 βδομαδες και ετρωγε εξω συνηθως σε κατι παρακμιακα μαγαζια που δεν τα ξερει ουτε ο ιδιοικτητης τους. Απορω που τα βρηκε. Μαλλον θα βαριοταν να ψαξει και πηγαινε στα ιδια. Το φαγητο δεν του αρεσε. Γυρνωντας πισω μου λεει "Ε ενταξει ενα λιμανι εχουν και τα φαγητα τους δε μου αρεσαν καθολου". Πληρης προκαταληψη και προσπαθεια να μειωσουν την Θεσ/κη. Ουτε καν ΕΤ3 δε θελει να δει...
Αυτος ειναι και λιγο περιπτωση βεβαια στην οικογενεια. Τα αδελφια του καμία σχεση.
Ειναι και αυτην η διαφορα στην παραγγελία του "γυρου" και "σουβλακι" οποτε μετα καπου γινεται νεφελωδης η κατασταση...

Δε ξερω αν ειναι κομπλεξ. Ειναι απλως μια επιθυμια να φανεις καλυτερος απο τον αλλον (και συνηθως καλυτερος απ ό,τι εισαι στην πραγματικοτητα). Ωπ! Αυτος δεν ειναι ο ορισμος του κομπλεξ;... :P
 
Ε καλά, τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Η βλακεία είναι εξάλλου αήττητη. Σιγά μην αισθάνομαι και like an Englishman in New York όταν βρίσκομαι στην Αθήνα.


Όσο για τον χαρακτηρισμό "επαρχία" δεν καταλαβαίνω γιατί εξανιστάμεθα. Δεν είναι όλα Επαρχίες της Αθηναϊκής Αυτοκρατορίας μήπως; :p
 
Απάντηση: Re: Δεν πίστευα στα αυτιά μου!!!!

konnos said:
Τωρα τι δουλεια εχουν Βλαχοι στην Λαρισα ειναι αλλο θεμα... Αλλα τι φταινε οι υπολοιποι αν εχουν μαζευτει ολα τα χωρια στην πολη;;


Τι δουλειά έχουν οι Βλάχοι στήν Λαρισα???Eιναι πολλοί στα χωριά και στήν πόλη του Θεσσαλικου κάμπου.Ελληνες νομίζω ειναι ή κανω λάθος??Ξεκίνα απο Καλοχώρι και προχωρα σε ολο τον Νομό Λαρίσης,θα βρεις πολλούς.Α,έχει και Σαρακατσάνους η Θεσσαλία.Ολοι αυτοί ειναι που προκόψανε τον τόπο.Και οι Σαρακατσάνοι Ελληνες νομίζω είναι.
Οι υπόλοιποι καθαρόαιμοι ποιοί ειναι στις πολεις τής Θεσσαλίας για να μαθαινουμε και εμείς που προερχομαστε απο επιμειξίες....
 
Εγώ πάντως δεν έχω ακούσει κανέναν Αθηναίο να μιλάει για Βούλγαρους εκτός ποδοσφαιρικής συζήτησης. Το μόνο κακό που έχω ακούσει είναι για τη γκρίνια, όπως εκφράζεται εδώ. Την οποία δικαιολογώ μόνο στο επίπεδο των πολιτικών επιλογών, αν και η Θεσσαλονίκη είναι σε σαφώς καλύτερη θέση από τις άλλες... επαρχίες. :p Αλλά δεν είναι λογικό να ταυτίζονται οι πολιτικές αυτές με κόμπλεξ των ίδιων των αθηναίων.
 
Οπως πάντα, είναι πολύ εύκολο να παρουσιάσεις μια γενική εικόνα με συγκεκριμένα παραδείγματα στο νου. Καλό είναι λοιπόν οι γενικεύσεις να παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, γιατί η συζήτηση έχει αρχίσει να παίρνει άλλο τόνο από τον αναμενόμενο.

Φίλε konnos, αν ισχύει αυτό που λες για τους Αθηναίους φίλους σου (και δεν έχω λόγο να θεωρώ πως δεν ισχύει), τότε θα μου επιτρέψεις να σου πω πως κάνεις παρέα με λάθος Αθηναίους.

Αν ψάχνουμε το τουπέ των πρωτευουσιάνων, καλό είναι να κοιτάμε και προς τη μεριά του κόμπλεξ κατωτερότητας των υπολοίπων. Στο κάτω κάτω κανείς από εμάς δεν έχει επιλέξει την καταγωγή του, είναι απλά θέμα συγκυρίας.
 
Αν ψάχνουμε το τουπέ των πρωτευουσιάνων, καλό είναι να κοιτάμε και προς τη μεριά του κόμπλεξ κατωτερότητας των υπολοίπων. Στο κάτω κάτω κανείς από εμάς δεν έχει επιλέξει την καταγωγή του, είναι απλά θέμα συγκυρίας.[/QUOTE]
Συμφωνω απολυτα.
Καιρο ειχα να ακουσω αυτη την κουβεντα.Παντως εγω οταν πηγα Θεσ/νικη μια εβδομαδα για δουλεια περασα πολυ ωραια και την θεωρω πολυ πιο οργανωμενη απο την Αθηνα.Αντιμετωπισα φυσικα κανα δυο περιστατικα αντιπαθειας λογω Αθηνας αλλα δεν εδωσα σημασια.
 
Βασίλης Παπαδημητρίου said:
__Χμμμ... οι κακοί Βόριοι που βάλουν ενάντια των Αθηναίων... Φαντάζομαι δεν έχεις ζήσει ποτέ στην Αθήνα ώστε ν' ακούσεις Αθηναίους (και τι Αθηναίους έτσι, πριν ήρθαν πριν απο 10 και 5 χρόνια στην Αθήνα, αλήθεια, πόσοι απ' τους Αθηναίους είναι... Αθηναίοι;) και πως μιλούν για ΟΛΗ την υπόλοιπη Ελλάδα και την Θεσ/νίκη. Η βλακεία είναι αναφαίρετο παγκόσμιο δικαίωμα, όχι τοπικό κατ' ανάγκη.

__Οσο γι' αυτόν τον Σαββίδη, μπορώ να πιστέψω ότι είναι τόσο ανόητος ώστε να πιστέψει κάτι τέτοιο, αλλά όχι ότι είναι και τόσο αφελής (όπως ο Γιακουμάτος) ώστε να το πει δημόσια. Προφανώς έκανε χιούμορ, μππρρρρ, παγώσαμε, κομπλεξικό χιούμορ κι ας έχει γερές /πραγματικές βάσεις (λέγε με πολιτική που ακουλουθούν οι περισσότεροι κατά της ίδια τους της χώρας).



__Για το πρώτο, έγω γνωστή μου (νέα) και πολύ διαβασμένη, η οποία πριν απο 15 χρόνια, νόμιζε ότι εδώ πέρα, είμαστε Βούλγαροι. Απο Λάρισα και πάνω, τέλος η Ελλάδα. Αυτή η εντύπωση υπήρχε... το ένθεν και ένθεν ήταν απ' τα πιο σωστά που έχουν γραφτεί...

__Οσο για το άλλο... ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, relax. :) ΑΛΛΑ, ΜΗΝ το παρκάρεις έξω απο το γήπεδο του ΠΑΟΚ μέρα που παίζει ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ... Ειδικά αν έχεις και κανένα κασκολάκι του Ολυμπιακού, άστα... Κάντο μόνο αν θες να πάρει λεφτά απ' την ασφάλεια, αν και μάλλον θα σου πουν ότι το έκανες με σκοπό, χαχαχα (τι γελοίο, τι πρόβατα... Α ρε Ντέμη, μόνος παλεύεις...).

Βασίλη, πάντοτε στην Αθήνα ζούσα (μόνο τα 4 τελευταία χρόνια μένω στην Αλεξανδρούπολη) και ποτέ δεν διαπίστωσα σημάδια τέτοιου φανατισμού εναντίον των Θεσσαλονικέων, όπως από πάμπολλους βεβαιώνεται ότι συμβαίνει από την αντίθετη πλευρά. Απεναντίας, θα θυμίσω ότι το μεγαλύτερο πανελλαδικά συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας στην Αθήνα έγινε, όχι στη Θεσσαλονίκη. Τα σχόλια που κάνουν κάποιοι (οποιοιδήποτε) για το πώς μιλούν κάποιοι άλλοι δεν αφορούν μόνο τους Αθηναίους αλλά όλους τους Έλληνες - και δεν τα βρίσκω κακά. Αν εξαιρέσει κανείς τις φραστικές (και όχι μόνο) επιθέσεις στα γήπεδα (οι οποίες, ας το θυμίσουμε, αφορούν και τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς: οι οπαδοί του Άρη αποκαλούσαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ "Βούλγαρους"), στην Αθήνα κανείς Θεσσαλονικέας δεν αισθάνεται ανασφάλεια αναφορικά με τη σωματική του ακεραιότητα, αίσθημα έντονο για κάποιον Αθηναίο στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη εγώ προσωπικά, αλλά έχω ακούσει ή διαβάσει μαρτυρίες πολλών Αθηναίων (φοιτητών κυρίως) που έζησαν εκεί. Η καταστροφή αυτοκινήτων με αθηναϊκές πινακίδες ήταν πραγματικό γεγονός, όχι αποκύημα της φαντασίας των ΑΜΑΝ. Όλη την ιστορία με το λήμμα "Βούλγαρος" στο λεξικό του Μπαμπινιώτη (ιστορία που μας ταλάνισε για μήνες - μέχρι και ο Τριανταφυλλόπουλος έκανε εκπομπή) ποιος την ξεκίνησε; Βεβαίως και ήταν σωστό ό,τι έγραψε ο Μπαμπινιώτης στο λήμμα αυτό (το παραδέχτηκε ευθαρσώς ο εν Θεσσαλονίκη Ζουράρις) - έτσι έπρεπε να κάνει ένας σωστός λεξικογράφος. Αλλά μ' αυτή την ασήμαντη αφορμή πετάχτηκαν τόνοι "λάσπης" εναντίον του βιβλίου και του συγκεκριμένου επιστήμονα, αλλά και πολλαπλασιάστηκε το μίσος εναντίων των "Αθηναίων". Έχετε παρατηρήσει παρόμοια φαινόμενα στην Αθήνα εναντίον των Θεσσαλονικέων;
 
Να προσθέσω ότι και τα 4 χρόνια που ζω στην Αλεξανδρούπολη βιώνω όχι βέβαια τέτοιο φανατισμό, αλλά μια άνευ προηγουμένου προκατάληψη και καχυποψία εναντίον των Αθηναίων. Κάποιος γνωστός μου δυσκολεύτηκε να παρκάρει λόγω κακής στάθμευσης κάποιου αυτοκινήτου με αθηναϊκές πινακίδες. Άρχισε λοιπόν να σκυλοβρίζει τους Αθηναίους, που δεν ξέρουν πώς να παρκάρουν!!! Την ίδια στιγμή αγνοούσε τις άπειρες παραβάσεις των συντοπιτών του τόσο στο παρκάρισμα όσο και στην οδήγηση. Πρόκειται για συμπεριφορές χωρίς λογική, οι οποίες απλώς εκθέτουν τους έπικριτές.
 
από όσο θυμάμαι οι οπαδοί του Άρη καλούσαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ "Τούρκους" ή "γύφτους" και όχι "Βούλγαρους".

Πού ακριβώς αισθάνθηκε οποιοσδήποτε Αθηναίος ανασφάλεια στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταγωγής του αυτής; Έξω ή μέσα στο γήπεδο της Τούμπας μήπως; Δεν νομίζω να πρόκειται για ανασφάλεια υπερβαίνουσα την αντίστοιχη ενός οπαδού του Άρη για παράδειγμα.


(Το "Θεσσαλονικέας" το βρίσκω λιγάκι αδόκιμο. Προσωπικώς επιλέγω είτε το ήδη υπάρχον "λαϊκό" "Θεσσαλονικιός" -ή το έτι λαϊκότερο "Σαλονικιός"- είτε το λογιότερο Θεσσαλονικεύς)
 
Μήπως έχουμε ξεφύγει λίγο από το θέμα μας (εντάξει η κατηγορία είναι εκτός θέματος ) , αλλά όχι κι έτσι ρε αδέρφια !!! Ειρήνη υμίν
 
Δεν λέμε και τίποτα. Αλλά όχι να ανάγονται μεμονωμένα περιστατικά σε γενικευμένες συμπεριφορές!
Το "έχω ακούσει" και η προσωπική του καθενός στατιστική έχουν από μεγάλο έως τεράστιο περιθώριο λάθους.
Εκτίμησή μου είναι ότι πιθανότατα ξεσπάει το παράπονο για το Αθηνοκεντρικό κράτος στους Αθηναίους και τίποτα παραπάνω! Κακώς, κάκιστα βέβαια, αλλά αυτό νομίζω είναι και δεν το βρίσκω ούτε ιδιαίτερα σοβαρό ούτε και βαθύ. Δλδ δεν νομίζω να επηρεάζει σε διαπροσωπικές σχέσεις ενός Αθηναίου με έναν Γιαννιώτη ή έναν Λαρισαίο κλπ
 
Απάντηση: Re: Δεν πίστευα στα αυτιά μου!!!!

send said:
από όσο θυμάμαι οι οπαδοί του Άρη καλούσαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ "Τούρκους" ή "γύφτους" και όχι "Βούλγαρους".

Πού ακριβώς αισθάνθηκε οποιοσδήποτε Αθηναίος ανασφάλεια στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταγωγής του αυτής; Έξω ή μέσα στο γήπεδο της Τούμπας μήπως; Δεν νομίζω να πρόκειται για ανασφάλεια υπερβαίνουσα την αντίστοιχη ενός οπαδού του Άρη για παράδειγμα.


(Το "Θεσσαλονικέας" το βρίσκω λιγάκι αδόκιμο. Προσωπικώς επιλέγω είτε το ήδη υπάρχον "λαϊκό" "Θεσσαλονικιός" -ή το έτι λαϊκότερο "Σαλονικιός"- είτε το λογιότερο Θεσσαλονικεύς)

1. Σχετικά με το "Τούρκους" ή "γύφτους" δεν ξέρω, αλλά, όπως και να το κάνεις, είναι απαράδεκτο (όπως και κάθε τέτοιος χαρακτηρισμός οπουδήποτε στην Ελλάδα).
2. Όπως είπα, δεν έχω ζήσει στη Θεσσαλονίκη, ώστε να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο. Έχω ακούσει όμως πολλές σχετικές μαρτυρίες σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των Αθηναίων που διαβιούν εκεί. Μόνο αυτό.
3. Το "Θεσσαλονικέας" (πληθ. "Θεσσαλονικείς") είναι το ίδιο δόκιμο όσο και τα άλλα δύο που έγραψες. Σχηματίζεται από το λόγιο "Θεσσαλονικεύς" (όπως το Ατρέας από το Ατρεύς, Πηλέας από το Πηλεύς κ.ά.). Τέλς πάντων. Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα ...
 
(για το "Θεσσαλονικέας") δεν είναι πρόβλημα και είπα ότι θεωρώ "λιγάκι" αδόκιμο, υπό την έννοια ότι όντως σχηματίζεται με τους κανόνες της νεοελληνικής γραμματικής αλλά από τη στιγμή που ήδη υπάρχει άλλος τύπος ο οποίος είναι και αυτός που κυρίως χρησιμοποιείται (και μάλιστα από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς) δεν βρίσκω ιδιαίτερο λόγο στην υποκατάστασή του, όταν είναι να χρησιμοποιηθεί "λαϊκός" έναντι του "λογιότερου" τύπου.

Όσο για το κύριο θέμα, τον εν λόγω δημοσιογράφο δεν τον έχω και σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Επίσης υπάρχει σοβαρή περίπτωση οι γνωστοί σου να έχουν πέσει σε βλαμμένους. Υπάρχουν πολλοί στην πόλη μας, όπως και παντού. Αλλά πάλι νομίζω ότι είναι μεγάλο άλμα να συνάγουμε από τέτοια παραδείγματα γενικευμένες συμπεριφορές.
 
Last edited:
τουρκους οθωμανους και αλλοθρησκους εχω ακουσει αρειανουςν να αποκαλουν τους παοκτσηδες.

σε καθε περιπτωση ειναι καταπτυστο το θεμα.

ενταξει βεβαια δεν ειναι ουτε ολοι οι θεσσαλονικεις παλαβοι , ουτε το φαινομενο αγγιζει τα ορια της τρελας, για να τους συμβει καποιου κατι πρεπει να ζησει στην θεσσαλονικη κατι παραπανω απο οσο χρειαζεται για να κανει διακοπες, εκτος αν ειναι ατυχος.

και οταν λεω να συμβει εννοω να νιωσει την περιφρονηση των βλαμμενων που θα τυχει να συναντησει.

ωστοσο αν κανεις το λαθος και παραγγειλεις στη ναβαρινου σουβλακι με πιττα εννοωντας γυρο με πιττα δεν υπαρχει περιπτωση να μην ακουσεις την περιφημη ατακα (με δοση απαξιωσης φυσικα) "αθηναιος εισαι?"
 
ε, κι εγώ είχα κάνει κάποτε το λάθος να μπω σε σουβλατζίδικο στην Αθήνα και να πω "θέλω ένα σάντουιτς, πίτα με γύρο" οπότε οι μπαρμπάδες εκεί με ρώτησαν με ...ύφος και χασκογελώντας "τι από αυτά τα τρία;"....
Πω πωωωω πώς ντράπηκα δεν σας λέω, μου έκαναν τα μούτρα κρέας οι παραπάνω κάτοικοι της Πρωτευούσης... :flipout: :flipout:

Εάν οι διαφορές μας είναι σε γύρους και σουβλάκια και καλαμάκια και που-ρουφάν' και το ...μέγιστο ζήτημα εάν η φέτα είναι τυρί ή φέτα, δεν αξίζει να τα συζητάμε πέραν του αστείου.