Denon AVR-3808, bi-amp (διπλο-ενίσχυση) στα εμπρός ηχεία

YannisA

Supreme Member
22 January 2008
3,156
ΑΘΗΝΑ
Οι ενισχυτές 7.1, μεταξύ αυτών ο AVR-3808 που έχω (αλλά και ο Pioneer VSX-91 και σίγουρα κι άλλοι), προσφέρουν τη δυνατότητα bi-amp (διπλο-ενίσχυσης) για τα εμπρός ηχεία.
Στη ρύθμιση bi-amp, όταν έχουμε 5.1 setup ηχείων (οπότε οι ενισχυτές 6 και 7 μέσα στον AV 'πανε χαμένοι' αφού δεν οδηγούν κανένα ηχείο), έχουμε τη δυνατότητα να 'οδηγήσουμε' ένα ζευγάρι ηχεία στη Zone 2 ή, να κάνουμε διπλο-ενίσχυση στα μπροστινά μας ηχεία.
Δήλ. την έξοδο ηχείων Surround Back (L - R), τη συνδέουμε είτε με ηχεία στη Zone2, ή με τα μπροστινά μας ηχεία, στις 2 επιπλέον μπόρνες (αφού βγάλουμε βέβαια το Jumper).
Είναι μιά επέκταση της διπλοκαλωδίωσης νομίζω, αλλά έχει κάποιο 'ακουστό' αποτέλεσμα?
Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Έχει, αλλά μικρό.

Σα να έχεις διαθέσιμο το ρεύμα που θα πήγαινε στις μικρότερες μονάδες, για τις μεγάλες. Δηλαδή όχι θαύματα.

Πάντως (στον Denon τουλάχιστον), οι 7 ενισχυτές είναι ίδιοι 130 WRMS, ο καθένας. Λέω μήπως, η διπλο-ενίσχυση, έδινε 'ακουστό' αποτέλεσμα σε Stereo mode.

Στον δικό μου SR8002 με διενισχυμένα τα εμπρός δαπέδου είχε διαφορά. Αλλά ήταν μικρή. Σε στέρεο εννοείται. Τι να την κάνεις αλλού;

Λίγο πιο στακάτο μπάσο και λίγο πιο ευδιάκριτα τα όργανα ως προς την τοποθέτηση.

Στον δικό μου SR8002 με διενισχυμένα τα εμπρός δαπέδου είχε διαφορά. Αλλά ήταν μικρή. Σε στέρεο εννοείται. Τι να την κάνεις αλλού;

Λίγο πιο στακάτο μπάσο και λίγο πιο ευδιάκριτα τα όργανα ως προς την τοποθέτηση.

Για μουσική (stereo) μιλάω.
Άρα θα το δοκιμάσω.
Άλλη περίπτωση είναι, να έχει κανείς μπροστά άλλο ένα ζευγάρι ηχείων (που δεν έχω) - μόνο για μουσική - για να τα συνδέσει εκεί.
Τα μπροστινά μου είναι B&W DM604 S3 και τα πίσω, Sony SS-F80 ES, όλα 'κολώνες'.

Απάντηση: Re: Denon AVR-3808, bi-amp (διπλο-ενίσχυση) στα εμπρός ηχεία

Πάντως (στον Denon τουλάχιστον), οι 7 ενισχυτές είναι ίδιοι 130 WRMS, ο καθένας.
Μην παιρνεις ορκο γι'αυτο...:2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Re: Denon AVR-3808, bi-amp (διπλο-ενίσχυση) στα εμπρός ηχεία

Μην παιρνεις ορκο γι'αυτο...:2thumb22sup:

Φίλε μου δε παίρνω όρκο για τίποτα πλέον (με τόσα που βλέπω τελευταία)...
Όμως, στο User Manual (Specifications), αναφέρει 7 Χ 130 WRMS.
Και άν δεν ισχύει, δεν θα μιλούσε για bi-amp τα εμπρός ηχεία με 5.1 setup...

Θα με ενδιέφερε και μένα αν αξίζει να κανω στον δικό μου Denon 3312 διενισχυση...!!!

Λοιπόν κι ο δικός σου θα πρέπει να το κάνει. Τα μοντέλα της Denon ονομάζονται σαν ΑΑΒΒ (3312).
Το ΑΑ=33 σημαίνει ότι είναι "μικρότερος" απ' τον 38 (το δικό μου). Όμως το ΒΒ=12 σημαίνει ότι παρουσιάστηκε κάπου στο τέλος του 2011 ( --> 2012), άρα νεώτερος απ'τον δικό μου που είναι 08 (δηλ. παρουσιάστηκε το 2007).

Θα βρείς αρκετά για τους Denon (στ' αγγλικά), εδώ. Ακαλούθησε τα links.

Απάντηση: Re: Denon AVR-3808, bi-amp (διπλο-ενίσχυση) στα εμπρός ηχεία

Λοιπόν κι ο δικός σου θα πρέπει να το κάνει. Τα μοντέλα της Denon ονομάζονται σαν ΑΑΒΒ (3312).
Το ΑΑ=33 σημαίνει ότι είναι "μικρότερος" απ' τον 38 (το δικό μου). Όμως το ΒΒ=12 σημαίνει ότι παρουσιάστηκε κάπου στο τέλος του 2011 ( --> 2012), άρα νεώτερος απ'τον δικό μου που είναι 08 (δηλ. παρουσιάστηκε το 2007).

Θα βρείς αρκετά για τους Denon (στ' αγγλικά), εδώ. Ακαλούθησε τα links.
3313 εχω τελικα μπερδευτικα :)
η γνωμη σου ποια ειναι?να κανω η οχι?αξιζει λες ή τον ζοριζω?

Στη θέση σου θα διάβαζα προσεκτικά το manual, θα έψαχνα και κανένα βιντεάκι στο youtube, θα σιγουρευόμουνα για το πως πρέπει να γίνει ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και θα το δοκίμαζα χαλαρά μόνο και μόνο για την εμπειρία.

Re: Απάντηση: Re: Denon AVR-3808, bi-amp (διπλο-ενίσχυση) στα εμπρός ηχεία

3313 εχω τελικα μπερδευτικα :)
η γνωμη σου ποια ειναι?να κανω η οχι?αξιζει λες ή τον ζοριζω?

Αν δεις στο link που έστειλα, λέει ότι άν έχεις 5.1 ηχεία, τότε 2 ενισχυτές κάθονται και δε κάνουν τίποτα (υποθέτω κι ο δικός σου είναι 7.1).
Άρα, δεν τον ζορίζεις, αντί για 7.1 ηχεία, διπλοενισχύεις τα μπροστινά.

Στη θέση σου θα διάβαζα προσεκτικά το manual, θα έψαχνα και κανένα βιντεάκι στο youtube, θα σιγουρευόμουνα για το πως πρέπει να γίνει ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και θα το δοκίμαζα χαλαρά μόνο και μόνο για την εμπειρία.

Ξερω πως γίνεται βρε συ αλλα δεν ξερω αν αξίζει και αν θα ειναι ακουστο το αποτέλεσμα....

Αν δεις στο link που έστειλα, λέει ότι άν έχεις 5.1 ηχεία, τότε 2 ενισχυτές κάθονται και δε κάνουν τίποτα (υποθέτω κι ο δικός σου είναι 7.1).
Άρα, δεν τον ζορίζεις, αντί για 7.1 ηχεία, διπλοενισχύεις τα μπροστινά.

Οποτε το κάνουμε και βλέποντας.ναι 5,1 ηχεία εχω και εχει bi-amp ο ενισχυτης το υποστηρίζει

Για δες και το manual, η εικόνα είναι απ' το δικό μου.
Τώρα το τί διαφορά θ' ακούσεις μ' αυτό, ε..., αυτό είναι που θέλουμε να διαπιστώσουμε.

Attachments

• AVR3808_Bi-Amp.jpg
    AVR3808_Bi-Amp.jpg
    67.4 KB · Views: 109
Καταρχας να βαλουμε καποια πραγματα στη θεση τους...
Το οτι αναγραφει ο ενισχυτης 7χ... ή 5χ... δε σημαινει πως εχει μεσα του 7 ή 5 ενισχυτες. Ενα τροφοδοτικο υπαρχει το οποιο μοιραζει ρευμα σε 7 ή 5 εξοδους. Οποτε κανενας ενισχυτης δεν ''καθεται'' οπως αναφερετε πιο πανω. Οσο λιγοτεροι εξοδοι χρησιμοποιουνται (π.χ. stereo) τοσα περισσοτερα βατ θα παρει το καθε ηχειο και το αντιθετο.
Τα βατ που δινουν οι αντιπροσωπειες ανα καναλι, μονο πραγματικα δεν ειναι. Αν ο ενισχυτης λεει 7χ130 στην πραγματικοτητα αν δινει 70watt στο καθε καναλι σε χρηση home cinema, ικανοποιημενος πρεπει να εισαι (ισως να λεω και παρα πολλα). Αυτο δεν ισχυει μονο για τους denon αλλα για ολους τους av, πλην ελαχιστον περιπτωσεων που χρησιμοποιουν ξεχωριστες ψηφιακες εξοδους για καθε καναλι (βλεπε ακριβους pioneer) αλλα και παλι δεν πιανουν απολυτα τα νουμερα που υποσχονται... Η HARMAN KARDON ηταν η μοναδικη εταιρεια μεχρι πριν απο καμια 2ετια, η οποια εδινε τα πραγματικα νουμερα, τα οποια αν βρεις καπου να διαβασεις θα καταλαβεις (7χ35 και 7χ45 σε μοντελα αντιστοιχης τιμης με αλλες μαρκες οι οποιες εδιναν 7χ100 και 7χ120)
Για να εχεις εναν μπουσουλα, δες απο πισω την καταναλωση του ενισχυτη σου σε watt, υπολογισε γυρω στο 60%-70% αυτου του ποσου (και παλι μπορει να λεω πολλα) και διαίρεσέ το δια του 7 ή δια του 5 στην περιπτωση που χρησιμοποιεις τα 5 καναλια και ετσι θα δεις ποσα watt φτανουν περιπου στο καθε ηχειο σου. Στην περιπτωση του 3808 με βαση τα 550w που αναγραφει, υπολογιζω προχειρα γυρω στα 50w ανα καναλι. Αρα το 7χ130 γινεται 7χ50...
Για την διπλοενισχυση τωρα...
Κακο δε θα κανεις αλλα μην περιμενεις και τεραστια διαφορα. Ισως η διαφορα να μην ειναι καν ακουστή. Κι'εγω σε εναν 1910 που εχω ετσι τα εχω τα ηχεια. Μπορει να διακρινεις πιο σφικτες και σωστα μαζεμενες τις χαμηλες χωρις να αφηνουν ουρα, αλλα και παλι παιζεται. Οπως ειπα και πιο πανω κακο δε θα κανεις οποτε go for it...:2thumb22sup:

Last edited:
Re: Απάντηση: Denon AVR-3808, bi-amp (διπλο-ενίσχυση) στα εμπρός ηχεία

Καταρχας να βαλουμε καποια πραγματα στη θεση τους...
Το οτι αναγραφει ο ενισχυτης 7χ... ή 5χ... δε σημαινει πως εχει μεσα του 7 ή 5 ενισχυτες. Ενα τροφοδοτικο υπαρχει το οποιο μοιραζει ρευμα σε 7 ή 5 εξοδους. Οποτε κανενας ενισχυτης δεν ''καθεται'' οπως αναφερετε πιο πανω. Οσο λιγοτεροι εξοδοι χρησιμοποιουνται (π.χ. stereo) τοσα περισσοτερα βατ θα παρει το καθε ηχειο και το αντιθετο.

Λάθος. Προφανώς δεν έχεις δει τελικά στάδια από A/V.
7 ενισχυτές έχει ο δικός μου ακριβώς. Με 7 διακριτά τρανζίστορ.

Το κοινό τροφοδοτικό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι ενισχυτές. Άλλο το τροφοδοτικό άλλο οι ενισχυτές.

Μάλλον τα έχεις μπλέξει λίγο. Η τροφοδοσία είναι ξεχωριστό πράγμα από τα ενισχυτικά στάδια.

Τούτοι εδώ στον AVR-3808 μέτρησαν:

Five channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1 percent distortion at 118.9 watts

All channels driven continuously into 8-ohm loads:
0.1 percent distortion at 113.5 watts

Αρκετά καλά νούμερα. Πρόκειται βέβαια για ενισχυτή 5ετίας, πριν αρχίσουν οι κατασκευαστές να μειώνουν βάρη και ισχύ.......

Απο τη μια οσον αφορα τα ρευματα, το βλεπω λογικο οταν υπαρχει ενα τροφοδοτικο που δινει Χ αμπερ, να δινει πιο πολυ ρευμα σε 2 ηχεια απο οτι σε 5/7.
Απο την αλλη, γιατι εχουμε ακουσει (τουλαχιστον οσον αφορα τους denon) οτι οι denon διαθετουν ξεχωριστους ενισχυτες (π.χ. 5-6 μονομπλοκ τελικης ενισχυσης ???)
Αν στην τελικη το τροφοδοτικο 1 ειναι και συγκεκριμενο ρευμα δινει, γιατι τοσα χρονια υπαρχει αυτη η αναφορα περι "ξεχωριστων ενισχυτων ανα καναλι. ???
Υποτιθεται οτι οταν παιζουν πολλα καναλια δεν πεφτει η ισχυς οπως σε αλλους.
Ηταν το πρωτο πραγμα που ειχα ακουσει για τους denon οταν ειχα αγορασει τον πρωτο μου denon.

Τελικα ειναι μπερδεμα. Ισχυει ή ειναι καποιο κολπο μαρκετινγκ. ? Αν ξερει καποιος γνωστης ας μας απαντησει.

Για να πάει το μυαλό μας σε 7 monoblock :BDGBGDB55:

Μια και είχα μια συνομιλία με τον τεχνικό του service επάνω από έναν ανοιγμένο Marantz SR7400, ο τελικός ενισχυτής έχει 7 διακριτά κανάλια ενίσχυσης. Μία πλακέτα είναι μαζί με την ψύκτρα τα τελικά στάδια. Εκείνο βέβαια που παίζει ρόλο δεν είναι μόνο αν είναι διακριτά τα κανάλια, αλλά και τι είδους υλικά χρησιμοποιούνται.

Παλιότερα σε έναν Pioneer με εξι κανάλια, τα τρανζίστορ ήταν 2. Τα κανάλια όμως ενίσχυσης ήταν 6. Πώς γίνεται αυτό; Απλά ήταν PHA (Pioneer Hybrid Amplification) και το κάθε τρανζίστορ ήταν τριπλό. Ολοκληρωμένα τα λένε για να τα διαχωρίζουν από τα κανονικά τρανζίστορ.
Και πάλι, στον Marantz SR7400 που είχα μπροστά μου, τα τρανζίστορ ήταν μεν 7, αλλά με 5 ποδαράκια το καθένα. Σα να λέμε κάτι ανάμεσα σε ολοκληρωμένο και τρανζίστορ.

Τα κανάλια πάντως είναι διακριτά ως προς την ενίσχυση σε όλους τους A/V. Το τροφοδοτικό είναι κοινό. Σπανίως υπάρχει δεύτερο ή τρίτο.