Denon AVR-4520 11.2 (9.2) (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Re: Απάντηση: Denon 4520 11.2 (9.2) review

homecinemawide.jpg

homecinemaclose.jpg

Καταρχήν να ενημερώσω ότι βρισκόμουνα μεταξύ του Denon 4520, Pioneer Elite SC 68 και Yamaha RX-A3020. Πριν την τελική επιλογή άκουσα όλους τους ενισχυτές να παίζουν σε 9.1 σύνθεση, με ηχεία της klipsch. Η επιλογή του Denon έγινε γιατί τον βρήκα πιο "μουσικό" σε jazz και classic rock, ίσως όμως λιγότερα δυναμικό από το Pioneer και λιγότερα καθαρό από τον Yamaha σε πιο δυνατά κομμάτια. Παρόλα αυτά θα τον χαρακτήριζα σαν παίκτη για όλα τα γήπεδα λόγω του audyssey αφενός, αφετέρου γιατί δίνει και την καλύτερη αισθητική από τους άλλους δύο στο χώρο.

Επί της ουσίας: Ο Denon καλύπτει μία σειρά από πολλές ανάγκες που έχουμε στο σαλόνι, και παίζει σε καθημερινή βάση είτε ως stereo είτε ως home theater. Σαν συνδέσεις έχουμε τα εξής πάνω του:
  • Δέκτη για HD τηλεόραση Tivo 1080p
  • 2 phono (Denon 300pf με κεφαλή για κυρίως κλασική και jazz και ένα stanton για heavy metal και ροκ)
  • Cassete - Deck της Denon DR 585
  • Sony PS3
  • Nintendo Wii
  • Sony DVD SACD
  • Media Server windows 2012
  • ΤV Toshiba Cinema Series LED 47''
  • Projector Epson 50203D
Σαν ηχεία έχουμε 2 Tannoy DC2, μεσαίο DC1, sub Tannoy Saturn 15'', μπροστινά επάνω Β&W LM1, πλαινά Infinity, και πίσω κάτι Yamaha.

Το σύστημα εγκαταστάθηκε με έλεγχο και των 8 σημείων που δίνει το audyssey XT32. Εντύπωση μου έκανε ότι ο έλεγχος πήρε σχεδόν το μισό χρόνο από τον 3311, προφανώς έχουνε πλέον πιο γρήγορο επεξεργαστή για αυτό το θέμα.Η όλη εγκατάσταση επίσης έγινε πολύ γρήγορα, συνολικά πρέπει να μου πήρε λιγότερο από μισή ώρα για να συνδεθούν τα πάντα και να λειτουργήσουν παρόλα τα πολλά καλώδια που έπρεπε να συνδεθούν.

Ήχος στέρεο: Καλός προς αρκετά καλός. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιαστηκα. Ναι μεν ισχυρός εκεί που πρέπει, πολύ μουσικός όπως είπα στην αρχή όμως στα δυνατά κομμάτια τον ένιωσα να χάνει λίγο. Βασικά μου φαίνεται ότι είναι λίγο θολός στις χαμηλές. Το περίμενα όμως αυτό γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Cinema Sound: Με μία λέξη όλα τα λεφτά! Δεν περίμενα να ακούσω τόσο μεγάλη διαφορά με τον 3311. Και όμως. Ο 45αρης ανοίγει εντελώς νέα πεδία και ηχητικά βάθη που νόμιζα ότι είχα 2 φορές καλύτερα ηχεία. Πολλές - πάρα πολλές επιλογές - που θέλουν ψάξιμο ανάλογα με τα γούστα εμφανίζονται μόλις συνδέσετε πηγή με bluray. Είτε βάλεις audyssey DSX, είτε Dolby True HD, ακόμη και το κλασικό Wide Screen όλα είναι πολύ διαφορετικά με πριν. Με το DSΧ ενεργό χάνεσαι κυριολεκτικά σε ένα χώρο πολλαπλών πηγών ήχου. Δεν έχεις καθόλου αίσθηση της ύπαρξης των ηχείων σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι κυριολεκτικά σε ένα χώρο με 20 ηχεία χωρίς καμμία πιθανότητα εντοπισμού τους. Το βάθος που δίνει στα μπάσα, στα εφέ αλλά και η καθαρότητα στους διαλόγους δεν συγκρίνονται ούτε με την καλύτερη κινηματογραφική αίθουσα.
Δοκίμασα αρκετές ταινίες όπως Star Wars, Blade, War of the Worlds, Gladiator, 2012, αλλά και συναυλίες των iron maiden, scorpions, bruce springsteen. Στις ταινίες είσαι μέσα σε επίπεδο που τρομάζεις (χαρακτηριστική η σκηνή με τις αστραπές και κεραυνούς στο Was of the worlds κόβει ανάσες). Στις συναυλίες δε σηκώνεσαι και χορεύεις μαζί με το κοινό. Ότι και να λέμε μοναδική αίσθηση και για τις δύο περιπτώσεις.

Εικόνα:
Αξίζει να αναφερθώ πολύ σοβαρά την βελτίωση εικόνας που είδα με τον ενισχυτή καθώς και ότι "περνάει" το hdmi καθαρά και το δίνει στην τηλεόραση ακόμη κι αν είναι κλειστός (μαζί με τον ήχο). Η διαφορά είναι ιδιαίτερα αισθητή και στον projector. Θα έλεγα ότι είδα τουλάχιστον ένα 10% διαφορά εικόνας (crispness) και τουλάχιστον ένα 5-10% χρωματική βελτίωση. Δεν ξέρω πως και γιατί - δεν είμαι τεχνικός - αλλά αυτό είτανε μια πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα. Σημειωτέον χρησιμοποιώ τα πιο φτηνά καλώδια που υπάρχουν για HDMI, οπότε αυτό το ανεβάζει ακόμη περισσότερο.

Άλλες πηγές: Ο νέος Denon συνδεδεμένος με το media server αναγνωρίζει Ελληνικά! Απίστευτο κι όμως αληθινό , επιτέλους μπορώ και κάνω browse σε μια πολύ μεγάλη συλλογή Ελληνικής μουσικής βλέποντας ξεκάθαρα πλέον τους φακέλους και τα στοιχεία των καλλιτεχνών. Όχι μόνο αυτό, αλλά βρίσκει και πληροφορίες την ώρα που παίζεις το τραγούδι και στις εμφανίζει! Τουλάχιστον εντυπωσιακό!

Ρυθμιση sub:
Tελειώνοντας θα ήθελα να φερθώ σε κάτι όπου είτανε από τους κύριους λόγους που επίσης διάλεξα τον Denon. Αναφερότανε από πολλούς σε παρουσιάσεις ότι η νέα τεχνολογία του audyssey περιορίζει ουσιαστικά τις συνιστώσες των μπάσων χωρίς να αλλάζει (τουλάχιστον όχι πολύ) το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Επειδή το σπίτι έχει ξύλινα πατώματα, αυτό είχε πολύ ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τις βραδινές ώρες.
Δυστυχώς παταγώδης αποτυχία σε αυτό το σημείο. Ακόμη και με τη ρύθμιση στο 1 (πάει 1 εώς 9) η ηχητική διαφορά είτανε πάρα πολύ μεγάλη - αρνητικά. Στο 4 δε είναι σαν μην έχει μπάσο καθόλου η ταινία. Απογοητεύτηκα και απλά το έχω πλέον off. Από την άλλη σαφέστατα κόβει το booming από το πάτωμα αλλά τι να το κάνεις, αυτό θα μπορούσε να γίνει απλά αν χαμήλωνες τα μπάσα.

ΜΦΧ σε όλα τα μέλη.

Re: Denon 4520 11.2 (9.2) review

Ευχαριστώ Σταύρο.
Εβγαλα off και το dynamic EQ και τη ρύθμιση του μπάσου , και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν DENON.
Μετά από πολλά χρόνια δοκίμασα να το κάνω αυτό και τελικά η διαφορά του δίνει πολύ μεγάλη ζωντάνια και βάθος.
Επίσης κάτι που έκανα ανάποδα με το που λέει ο κόσμος, δεν έβαλα μικρά τα μπροστινά και το μεσαίο αλλά τα άφησα large, και δεν έκοψα στο crossover τα μπάσα. Μιλάμε για πολύ μεγάλες διαφορές στον ήχο.

Ευχαριστώ Σταύρο.
Εβγαλα off και το dynamic EQ και τη ρύθμιση του μπάσου , και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν DENON.
Μετά από πολλά χρόνια δοκίμασα να το κάνω αυτό και τελικά η διαφορά του δίνει πολύ μεγάλη ζωντάνια και βάθος.
Επίσης κάτι που έκανα ανάποδα με το που λέει ο κόσμος, δεν έβαλα μικρά τα μπροστινά και το μεσαίο αλλά τα άφησα large, και δεν έκοψα στο crossover τα μπάσα. Μιλάμε για πολύ μεγάλες διαφορές στον ήχο.

Οποτε θα το δοκιμάσω ετσι και εγω οπως το προτείνεις...!!!!

Φοβερος ενισχυτης, τον εχω βαλει στο ματι και εγω.....για οταν κερδισω το τζοκερ:smash:

Εχω τον DENON 1910 με δυενισχυση τα front (roister 25)καμια συγκρηση το ξερω, σε αρκετα μικρο χωρο http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/106081-My-Home-Cinema-και-όχι-μόνο!!!! και large τα front και δοκιμασα να παιξω σε ταινιες dts &dts hd ma με το dynamic EQ και χανει και λεπταινει παρα πολυ ο ηχος οταν το εχω στο off

Γεια σου Johnny συνονόματε,

Καταρχήν τα ηχεία που έχεις είναι πολύ καλά, και είδα και τον χώρο σου ο οποίος όντως είναι πολύ τακτοποιημένος όπως ανέφεραν όλοι οι συμφορουμίτες. Θα σου δώσω δύο τρεις συμβουλές που μου έκανε εντύπωση ότι κανείς δεν το ανέφερε όμως:
α) Δώσε στα roister αέρα από πίσω, όσο μπορείς και επίσης δώστους μία γωνία κλίσης. Δεν ξέρω αν έχουν τρυπούλα από πίσω για τον αέρα του μπάσου. Εάν έχουν θέλουν αρκετή απόσταση από τον τοίχο για να ακούσεις σωστά τις δυναμικές. Αν όχι είσαι οκ, αλλά δώσε μία γωνία κλίσης και στα δύο προς το κέντρο του καναπέ σου, θα δεις μεγάλη διαφορά στην αίσθηση του βάθους.
β) Στο κεντρικό δώσε μία κλίση προς το ύψος του κεφαλιού σου όταν κάθεσαι στον καναπέ. Μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα βάζοντας ένα βιβλιαράκι στο πίσω σημείο του π.χ. αν είσαι λίγο μεγάλος και θυμάσαι τα best seller (μικρό με πάχος ώστε να σηκωθεί μόνο το πίσω σημείο)
γ) Eίδα ότι έχεις SUB και έχω κι εγώ ακριβώς το ίδιο για τον υπολογιστή μου (έχω βασικά ένα δεύτερο home theater με 3311 στο computer room και 7.1 klipsch). Στην επιλογή του ενισχυτή σου σχετικά με τις χαμηλές θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις MAIN+LFC αν θυμάμαι καλά είναι αυτή που παίζει τις χαμηλές και από το sub και από τα ηχεία (αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος).

Τώρα, αυτό που λέω παραπάνω δουλεύει διαφορετικά μάλλον στον δικό μου γιατί και στον 3311 που έχω, και στον 4308 δεν είτανε το ίδιο.
Εξηγούμαι: Το dynamic EQ όταν το βγάλω off δεν μου πετάει off το equalization που έχει φτιάξει το audyssey. Απλά όταν είναι απόγευμα ή βράδυ δεν μου αλλάζει τις ρυθμίσεις από μόνο του (Night Mode, Midnight Mode etc). Το audyssey εννοείται ότι παραμένει πάντα on. Νομίζω στον δικό σου δεν είναι έτσι δηλαδή αν το βγάλεις βγαίνει από παντού το EQ. Tσέκαρέ το γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Φιλε Γιαννη, καταρχας ξεχασα να σου πω καλοριζικος και απο οτι ειδα εχεις μια προτιμηση στους denon:worshippy:, ο χωρος μου ειναι πολυ μικρος οπως και η θεση ακροασης ειναι πολυ μικρη ~2m και δεν με περνει να τα απομακρυνω και αλλο απο τον τοιχο ουτε να τους δωσω πολυ μεγαλη κληση,μια μικρη την εχω δωσει οπως και στο κεντρικο, το sub το εχω LFE+MAIN οπως πολυ σωστα ειπες και με το dynamic EQ στο off δεν βγαινει το EQ αλλα το εχω και εγω στο audyssey, παρ'ολα αυτα ισχυουν αυτα που σου ειπα για τις ταινιες οποτε αναγκαστηκα με τον δικο μου ενισχυτη το dynamic EQ στο on. Τωρα για μουσικη ακουω μονο σε direct, δεν εχει καμια σχεση με το stereo, ειναι πολυ καλυτερο, αυτα προς το παρων και οι πειραματισμοι δεν σταματουν ποτε:D

Λοιπον επειδη οπως ειπα και πιο πανω οτι τα πειραματα δεν σταματουν ποτε νομιζω οτι ακουγεται καλητερα με το DYNAMIC EQ OFF και το dynamic volum ΟΝ αλλα ρυθμισμενο στο DAY, θα ξαναπειραματιστω παλι αυριο γιατι δεν μπορω να δυναμωσω την ενταση αυτη την ωρα με τα παιδακια μου να κοιμουνται στο διπλα δωματιο

Re: Απάντηση: Denon 4520 11.2 (9.2) review

Cinema Sound: Με μία λέξη όλα τα λεφτά! Δεν περίμενα να ακούσω τόσο μεγάλη διαφορά με τον 3311. Και όμως. Ο 45αρης ανοίγει εντελώς νέα πεδία και ηχητικά βάθη που νόμιζα ότι είχα 2 φορές καλύτερα ηχεία. Πολλές - πάρα πολλές επιλογές - που θέλουν ψάξιμο ανάλογα με τα γούστα εμφανίζονται μόλις συνδέσετε πηγή με bluray. Είτε βάλεις audyssey DSX, είτε Dolby True HD, ακόμη και το κλασικό Wide Screen όλα είναι πολύ διαφορετικά με πριν. Με το DSΧ ενεργό χάνεσαι κυριολεκτικά σε ένα χώρο πολλαπλών πηγών ήχου. Δεν έχεις καθόλου αίσθηση της ύπαρξης των ηχείων σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι κυριολεκτικά σε ένα χώρο με 20 ηχεία χωρίς καμμία πιθανότητα εντοπισμού τους. Το βάθος που δίνει στα μπάσα, στα εφέ αλλά και η καθαρότητα στους διαλόγους δεν συγκρίνονται ούτε με την καλύτερη κινηματογραφική αίθουσα.
Δοκίμασα αρκετές ταινίες όπως Star Wars, Blade, War of the Worlds, Gladiator, 2012, αλλά και συναυλίες των iron maiden, scorpions, bruce springsteen. Στις ταινίες είσαι μέσα σε επίπεδο που τρομάζεις (χαρακτηριστική η σκηνή με τις αστραπές και κεραυνούς στο Was of the worlds κόβει ανάσες). Στις συναυλίες δε σηκώνεσαι και χορεύεις μαζί με το κοινό. Ότι και να λέμε μοναδική αίσθηση και για τις δύο περιπτώσεις.
Ειχα δοκιμασει ουκ ολιγες φορές Denon και παντα η ισοστάθμιση τους ηταν για τα μπάζα (σε σχεση με Pioneer).

Τελευταια φορα ειχα δοκιμασει οταν ειχε βγει το Audyssey 32 bit και ηταν τα ιδια χαλια (κομμένα χαμηλά - να πριμα να τζιριζουν - αδειος ηχος).

Διαβαζοντας αυτα που λες σκεφτηκα κατι που ακουσα από τον Μανώλη τον Καστρουνή τις προάλλες: Οτι το Audyssey εχει βελτιωθεί πολύ τελευταία.

Επειδη ακόμη δυσκολευομαι να το πιστεψω (εδω ηταν τα ιδια χαλια ακόμα και μετα την ''μεγαλη'' αναβαθμιση σε 32 bit) εχει ανακοινωθεί καποια αναβαθμιση (που να δικαιολογεί την ακουστη διαφορά που αναφέρετε) ;

Last edited:

Johnny πες μας τα αποτελέσματα μετά το νέο πειραματισμό. Όπως λέει και ο φίλος leo όσο πιο πολύ πειραματίζεσαι τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχεις και ανακαλύπτεις και καλύτερα τις δυνατότητες των μηχανημάτων σου.

spcav αν θυμάμαι καλά από παλιά είχες κι εσύ Denon, εκτός αν κάνω λάθος. Μάλιστα νομίζω είχα αγοράσει κάποιον Denon από σένα (4308). Eν πάσει περιπτώσει, νομίζω ότι ανοίγεις πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης. Η σύγκριση MCACC με Audyssey είναι λίγο δύσκολη να γίνει με την έννοια ότι το MCACC είναι μόνο της Pioneer , ενώ το Audyssey είναι παγκοσμίως καταξιωμένη ανεξάρτητη εταιρία.
Όπως προανέφερα στην αρχή του άρθρου μου, πράγματι ο Pioneer ακούγεται πιο καθαρά αλλά ταυτόχρονα και πιο "σκληρά" στο σύνολο σε σχέση με τον Denon. Στην πραγματικότητα στην ίδια κατηγορία χρημάτων νομίζω ότι είναι ελάχιστες οι διαφορές τους και έχουν να κάνουν με την προσωπική επιλογή - μουσικότητα του κάθε αυτιού. Πάντως στις ίδιες ταινίες ο Denon σαφέστατα μου έδωσε τον "WOW!" factor, κάτι που δεν μου έδωσε ούτε ο Yamaha (σε καμμία περίπτωση) ούτε όμως και ο Pioneer.

Εγώ είμαι με την Denon πάνω από 15 χρόνια και μάλιστα είμαι από τους κυριολεκτικά "καμμένους" μιας και 3 Denon μέχρι στιγμής έχουν χαλάσει / καεί / καταστραφεί. Παρόλα αυτά όπως βλέπεις έχω κολλήσει. Τώρα, σχετικά με την αναβάθμιση αυτό που γράφει και η Denon και η Audyssey είναι ότι έχουν καινούριο τσιπάκι (?) και κάνει πολύ μεγαλύτερη δειγματοληψία από πριν. Αν δεν τ'ακούσεις όμως τι να λέμε, ότι και να γίνει αν αποφασίσεις να πας σε αυτή την κατηγορία θα σου πρότεινα να τα ακούσεις δίπλα δίπλα με τα ίδια ηχεία και να κάνεις μόνος σου τις ρυθμίσεις.

ΜΦΧ,

Last edited:

4308 δεν θυμαμαι να ειχα ποτε

Ο τελευταιος που είχα ήταν ο Α-100, ο ''επετειακός'' και ο οποίος ήταν δράμα (κυριολεκτικά όμως) και σε HC αλλά και σε stereo (στο 2ο δε σε εντυπωσιακό βαθμό - τον ακούγαμε παρέα με τον Δημητρακούδη (ακόμα και στο ''Pure'') και δεν πιστευαμε στα αφτια μας).

Anyway, αν εχει αλλαξει κατι καλό θα ειναι (γιατι η Pioneer μας τα εχει χαλασει τελευταια με τις βλάβες και το service της).

Δυστυχως ομως ακόμα διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις (γιατι και παλια πολλοί διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για το Audyssey αλλά απλως ήταν άσχετοι, κουφοί ή απλώς πληρωμένοι (δημοσιογράφοι)).

Όπως είπα και πιο πριν μεγάλη κουβέντα.

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι κανείς από αυτούς τους ενισχυτές δεν είναι για στέρεο. Το αναφέρω κι εγώ αυτό στην παρουσίασή μου. Ειδικά αν έχεις μάθει σε ήχο δίσκων με σχετικά καλό ηχοσύστημα τότε σαφέστατα ο Pioneer υπερτερεί. Η Denon νομίζω ότι έχει επικεντρωθεί καθαρά στο home cinema.
Θα σου πω κάτι και είναι πικρή αλήθεια. Εχω ένα Denon Α-1000 (μοντέλο 95) o οποίος δυστυχώς παίζει άπειρες φορές καλύτερα τους δίσκους από τον 4520. Δυστυχώς όμως δεν γίνεται να έχω δύο ενισχυτές και 4 μπροστινά στο σαλόνι, και έτσι βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο να ακούω ράδιο από αυτόν.
Όσο αφορά βλάβες ξέχασέ το, πάρε τον ένα βάρα τον άλλο είναι τα τελευταία χρόνια όλοι τους. Ευτυχώς ο 4520 είναι made in Japan, ϊσως αυτό αποδεικτεί κλειδί στην πορεία, θα δούμε.

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι κανείς από αυτούς τους ενισχυτές δεν είναι για στέρεο.
Δεν διαφωνω, ωστόσο θα αναφέρω κάτι.

Η αλυσίδα CD->Denon A100->Τελικός->Ηχεία ήταν απείρως χειρότερη από CD->Wyred 4 Sound DAC 2->Τελικός->Ηχεία.

Μέχρι εδω λογικό (αν και ηταν προφανες οτι ο Denon ηταν αξιοπερίεργα χάλια).

Η αλυσίδα ωστόσο CD->Pioneer SC-LX 85->Τελικός->Ηχεία έχει πλέον μηδαμινές διαφορες από οτι το DAC.

Φυσικα τα παραπανω στο χωρο μου, με δεδομενα λοιπα κομματια κλπ.

Τελικός Sunfire 7*400 (τρεχον μοντέλο)

Ηχεια Pioneer S1-EX