Denon DL-103 naked

Την χρησιμοποιώ καί εγώ(σαν δεύτερη)σε GRACE 707 MKII,αν καί με βάρος κοντά στά 9gr δεν είναι και η καταλληλότερη γιά βραχίονα τόσο χαμηλής μάζας.Δεν έχω,τηρουμένων των αναλογιών τιμής αποόδοσης,προβλήματα όπως αυτά που αναφέρετε.Η μόνη παρατήρηση ,που μπορώ να κάνω απο τις photo που βλέπω είναι πώς με βάρος ανάγνωσης 2,3gr που έχω τα καλύτερα αποτελέσματα ,το βαριδάκι του αντι-σκέιτιν πηγαίνει οριακά στο τέλος της διαδρομής του.Βέβαια ,τώρα που το σκέφτομαι ,είναι γυμνή οπότε και τα μεγέθη αλλάζουν.

Έχω πειραματιστεί και εγώ με διάφορα 'γδυσίματα' , κυρίως σε Dynavector.
Με την 103 δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.
Αυτό που συμβαίνει πάντως όταν γδύνεις μία κεφαλή, είναι ότι αλλάζει και η συνολική μάζα της.
Δεδομένου ότι η μάζα πλατώ-δίσκου είναι σταθερή, η ενεργή μάζα του βραχίονα είναι σταθερή, και η σύζευξη (μέσω του βαρους ανάγνωσης) δίσκου- κεφαλής είναι σταθερή, το πλάτος της μηχανικής ενέργειας που μεταφέρεται απο τον δίσκο στην κεφαλή για κάθε συχνότητα είναι διαφορετικό απο ότι πρίν.

Συνήθως το αποτέλεσμα είναι ποιό 'ανοικτό' ψηλά και μεσαία και ποιό 'ελαφρύ' χαμηλά.
Κανονικά για να ακούσουμε καλύτερα απο την ίδια κεφαλή, χωρίς να αλλοιώσουμε τα γενικά χαρακτηριστικά της κατα μήκος του φάσματος, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε με κάποιο τρόπο την μάζα που αφαιρέσαμε (πχ με καλύτερο κέλυφος [ξύλο ? ] ή απλά με κάποιο plate απο αλουμίνιο ή κάτι άλλο).

Πολύ σωστά. Μάλιστα το plate που πρόσθεσα για την στήριξη στο headshell είναι κατά τι πιο βαρύ απ το κέλυφος που αφαίρεσα.

545_tonearm-resfreq.jpg

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται η σχέση μαζας βραχίονα+κεφαλής, ενδοτικότητας κεφαλής και συχνότητας συντονισμού για το σύστημα βραχίονας-κεφαλή. Δεδομένου οτι η μαζα του Grace ειναι 7gr και η μάζα της 103 9gr, χρειάζονται ακόμα 34gr για να εχουμε συντονισμό στα 10Hz.

Αναρωτιέμαι ομως αν με την προσθήκη τετοιου plate στο headshell θα μπορεί να ρυθμιστεί μετα το βάρος αναγνωσης, ή ακομά και η ισορροπία του βραχίονα με την κεφαλη...

Πολύ σωστά. Μάλιστα το plate που πρόσθεσα για την στήριξη στο headshell είναι κατά τι πιο βαρύ απ το κέλυφος που αφαίρεσα.
Πάντως μην απορίπτεις αμέσως αυτά περί χαλαρού βιδώματος στον βραχίονα κλπ.
Με την χαμηλή ενδοτικότητα που έχει η DL μεταφέρει πολύ ενέργεια στον ελαφρύ βραχίονα.
Άρα κάποια μέθοδος 'decoupling' του βραχίονα απο την κεφαλή είναι σωστό να εφαρμοστεί.
Για αυτό τον λόγο βλέπεις λύσεις του τύπου χαλαρό βίδωμα ή παρέμβαση χοντρού σύρματος ανάμεσα σε κεφαλή- βραχίονα κλπ.