Denon DL-103 vs Benz Micro ACE M

Ναι η 103 και 2-3 αλλες ειναι εκτος των οριων του διαγραμματος.
Μπορεις ομως ευκολα να χρησιμοποιησεις το calculator,απλα βαλε τα στοιχεια που ζητα.
Κατω χαμηλα υπαρχει και εδω ενα διαγραμμα,οριακα για χαμηλες ενδοτικοτητες.

http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html

@ Spyhar Έχεις υπολογίσει σωστά την ενδοτικότητα της 103 στα 8.75 βάση της θεωρίας αλλα και των δικών μου μετρήσεων (μπορείς να την αναγάγεις με δίσκους συντονισμού εφόσον γνωρίζεις τα υπόλοιπα μεγέθη του συστήματος).

Με βαση τον υπολογιστη,με ενδοτικοτητα 8.75 και ζητουμενη συχνοτητα συντονισμου γυρω στα 10 Hz χρειαζεσαι ενεργο μαζα περιπου 29γρ.
Ο rega εχει περιπου 12,+8.5 η denon + 2.5 αν βρεις βαριες βιδες ,μας κανουν 23,αρα ενα βαριδι στα 6γρ θα κανει την δουλεια.

Αυτό χρησιμοποιώ κι εγώ και βγάζει 12.031 Hz. Πάντως το διάγραμμα που βρίσκεται κάτω από το calculator δεν φαίνεται να συμφωνεί με το calculator αφού βάσει διαγράμματος είναι μεταξύ 11 και 12 Hz. Εν πάσει περιπτώσει, ψιλο-οριακό είναι, αλλά με την προσθήκη των βαριδιών βελτιώνεται.

To διαγραμμα δεν το εχω τσεκαρει,αλλα αν στην τριτη σειρα του υπολογιστη βαλεις ενδοτικοτητα 8.75 , ζητουμενη συχνοτητα συντονισμου 10 ,θα σου βγαλει συνολικη ενεργο μαζα πολυ κοντα στο 29γρ.Αφαιρεσε απο το 29 το βαρος της 103,βιδων και rega και θα μεινει το βαρος που πρεπει να εχει το βαριδι που θελεις.
Τωρα που το βλεπω,νομιζω οτι το διαγραμμα τους,ειναι αρκετα οκ.

Στον RB 700 έχω αντικαταστήσει το βαρίδι με το Clearaudio Turboweight και δεν ξέρω πόσο ακριβώς επηρεάζει τη μάζα του βραχίονα. Πάντως με τον δίσκο του HFN βγαίνει γύρω στα 13Hz.

Στον RB 700 έχω αντικαταστήσει το βαρίδι με το Clearaudio Turboweight και δεν ξέρω πόσο ακριβώς επηρεάζει τη μάζα του βραχίονα. Πάντως με τον δίσκο του HFN βγαίνει γύρω στα 13Hz.

To αντισταθμιστικό βαρίδι δεν επηρεάζει την αδρανειακη μαζα του βραχίονα (καθόλου). Αυτο που εχει σημασία ειναι το κέντρο βαρους του βαριδιού σε σχέση με το το επίπεδο ανάγνωσης αλλα η κουβέντα παει μακρυά

Οχι, ο Chris δεν θυμάται καλα. Τις ρυθμίσεις του τις ειχα κανει εγω καποια στιγμη και σίγουρα δεν ειναι στα 125 ;-) Δύσκολα θα βρεθει καποιος που καταλαβαίνει έστω τα βασικα και θα προτείνει τετοια τιμη για την κλασσική 103. Η 103R ειναι αλλο θεμα

ο Chris σίγουρα δεν θυμάται καλά :flipout:... λοιπόν είναι στα 155ohm (και ΟΧΙ στα 125) και μιλάω για την 103R.

Όσο ψάχνεις βρίσκεις και αγχώνεσαι. Τώρα μόλις είδα ότι για τον RB 300 το προτεινόμενο εύρος βάρους κεφαλών είναι 4-11gr. Για τους υπόλοιπους Rega δεν βρήκα κάτι. Καμιά ιδέα για το εύρος αυτό? Η 103 με τα βαρίδια είναι σαφώς πάνω από τα 11gr...

Ναι αυτό προτείνουν επειδή το υπάρχον εργοστασιακό βαρίδι του Rega RB300 μέχρι αυτά τα γραμμάρια σηκώνει, δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.

Όσο ψάχνεις βρίσκεις και αγχώνεσαι. Τώρα μόλις είδα ότι για τον RB 300 το προτεινόμενο εύρος βάρους κεφαλών είναι 4-11gr. Για τους υπόλοιπους Rega δεν βρήκα κάτι. Καμιά ιδέα για το εύρος αυτό? Η 103 με τα βαρίδια είναι σαφώς πάνω από τα 11gr...

Το εύρος (4-11) εχει να κανει με το αντίβαρο, στην ουσια σου λεει οτι με το βαριδάκι που έρχεται ο βραχίονας θα μπορεσεις να εξισορροπήσεις κεφαλες που ζυγίζουν απο τοσο εως τοσο. Αν το αλλάξεις μπορεις να βαλεις και πιο βαριές κεφαλες. Το αν ειναι σωστο ειναι αλλο θέμα

Γιατι απλα δεν κάνουν ολοι οι βραχίονες για ολες τις κεφάλες. Δεν μπορεις να βαλεις ενα μεγαλύτερο αντιβαρο και 2 βαριες βιδες και να πάρεις αυτο που ενας κατάλληλος βραχίονας θα σου δωσει. Ηχος θα βγει παντα αλλα το αποτέλεσμα θα ειναι πολυ μακρυα απο το ιδανικο. Η 103 ειναι μια απο τις λιγες κεφάλες που εχει τοσο ιδιαίτερες απαιτήσεις (καθως οι περισσότερες εμπορικες κεφαλές σημερα ματσαρουν με τους περισσότερους συγχρονους βραχιονες όντας μεσαίου βαρους/ ενδοτικότητας). Την εχεις ακουσει ποτε σωστά σεταρισμενη την 103?

Ή στροφορμη είναι προφανώς διαφορετική όταν ή κατανομή του βάρους είναι ομοιόμορφη ή είναι στην άκρη του βραχίονα. Κάτι σαν μια πέτρα δεμένη σε ένα σχοινη που στριφογυρίζει.

Οι πολύ βαριές κεφαλές συνήθως είναι και με αρκετά χαμηλή ενδοτικοτητα οπότε δένουν με πολύ βαριους βραχίονες όπως οι FR, δεν αποδίδουν σωστά αν απλά προσθέσουμε βάρος στην άκρη.

Το έξτρα βάρος λειτουργεί και ως δεξαμενή συσσώρευσης ενέργειας ή οποία επαναδιοχετεύεται πίσω στην κεφαλή αλλοιώνοντας τον ήχο.

Έχω και κάτι ακόμα κατά νου όσον αφορά το bias αλλά πρέπει ακόμα να ολοκληρώσω κάποιες δοκιμές

Να υποθέσω ότι αλλάζουν τα αδρανειακά χαρακτηριστικά του βραχίονα και η συνολική του κίνηση δεν είναι η επιθυμητή βάσει σχεδίασης?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Όχι δεν την έχω ακούσει αλλού. Για να είμαι ειλικρινής είχα διαβάσει αρκετά για τη συμβατότητα ή μη με τους βραχίονες Rega και οι απόψεις διίστανται. Πολλοί θεωρούν τον συνδυασμό πολύ καλό. Εγώ είχα τους ενδοιασμούς μου αλλά την βρήκα σε πολύ καλή τιμή και είπα να τη δοκιμάσω για να δω από πρώτο χέρι τι κάνει αυτή η "θρυλική" κεφαλή. Ακόμα και αν τελικά δεν "κάτσει" στο σύστημά μου, θα τη βάλω προς πώληση και θα κοιτάξω για κάτι άλλο. Το ρίσκο ήταν ούτως ή άλλως μικρό.

Πρεπει να διαχωρίσεις τα στατικά απο τα δυναμικά μεγέθη. Ο βραχιονας προφανώς θα ισορροπήσει και δεν θα εχει θεμα με μερικα γραμμαρια παραπάνω, τι γίνετε ομως στις δυνάμεις απο και προς το κεντρο περιστροφής? Εκτος αυτου υπάρχει και θέμα μηχανο-ακουστικης μετάδοσης της ενέργειας που παράγεται απο το σύστημα. Δες πχ ποση δουλεια εχει κανει ο φιλος Carr για το σχεδιο της Etna/ Atlas όσον αφορα την διοχέτευση της ενεργειας αυτης εκτος της κεφαλής. Πιστεύεις οτι ειναι το ιδιο αν εχει βιδες απο πλαστικο, αλουμίνιο ή ατσάλι? Αν η ενεργεια αυτη ταξιδεύει κατα μήκος του σωλήνα και γειώνεται στην εδραση του βραχίονα ή αν συσσωρεύεται στα βαριδακια που θες να προσθέσεις? Μήπως ανακλάται πισω?

Οπως ξαναείπα ηχο εν τέλει θα παρεις. Μπορει και να σου αρεσει (αρκετα). Την κεφαλη σωστά δεν θα την εχεις ακούσει.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για να είμαι ειλικρινής είχα διαβάσει αρκετά για τη συμβατότητα ή μη με τους βραχίονες Rega και οι απόψεις διίστανται. Πολλοί θεωρούν τον συνδυασμό πολύ καλό.

Δεν ξέρουν την τύφλα τους.

Όπως είπα το ρίσκο ήταν μικρό. Με τα λάθη μαθαίνεις. Το θέμα είναι, κατά την άποψή μου, ότι σύγκριση έχει νόημα σε παρόμοια συστήματα. Σε ένα μέτριο σύστημα και πάλι μπορεί να μην πάρεις το ιδανικό αποτέλεσμα λόγω των άλλων κομματιών της αλυσίδας. Για μένα το καθοριστικό κομμάτι είναι τα ηχεία. Νομίζω ότι είναι το μόνο κομμάτι που με ακριβώς τα ίδια χρήματα, σε ίδιο κατά τ' άλλα σύστημα μπορείς να ακούσεις διαφορές μέρα με νύχτα.

Εγώ δεν έχω ακούσει τον συνδυασμό Rega με 103, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί.

Ο spyhar αγόρασε την 103 και έχει τον Rega rb700.

Ας το δοκιμάσει με τα βαριδάκια του και τις βιδίτσες, δεν είναι ιδανικό, το είπαμε, το ξέρει και ο ίδιος.

Και αν είναι χάλια ο συνδυασμός (που δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση) τότε όπως είπε την δίνει και παίρνει άλλη.

Ο Παναγιώτης θέλει να είναι σωστός και να προτείνει σωστούς συνδυασμούς αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτρέπει πειραματισμούς αρκεί να είναι συνειδητά πειραματισμοί και όχι προσπάθειες να αποδείξουν ότι κάτι άλλο ισχύει.

Ότι λέει ο Πάνος είναι πολύ σωστό και τεκμηριωμένο.

Δλδ πιστεύεις οτι δεν ακους διάφορες μερα με νυχτα αναμεσα σε κεφαλες? ενισχυτές? DAC? Αν ησουν εδω την ημερα που έβγαλα τον Kuzma Stogi και έβαλα τον Kuzma 4point δεν θα πίστευες στα αυτια σου για την διαφορά μονο με αλλαγη ενος βραχίονα (υποψιν, ετυχε να εχω και τα ιδια καλωδια στους 2 βραχιονες). Η κουβεντα παει αλλου και δεν θα ηθελα να βγουμε off topic.

Την αγορα της 103 μονο λαθος δεν μπορω να την θεωρησω, ειναι πολυ καλη κεφαλη και για εσενα αποτελει σχολείο. Την επομενη φορα θα εισαι πιο έτοιμος για να αγορασεις- ματσαρεις κεφαλη στο σύστημά σου.

Κατανοητό και λογικό. Αν μη τι άλλο, από αυτό το νήμα θα βγω πολύ "σοφότερος". Ίσως αυτό να είναι τελικά και το μεγαλύτερο κέρδος !!!