DESKTOP η' LAPTOP για HTPC

ναι αλλα δεν μπορεις να συγκρινεις ανομοια πραγματα. Δλδ, θα πεις εχω Χ ευρω και θελω να παρω ενα HTPC .... τι htpc desktop και τι htpc laptop παιρνεις με Χ ευρω; Εκει ειναι το ζουμι το οικονομικο....οχι αοριστα....
Και φυσικα η μελλοντικη αναβαθμιση/επεκτασιμοτητα σε απλα πραγματα δεν ειναι συγκρισιμη ....

Νομίζω ότι η αγοραστική απόφαση δεν ακολουθεί ακριβώς αυτή την σειρά:
το ζητούμενο είναι τι θες να κάνεις. Στην συνέχεια βλέπεις τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το pc για να κάνει αυτά που θες. Και τέλος βλέπεις πόσο σου κοστίζει το κάθε σενάριο.
Προσωπικά δεν θα έλεγα "έχω 1000 ευρώ, αν πάρω desktop φτιάχνω υπερμηχάνημα". Θα έλεγα ότι για να βλέπω τα BD και τα HD-DVD μου χρειάζομαι ένα desktop που θα μου κοστίσει 600-700 ευρώ, ένα laptop με τις ίδιες δυνατότητες θα μου πάει 1000-1100. Μπορώ/θέλω να δώσω τα επιπλέον χρήματα? Για μένα μόνο και μόνο τα δεκάδες καλώδια που γλύτωσα σε σχέση με το dektop αξίζουν!!!
Anyway, προφανώς είναι 2 διαφορετικές σχολές σκέψεις. Δεν χρειάζεται να πείσει ο ένας τον άλλον, απλά προσπαθώ να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα του thread και πώς το δούλεψα εγώ αντίστοιχα στο μυαλό μου όταν βρέθηκα στην ιδια θέση.

ok υπαρχουν διαφορετικες σχολες σκεψης αλλα το ζητουμενο ειναι αν με ενα laptop των 1000-1300 ευρω μπορεις να κανεις την δουλεια σου και αν οχι, τι παραχωρησεις κανεις σε σχεση με ενα desktop. Αν εχεις πχ. στο laptop ιδια cpu η ιδια καρτα γραφικων με το desktop υπαρχει διαφορα?

παντα υπαρχουν διαφορες διοτι το λαπτοπ στην τιμη των ~1000-1800 δεν ειναι κατασκευασμενο για πολυωρη αβασανιστη χρηση και για οποιαδηποτες συνθηκες. Το λαπτοπ για να παει καιρο με καλες αξιωσεις θελει σωστη συμπεριφορα. Πχ θα πρεπει να βγαζει την μπαταρια για να δουλευεις με το ρευμα ή θα πρεπει να αποφορτιζεται σε τακτα χρονικα διαστηματα ωστε να αποκτα τη μεγιστη διαρκεια η μπαταρια κλπ...
Εγω το λαπτοπ το εχω χρησιμοποιησει και σαν σερβερ ανοιχτο επι μερες. Ωστοσο το λυπομουν διοτι εβλεπα οτι επεφτε η αποδοση του (εκανε περισσοτερο θορυβο το ανεμιστηρακι κλπ) Δλδ τα υποσυστηματα του δεν ειναι οτι καλυτερο να δουλευουν οπως αυτα ενος desktop εκτος αν παρεις ενα πανακριβο λαπτοπ με προδιαγραφες για 'σκληρη' εργασια :)
βεβαια σε htpc δεν ζοριζεται κιολας το λαπτοπ. Αλλα αν δουλευει καθε μερα για υπολογιστης,καποιες ωρες σαν ηχοσυστημα, μετα το βραδυ για 1-2 ταινιες και στο ενδιαμεσο ή μετα σαν αντιγραφικο (πχ αντιγραφη σειρων, εκπομπων κλπ) τοτε ειναι ζορι (για καθημερινη χρηση) .... Ολα εχουν να κανουν με τις απαιτησεις και τη χρηση, τπτ δεν ειναι απολυτο. Εξαλλου αν καποιος θελει την φορητοτητα δεν τιθεται ζητημα, δεν εχει πολλες επιλογες :)

...θεωρητικά είναι για να κάνει ό,τι ακριβώς κάνει ένα desktop pc.

το λες κ ο ιδιος :) θεωρητικα :)
εγω οταν αγορασα λαπτοπ ηταν 'θεωρητικα' desk.repl. εκανε 2000 μαλιστα. Κι ομως ειχε αρνητικα που τελικα υποδεικνυουν την αδυνατη πληρη αντικατασταση ενος desktop. Σαφεστατα μπορουν να πλησιασουν ενα desktop σε μεγαλο βαθμο και σε πολλα 'σημεια' . Ωστοσο παντα θα ειναι ενα βημα πισω και πολλα χρηματα παραπανω για τα ιδια 'συστατικα' και δυνατοτητες .... Θα σου πω πολυ απλα:
βαλε(αν βρεις) σκληρους δισκους με 7200+ rpm σε ενα λαπτοπ με χωρητικοτητα 320gb+
βαλε μνημη 4gb ddr2 1066+
βαλε καρτα γραφικων 2600ΧΤ ή 8800GTS/GTX με μνημη 512ΜΒ αυτονομη
βαλε καρτα τηλεορασης καλη με 2-3 tuners
βαλε τροφοδοτικο αθορυβο σχεδον και εξαερισμο/ανεμιστηρακι αθορυβο σχεδον
βαλε οτι μητρικη σχεδον θες
ολα αυτα σε ενα desktop ειναι ευκολο να γινουν και κοστιζουν χωρις οθονη περι τα 800-1000 ευρω (μπορεις και φτηνοτερα και μπορεις και ακριβοτερα αναλογα τα μοντελα)
βρες ενα laptop με αντιστοιχες δυνατοτητες/υλικα και σε παραπλησια τιμη ...ουτε σε διπλασια τιμη δεν βρισκεις (ασε που πολλα απο τα υλικα αυτα δεν τα βρισκεις καν...)
Απο την αλλη εχεις ενα πληρες pc ΚΑΛΟ και ΦΟΡΗΤΟ ..... εγω εκει εστιαζω την προσοχη μου.... Ενα λαπτοπ αξιζει σαν λαπτοπ...σαν φορητος δλδ διαφορετικα εισαι χαμενος απο χερι . Εκτος αν δεν σε ενδιαφερει οποτε παω πασο :)

βαλε(αν βρεις) σκληρους δισκους με 7200+ rpm σε ενα λαπτοπ με χωρητικοτητα 320gb+ αυτή την στιγμή έχω 3*500GB Sata2 με σύνδεση e-sata, τους ίδιους που είχα και πριν στο desktop
βαλε μνημη 4gb ddr2 1066+ τι να την κάνω?? Τα ΧΡ βλέπουν μέχρι 1GB
βαλε καρτα γραφικων 2600ΧΤ ή 8800GTS/GTX με μνημη 512ΜΒ αυτονομη Δεν παίζω παιχνίδια ποτέ. Και η Ati 2300 HD κάνει μια χαρά το HD hardware decoding με το UVD
βαλε καρτα τηλεορασης καλη με 2-3 tuners 2-3 tuners??? Ο Ναπολέων είσαι και τα βλέπεις όλα ταυτόχρονα???
βαλε τροφοδοτικο αθορυβο σχεδον και εξαερισμο/ανεμιστηρακι αθορυβο σχεδον Αυτά τα έχει από την μάνα του το λαπτοπ...χεχεχε
βαλε οτι μητρικη σχεδον θες Γιατί? Μια χαρά είναι αυτή που έχει! Μετά παίρνω άλλο λαπτοπ που έχει άλλη μητρική...σε 3+ χρόνια από σήμερα που (ισως) να χρειάζομαι αναβάθμιση!

Προσπαθώ να σου πω ότι για ένα απλό HTPC που κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ δεν χρειάζεται να είσαι τόσο extreme. Αν το γουστάρεις εσύ πάσο, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Ρε'συ ήρεμοι είμαστε, προς θεού...γι'αυτό υπάρχουν τόσα προϊόντα, γιατί και οι ανάγκες του καθενός είναι ιδιαίτερες. Ο καθένας αναγνωρίζει τι χρειάζεται και το παίρνει. Δεν είναι κόντρα να βγάλουμε τον καλύτερο.

χεχ, καταρχην ηρεμοι ειμαστε, δεν εχουμε τπτ να χωρισουμε, ισα ισα με το διαλογο κερδιζουμε ολοι :)
επισης, εγω σχεδον τα περισσοτερα μηνυματα τα ποσταρα απο το λαπτοπ μου :) αρα δεν ειμαι εναντιον των λαπτοπ :)
αυτή την στιγμή έχω 3*500GB Sata2 με σύνδεση e-sata, τους ίδιους που είχα και πριν στο desktop

ναι, και με usb μπορεις αλλα χανει την εννοια της φορητοτητας ή εστω της ευκολιας που εχει το λαπτοπ ...

τι να την κάνω?? Τα ΧΡ βλέπουν μέχρι 1GB
εχμ, οχι και 1.... τα 32ΒΙΤ βλεπουν 100% τα 2ΓΒ και με 64ΒΙΤ vista βλεπουν και 4-8ΓΒ

Δεν παίζω παιχνίδια ποτέ. Και η Ati 2300 HD κάνει μια χαρά το HD hardware decoding με το UVD
ναι αλλα τοτε παμε στο εξης, εσυ μιλας για ενα λαπτοπ που κανει και δουλεια home theater .... ωστοσο οταν πας να φτιαξεις ενα htpc σαφεστατα δεν σε ενδιαφερει ΜΟΝΟ το να βλεπεις ταινιες κ να ακους μουσικη. Σε ενδιαφερουν πολλα περισσοτερα ... βεβαια οκ για τα games αλλα μην ξεχνας οτι δεν ειναι μονο στα παιχνιδια καλυτερες οι πιο ακριβες καρτες αλλα και στο video ειναι πολυ πιο καλες και στα χρωματα και σε 3D παρουσιασεις κλπ

2-3 tuners??? Ο Ναπολέων είσαι και τα βλέπεις όλα ταυτόχρονα???
χεχ, οχι αλλα σκεψου οτι καλο ειναι να εχεις μια καρτα τηλεορασης που να δεχεται σημα τηλεοπτικο, σημα dvb-t/s και πιθανοτατα να εχει και εξοδο για να δινει σημα .... να εχει καλο τσιπακι για γρηγορο και καλο encoding/decoding και σαφεστατα να παιζει 1024 και ανω καθως επισης και mpeg4 κλπ ... αυτα σε ενα desktop ειναι πολυ πιο προσιτα και δεν σε απασχολει η φορητοτητα :)

Αυτά τα έχει από την μάνα του το λαπτοπ...χεχεχε
ε οχι, το λαπτοπ ειναι ησυχο σε απλες εργασιες, παιξε μια απαιτητικη ταινια(HD) ή ενα απαιτητικο παιχνιδι και θα δεις θερμοκρασιες και θορυβο που λιγα πραγματα μπορεις να κανεις για να τα βελτιωσεις :)
Κατα ταλλα ειναι πιο ησυχα, οχι ομως σαν HTPC απαραιτητα ... και φυσικα δεν σηκωνουν καθολου σχεδον μονωση εν αντιθεσει με το desktop

Γιατί? Μια χαρά είναι αυτή που έχει! Μετά παίρνω άλλο λαπτοπ που έχει άλλη μητρική...σε 3+ χρόνια από σήμερα που (ισως) να χρειάζομαι αναβάθμιση!
ε για την μητρικη εννοουσα οτι μπορει να εχει της παναγιας τα ματια πανω ή ακομα και vga on board αν δεν θες παιχνιδια οπως ειπες κλπ...αρα μειωση κοστους απιστευτη... και εννοειται πως εχει καλυτερες επιδοσεις σε μεγαλο ποσοστο ...

Προσπαθώ να σου πω ότι για ένα απλό HTPC που κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ δεν χρειάζεται να είσαι τόσο extreme. Αν το γουστάρεις εσύ πάσο, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
για να κανει τα ΠΑΝΤΑ θελεις να ειναι αρκετα καλο... δλδ ενα desktop με 800-1000 ευρω, ενα τετοιο αντιστοιχο λαπτοπ εχει 1700-2500 ευρω και σε μερικες περιπτωσεις χανει την φορητοτητα του .....

Αλλα ξαναλεω, αν θελεις ΚΑΙ φορητο ΝΑΙ ειναι μονοδρομος αλλα οχι σαν εναλλακτικη αμεσα συγκρινομενη ......

Δηλαδη για να δουμε τα πραγματα πιο πρακτικα. Εχω βρει στο πλαισιο ενα laptop intel Core 2 Duo T7500 2.20GHz, RAM 1024 up to 4GB 160GB σκληρο δισκο και NVIDIA GeForce 8600 upto 512MB. Τι παραχωρησεις κανω σε σχεση με ενα desktop? Tιμη 1099 ευρω

Δηλαδη για να δουμε τα πραγματα πιο πρακτικα. Εχω βρει στο πλαισιο ενα laptop intel Core 2 Duo T7500 2.20GHz, RAM 1024 up to 4GB 160GB σκληρο δισκο και NVIDIA GeForce 8600 upto 512MB. Τι παραχωρησεις κανω σε σχεση με ενα desktop? Tιμη 1099 ευρω

Ταχύτητα μνήμης, ταχύτητα δίσκου, κάρτα γραφικών (προτιμητέα κάποια από τις Ati 2400/2600), υποδεέστερη κάρτα ήχου, επεκτασιμότητα σε δίσκους, σε κάρτες, περισσότερος θόρυβος, και κατά πάσα πιθανότητα υποδεέστερο chipset.

Δεν χρειάζεται να πω για το κόστος, και τι CPU θα είχε ένα αντίστοιχης τιμής HTPC.

Απάντηση: Re: DESKTOP η' LAPTOP για HTPC

πανω κατω σε αυτα που ειπες με λιγο καλυτερα 'συστηματα' και με wireless desktop και με οθονη 17" (μπορει να μη σου χρειαζεται) και με windows vista που ισως παλι δε σου χρειαζονται. Βεβαια πρεπει να πεις τις απαιτησεις σου και κυριως τι θες να κανεις .... να το εχεις σαν dvd player και υπολογιστη που σου χρειαζεται ως φορητος; Η ηθελες παντα εναν φορητο και λες να παρεις τωρα ενω δε σου χρειαζεται καθολου;
ΥΓ αν ψαξεις και εκτος πλαισιου βρισκεις πολλα ακομα και μερικα πιο φτηνα, αλλα αν παρεις απο ενα μαγαζι στο στηνουν ολο και εισαι τζαμι αν δε θες να ασχοληθεις :)
ΥΓ2το λαπτοπ που ειδες με καλα χαρακτηριστικα, πιο μοντελο ειναι; Αν θελεις 100% λαπτοπ μην το σκεφτεσαι τι να επιλεξεις (λαπτοπ-ντεσκτοπ) απλα ψαξε για το ποιο λαπτοπ σε καλυπτει :)

Turbo-X Middle ATX PL05A-BK 59,00 59,00 979171
Intel Core 2 Duo 4500 (s775/2,20GHz) Tray 125,00 125,00 927449
Asus P5B-MX WIFI-AP(s775,DDR2,946GZ) 69,00 69,00 964557
TeamGroup Ram 1GB DDR2 667MHz Value 34,00 34,00 941964
Western Digital 250 GB RAID Edition (7200rpm, 16MB Cache, SATA 2) 68,00 68,00 881465
Nec AD7173 Labelflash (Bulk) - Black 21,00 21,00 930911
Microsoft Windows Vista Home Basic ΟΕΜ English 85,00 85,00 945552
LG L1753S-SF 174,00 174,00 875392
Microsoft Wireless Optical Desktop 2000 39,00 39,00 954683
TwinTech 8600 GTS 256MB HDCP 148,00 148,00
συνολικό κόστος προϊόντων : 822,00

απο κει και περα χωρις να βαλω οθονη και λειτουργικο και με μια 'μετριοπαθη' ταση θα επελεγα για ντεσκτοπ χωρις πολλα-πολλα αλλα και χωρις να υστερει ουσιαστικα καπου κατι τετοιο :

Thermaltake Desktop ATX TT Mozart VC4000SNS 100,00 100,00
AMD Athlon 64 X2 (sAM2) 4200 (2.2GHz)/2x512kb 68,00 68,00
Asus M2NPV-VM (sAM2, DDR2, VGA) 69,00 69,00
Crucial Ram 2GB Kit DDR2 667 79,00 79,00
Connect3D HD 2600XT 256MB DDR3 90,00 90,00
Western Digital 320GB (7200 Rpm, 16 MB Cache, SATA 2) 71,00 71,00
Seagate 320GB (7200 RPM - 16 MB Cache) 65,00 65,00
Nec AD7173 Labelflash (Bulk) - Black 21,00 21,00
Microsoft Wireless Laser Desktop 7000 149,00 149,00
Avermedia TV BOX 9 110,00 110,00
συνολικό κόστος προϊόντων : 822,00 (πως το καταφερα

αν φυσικα εχω δυνατοτητα βελτιωνω κουτι και βαζω +1 σκληρο για αρχη :) ...
Ενω αν δεν κοιταμε μονο πλαισιο παμε και αλλου για καρτα τιβι ....(αυτη ειναι χρησιμη για να το χρησιμοποιεις το πισι σαν βιντεο-εγγραφη και οχι μονο για αποστολη εικονας :) )

Last edited:
Κοιτα εχω και desktop(P4) και laptop(CELERON) οπως καταλαβαινεις δεν μπορουν να αναπαραξουν σημα 720p h 1080p Το HTPC που θα αγορασω θα το συνδεσω με προβολεα SANYO PLVZ2 και με ενισχυτη MARANTZ 7200. Ο σκοπος που το θελω ειναι για αναπαραγωγη DVD (UPSCALING) και HIGH DEFINITION ταινιων καθως επισης για να ακουω μουσικη. Απλα απο την χρηση των δυο συστηματων που εχω βλεπω οτι με βολευει πιο πολυ το laptop(μπορω να το παρω μαζι μου στις διακοπες, να το παρω στο δωματιο μου και να το συνδεσω στην TV 32" HD READY).Ξερω οτι με τα λεφτα που θα δωσω για εναν φορητο μπορω να αγορασω ενα DESKTOP που θα ειναι σιγουρα καλυτερο.Επειδη ομως η φορητοτητα ειναι ενα συν θα ηθελα να ξερω αν μπορω να καλυψω τις αναγκες μου με 1000-1300 ευρω. Αν δω οτι δεν γινεται τοτε θα οδηγηθω στην αγορα ενος DESKTOP.

ε ετσι οπως το θετεις σαφεστατα ενα απο τα λαπτοπ που σου παρεθεσα κανει τη δουλεια σου .... Εγω θεωρησα πως το θες για 'πραγματικο' HTPC, δλδ ενα media-multimedia-center που κανει τα παντα (και αντιγραφες και παιχνιδια κλπ)....
φυσικα με ψαξιμο ισως βρεις καλυτερες τιμες ή καλυτερα λαπτοπακια
εγω γενικως ειμαι υπερ:
toshiba
HP
fujitsu siemens
ωστοσο ολα ειναι $$$ :)

απο τα παραπανω :
1. αν θες παιχνιδια και ολα τα αλλα με ανεση http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=69975842&product=994324 αλλα σε 1500$

2. για το πιο φτηνο καλο πας εδω http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=69975842&product=996645&tab=specs στα 1180$

3. για μεσες λυσεις εδω (κοντα στα 1300$)
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=69975842&product=996653&tab=specs
και εδω
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=69975842&product=985562&tab=specs

αυταααα

Δηλαδη αν παρω καποιο απο αυτα που μου προτεινεις δεν θα μπορω να κανω αντιγραφες η να παιξω παιχνιδια? Εχω διαβασει σε αλλα posts οτι καρτες οπως η 8600, 2600 ειναι ικανες να ανταπεξελθουν και σε παιχνιδια, ισως οχι τα πολυ απαιτητικα.Δυστυχως τα μοντελα του πλαισιου που εχουν την ΑΤΙ 2600 δεν εχουν συνδεση DVI η HDMI

θα μπορεις αν παρεις μια usb συσκευη tv-tuner ή video-input .... απλα θα ειναι μια εξτρα ($) εξωτερικη (-φορητοτητα) συσκευη :)