Διαδραστικός πίνακας- short throw projectors

Parisv

Senior Member
30 May 2010
329
Καλησπέρα και χαιρετώ όλα τα μέλη.

Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω διαδραστικό πίνακα και ταυτόχρονα projector + PC για παρουσιάσεις. Σαν τελευταία δυνατότητα η προβολή DVD γνωρίζοντας οτι δεν μπορώ να τα κάνω όλα με μεγάλη επιτυχία.

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι ο διαδραστικός πίνακας μπορούν να δούν αυτό.
http://www.youtube.com/watch?v=5s5EvhHy7eQ
http://www.youtube.com/watch?v=jw5kmErQgu0&feature=related
Πολύ καλό, για όσους τους ενδιαφέρει.

Tώρα έχω ένα θέμα και γιαυτό ζητάω την βοήθειά σας. Έχω βρει τους συγκεκριμένους 2 προβολείς.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.180510

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.180831

Κατέληξα στον LG καθαρά για λόγους φωτεινότητας, θυσιάζοντας το DVI και την καλύτερη αναπαραγωγή σε DVD. Συμφωνείται με αυτό κατ αρχήν;

Τώρα ερχόμαστε στο μεγαλύτερο ερώτημα. Καθώς κάθεσαι μπροστά και χρησιμοποιήσεις τα ειδικά στυλό για να γράψεις(τον θέλω για τέτοια χρήση αυτό είναι ο διαδραστικός πίνακας), δημιουργείς σκιές. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει (αν το λύνει ολικά ή μερικώς) οι λεγόμενοι προβολείς short throw.

Σκεύτομαι για αυτόν.. http://benq.gr/products/Projector/index.cfm/product/1154

Ο MP525 ST έχει φωτεινότητα 2500 ANSI lumen και λόγο κοντράστ 2600:1 για ιδανικά χρώματα και διαύγεια σε όλες τις περιπτώσεις.

Χάνω σε φωτεινότητα, κερδίζω σε contrast και υποδοχή DVI που μπορώ να χρησιμοποιήσω όταν υπάρχει.

Έχει δοκιμάσει κανείς τέτοιας τεχνολογίας projector; Πως αποδίδει; Εξαλείφει μερικώς ή πλήρως τις σκιές;
Αξίζει τον κόπο να θυσιάσω 700 lumens φωτεινότητας και να κερδίσω -> short throw , 500 contrast και DVI σύνδεση με Η.Υ; Tα λεφτά είναι περίπου τα ίδια μην σας απασχολεί.

Σε κάθε περίπτωση ο προβολέας θα τοποθετηθεί στην οροφή. Στην περίπτωση του short throw 1,5μ-2μ μακριά από την οθόνη, σε περίπτωση κανονικού, 4-5μ(το πολύ) μακριά απο την οθόνη. Η οθόνη μου είναι 120 inches.

Δεν ξέρω τι να κάνω και ποιόν απο τους 3 projectors να πάρω.

Last edited:
Ποιά η άποψή σας για τον LG-BX324? Πρέπει να προτιμήσω αυτόν ή τον benq mp-625p;

Υπάρχει και ένας benq W600 που τον είδα σε αυτό το forum αλλα δεν ξέρω αν κάνει για παρουσιάσεις. Μοιάζει με τον benq mp-625p πάντως, σε χαρακτηριστικά και με μεγαλύτερη ανάλυση.

Όσο για τους short throw, κάθε πληροφορία θα ήταν χρήσιμη.

Νομίζω πως μια έξυπνη λύση που μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε επιφάνεια σε smartboard και έχει και "διαδραστικό μαρκαδοράκι" είναι αυτός

Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι η χρήση πρωτίστως σε ένα διαδραστικό προτζέκτορα.
Είναι σημαντικό για παράδειγμα να είναι όσο το δυνατόν γίνεται πιο short throw (για να αποφεύγεις τις σκιές) με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή εικόνα. Από κει και πέρα μετράει και η ευκολία εγκατάστασης, δηλαδή να μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε διαθέσιμη επιφάνεια της τάξης χωρίς κόπο.
Επίσης αν πρόκειται για τάξη με μικρούς μαθητές, το διαδραστικό παιχνίδι στον πίνακα είναι η καλύτερη τους. Απλά πράγματα π.χ. να παίρνουν την κατάλληλη λέξη από τη στήλη και να τη βάζουν στη σωστή πρόταση. :2thumb22sup:

Ελπίζω να βοήθησα. -bye-

O Προβολέας αυτός δεν συμφέρει, γιατί είναι πανάκριβος κατα 1000ευρό παραπάνω απο τους προβολείς που συζητάμε. Με αυτά τα λεφτά παίρνω προβολέα + διαδραστικό πίνακα έτοιμο, χωρίς πατέντες, που θα έχει & extra δυνατότητες (αποθήκευση παρουσίασης)

Ας απλοποιήσουμε λίγο τα ερωτήματα γιατί βλέπω δεν μου απαντάει κανείς. Ο BENQ 525ST στήνεται στα 2-2,3 μέτρα μακρυά απο το μέγεθος της οθόνης που θέλω. Θα έχει και αυτός σκιές(αυτός θα έχει και HDMI). Ο άλλος, ο LG (DSUB) στήνεται στα 5 μέτρα και θα έχει περισσότερες σκιές λογικά, αλλα με περισσότερα lumens(700 παραπάνω).

Εγώ, ο παρουσιαστής θα βρίσκομαι μπροστά στην οθόνη προβολής κατα την διάρκεια της προβολής.

Ποιός απο τους 2;

Last edited:
Προφανώς ο ένας από τους δύο, ο LG, δεν είναι short throw αλλά ένας απλός Data projector.
Εάν πρόκειται να κάθεσαι κοντά στην οθόνη τότε εγώ προτείνω τον BenQ.

Αλλιώς υπάρχουν απλοί Data Projectors και πιο φτηνοί από τον LG.

Αγαπητέ φίλε . Αν η κύρια χρήση του προβολέα σου θα είναι για διαδραστικό πίνακα,τότε επέλεξε έναν short throw όπως τον Benq 625 που προτείνεις κι εσύ -καλύτερος του Lg λόγω συνδέσεων (HDMI) . Μη φοβάσαι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (contrast,φωτεινότητα κλπ. ) γιατί στην πράξη ποτέ δεν είναι όπως τα 'γράφουν' οι κατασκευάστριες εταιρείες.
Οφείλω όμως να σου πω (μιας και έχω πουλήσει μέσω της προηγούμενης δουλειάς μου αρκετές δεκάδες διαδραστικών και προβολικών συστημάτων) ότι στην πράξη ,όταν δηλαδή χρησιμοποιείς τον διαδραστικό πίνακα , την ώρα που γράφεις κάτι με τον μαρκαδόρο έτσι κι αλλιώς είσαι στο οπτικό πεδίο των θεατών σου οπότε μη τρελένεσαι .... ή short throw ή normal προβολέα πάρεις πάλι όταν γράψεις κάτι στον πίνακα θα κάνεις στην άκρη για να το δουν οι υπόλοιποι.
Σου λέω τα παραπάνω για να σε βοηθήσω να επιλέξεις και βάσει άλλων χαρακτηριστικών και όχι μόνο για το πόσο short throw ή όχι είναι ένας προβολέας (π.χ. ψάξε λίγο την εγγύηση που σου δίνουν ,τη συνδεσιμότητα κλπ).

Αγαπητέ φίλε . Αν η κύρια χρήση του προβολέα σου θα είναι για διαδραστικό πίνακα,τότε επέλεξε έναν short throw όπως τον Benq 625 που προτείνεις κι εσύ -καλύτερος του Lg λόγω συνδέσεων (HDMI) . Μη φοβάσαι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (contrast,φωτεινότητα κλπ. ) γιατί στην πράξη ποτέ δεν είναι όπως τα 'γράφουν' οι κατασκευάστριες εταιρείες.
Οφείλω όμως να σου πω (μιας και έχω πουλήσει μέσω της προηγούμενης δουλειάς μου αρκετές δεκάδες διαδραστικών και προβολικών συστημάτων) ότι στην πράξη ,όταν δηλαδή χρησιμοποιείς τον διαδραστικό πίνακα , την ώρα που γράφεις κάτι με τον μαρκαδόρο έτσι κι αλλιώς είσαι στο οπτικό πεδίο των θεατών σου οπότε μη τρελένεσαι .... ή short throw ή normal προβολέα πάρεις πάλι όταν γράψεις κάτι στον πίνακα θα κάνεις στην άκρη για να το δουν οι υπόλοιποι.
Σου λέω τα παραπάνω για να σε βοηθήσω να επιλέξεις και βάσει άλλων χαρακτηριστικών και όχι μόνο για το πόσο short throw ή όχι είναι ένας προβολέας (π.χ. ψάξε λίγο την εγγύηση που σου δίνουν ,τη συνδεσιμότητα κλπ).

+1 -bye-

θα το κάνεις με τα wiimote?

Ένα απο τα προαπαιτούμενα hardware είναι 1 ή 2 wiimote. Tα υπόλοιπα είναι IRPEN (infrared PEN), bluetooth σύνδεση στον υπολογιστή, ένας projector , pc ή laptop.

Όλα αυτά συνδέονται με το πρόγραμμα "smoothboard"(έχει και unregistered αλλα με pop ups). Υπάρχουν και άλλα εκτός απο αυτό τελείως δωρεάν.

Προσπαθώ να παραγείλω τον BeNQ mp-525ST άλλα είναι σε έλειψη. Σε μία εβδομάδα είπαν.

Συνεχίστε να γράφεται με βοηθάνε πολύ οι απόψεις σας. Ευχαριστώ

@sdrolito Ο benq mp625p δεν είναι short throw. Μάλλον στον 525ST αναφέρεσαι.

να σου δώσω μερικές συμβουλές μια και το συγκεκριμένο προτζεκτ το έχω κάνει

1.αν το ινφραρεντ πεν το φτιάξεις εσυ θα φροντίσεις το λεντάκι μπροστά να είναι όσο το δυνατον καλύτερη ποιότητα..δεν θυμάμαι συγκεκριμένη μάρκα και κωδικό που το προμηθέυτικα εγώ αλλά αν θές θα το ψάξω...κάνουν καλύτερη δουλειά απο τα κοινά πενς!!

2.πρέπει να τοποθετήσεις 2 wiimote αριστερά δεξιά και σε κάποια κλίση αλλά μονίμως σταθερά δλδ πάνω σε βάσεις ή ακίνητες επιφάνειες αλλιως θα χάνεται το στίγμα ή θα σημαδευεις αλλού και θα κεντράρει αλλού

3.το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό και σίγουρα γλιτώνεις πολλά πολλά λεφτα αλλά θέλει αυτά τα καταραμένα να τα συγχρονίζεις καθε φορά για να έχεις το απαιτούμενο αποτέλεσμα...

4.αν πάρεις τα 2 wiimote δοκίμασε και το πρότζεκτ wiidrums είναι ένα θαυμάσιο πρότζεκτ εξομείωσης drums και με 2 ναντσακς αυτά που μπαίνουν στο πόδι θα περάσεις πολλές ώρες ευχάριστα ....το τελευταίο αν είσαι λάτρης της μουσικής έχει πολύ πολύ πλάκα...

α και για να λειτουργεί σωστά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ 2 WIIMOTE καλιμπράρονται καλύτερα και στοχεύεις καλύτερα γιατί δίνουν συντεταγμενες και τα 2 μαζί!!

να σου δώσω μερικές συμβουλές μια και το συγκεκριμένο προτζεκτ το έχω κάνει

1.αν το ινφραρεντ πεν το φτιάξεις εσυ θα φροντίσεις το λεντάκι μπροστά να είναι όσο το δυνατον καλύτερη ποιότητα..δεν θυμάμαι συγκεκριμένη μάρκα και κωδικό που το προμηθέυτικα εγώ αλλά αν θές θα το ψάξω...κάνουν καλύτερη δουλειά απο τα κοινά πενς!!

2.πρέπει να τοποθετήσεις 2 wiimote αριστερά δεξιά και σε κάποια κλίση αλλά μονίμως σταθερά δλδ πάνω σε βάσεις ή ακίνητες επιφάνειες αλλιως θα χάνεται το στίγμα ή θα σημαδευεις αλλού και θα κεντράρει αλλού

3.το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό και σίγουρα γλιτώνεις πολλά πολλά λεφτα αλλά θέλει αυτά τα καταραμένα να τα συγχρονίζεις καθε φορά για να έχεις το απαιτούμενο αποτέλεσμα...

4.αν πάρεις τα 2 wiimote δοκίμασε και το πρότζεκτ wiidrums είναι ένα θαυμάσιο πρότζεκτ εξομείωσης drums και με 2 ναντσακς αυτά που μπαίνουν στο πόδι θα περάσεις πολλές ώρες ευχάριστα ....το τελευταίο αν είσαι λάτρης της μουσικής έχει πολύ πολύ πλάκα...

1. Δεν χρειάζεται. Το φυμιζμένο TSAL 6400, μην κάνεις τον κόπο. Πέσμου μόνο απο που αγώρασες το έτοιμο πενάκι και αν έμεινες ευχαριστημένος. Ρωτάω για λόγους διερεύνησης αγοράς :ernaehrung004:

2. Έχω αγωράσει βάσεις οροφής για wiimote με τροφοδοτικά και auto discovery mode :flipout: Όλα μαζί με το software μαζί φτάσαν τα 150e. Οπότε προσπαθώ να αποφύγω το 2ο wiimote. Τελικά ίσως το πάρω απ ότι φαίνεται.

3. Αυτό προσπαθώ. Να είναι όλα ακίνητα (projector, wiimotes, οθόνη) για να χρειαστεί calibration 1 φορά. Η οθόνη με φοβίζει λίγο γιατί δεν είναι σταθερή. Αγώρασα αυτή, http://www.plaisio.gr/Sound-Vision/...s/White-Box-Projector-Screen-2-30-X-1-72m.htm και δεν έχει χερούλι για να την σταθεροποιήσω. Δεν την έχω ανοίξει ακόμα, είναι ηλεκτρονική, και το πλαίσιο μου δίνει την δυνατότητα για λίγες μέρες ακόμα να την γυρίσω πίσω. Πιστεύεις οτι μπορεί να κάνει πρόβλημα; Αν ναι μπορώ να πάρω μηχανική με χερούλι, οπότε να την δένω στο έδαφος με "άγκυρες"

4. Ωραίο, αλλά δεν θα έχω ελεύθερο wiimote. Οπως σου είπα θα μπούνε όλα σε βάσεις για να μην έχω το συνεχόμενο πρόβλημα calibration που είχες εσύ.

το πενάκι ήταν δική μου κατασκευή με μπαταρία λιθιού στο πισω μέρος που άλλαζε ....πανέυκολα

νομίζω αν και όλοι αυτό συστήνουν ότι είχα βρεί ένα πιο λαμπερό μια και ασχολούμαι χρόνια με τα ηλεκτρονικά και τις ιδιοκατασκευές αλλά και πάλι το τσαλ θα έιναι μια χαρά....

για πενάκι δεν ξέρω αν είσαι αθήνα ....αλλά δοκίμασε σε κατάστημα με ηλεκτρονικά ..στοά φεξη, φανό, κατουμά,αλλά τη βασική δουλειά θα την κάνει το λεντάκι οπότε μη σε απασχολεί.

ειλικρινά χαίρομαι που τα έχεις όλα έτσι συγκεντρωτικά και σου έυχομαι το αποτέλεσμα να σε ανταμοιψει αν και είμαι σίγουρος...οτι θα συμβεί

για την οθόνη δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί δεν την έχω πιάσει στα χέρια μου η την έχω δει κάπου για να σου πω...

καλή σου επιτυχία..

ξέχασα το κυριότερο

στο πενάκι να ελεγξεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ!!να το τεστάρεις πολλές φορές αν συγχρονίζεται απόλυτα στο φλασάρισμα με το λεντάκι και ΚΥΡΙΏς σε επαναλαμβανόμενα πατήματα να μην κολλάει ..ειναι πολύ σημαντικό όταν κάνεις για παράδειγμα drag and drop ένα αρχείο..

λοιπόν για τα καταστήματα μπορείς με βάση το όνομα να δείς αν έχουν καν ιστοσελίδα και κατόπιν αν παραδίδουν κατ οικον!!και πάλι όμως σου λέω είναι δύσκολο να εχουν σε φώτο τα ιρ πενάκια!!καλό είναι να τα πιάσεις στα χέρια σου!!

κάποια φωτο με πενακι που μου έστειλες είχε το διακόπτη στα πλάγια ή κάνω λάθος??τι θέλω να πώ με αυτό?ο λόγος που το πενάκι το έκανα ιδιοκατασκευή είναι ο εξής:φαντάσου οτι κρατάς ένα στυλό και πάς να γράψεις-ήθελα λοιπόν με το δείκτη και κρατώντας το σαν να γράφω έτσι να το χρησιμοποιώ-είναι πολύ βολικο!απο εκεί και πέρα έβαλα μπαταρία λιθίου για λόγους βαρους!
αυτό που έκανα είναι το εξής:πήρα ένα στυλό και με ένα dremelaki εκοψα λιγάκι το μπροστινο μερος ίσα που να χωράει το λεντάκι με το καλώδιο!κατόπιν το έπιασα στα χέρια μου και εκεί που ενιωθα βολικό το δείκτη του χεριού άνοιξα μια τρύπα και πέρασα ένα πολύ καλό και φτηνό διακόπτη!τράβηξα τα καλώδια και στο πίσω μερος που κλείνει το στυλό έβαλα μία θήκη για μπαταρία λιθίου με τα καλώδια αναμονής!

τα πενάκια που λες είναι μια χαρά αρκεί να βολευούν σε αυτό που σου είπα σχετικα´με το δείκτη -δλδ να μην το πιάνεις σα ραβδι-και να μην κολλάει ο διακόπτης!
σχετικά με το tsal 6400 σιγουρα θα είναι μια χαρά και τα παιδιά στο φόρουμ θα το έχουν ψάξει ενδελεχώς!!για το δικό μου δεν θυμάμαι -την επόμενη φορά που θα κατέβω θα ρωτήσω-πάντως ρώτα και στα καταστήματα αν υπάρχει κάτι πιο φωτείνο έστω και με παραγγελία...

-bye- ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΣΧΕΤΗ :bigcry:
Δοκίμασα να ψάξω για Infrared pen στο Eshop κλπ αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Που μπόρω να αγοράσω κάτι τέτοιο;

αν είσαι αθήνα, κοίταξε φανό, κατουμά, στοά φέξη,ακτίνιο,και όπου δεις ηλεκτρονικά είδη...αν είσαι θεσσαλονίκη δοκίμασε στα λουλουδάδικα κοντά στον οτε...

οπου και να είσαι δοκιμασε στα μαγαζιά που ε´χουν υλικό για ηλεκτρονικούς...

τώρα αν υπαρχει κάποιος που γνωρίζεις και πιάνει το χέρι του λιγάκι ..μπορείς εύκολα να το κατασκευάσεις και υπάρχουν και βιντεάκια στο youtube...