Διαφορά μεταξύ DLP / LCD

kaggelo

New member
5 November 2007
8
Γεια χαρα σε ολες και ολους.
Ειμαι ολοφρεσκο μελος και πραγματικα εχω εντυπωσιαστει απο το AVClub.
Συγχαρητηρια!

Διαβασα παρα πολλα σχολια πανω σε πολλα και διαφορα θεματα σχετικα με προβολεις. Μια απορια που μου γεννηθηκε και δεν μπορεσα να βρω καποια απαντηση ειναι : τι σημαινει LCD και τι DLP? ποιες οι βασικες διαφορες?
Μεταξυ δυο προβολεων των οποιων τα βασικα χαρακτηριστικα και οι τιμες τους ειναι πανω κατω στα ιδια, να διαλεξω DLP ή LCD?

Ελπίζω να μπορουν να δοθουν καποιες απλες και συντομες απαντησεις, αλλιως υποδειξτε μου αν θελετε που μπορω να αντρεξω για να λυσω την απορια μου.
Ευχαριστω

Γεια χαρα σε ολες και ολους.
Ειμαι ολοφρεσκο μελος και πραγματικα εχω εντυπωσιαστει απο το AVClub.
Συγχαρητηρια!

Διαβασα παρα πολλα σχολια πανω σε πολλα και διαφορα θεματα σχετικα με προβολεις. Μια απορια που μου γεννηθηκε και δεν μπορεσα να βρω καποια απαντηση ειναι : τι σημαινει LCD και τι DLP? ποιες οι βασικες διαφορες?
Μεταξυ δυο προβολεων των οποιων τα βασικα χαρακτηριστικα και οι τιμες τους ειναι πανω κατω στα ιδια, να διαλεξω DLP ή LCD?

Ελπίζω να μπορουν να δοθουν καποιες απλες και συντομες απαντησεις, αλλιως υποδειξτε μου αν θελετε που μπορω να αντρεξω για να λυσω την απορια μου.
Ευχαριστω

Kαλησπερα και καλως ηρθες!
Βλεπω οτι αποφασισες να ξεκινησεις απο τα απολυτως βασικα!
Αν τα Αγγλικα σου ειναι επαρκη, μπορεις να διαβασεις στο Wikipedia για την τεχνολογια των DLP και των LCD εδω. Παραλλαγη των LCD ειναι και οι LCOS των οποιων παραλλαγη ειναι οι SXRD.

Μερικα βασικα πραγματα:
Οι DLP ειναι οι μοναδικοι που λειτουργουν με χρωματικο τροχο οταν ειναι μονοτσιποι εκτος και αν ειναι τριτσιποι (σπανιοι και ακριβοι). Οι μονοτσιποι DLP δημιουργουν σε καποιους ανθρωπους μια οπτικη παρενεργεια που λεγεται rainbow effect. Στα θετικα τους η απουσια προβληματος συγκλισης και το υψηλο ansi contrast.
Οι LCD ειναι πιο οικονομικοι και κανουν μεγαλα βηματα προοδου. Πασχουν συνηθως απο ανομοιομορφιες και προβληματα συγκλισης.
Οι SXRD και οι LCOS εχουν σημερα το καλυτερο μαυρο και on/off contrast και πολυ καλη συγκλιση η οποια μπορει να διορθωθει μηχανικα ή ηλεκτρονικα. Επισης λογω απουσιας χρωματικου τροχου, μπορουν να αποδωσουν καλυτερα/πλουσιοτερα το χρωμα (αρκει να το επιτρεψουν οι τεχνικοι της εκαστοτε εταιρειας).

Αντιπροσωπευτικα δειγματα καθε τεχνολογιας:
DLP: Infocus 82
LCD: Epson TW2000
SXRD: Sony VW60
LCOS: Jvc HD-1