Διάφορες απορίες...

Memphis

New member
18 March 2007
32
Καλησπέρα σε όλους!

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγω thread στο forum του AvClub.Ομολογώ πως είναι το ιδανικό μέρος για να μυηθεί κάποιος στον απέραντο κόσμο του ήχου και της εικόνας και επιπλέον να προχωρήσει και στα ενδότερα.

Πρόσφατα αγόρασα μια τηλεόραση (Philips PF7331/ 32') και θέλω να την αξιοποιήσω στο έπακρο.Διαβάζω αρκετές μέρες τώρα το forum σχετικά με την αναπαραγωγή αρχείως video από PC.
Όπως είπα TV Philips PF7331/32' συνδεδεμένη με AMD Athlon XP 2600+(1,92Ghz αν θυμάμαι καλά με O/C στα 2,35), 1G RAM, Ati 9700Pro 128MB)
Έχω λοιπόν τις εξής απορίες:

α)Υπάρχει τρόπος να εξαφανιστούν οι δύο μαύρες γραμμές στο πάνω και στο κάτω μέρος της οθόνης που εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγή των DVD ώστε η εικόνα να πιάνει όλη την οθόνη ή είναι καθαρά θέμα του format με το οποίο είναι γραμμένη η ταινία?

β)Έχω διαβάσει τους οδηγούς για Powerstrip,Zoomplayer,Theatertek.
1)Τι σκοπό έχουν οι ρυθμίσεις με το Powerstrip?Είναι μόνο για την περίπτωση που κάποιος διαθέτει προβολέα?
Οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με την TV ως κύριο monitor στο PC ή είναι δυνατόν να ρυθμιστούν πολλαπλά monitor με διαφορετικές ρυθμίσεις;
(Αναφέρω σχετικά με την TV ότι το εγχειρίδιο αναφέρει για σύνδεση με υπολογιστή ανάλυση 1024x768@60, 70 ή75Hz παρόλο που στα specs ή ανάλυση που αναφέρεται είναι 1366x768).
Στο custom resolutions τι ανάλυση πρέπει να επιλέξω για την TV?
2)Πώς θα καταλάβω ότι ο ZP ή το Theatertek κάνουν όντως upscaling?Μπορώ να το δω από κάποια ρύθμιση ή είναι θα αντιληφθώ καθαρά από το οπτικό αποτέλεσμα?

Κάθε βοήθεια σας είναι δεκτή και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Θα προσπαθήσω να πω δύο λόγια

α) Ναι υπάρχει , είτε απο το zoom της τηλεόρασης ( δεν ξέρω εαν η τηλεόραση υποστηρίζει zoom στο dvd player όπως κάνει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα , αλλά εαν γίνεται , αυτός είναι ο σωστός τρόπος )
είτε απο το pc πάλι με zoom αυτή τη φορά μέσα από το πρόγραμμα , εαν δεν το βρίσκεις , εδώ είμαστε.
β) 1)Οι ρυθμίσεις στο powerstrip έχει να κάνει με το 1:1 pixel mapping και την καθαρότητα της εικόνας Εφόσον το συνδέσεις με vga η σωστή ανάλυση είναι η 1024χ768@60 . ενώ σε HDMI είναι 1366χ768 χωρίς overscan ( εαν δεν βρισκεις πως βγαίνει το ovderscan εδώ είμαστε )
2)Δεν μπορώ να σου απαντήσω ακόμα , είμαι στο στάδιο εκμάθησης ... Φαντάζομαι όμως ότι θα έχει σαφής ευκρίνεια το τελικό αποτέλεσμα ... Προσοχή δεν έχει να κάνει με τα χρώματα :p

Ελπίζω η αδράνεια στο thread να μην οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ειπωθεί τα ίδια πράγματα σε άλλα παρόμοια.Στην περίπτωση αύτή ένα link θα αρκούσε.

Jos ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!

Η τν δεν έχει vga.Την έχω συνδεμένη με καλώδιο DVI σε HDMI.Δεν είμαι εντελώς σίγουρος αλλά είχα δοκιμάσει ανάλυση στο PowerStrip 1366x768(Lcd/TV) αλλά δεν έπαιρνε σήμα.Συνεπώς την έχω τώρα στα 1024x768@75 μιας και εκεί έχω καλύτερη ευκρίνεια από τα 60, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά.Zoom από την τηλεόραση με αυτήν τη συνδεσμολογία αυτή δεν έχω.Χρησιμοποιώ ZoomPlayer προς το παρόν αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα να γεμίσω όλη την οθόνη.
Υπάρχει τρόπος να γεμίσω όλη την οθόνη χωρίς να χάσω εικόνα;Πως το πετυχαίνω αυτό με το ZP?Θέλω να έχω γεμάτη οθόνη (με βέβαιη παραμορφωση υποθέτω) ώστε να μπορέσω να τη φέρω στα μέτρα μου μετά.
Ακολουθώντας τον οδηγό για τον ZP για το τελικά σήμα την δουλειά την κάνει ο DScaler Video Decoder ή ο FFDShow Video Decoder?Στην αναπαράγωγη εμφανίζονται στο taskbar τα εικονίδια του ffdshow και του reclock, έτσι δεν είναι;
Τελικά βρήκα πως δηλώνεται το upscaling.Κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο του FFDshow δεξιά και πατώντας OSD εμφανίζονται το input size και το output size.
Σημέρα το βράδυ θα κάνω πολλές δοκιμές για να δω τελικά που θα καταλήξω.
Κάτι ακόμα:Όταν επιλέγω μια ανάλυση στο PowerStrip που δεν σήμα τελικά στην τν υπάρχει τρόπος να την αναιρέσω και να επιστρέψω στην προηγούμενη;

α) Ναι, υπάρχει, αλλά αν θέλεις να είσαι σωστός δεν θα το κάνεις. Αν το κάνεις, είτε θα χάνεις μέρος της εικόνας είτε θα χαλάς το aspect ratio με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται η εικόνα.

β)
1) Οι ρυθμίσεις είναι χρήσιμες για όλους - εκτός από το να φτιάχνουν τις αναλύσεις και τα refresh κάνουν και tuning στο gamma της εικόνας.
Η ανάλυση που πρέπει να επιλεγεί για την τηλεόραση είναι η native ανάλυση αυτής, δηλαδή για τις περισσότερες LCD η 1366 x 768. Στην περίπτωση που η TV στην είσοδο HDMI κάνει overscanning το οποίο δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί (οι περισσότερες LCD κάνουν), το σωστό είναι να γίνει σύνδεση μέσω VGA.

2) Αν έχεις ακολουθήσει τους οδηγούς, και το ZoomPlayer και το TheaterTek θα κάνουν upscaling μέσω του FFDshow.

Επίσης, εάν δεν το έχεις είδη κάνει, διάβασε και το Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την HTPC Guides.

Ακολουθώντας τον οδηγό για τον ZP για το τελικά σήμα την δουλειά την κάνει ο DScaler Video Decoder ή ο FFDShow Video Decoder?Στην αναπαράγωγη εμφανίζονται στο taskbar τα εικονίδια του ffdshow και του reclock, έτσι δεν είναι;

Ο Dscaler κάνει την αποσυμπίεση από MPEG-2 και το deinterlacing. Ο FFDshow αναλαμβάνει το post processing και το upscaling.

Τα εικονίδιά σου είναι σωστά.

Κάτι ακόμα:Όταν επιλέγω μια ανάλυση στο PowerStrip που δεν σήμα τελικά στην τν υπάρχει τρόπος να την αναιρέσω και να επιστρέψω στην προηγούμενη;

Υπάρχει ένας συνδυασμός πλήκτρων που επιτυγχάνει αυτό που θέλεις. Δες στο Help του PowerStrip.