Διάφορες ερωτήσεις - διαπιστώσεις....

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
Μπήκα πρόσφατα στη νέα τεχνολογία και διαπίστωσα ορισμένα πράγματα, ενώ γεννήθηκαν απορίες.
1. Ο δέκτης κατεβάζει τα παλιά ψηφιακά της ΕΡΤ δυό φορές. Οι δε δεύτερες αποθηκεύσεις τους δίνουν σπασμένη εικόνα και ήχο. Τί είναι αυτά ?
2. Επίσης αποθηκεύονται 4 ακόμα κανάλια με όνομα pgm 1-4. Τι είναι αυτά επίσης?
3. Ενώ τα παλιά ψηφιακά της ΕΡΤ έρχονται στο aspect ratio κανονικά ανάλογα αν είναι 16:9 ή 4:3, τα καινούργια (δηλαδή ουσιαστικά το sky) δεν το κάνουν...
4. Πότε θα γυρίσουν τα άλλα κρατικά κανάλια σε ψηφιακή εκπομπή? (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3)

Re: Διάφροες ερωτήσεις - διαπιστώσεις....

Καλωσήρθες στην ψηφιακή τηλεόραση!! :)
Λοιπόν:
1) Ο δέκτης κατεβάζει την ΕΡΤ Ψηφιακή εις διπλούν, γιατί μετα δίδεται από 2 διαφορετικές συχνότητες. Την 26 και την 56 εάν θυμάμαι καλά, από τις οποίες μία έχει μειώσει το σήμα της αρκετά με αποτέλεσμα τα σπασίματα που αναφέρεις.
2) Τα pgm1-4 είναι δοκιμαστικά κανάλια τα οποία θα αντικατασταθούν κάποια στιγμή με τα τοπικά TV100, 4E και 2 άλλα που δεν θυμάμαι.. :D
3) Τα κάναλια της Digea είναι όλα σε 4:3 aspect ratio εκτός του Σκάι που είναι σε 16:9. Κάποια στιγμή θα γυρίσουν όλα σε 16:9...
4) Το δεύτερο "πακέτο" της ΕΡΤ (ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3,Βουλή) θα γυρίσει σε ψηφιακή εκπομπή τους επόμενους μήνες, και συγκεκριμένα όταν επιτέλους θα ανέβει το πρώτο πακέτο στον δορυφόρο.
Αυτά

3. σίγουρα το sky είναι 16:9, αλλά αναγνωρίζονταν παλιότερα πχ σε αναλογική εκπομπή από το δέκτη του dvdr μου και γύριζε μόνο του.
Τώρα βλέπω τους ανθρώπους σαν μπασκετμπολίστες...

ευχαριστώ γιά τις απαντήσεις.

Λοιπόν:
Τα κάναλια της Digea είναι όλα σε 4:3 aspect ratio εκτός του Σκάι που είναι σε 16:9. Κάποια στιγμή θα γυρίσουν όλα σε 16:9...

Το 16:9 του Σκαι είναι "ιμιτασιον" όπως του αναλογικού...
Ως τώρα oι επίσημες προδιαγραφές της Digea αναφέρουν εκπομπές SD σε 4:3 .Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι επιπέδου DVD σε κάθε περίπτωση,γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο...

Το 16:9 του Σκαι είναι "ιμιτασιον" όπως του αναλογικού...
Ως τώρα oι επίσημες προδιαγραφές της Digea αναφέρουν εκπομπές SD σε 4:3 .Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι επιπέδου DVD σε κάθε περίπτωση,γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο...

ίσως λίγο ξεκαθάρισμα εδώ?
εγώ βλέπω ότι ο δέκτης όταν πάει στα ΕΡΤ γυρνάει την τηλεόραση σε 16:9 και όταν βλέπει mega στο 4:3. Όταν όμως πάει στο sky πάλι 4:3 βλέπω και ανθρώπους μακρουλούς...:furious3:

Εμενα στο αναλογικό Skai γίνεται auto 16:9 χωρίς ρύθμιση,αλλά χάνεις τα πλάγια από την αρχική εικόνα (που προφανώς είναι 4:3) και βλέπω πάλι μακρουλούς ανθρώπους όπως εσύ...

Τώρα μην περιμένεις να σου ξεκαθαρίσει κάποιος εδώ μέσα, τις αλχημείες που κάνουν ή τι διαφημίζουν..."με τέλεια εικόνα και ήχο":SFGSFGSF:

μα αναλογικά μου γίνεται.
Το ψηφιακό της digea δεν γίνεται.
Αυτό λέω.
Γίνεται το ψηφιακό της ερτ, αλλά όχι της digea στο sky

Νόμιζα αναφερόσουν ψηφιακά, λέγοντας " ίσως λίγο ξεκαθάρισμα εδώ?" αλλά πάλι αυτό που βλέπεις (αν είναι καθαρή εικόνα κλπ) δεν ξεφεύγει από τις επίσημες προδιαγραφές της Digea που αναφέρουν εκπομπές SD σε 4:3.

Aπλώς, το σήμα του ΣΚΑΪ, αν και 16/9, εκπέμπεται με flag 4/3. Κάποια στιγμή που θα ξυπνήσει ένας τεχνικός και θα γυρίσει έναν διακόπτη, θα αλλάζει και αυτόματα το aspect...

Aπλώς, το σήμα του ΣΚΑΪ, αν και 16/9, εκπέμπεται με flag 4/3. Κάποια στιγμή που θα ξυπνήσει ένας τεχνικός και θα γυρίσει έναν διακόπτη, θα αλλάζει και αυτόματα το aspect...

Δε νομίζω να ισχύει αυτό, γιατί στην LG M2362D στο info για τα υπόλοιπα 6 κανάλια λέει 576i 4:3 (και τα δείχνει με stretch σε 16:9 γιατί έτσι το έχω ρυθμίσει) ενώ στο ΣΚΑΙ γράφει 576i 16:9 και το δείχνει έτσι.
Επίσης ένα usb tv tuner avermedia που έχω στο PC γυρνάει αυτόματα το παράθυρο σε 16:9 στο ΣΚΑΙ, συνεπώς η πληροφορία στέλνεται από την Digea.

Τότε το πρόβλημα θα εντοπίζεται σε κάποια ρύθμιση του setup του Δημήτρη...

Για εκπομπή από Θεσσαλονίκη μιλάμε πάντα, ε;

Από Χορτιάτη.
Ίσως να παίζει ρόλο το setup, ίσως και το γεγονός ότι η LG M2362D είναι πολύ καινούρια και χειρίζεται πιο σωστά το information του πομπού. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι δείχνει το EPG ολόκληρο στα Ελληνικά, ενώ στις περισσότερες LG από ότι διαβάζω εμφανίζεται στα Αγγλικά.

Τότε το πρόβλημα θα εντοπίζεται σε κάποια ρύθμιση του setup του Δημήτρη...

τι ρύθμιση να κάνω.
Στα της ερτ δεν έχω κάνει τίποτα και αλλάζουν μόνα τους.

Από Χορτιάτη.
Ίσως να παίζει ρόλο το setup, ίσως και το γεγονός ότι η LG M2362D είναι πολύ καινούρια και χειρίζεται πιο σωστά το information του πομπού. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι δείχνει το EPG ολόκληρο στα Ελληνικά, ενώ στις περισσότερες LG από ότι διαβάζω εμφανίζεται στα Αγγλικά.

Άστα να πάνε φίλε μου... Δράμα η κατάσταση :guitarist: Και δεν έρχεται καμία βοήθεια ούτε από LG ούτε από Digea :violent-smiley-030::BDGBGDB55::furious3:

τι ρύθμιση να κάνω.
Στα της ερτ δεν έχω κάνει τίποτα και αλλάζουν μόνα τους.

Ρίξε μια ματιά στα μενού του δέκτη, Δημήτρη, μήπως και έχει ξεχωριστές ρυθμίσεις aspect για mpeg2 και mpeg4. Ποιός δέκτης είναι;

Πάντως και με τον Edision Argus Combo συνδεδεμένο με HDMI και ρυθμισμένο είτε στο Auto είτε στο 16:9 και την LG ρυθμισμένη είτε στο Just Scan είτε στο 16:9 , ο ΣΚΑΙ δεν πάει αυτόματα σε 16:9. Μάλιστα με την LG στο 16:9 απλώς "απλώνει" λίγο η εικόνα οριζόντια αλλά πάλι δεν καλύπτει το κάδρο όλη την ώρα. Κάποιες στιγμές απλώς, ακόμα και στην ίδια εκπομπή, αλλάζει από ημι-16:9 σε full 16:9 και τούμπαλιν ! ???