Διαφορές στην ηχοληψία τώρα και τότε

Έτσι πρόχειρα, μιλώντας πάντα για αίθουσα συναυλιών, στο πόντιουμ έχουν καταγραφεί κορυφές ηχητικής πίεσης 120 - 125 db, με στάθμες στο πιανίσιμο γύρω στα 30 db. Και σε ότι αφορά στην μεταβολή της στάθμης με το διπλασιασμό της απόστασης, λάβε υπόψιν σου και την αντήχηση, γιατί θα καταλήξεις σε λάθος συμπεράσματα. ;)

Πάντως, αναθεώρησα. :rolleyes:

Αν η στάθμη του θορύβου (background noise) σε ένα τυπικό δωμάτιο είναι 30-40dB τότε σε ένα χώρο όπως αυτός που περιγράφετε, με τόσο κόσμο μέσα, θα είναι πολύ παραπάνω.

Last edited:
Re: Απάντηση: Διαφορές στην ηχοληψία τώρα και τότε

Ξέρεις, σε συναυλίες κλασσικής μουσικής το ακροατήριο δεν μιλά ή ψιθυρίζει όταν παίζει η ορχήστρα. Και φυσικά δεν ακούς το θόρυβο του δρόμου.

Ναι, αλλά σε ένα τυπικό δωμάτιο δεν υπάρχουν 800-1000 άτομα (όσο δημοφιλή και να είναι τα πάρτυ που διοργανώνει κάποιος) ούτε έχουν την ίδια ακουστική οι χώροι αυτοί.

Οι 100 απο τους 1000 να ανασηκωθούν για να κάτσουν καλύτερα στη θέση τους, 50 μανίκια που τρίβονται με του διπλανού τους, οι ανάσες τόσων ανθρώπων (είπαμε το live κόβει την ανάσα αλλά όσο να'ναι....) and the list goes on είναι αρκετά για να σηκώσουν αρκετό background noise...

Δεν έχεις άδικο, αλλά από πείρα σου γράφω πως σε χαμηλά περάσματα υπάρχει συνήθως αυτοσυγκράτηση και προσήλωση και δεν επικαλύπτεται ένα ασθενές σόλο όργανο. Άρα ο περιβάλλον θόρυβος 'διαμορφώνεται' κατά κάποιον τρόπο από το περιεχόμενο του σήματος.

Φυσικά αναφέρομαι στο Μέγαρο και όχι στο Ηρώδειο.

Πάντως εγώ βρήκα στο ίντερνετ ότι το peak των κρουστών στη συμφωνική ορχήστρα είναι 118dB.

Μην σκέφτεστε τι γίνεται ανάμεσα στους ακροατές. Τα μικρόφωνα είναι αναρτημένα πολύ κοντά στην ορχήστρα, άρα η δυναμική περιοχή που πρέπει να καλύψουν είναι υψηλότερη.

Αν μείνουμε στα 118dB, δεν φτάνει κανένα εμπορικό μέσο αποθήκευσης για να τα "γράψει"!

Το επίπεδο θορύβου σε μια αίθουσα συναυλιών την ώρα της συναυλίας είναι στα 30-40dB, αλλά σε ένα στούντιο είναι 10dB πιο κάτω. Και δεν ξέρω για σας, αλλά στο σπίτι μου έχει περισσότερο θόρυβο από το μέγαρο (υπολογίστε μηχανάκια, γειτόνους, κλπ).

Α, και μια μαθηματική απορία μια που μιλάμε για δυναμική περιοχή:

Αν τα peak είναι 110dB καιτο υπόβαθρο θορύβου 30dB η δυναμική περιοχή είναι 110-30=90dB, ή 10^11-10^3=109dB;

Δεδομένου ότι μπορούμε να αντιληφθούμε και σήμα κάτω από το επίπεδο του θορύβου, μήπως και τα 30dB του υποβάθρου δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τη δυναμική περιοχή. Ή έστω κάποιο μέρος τους;

Χμμ, το decibel ως μονάδα ηχητικής πίεσης είναι λογαριθμική κλίμακα του λόγου της στάθμης της ηχητικής πίεσης προς μια πίεση αναφοράς. Ως δυναμική περιοχή αν τα θυμάμαι καλά περιγράφουμε το λόγο της ισχυρότερης προς την ασθενέστερη ηχητική πίεση. Δηλαδή:

SPLmax = 20log(Pmax/Pref), SPLmin = 20log(Pmin/Pref) =>

Pmax/Pmin = 10 υψωμένο στη διαφορά των (SPLmax/20 - SPLmin/20) =>
20log(Pmax/Pmin) = SPLmax - SPLmin

Απάντηση: Re: Διαφορές στην ηχοληψία τώρα και τότε

.....

Δεδομένου ότι μπορούμε να αντιληφθούμε και σήμα κάτω από το επίπεδο του θορύβου, μήπως και τα 30dB του υποβάθρου δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τη δυναμική περιοχή. Ή έστω κάποιο μέρος τους;

Και αυτή είναι μία σοβαρή σκέψη.

Δεν κατηγορούν εξάλλου το cd ότι κάτω από -96 db δεν υπάρχει καμιά απολύτως πληροφορία ενώ στο βινύλιο υπάρχει και στα ...-150 db έστω κρυμμένη μέσα στον θόρυβο;

Γι αυτό δεν κάνουν και dithering στα cd?

Πάντως σε μιά μεγάλη αίθουσα πρέπει να υπάρχει αρκετός θόρυβος κυρίως σε χαμηλές συχνότητες ή σε συχνότητες που το αυτί είναι αναίσθητο.

Σε πολλές σοβαρές ηχογραφήσεις ακούω συχνά απίστευτες χαμηλές, σχεδόν υπόηχους, από τα δύο σάμπ μου κυρίως όταν τα "τσιμπάω" λίγο παραπάνω. Αυτές οι συχνότητες δεν είναι ηλεκτρικοί θόρυβοι αλλά προφανέστατα συλλαμβάνονται από τα μικρόφωνα. Νοιώθεις όλο το πάλκο να τρέμει μπροστά σου ή κάποιο αδιόρατο βαθύ στροβιλισμό από συστήματα εξαερισμού....

Τις πιο πολλές φορές , είναι ο θόρυβος τής κίνησης του αέρα και κάποιοι άλλοι χαηλόσυχνοι θόρυβοι που μεραδίδονται απο εξωτερικές πηγές μέσω τής ακουστικής γέφυρας του σκελετού τού κτιρίου /αίθουσας

Αυτός είναι κι ένας απο τούς λόγους οπου δυσκολεύει αφάνταστα τήν προσθήκη ψηφιακής ισοστάθμισης /διόρθωσης στίς χαμηλές

Σε ένα κλασσικό δωμάτιο με φροντισμένο κατώφλι θορύβου (πχ 40dB) , θα τρομάζει κανείς να δεί έστω κι απο ένα φθηνό RTA , τι γίνεται απο 100Hz και κάτω

Φυσικά μαζί με τον αέρα υπάρχουν , οι κρουσιγενείς ηχοι απο τα δάπεδα , οι αναπνοές , οι ηχοι απο το κράτημα τών οργάνων κ.α.

Α, αυτό μου θυμίζει κάποια ιστορική αίθουσα συναυλιών στο Λονδίνο που εγκαταλείφθηκε όταν πέρασε από κάτω το μετρό λόγω του θορύβου. Υπάρχουν βινύλια που ακούγεται το τρένο! Θυμάται κάποιος ποια είναι;

Δεν ξέρω για τους λοιπούς φίλους, αλλά εγώ από το παρόν θρεντ εισπράττω γνώσεις και ευγένεια, που έχει λείψει (δυστυχώς) τελευταία, από ανάλογες κατηγορίες.....

Εύγε

:argue:
Α, αυτό μου θυμίζει κάποια ιστορική αίθουσα συναυλιών στο Λονδίνο που εγκαταλείφθηκε όταν πέρασε από κάτω το μετρό λόγω του θορύβου. Υπάρχουν βινύλια που ακούγεται το τρένο! Θυμάται κάποιος ποια είναι;
Πρόκειται για το Kingsway Hall του Λονδίνου με εξαιρετική ακουστική. Μια αίθουσα συναυλιών όπου έγιναν ιστορικής σημασίας ηχογραφήσεις. Χρησιμοποιήθηκε ως στούντιο ηχογραφήσεων αποκλειστικά και από κοινού από την EMI και την Decca. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος υπήρχε και υπήρξαν διάφορες σκέψεις ώς προς αποφυγή του θορύβου, όπως χρήση φίλτρων χαμηλών, να χρονομετρούν και να ηχογραφούν στο κενό μεταξύ δρομολογίων του υπόγειου σιδηρόδρομου, δηλαδή μικρή διακοπή όσο το τραίνο σταματούσε για αποβίβαση και επιβίβαση ή να μπουν ειδικά μονοτικά υλικά στις ράγες κοντά στην αίθουσα.

Τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν εφικτό και έτσι έχουμε αυτές τις μοναδικές ηχογραφήσεις και που και που αν είμαστε τυχεροί και λίγο θόρυβο χαμηλών όταν περνά ο υπόγειος.
[Στην αρχή των ψηφιακών ηχογραφήσεων, κάποιοι, ακατονόμαστοι Άγγλοι reviewers στο Hi-Fi News & Record Review *είχαν ξαφνικά* (!;) ανακαλύψει τους θορύβους αυτούς που πάντα υπήρχαν σε κάποιους δίσκους και σε άλλες αίθουσες, και τους παρουσίαζαν ως επίτευγμα της ψηφιακής τεχνολογίας ηχογράφησης].

Η αίθουσα ποτέ δεν εγκαταλήφτηκε γιατί δήθεν είχε έρθει το μετρό που αναφέρεις. Το μετρό υπήρχε. Η αίθουσα εγκαταλήφθηκε ως χώρος ηχογράφησης όταν τα μαγαζιά του κτιρίου, με γούνες νομίζω, μετακόμισαν και τότε αντιλήφθηκαν ότι η ύπαρξή τους, τούς προστάτευε όλα αυτά τα χρόνια από υπερβολικούς θορύβους που τους ήταν άγνωστοι, πλην του μετρό.
Βινύλια της Decca [και RCA Victor που ηχογράφησε η Decca] και της EMI που ηχογραφήθηκαν εκεί έχουν αυτόν τον θόρυβο. Αλλά τον έχουν και άλλα που ηχογραφήθηκαν αλλού που υπήρχε το ίδιο πρόβλημα υπογείου σιδηρόδρομου ή και θορύβου από κυκλοφορία αυτοκινήτων. Λ.Σ.

Σε ένα cd της DECCA "Carmina Burana -Riccardo Chailly-RSO Berlin" ψηφιακή εγγραφή του 84, προχτές απομόνωσα ένα τμήμα στο τέλος ενός τρακ που τα μικρόφωνα συνέχιζαν να γράφουν.

Το πρώτο που θέλω να σχολιάσω είναι οτι ακούγεται αμυδρά ο ήχος από ένα όχημα το οποίο επιταχύνει αρχικά και μετά επιβραδύνει...

Το δεύτερο είναι ότι ενίσχυσα το τμήμα του σήματος κατά 48db για να φτάσουν οι κορυφές του τα -0,5db. Άρα ο θόρυβος της αίθουσας ηχογράφησης ήταν χονδρικά -50db Η δυναμική περιοχή της συγκεκριμένης ηχογράφησης ποιά θα είναι;

Αν θέλει κανείς μπορώ να του το στείλω με email να μας πει τη γνώμη του...

Να τολμήσω:
96dB (όσο η δυναμική περιοχή του CD) μείον όπου είναι η κορυφή του CD.

Καλή η ευρεία δυναμική περιοχή αν αναφερθούμε ιδιαίτερα στην πιστή ηχογράφηση, νομίζετε όμως πως θα ήταν πραχτικά εφαρμόσιμη σε οικιακό περιβάλλον και όχι μόνο? :drummer:

Όχι, κι αυτό γράφω στο αρχικό post. Τις σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής με υψηλή δυναιμική περιοχή είναι αδύνατον να τις ακούσω στο αυτοκίνητο. Είναι κι ένας λόγος που το τρίτο πρόγραμμα έχει πολύ κακή λήψη (που να τα βγάλει πέρα το σήμα των FM με τα δυναμικά). Ακόμα και στο σπίτι έχω συχνά πρόβλημα να ενοχλώ τους γειτόνους.

Η λύση δεν βρίσκεται τόσο στην ηχογράφηση (όπου θα καταλήξουμε με δίσκους με 20dB δυναμική περιοχή όπως σε πάμπολλα ποπ), αλλά στη ενσωμάτωση σε μηχανήματα όπως τα στερεοφωνικά αυτοκινήτων συστημάτων που να ανιχνεύουν και να ελαχιστοποιούν το πρόβλημα.