Διάλεξη του Doug Graham της Naim Audio

Re: Απάντηση: Διάλεξη του Doug Graham της Naim Audio

καλά τότε, σχολίασε την ανωτερότητα των καλωδίων τα οποία τερματίζονται σε συνδετήτες τύπου DIN -bye-

καλα αφου επιμενεις, ξερεις την διαφορα μεταξυ ενος wav ριπαρισμενου απο την Naim (unitiserve rip) και ενος απο eac?

Εξαιρετική η παρουσίαση, Μιχάλη!!!:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Τώρα, για το ζουμί δεν λέω και πολλά διότι είμαι από άλλη ''γαλέρα'' που λέει και ο καπετάνιος....απλά, είδα φως και μπήκα!!!:p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διάλεξη του Doug Graham της Naim Audio

καλα αφου επιμενεις, ξερεις την διαφορα μεταξυ ενος wav ριπαρισμενου απο την Naim (unitiserve rip) και ενος απο eac?

Η ΝΑΙΜ χρησιμοποιεί το "secure ripping engine", ενώ το EAC το κάνει χωρίς "engine" και εντελώς αθόρυβα ;

Last edited:
τα forum της naim ειναι γεματα....
προβληματα στους decoders των flac δειχνιυν να εχουν ξεπεραστει (εχουν?)
η διαφορα στο naim ριπαρισμα σε wav σε σχεση με το eac (παλι σε wav) εχει κατα τους τεχνικους της ναιμ ακουστα αποτελεσματα.
σε αναλυσεις των αρχειων βρεθηκαν διαφορες μονο στους headers των wav και ελειψη καποιων ψηφιων στο τελος. το pcm τμημα ειναι ιδιο. η βελτιστοποιηση των wav ριπαρισμενων απο την ναιμ δεν εχει "εξηγηθει" ακομα.
εχει ψωμι η υποθεση, οι απλοποιησεις τυπου ποστ 2 (αντε το σχολιαζω...) δεν ταιριάζουν σε σοβαρη εταιρια. για αυτο ρωτησα αν τα λεει η ιδια η ναιμ αυτα...

και φυσικα, μπραβο και απο εμενα για την παρουσιαση...

Vetnick, να σου ζητήσω link για τα ripping τεστ που αναφέρεις?
Τα μηδενικά θα μπορούσαν να είναι κάτι του στιλ fill gaps with silence.
Αλλά έχω περιέργεια, ούτε το λογισμικό τους δεν έχει κανείς? Linux είχα την εντύποση πως είναι.
Φυσικά, εάν θέλετε, όλο και κάποιο cd θα έχουμε κοινό με φίλο που έχει naim για να δούμε τις διαφορές στο ripping.

Νταξ, σήμερα μπορεί το μηχάνημα τους να προτιμά να παίζει wav, και τα flac να ακούγονται στρογγυλεμένα (!?), αύριο μεθαύριο τι θα λένε όταν θα έχουν την επόμενη γενιά έτοιμη?

τασο στο forum τους το διαβασα. ψαξε για flac-wav-naim και σου βγαζει ολες τις δοκιμες τους. γραφει και τεχνικος της εταιριας καπου καπου...

Σε ευχαριστώ πολύ :-)
Η πρόταση μου και για δικά μας συγκριτικά εφόσον βρεθεί κάποιος που να τον απασχολεί το θέμα ισχύει (το ίδιο και για weiss ή ότι άλλο αντίσοιχο).
Βλέπω ότι η naim πιστεύει ότι τα rip της ‛usually outperform’ EAC http://forums.naimaudio.com/display...37349?reply=3960068605414872#3960068605414872 βέβαια αυτά τα γράφουν στο site τους. Που να τα γράψουν σε κάνα doom9 ή σε κάνα τεχνικό forum.
Ενώ από όσο καταλαβαίνω, ωθούν τους πελάτες τους να ξαναριπάρουν άλμπουμ που έχουν ριπάρει με EAC (!?). Ενώ και σε hardware επίπεδο φαίνεται να έχουν πρόβλημα ακόμα και με διαφορετικά (αλλά συμβατά με το πρότυπο!) wav files.
Hold Your Horses!

Σε ευχαριστώ πολύ :-)
Η πρόταση μου και για δικά μας συγκριτικά εφόσον βρεθεί κάποιος που να τον απασχολεί το θέμα ισχύει (το ίδιο και για weiss ή ότι άλλο αντίσοιχο).
Βλέπω ότι η naim πιστεύει ότι τα rip της ‛usually outperform’ EAC http://forums.naimaudio.com/display...37349?reply=3960068605414872#3960068605414872 βέβαια αυτά τα γράφουν στο site τους. Που να τα γράψουν σε κάνα doom9 ή σε κάνα τεχνικό forum.
Ενώ από όσο καταλαβαίνω, ωθούν τους πελάτες τους να ξαναριπάρουν άλμπουμ που έχουν ριπάρει με EAC (!?). Ενώ και σε hardware επίπεδο φαίνεται να έχουν πρόβλημα ακόμα και με διαφορετικά (αλλά συμβατά με το πρότυπο!) wav files.
Hold Your Horses!

Νομιζω οτι μπορει να ανοιχτει ενα αλλο νημα, για να μην χαλασουμε αυτη την ομορφη παρουσιαση του Μιχαλη.

Πολύ ωραία παρουσίαση, συγχαρητήρια στο φόρουμ.
Βέβαια κάποια πράγματα δεν με βρίσκουν σύμφωνο, και φυσικά αναφέρομαι στη διαφορά wav και flac αρχείου. Ακόμα και να υπάρχει μερική διαφορά στα ψηφία των 2 αρχείων, στο τέλος θα ακούσεις διαφορά; Εγώ πιστεύω πως όχι. Μου θυμίζει λίγο το θέμα των ψηφιακών καλωδίων (για παράδειγμα hdmi, usb) και εξηγούμαι: Αν στείλεις εικόνα και ήχο μέσω hdmi από pc ή κάποιο player τα ψηφία που θα πάρει στο τέλος ο ενισχυτής ή η τηλεόραση θα έχουν υποστεί μερική αλλοίωση, τη διαφορά αυτή μπορούμε να την καταλάβουμε; όχι :)
Κάθε hdmi καλώδιο θα σου στείλει αλλοιωμένο σήμα είτε κοστίζει 5 ευρώ (εξαίρεση αποτελούν τα χύμα) είτε κοστίζει 100. Μπορεί κάποιος να καταλάβει τις διαφορές μεταξύ φθηνού και ακριβού; εγώ δεν την έχω δει.

Θα είχε πλάκα λοιπόν στην παρουσίαση να παίξουν και τις 2 φορές το wav αρχείο και να σας πουν ότι το πρώτο ήταν wav και το δεύτερο flac. Εκεί να δείτε γέλιο, με αυτούς που θα υποστήριζαν ότι υπήρχε διαφορά. Αλλά ακόμα και να υπάρχει διαφορά στην ακρόαση των 2 αρχείων πιστεύω ότι οφείλεται στο διαφορετικό processing που κάνει το μηχάνημα για κάθε τύπο αρχείου. Υποθέτω, σπουδαγμένος σε θέματα ήχου δεν είμαι.

Τέλος πιστεύω ότι θα ήταν καλό τέτοια event να διοργανώνονται και για τον απλό κόσμο, άλλωστε είμαστε πιθανοί αγοραστές. Καλό θα ήταν το avclub να βάλει το λιθαράκι του προς αυτή τη κατεύθυνση, αν γίνεται βέβαια, δεν γνωρίζω αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο ή όχι.

Τα καλώδια ας τα αφήσουμε απέξω :-)
Από όσο καταλαβαίνω η NAIM τα τεστ με τα wav vs flac τα κάνει μόνο σε δικό της εξοπλισμό.
Για αυτό και τα συμπεράσματα τους δε μπορεί να είναι γενικά, αλλά ειδικά.

Από όσο καταλαβαίνω η NAIM τα τεστ με τα wav vs flac τα κάνει μόνο σε δικό της εξοπλισμό.

Πολυ σωστα Τασο!!!

Τώρα μάλιστα γιατί νόμιζα ότι μιλούσαν γενικότερα. Οπότε αυτό που καταλαβαίνω εγώ, είναι ότι αν υπάρχει διαφορά, είναι θέμα διαφορετικού processing του μηχανήματος της NAIM ανά τύπο αρχείου. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά δεν μου έρχεται και τίποτε άλλο.

Ξαναλέω αυτό που έγραψα παραπάνω :
Ακούσαμε το ίδιο μουσικό αρχείο, στην ίδια ανάλυση, το ένα wav και το άλλο flac, το καθένα σε διαφορετικό usb stick κ το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.
6 άκουσαν το wav καλύτερα, 7 άκουσαν το flac καλύτερο.
Ο Doug είπε ότι το σωστότερο αρχείο είναι το wav, καθώς είναι bit perfect, χωρίς συμπίεση κτλ.
Το flac αρχείο σε σχολιασμό με άνθρωπο εκεί ταυτόχρονα είπαν με ένα στομα θα τολμούσα να πω, ότι "ωραιοποιεί" τον ήχο, ακούγεται εξίσου καλά, αλλά όχι σωστότερα από το απόλυτα σωστό αρχείο wav.
Τονίζω ότι, δεν ξέραμε κανείς ποιό αρχείο είναι το flac και ποιό αρχείο είναι το wav. Έπαιξαν σε σειρά που μόνο ο Doug ήξερε ποιό είναι ποιό, το οποίο μας το είπε στο τέλος, αφού μάλιστα είχαμε επιλέξει ποιό μας αρέσει, σηκώνοντας χέρια, στηριζόμενοι μόνο στο χρώμα του usb stick, όπου το ένα ήταν λευκό κ το άλλο μαύρο.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι, έγραψα αυτά που ακούσαμε όλοι όσοι είμασταν εκεί κ τίποτα από το δικό μου το κεφάλι ! -bye-

Last edited:
Μιχάλη μου δε νομίζω κανείς να παρανόησε τα παραπάνω.
Το συγκεκριμένο Player και σύμφωνα με τη naim παίζει καλύτερα τα wav από τα flac.
Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σύστημα που έγινε η δοκιμή.

Για αυτό διαχωρίζω ότι το flac δε στρογγυλεύει τίποτα.
Το παραπάνω φυσικά και έχει προεκτάσεις στην ευκολία του χρήστη να διαχειριστεί το περιεχόμενο του / τη μουσική του / τα tags κ.ο.κ. τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά.

Οι δοκιμές έγιναν στο dac της εταιρείας αν δεν με απατά η μνήμη μου, το κορυφαίο του στην ουσία προϊόν, όσον αφορά τις πηγές, σύμφωνα με ότι υποστηρίζουν εκείνοι φυσικά.