Διαμόρφωση χώρου ακρόασης

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσω γυψοσανίδες με ελεγχόμενο τρόπο (δηλαδή κατασκευές πίσω από τα μηχανήματα ή σε τμήμα του ταβανιού για λόγους αισθητικής, τοποθέτηση χωνευτών σπότ και πριζών, κρύψιμο των καλωδίων κλπ) και οι υπόλοιποι τοίχοι γίνουν με χοντρό πιτσιλιστό σοβά (επιμελώς ατιμέλητο) το αποτέλεσμα, αναφορικά με τις ανακλάσεις θα είναι καλύτερο;

εγω προτινα γυψοσανιδα,με την προυποθεση να μπει στον ενα τοιχο,δε νομιζω να υπαρχει προβλημα για νεκρωση του χωρου.
Η λεια επιφανεια μπορει να εχει ανακλασεις,αλλα το ιδιο δεν θα εκανε και ο γυμνος τοιχος?
Ενας λογος που προτεινα ανακλαστηρες και απορροφητες σε καιρια σημεια,ειναι γιατι οι διαστασεις του χωρου ειναι ''δυσκολες'' και το ιδανικο δεν προκειται να επιτευχθει,τουλαχιστον οπως το οριζουν οι πιο ειδικοι.

Απάντηση: Re: Διαμόρφωση χώρου ακρόασης

και οι υπόλοιποι τοίχοι γίνουν με χοντρό πιτσιλιστό σοβά (επιμελώς ατιμέλητο) το αποτέλεσμα, αναφορικά με τις ανακλάσεις θα είναι καλύτερο;

θα λειτουργησουν ως διαχυτες,αλλα μονο με μετρησεις μπορεις να δεις αν θα ειναι καλυτερα ή χειροτερα.

Re: Απάντηση: Re: Διαμόρφωση χώρου ακρόασης

θα λειτουργησουν ως διαχυτες,αλλα μονο με μετρησεις μπορεις να δεις αν θα ειναι καλυτερα ή χειροτερα.

Κατά συνέπεια βλέποντας και κάνοντας; Κατά την προοδευτική διαμόρφωση του χώρου, με βάση τις μετρήσεις προχωράμε ανάλογα.:BDGBDGB53:

Γνωμη μου ειναι να πας στην μεγαλη διασταση (5χ9).
Οι μικροι χωροι, οπως και οι πολυ μεγαλοι, εχουν περισσοτερα προβληματα απο τους μεσαιους.
Αποφυγε οσο μπορεις την γυψοσανιδα (γιατι αργοτερα θα θελεις πολυ ισχυ και μεγαλυτερα ηχεια) και περασε ολους τους τοιχους (και ταβανι) με ηχοαποροφητικο σουβα.
Θα γλυτωσεις τα λεφτα για τις γυψοσανιδες, και για τα πιθανα ηχομωνοτικα αργοτερα. (τουλαχιστον για τις μεσουψηλες).
Εφ' οσον εχεις την τυχη να φτιαξεις το χωρο σου στις διαστασεις αυτες.....

Κριτήρια Καταλληλότητας
Η προφανής λύση, επομένως, είναι να χρησιμοποιούμε χώρους με “περίεργες” αναλογίες, αλλά, υπάρχει και η κομψή προσέγγιση των κριτηρίων καταλληλότητας. Τα κριτήρια καταλληλότητας μας δίνουν αναλογίες χώρων που εμπειρικώς έχουν αποδειχθεί ως καλοί. Υπάρχουν δε, αρκετά από αυτά:

Κατά τον: H [m] W [m] L[m]

Sepmeyer (i) 1.00 1.14 1.39

Sepmeyer (ii) 1.00 1.28 1.54

Sepmeyer (iii) 1.00 1.60 2.33

Louden (i) 1.00 1.40 1.90

Louden (ii) 1.00 1.30 1.90

Louden (iii) 1.00 1.50 2.50

Volkmannn 1.00 1.50 2.50

Bonner 1.00 1.60 1.59

Τυποποιημένα δωμάτια:

IEC 60268 -13 2.70 5.30 7.00

IEC 60268 -13 2.80 4.20 6.70

(απο εδω....... http://www.avmentor.gr/howto/room_acoustics_2.htm )

Γιατι να κανεις κατι τυχαιο?

Last edited:
Φίλε Platon, αυτό που θέλω να αποφύγω είναι το τυχαίο. Γι´αυτό το λόγο προσπαθώ να καταλήξω, όσο το δυνατό, στη βέλτιστη λύση ζητώντας τις απόψεις - συμβουλές σας.

Ευχής έργον θα ήταν να πάω στην μικρή διάσταση ώστε να μην δεσμευτεί ένας τόσο μεγάλος χώρος (5x9=45 τ.μ.).
Εάν πάντως με τη μικρή διάσταση (5x5 ή μικροπαραλλαγές της σε πιο παραλληλογραμμο σχήμα) δεν μπορώ να επιτύχω κάτι πολύ κοντά στο ζητούμενο, που είναι η αντικειμενικά καλή ηχητική απόδοση, τότε ναι κομμάτια να γίνει και ας πάω στη μεγάλη, αν και είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον τα παραπάνω τετραγωνικά που δεσμεύω τώρα θα τα στερηθώ από κάτι άλλο!

Η κατάσταση έχει κατ´αντιστοιχία όπως π.χ. στην αγορά ηχείων. Εάν ξέρεις ότι ένα ζευγάρι κοστίζει 6.000 € ενώ ένα άλλο 12.000 € και η διαφορά τους μπορεί να εστιάζεται σε κάτι αντικειμενικά ή υποκειμενικά ελάχιστο τότε ζυγίζεις το ... ελάχιστο και ανάλογα πράττεις.
Σε αντίστοιχο δίλημμα βρίσκομαι κι εγώ, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν έχω ιδιαίτερη βιωματική ακουστική εμπειρία από χώρους ακρόασης.

Ζητώ τη βοήθεια σας. :worshippy:

Κοιτα, ολοι θα θελαμε να παιζουμε ΚΑΛΑ σε οσο το δυνατον μικροτερο χωρο.
Αλλά η φυσικη άλλα προσταζει.
Αν πας σε μικρο χωρο θα ξεχασεις τα μεγαλα ηχεια. Αν με αυτο εισαι Ο.Κ. τοτε κανε μικρο χωρο και βαλε ηχεια βασης.
Το προβλημα ομως ειναι το υψος του χωρου σου αφου ολοι οι παραπανω λογοι διαστασεων εχουν να κανουν με το υψος.
Απο τις παραπανω διαστασεις που ποσταρα, βαλε το υψος του χωρου σου (ειδα 3,25) και πολαπλασιαζε το με τους αλλους δυο λογους (του μηκους και του πλατους).
Δες ποιος λογος σε βολευει και πηγενε σ´αυτον. (Ο πρωτος ειναι ο μικροτερος, Sepmeyer (i) 1.00 1.14 1.39 )

Παντως στανταρ ειναι τα δυο τελευταια δωματια (IEC), ta οποια ειναι με χαμηλοτερο υψος.
Αν δεν σε "χαλαει" να χαμηλωσεις το υψος, τοτε φερτο στο 2,80χ4,20χ6,70

Κι εγώ προς την δεύτερη τυποποίηση IEC 60268-13 προσανατολίζομαι με τη διαφορά ότι επειδή, για καθαρά τεχνικούς λόγους, το ύψος είναι σταθερο 3.25 m και δεν μπορεί να μειωθεί, η τελική "ιδανική" αναλογία μοιάζει να είναι:
Υ (3.25 m) x Π (4.87 m) x Μ (7.7 m)

To 1,3 μέτρα που περισσεύει στη μεγάλη διάσταση δεν είναι αναξιοποίητο. Εϊναι δυό ντουλάπες στα δύο άκρα του δωματίου. Μπορείς να τις φτιάξεις και έτσι ώστε να γίνουν bass traps!

To 1,3 μέτρα που περισσεύει στη μεγάλη διάσταση δεν είναι αναξιοποίητο. Εϊναι δυό ντουλάπες στα δύο άκρα του δωματίου. Μπορείς να τις φτιάξεις και έτσι ώστε να γίνουν bass traps!

Προσλαμβάνεσαι για διακοσμητής!:aktion033: