Διαμόρφωση χώρου

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
35,910
127.0.0.1
Ψάξε ψάξε δεν θα το βρείς!
Ή εγώ δεν το βρίσκω ή δεν υπάρχει το βασικότερο thread στο χώρο του ήχου.
Η διαμόρφωση χώρου.
Κόλπα που αρμόζουν σε ένα σαλόνι, αντικείμενα που δεν δείχνουν ότι είναι εκεί επειδή ο ιδιοκτήτης είναι τρελαμένος, βασικοί κανόνες τοποθέτησης των ηχείων στο χώρο. Και επειδή οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε αυτούς τους χώρους, ρικοφόνια και αφρολέξ κομένα! :p

Άντε μήπως και πάρουμε καμιά ιδέα, θα ξεκινήσω εγώ με το τι αλλαγές έγιναν στο χώρο, incognito πάντα...

Το πρόβλημα των τοίχων. Τα ηχεία βασικά δεν παίζουν καλά αν είναι πολύ κοντά στον τοίχο. Τρίζουν, μπουμάρουν και θολώνουν στα χαμηλά...
Προσωπικά είδα μεγάλη διαφορά βάζοντας το ηχείο που είναι κοντά στον πλαϊνό τοίχο μπροστά από ένα custom σύνθετο από ξύλο και τοποθετώντας από πίσω του τους δίσκους μου. Οι δίσκοι (κάθετα και σχετικά ασύμετρα τοποθετημένοι ο ένας από τον άλλον) έκαναν κατά τη γνώμη μου και το αυτί μου την καλύτερη μπασοπαγίδα ever...
Έτσι αν έχετε πρόβλημα μπουμαρίσματος βάλτε τα LP σας πίσω από τα ηχεία. It works!

Τον καλύτερο ήχο τον πήρα όταν τοποθέτησα τα ηχεία στην μικρή πλευρά του παραληλόγραμου σαλονιού μου και όχι στη μεγάλη. Ειδικά αν υπάρχει τζαμαρία απέναντι από τα ηχεία, άστο... Επειδή υπήρχε πρόβλημα ακόμη, η τζαμαρία καλύφθηκε με δύο φύλα κουρτίνας διαφορετικού υλικού το καθένα. Κουρτίνες work!

Απέναντι από τα ηχεία, στις θέσεις ακρόασης, καλό είναι να μην υπάρχει σκέτος τοίχος. Ράφια με βιβλία (ασύμετρα στην καλύτερη αλλά προκειμένου να γλυτώσεις την παντόφλα βάλε τα και στη σειρά), αντικείμενα που διαθλούν τον ήχο σε διαφορετική σκληρότητα και συχνότητα συντονισμού καθαρίζουν τον ήχο αρκετά.

Γωνίες και προεξοχές.
Ποτέ άδειες γωνίες στο σπίτι! Λουλούδια, γλάστρες, λαμπατέρ... Το επιβάλει και το Feng Shuei...
Βέβαια σε μία γωνία δούλεψε καλά μία θήκη με πολλά περιοδικά μέσα, αλλά δεν είναι Feng Shuei not. :p

Τοίχος. Αυτός ο άγνωστος!
Τα πιό φτηνά ηχομονοτικά είναι κάτι καμβάδες που πουλάνε με 20 και 30 ευρώ σε είδη τέχνης... Κάντε δώρο στη γυναίκα σας μία βόλτα στα μαγαζιά να διακοσμήσει το χώρο με καμβάδες. Δεν θα χάσετε. :)

Καναπέδες με κοντά πόδια ή και καθόλου. Το μπάσο γουστάρει το κάτω μέρος του καναπέ σαν τη σκόνη! Τώρα το να κόψεις τα πόδια του καναπέ μάλλον σηκώνει πολύ συζήτηση... Βρείτε δικαιολογία ότι το πιτσιρίκι φαντάζεται τέρατα κάτω από τον καναπέ και καλό είναι για την ψυχική του ηρεμία να μην έχει κενό ο καναπές με το πάτωμα...

Χωρίς να είμαι ειδικός, καθαρά από εμπειρία έχω καταλήξει εκεί.
Εσείς; -bye-

Καλή δουλιά και αρκούντως αποτελεσματική στον χειρισμό της συμβίας.
Τα ηχεία πως τα έχεις τοποθετήσει μεταξύ τους και σε σχέση με την θέση ακρόασης και το χώρο συνολικά;

Re: Απάντηση: Διαμόρφωση χώρου

Τα ηχεία πως τα έχεις τοποθετήσει μεταξύ τους και σε σχέση με την θέση ακρόασης και το χώρο συνολικά;

Τα ηχεία είναι λίγο περίεργα τοποθετημένα...

Τα χαμηλά παίζουν από κόρνες οπότε έπρεπε να ξεκολήσουν από τον τοίχο χωρίς να χρειάζεται μεγάλη απόσταση (τα ανοίγματα είναι μπροστά). Οπότε πήγαν στο μισό μέτρο από τον πίσω τοίχο
Η απόσταση μεταξύ τους είναι στα 2.5 με 3 μέτρα και η κλίση τους πολύ μικρή.
Επειδή ήθελα το sweet spot να μην είναι στη μέση αλλά προς τα αριστερά (εκεί που κάθεται ο κόσμος) το αριστερό ηχείο πήγε λίγο πιό πίσω από το δεξί. Αυτό όσο και να ακούγεται περίεργο μείωσε και το μπουμάρισμα που έκανε από το σύνθετο (που βρίσκεται ανάμεσά τους και προς τα πίσω) μιας και τα χαμηλά του ενός ηχείου δεν βρίσκονται πλέον σε πλήρη αντίθεση με του άλλου.

Η θέση ακρόασης είναι στα 3 - 3.5 μέτρα από τα ηχεία, -bye-

Τα ηχεία είναι λίγο περίεργα τοποθετημένα...

Τα χαμηλά παίζουν από κόρνες οπότε έπρεπε να ξεκολήσουν από τον τοίχο χωρίς να χρειάζεται μεγάλη απόσταση (τα ανοίγματα είναι μπροστά)................

Ακουσα για κορνες και "φερμαρα".

Για πες μαρκα, φωτο ,κατι?????

Ακουσα για κορνες και "φερμαρα".

Για πες μαρκα, φωτο ,κατι?????

:flipout:

Αμέσως εσύ...
Βασικά είναι DIY ηχεία βασισμένα σε κόρνες της Klipsch.
Επειδή τα μπάσα της κόρνας τα θεωρώ κορυφαία αλλά δεν μου αρέσει το "πέπλο" που δημιουργούν στις μεσαίες, τα ηχεία κατέληξαν "πειραγμένα" Klipsch υπογούφερ με δορυφόρους για mid/tweeter/super tweeter...

Φωτό θα δείς σε άλλα post μου όπως και στην αγγελία που θα τα βάλω σύντομα μιας και θα αλλάξω ηχεία...

...αλλά δεν μου αρέσει το "πέπλο" που δημιουργούν στις μεσαίες ...

Το ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά με τ αυτιά μου αλλά δεν ήξερα τι.
icon7.gif