Διαμόρφωση home theater help !!!

john saoulos

New member
6 September 2019
17
Καλημέρα στην μοναδική! Παρέα χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθεια σας για να ξεμπερδέψω το κεφάλι μου ,
Aρχίζοντας να σας πω ότι θα μετακομίσω επιτέλους στο δικό μου σπίτι οπου έχω έναν χώρο σοφίτα περίπου 4,5 Χ 5 με σκεπή ξύλο επικλινή με το ψηλότερο σημείο 2,70m στα 3,5 m της πλευράς 4,5m .Εχω έναν πολύ παλιό av yamaha 6.1 ένα σετ B&W DM603 S3 δύο κολόνες ένα κεντρικό και ένα 12" sub άλλης μάρκας τα 3 πίσω είναι κάτι παλιά koda νομίζω ο epshon tw projector πέθανε και αντικαταστάθηκε με 85" tv sony
Εκεί που θέλω την βοήθεια σας είναι στο εξής:
Α: με αυτά τα ηχεία αξίζει να αλλάξω AV ?
Β: μπενω στην διαδικασία του atmos ? (Σκεπή )
Γ: να κρατήσω το σετ όπως είναι και να προσθέσω μια μπαρα για ψεύτo atmos ?
Δεν υπάρχει περιορισμός σε περιορισμός σε καλώδια μπορω να περάσω όσα και όπου χρειαστούν ...
Ελπίζω να μην σας κούρασα κάθε ιδέα πρόταση καλοδεχούμενη ευχαριστώ Γιαννης

Attachments

• Notes_221031_103330.jpg
    Notes_221031_103330.jpg
    188.6 KB · Views: 20
20221031_134342.jpg20221031_134330.jpgΜερικές φώτο του χώρου και μια διόρθωση πλάτος εκεί που μένει η tv 5m και ύψος 230

Απλώς έχε υπ' όψη ότι τα ηχεία του επάνω layer θα πρέπει να απέχουν σε σχέση με τα ηχεία του κάτω (bed) layer 2 με 3 φορές το ύψος που έχουν από το πάτωμα τα δεύτερα. Κοινώς αν ας πούμε το κεφάλι σου είναι στο 1 μέτρο από το πάτωμα, τότε η μπάφλα των ηχείων για το πάνω layer πρέπει να είναι το λιγότερο στα 2 μέτρα.

Θα πρότεινα να απευθυνθείς σε εξειδικευμένο κατάστημα για την εγκατάσταση όπου θα σου προτείνουν και εγκαταστάτη/calibrator που θα έρθει στο χώρο σου για τα περεταίρω.

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες έχεις κάποιο κατάστημα - εγκατάσταση κατά νου να μας διαφωτίσει? Αν και το βλέπω κομματάκι δύσκολο εγχείρημα λάθος δεν έχω ύψος..
Ακόμα και αν έβαζα τον καναπέ με πλάτη στα κάγκελα έχω μέγιστο ύψος τα225

Ναι. Και μόνο για τα νέα συστήματα ισοσταθμισης αξίζει να πας σε νέο av. Προσωπικά έχω και συστήνω av με Dirac.
Ναι να πας σε atmos απλά λόγω κεκλιμενης στέγης δε θα δουλέψουν οι επιλογές upfiring. Πρέπει να πας σε οροφής και κατά πάσα πιθανότητα σε κρεμαστά. Αυτό για το ύψος που σου αναφέρει ο pleo προφανώς ισχύει. Ίσως έχει όντως νόημα να βάλεις τον καναπέ με πλάτη στα κάγκελα και τα πίσω ηχεία να μπουν επίτοιχα στους τοίχους και πίσω από τα κάγελα αλλά είναι ιδιαίτερος χώρος. Δε γνωρίζω να σε κατευθύνω με σιγουριά.

Αυτό το έχεις δει έ?

Νομίζω οριακά βγαίνει κάτι σε 5.1.2 στο χώρο σου. Για τετράδα ηχείων επάνω μάλλον το ξεχνάμε γιατί μπαίνουν σε άλλες θέσεις και εκεί δεν έχεις το απαιτούμενο ύψος.

Μαζί γράφαμε με τον Θανάση.

Να πω εδώ ότι ανεξάρτητα από το αν θα πας στο 5.1.2, ο ενισχυτής δεν είναι απαραίτητο να είναι επτακάναλος. Όσο πιο πάνω σε κατηγορία είναι, τόσο καλύτερο ήχο θα έχεις, κι ας μην εκμεταλευτείς π.χ. τα 9 κανάλια του που θα έχει ως ενισχυτής πιο πάνω κατηγορίας..

Δηλαδή εγώ θα κοιτούσα μεν τον Denon AVR-Χ2800H για το 5.1.2 setup αλλά θα κοιτούσα και τον AVR-X3800Η που είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις μέχρι τα 2000 ευρώ (και παραπάνω αν μετρήσουμε και άλλους κατασκευαστές).

Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι να πηγαίνουμε σε οριακό ενισχυτή γιατί έτσι μας καθοδηγεί το set-up στο συνολικό αριθμό ηχείων του.

Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνω είναι ότι θα πρέπει αλλάξω av να και να πάω σε 5,1,2 και να βρεθούμε από κοντά για να τα βάλουμε σε σοβαρή τροχιά πιστεύεις ότι αξίζει κάτι τέτοιο σε αυτόν τον χώρο ή να κάτσω στο παλιό 5.1 σαν σύστημα μηλαω λόγο ιδιομορφίας χώρου πάντα

Γνώμη μου είναι ότι η ιδιομορφία του χώρου σου απλά σε "αναγκάζει" να πας σε κανονικά ηχεία και όχι upfiring. Κατά τα άλλα μια χαρά μπορείς να έχεις αποτέλεσμα, ειδικά αν ένας ενισχυτής μπορεί να κάνει μια αξιοπρεπή ισοστάθμισε.

Και λόγω κακής συμμετρίας. Στημένο με τον καναπε να εχει στην πλάτη το ανοιχτό θα είσαι πολύ καλύτερα. Και η TV σε έπιπλο στα 3μ από τον καναπέ νομίζω χωράει και θα είσαι σούπερ. Αλλά θα υπάρχει σοβαρή όχληση σε όλο το σπίτι σε κάθε περίπτωση. Με αυτό είσαι οκ?

Σε αυτό δεν στέκομαι γιατί έτσι και αλλιώς υπήρχε από πρίν, τα 3 μέτρα δεν είναι κοντά σε 85" ? Τα πίσω δεν θα πρέπει να είναι αρκετά πίσω από τον καναπέ η κάνω λάθος?

Σε αυτό δεν στέκομαι γιατί έτσι και αλλιώς υπήρχε από πρίν, τα 3 μέτρα δεν είναι κοντά σε 85" ? Τα πίσω δεν θα πρέπει να είναι αρκετά πίσω από τον καναπέ η κάνω λάθος?

Σε καμία περίπτωση.
2 με 2.5μ θα έβαζα τον καναπέ από την 85αρα.

Τα πίσω εννοείς τα surround προφανώς. Στις 110 μοίρες μπαίνουν δηλαδή 20 μοίρες πιο πίσω από την ευθεία που κάθεσαι. Δηλαδή όχι και τόσο πίσω.

Εννοείται ότι θα πρέπει να διατηρήσεις τη διαφορά ύψους από τα ηχεία στην οροφή με εκείνα των bed channels. Γι' αυτό βλέπω εφικτό το 5.1.2 αλλά όχι το 5.1.4. Τη διαφορά αυτή τη θέλουμε αλλιώς καταστρέφεται η αίσθηση του immersive.
Όποιος σου πει να βάλεις π.χ. τα surround ψηλότερα, απλώς δεν ξέρει από immersive ήχο.

Το πατάρι πάντως είναι ολίγον μπασορουφήχτρα επειδή επικοινωνεί με τον κάτω όροφο. Μου θυμίζει σε μικρογραφία τον χώρο που έχουμε εμείς. Χωρίς την κεκλιμένη οροφή. Το sub θα χαθεί κοντά στο κάγκελο, θα ενισχυθεί στο πίσω μέρος.
Been there, done that.

Ενισχυτή AV σίγουρα θα αλλάξεις, ακόμα και χωρίς επιπλέον ηχεία θα έχεις τουλάχιστον τη δυνατότητα για ψευδο atmos. Καμία σχέση με το πραγματικό με ηχεία στην οροφή βεβαίως, but still an option αν δεν γίνεται αλλιώς.

Last edited:
Ομολογώ ότι η βοήθεια σας ήταν παραπάνω από πολύτιμη και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό! και δεν θα σας κουράσω άλλο, θεωρητικά όλα τα ηχεία μπορούν να γίνουν overhead ή όχι ?

Ομολογώ ότι η βοήθεια σας ήταν παραπάνω από πολύτιμη και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό! και δεν θα σας κουράσω άλλο, θεωρητικά όλα τα ηχεία μπορούν να γίνουν overhead ή όχι ?

Το θέμα στη δική σου περίπτωση είναι ότι έχεις max 2.30, κι αυτό αν είναι ιδανική η τοποθέτηση των δύο overhead στο ψηλότερο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι το βάθος της καμπίνας θα σου «φάει» ωφέλιμο ύψος. είσαι ήδη οριακά χωρίς αυτή.

Χρειάζεσαι ηχείο με κάποιο όγκο καμπίνας πάντως. Αυτό δεν θα το βρεις σε ηχεία που είναι σχεδιασμένα για να δουλεύουν κυρίως ως upfiring. Αν υπάρχει κάποιο που να μπορεί να μπει με βάση που δεν εξέχει μόνο, θα μπορέσεις να κάνεις δουλειά.

Για vaulted ceiling και με flush mount βάση;

Νομίζω ότι πας καρφί στα SVS Prime Elevation για να εκμεταλλευτείς την ενσωματωμένη κλίση τους.

140085_a58c1c9df33e5bb3b1716251a1465ff8.png
SVS-Prime-Elevation-1-of-3.jpg

Αναλόγως θέσης μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για surround ηχεία. Πάλι επειδή έχει την κλίση που πρέπει, τα βάζεις στον τοίχο στις 110 μοίρες και σημαδεύουν τη θέση ακρόασης αυτομάτως.

prime_elevation_lifestyle_2_300x@2x.jpg

Όλα αυτά θα στα μετρήσει κάποιος ειδικός που θα έρθει στο χώρο σου βασικά. Μεγάλο λάθος θα ήταν να προσπαθήσεις να το κάνεις μόνος σου. Κυρίως γιατί από τις φωτογραφίες δεν μπορεί κανείς να σου πει με ακρίβεια τι μπορεί να γίνει, αν γίνεται κι όλας.

Σε ευχαριστώ πολύ οταν ολοκληρωθεί η μετακόμιση θα έρθω από εκεί να τα πούμε και από κοντά και να προχωρήσει το έργο

Επανέρχομαι με κάτι τελευταίο αυτά Bowers & Wilkins M-1 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για overhead? Με μια μετατροπή στην βάση βέβαια