Διαμόρφωση QPSK vs 32-FSK

theprophet47

Banned
9 February 2013
4
Καλησπέρα σε όλους σας. Είμαι νεοσύλλεκτος στο forum αυτό, και ως νέος χρειάζομαι καθοδήγηση σε βασικά ζητήματα που αφορούν τις διαμορφώσεις σημάτων(QPSK,MFSK,BASK κτλ). Είμαι φοιτητής και παρακολουθώ το μάθημα ψηφιακές τηλεπικοινωνίες.Ο καθηγητής δεν έχει καν όρεξη να μας εξηγήσει τι γίνεται με τις κωδικοποιήσεις αυτές, ωστόσο μας πετάει κάτι θέματα στο τέλος της εξεταστικής, τα οποία είτε τα λύσουμε σωστά ή όχι, είναι αμφίβολο αν θα το περάσουμε.Και στο τέλος αμφιβάλουμε εμείς για την λύση που δώσαμε. Οπότε ζητάω μια χείρα βοηθείας για να επιβεβαιώσω τον τρόπο επίλυσης που ακολουθώ. Στο ψητό της υπόθεσης τώρα. Μας έχει βάλει ένα θέμα το οποίο λέει:
Ασύρματη ζεύξη που μπορεί να χρησιμοποιήσει διαμόρφωση QPSKή 32-FSK, απαιτείται να λειτουργεί με το μέγιστο 19200 σύμβολα λάθος ανά έτος. Ποια από τις διαμορφώσεις αυτές, προκαλεί την μεγαλύτερη υποβάθμιση στην λειτουργία της ζεύξης. Αιτιολογήστε επαρκώς. Μήπως έχετε καμιά ιδέα για το ποια είναι η απάντηση;
Το βιβλίο μου δεν βοηθά ιδιαίτερα. Ευχαριστώ πολύ.

Last edited by a moderator:
Re: QPSK VS 32-FSK διαμόρφωση

:flipout:Απίθανο !!!:flipout:Δεν ξανάγινε .... τέτοιο ερώτημα:flipout:
Δεν ξέρω αν μιλάς σοβαρά αλλά για να χαλαρώσουμε μου ´ρθε κατευθείαν στο μυαλό αυτό το ανέκδοτο:

Σε εξετάσεις Φυσικής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο ο καθηγητής εξέταζε τους φοιτητές του προφορικά και έναν έναν..

Περνάει ο πρώτος, του λέει ο καθηγητής:
- Eίσαι σε ένα τρένο που κινείται με σταθερή ταχύτητα 80 km/h και κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο. Ξαφνικά ζεσταίνεσαι. Τι κάνεις τότε;

Ο φοιτητής απαντάει:
- Ανοίγω το παράθυρο.
Οπότε του λέει ο καθηγητής:
- Ποια η αντίσταση του αέρα που αναπτύσσεται μετά το άνοιγμα του παραθύρου, ποια η μεταβολή της τριβής μεταξύ τρένου και γραμμών και τέλος ποια η νέα ταχύτητα του τρένου;

O κακόμοιρος ο φοιτητής μην ξέροντας να απαντήσει κόβεται.

Αυτό συνεχίζεται με όλους τους φοιτητές ώσπου μπαίνει ο τελευταίος, ο οποίος είναι στο τελευταίο έτος.

Του λέει ο καθηγητής:
- Είσαι σε ένα τρένο που κινείται με σταθερή ταχύτητα 80 km/h και κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο. Ξαφνικά ζεσταίνεσαι.
Τι κάνεις τότε;

- Βγάζω το σακάκι μου, λέει ο φοιτητής.

Ο καθηγητής του λέει:
- Ζεσταίνεσαι πολύ!

- Ε τότε βγάζω και τη μπλούζα μου.

- Ζεσταίνεσαι πάρα πολύ!

- Ε, βγάζω και το παντελόνι μου αν ζεσταίνομαι τόσο πολύ.

- Μα μιλάμε καίγεσαι!

- Ε, τότε βγάζω και το σώβρακό μου, τι να κάνουμε.

- Ωραία... Είναι κι ένας αράπης εκεί και αν το βγάλεις θα σε γ@μήσει... Ακόμα θες να γδυθείς;

- Κοιτάξτε κύριε καθηγητά εγώ προσπαθώ να πάρω πτυχίο εδώ και πόσα χρόνια και συνέχεια με κόβετε.
Και ΟΛΟ το τρένο να με γ@μήσει, εγώ το παράθυρο ΔΕΝ το ανοίγω!!!

Απάντηση: Re: QPSK VS 32-FSK διαμόρφωση

Εντάξει υποθέτω και γω για να πάρω το πτυχίο, μάλλον θα τα βγάλω όλα :2thumb22sup: Άντε να δούμε τι θα κάνω αύριο στις εξετάσεις. Thx πάντως για το ανέκδοτο....όντως ο teacher αυτό το θέμα βάζει κάθε χρονιά. Τι να πώ? Καλή μου επιτυχία, i guess ;)

Re: Απάντηση: Re: QPSK VS 32-FSK διαμόρφωση

Εντάξει υποθέτω και γω για να πάρω το πτυχίο, μάλλον θα τα βγάλω όλα :2thumb22sup: Άντε να δούμε τι θα κάνω αύριο στις εξετάσεις. Thx πάντως για το ανέκδοτο....όντως ο teacher αυτό το θέμα βάζει κάθε χρονιά. Τι να πώ? Καλή μου επιτυχία, i guess ;)

Kαλή επιτυχία φιλαράκι :firstprize:!!! Δεν είσαι ο μόνος, όλοι τα περάσαμε...
Θα τα θυμάσαι μια μέρα και θα γελάς... Αυτά είναι τα ωραία...

Κι όταν με το καλό πάρεις πιάτο και δέκτη ... εδώ είμαστε:grandpa:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: QPSK VS 32-FSK διαμόρφωση

Ευχαριστώ τα μέγιστα! Να σαι σίγουρος ότι αυτό θα κάνω! Δεν χανόμαστε ;) Άμα το περάσω θα το κάνω και post :P να μοιραστώ την νίκη! :D Και πάλι ευχαριστώ φίλε μου!

Η διαμόρφωση από μόνη της δε δίνει σαφείς πληροφορίες για το error rate. Σε τι symbol rate και με τι αλγόριθμους διόρθωσης λαθών;
Το πρόβλημα είναι ελλειπές.

Εγώ αυτό θα απαντούσα, δε ξέρω αν πάλι θα με έκοβε.

Προσωπικά την απάντηση την ξέρω. Για να αιτιολογηθεί όμως το αποτέλσμα χρειάζονται πράξεις με ολοκληρώματα που στην ουσία είναι οι συναρτήσεις που περιγράφουν τις κυματομορφές που εκέμπονται. Χρειάζονται και γνώσεις μαθητικών. Αν δεν διαβάσεις φίλε, δεν σε βλέπω να περνάς το μάθημα...

Tο πήρα το πτυχίο....έβαλε άλλα θέματα ο μαέστρος..... ;) χααχααχαχχαχααχα

και ευτυχώς δεν χρειάστηκε να κατεβάσω και τα παντελόνια μου :P