Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά μπορεί να κυλάει και ο χρόνος διαφορετικά σε αυτή τη περίπτωση?

Η ροή του χρόνου επηρεάζεται από την μάζα ενός μεγάλου αντικειμένου ή από την ταχύτητα που τρέχει ένα αντικείμενο. Επειδή όμως μιλάμε για μάζες του τύπου γης (άντε Χ 3), με παραπλήσιες ταχύτητες με της γης, η διαφορές στην ροή του χρόνου είναι απειροελάχιστες...

Έχω της αίσθηση ότι ο φίλος Hercoulis αναφέρεται στο Βιολογικό χρόνο.Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα,αν κατάλαβα σωστά,είναι ναι.Βιολογία βασισμένη στην αμμωνία ,με την έννοια του κύκλου ζωής-διάρκειας-εξέλιξης θα είναι εντελώς διαφορετική..Ά,και ένα μικρό κλείσιμο του ματιού απο το πρόσφατο λούνα πάρκ του del Torro..Τα Κάιτζου ήταν φταγμένα απο...αμμωνία...

Ναι! Στην ιδέα ότι αν το νερό αντικατασταθεί από την αμμωνία σε αυτές τις μορφές ζωής, θα μετράει διαφορέτικά και ο χρόνος για αυτές.
Αυθόρμητη η σκέψη μου, γι'αυτό και έκανα quote το συγκεκριμένο κομμάτι.

Στo Mεθανιο (του Τιτανα) με σημειο πηξης τους -182 C και σημειο βρασμου τους -162 C
η ζωη δεν θα φαινεται KAN οτι κυλλαει. Ενας μεταβολισμος θα χρειαζεται αιωωωωνεεεες
να τελειωσει ..... :laugh:

Έχω την εντύπωση πως πριν από μερικά χρόνια ανακαλύφθηκε ένα είδος ζωής εδώ στην Γή, κάπου στον βυθό της θάλασσας όπου έχει τόσο αργό μεταβολισμό, που στην αρχή οι επιστήμονες δεν ξέρανε που να το κατατάξουν. Στους ζωντανούς ή στους νεκρούς οργανισμούς. Για αυτό το είδος το κάθε δευτερόλεπτό του, αντιστοιχεί για τον άνθρωπο στα 100 χρόνια!

Οπότε το τι γίνεται εκεί έξω δεν μπορεί να το διανοηθεί και η πιό προχωρημένη φαντασία. Όταν στην ίδια την Γή που υποτίθεται ότι την γνωρίζουμε καλά, η ζωή ξεπερνάει και τα πιό ευφάνταστα σενάρια, σκεφτείτε την εξωγήινη ζωή το πού μπορεί να φτάσει.

Να προσθέσουμε και την υποκειμενικότητα στην έννοια του χρόνου;
Ανάλογα με την αντιληπτική ικανότητα του χρόνου , ανάλογα δηλαδή με το πώς είναι προγραμματισμένο ένα ον να αντιλαμβάνεται χρονικά τα γεγονότα, διαφέρει και η αίσθηση της πραγματικότητας.
Έχω ένα απλό παράδειγμα. Είχα δει ένα ντοκυμαντέρ για τους αστερίες. Ο κινηματογραφιστής μάταια προσπαθούσε να καταγράψει κάτι, που θα είχε λίγο ενδιαφέρον. Ξαφνικά είχε την ιδέα να παίξει το φιλμ
σε ταχύτητα πολλαπλάσια της κανονικής. Αποκαλύφθηκε ότι σύμφωνα με τη δική μας αντιληπτική ικανότητα, το υπερβολικά αργοκίνητο αυτό πλάσμα είναι ένας τρομερός θηρευτής. Ο κατά τη δική μας αντίληψη του χρόνου αθώος αστερίας,
έκανε ολόκληρη διαδρομή, σκαρφάλωσε σε μια προβλήτα, άνοιξε ένα μύδι με βίαιο τρόπο, έβγαλε το στομάχι του από το σώμα του και το τοποθέτησε μέσα στο μύδι, προκειμένου να το απομυζήσει...σε μια σκηνή που
σε πολύ κοντινή κινηματογράφηση έμοιαζε αποτρόπαια και μου έφερε στο μυαλό το....alien.
Προφανώς διαφορετικά πλάσματα βιώνουν διαφορετικά το χρόνο ακόμα και πάνω στη γη.

Αν οι χτυποι της καρδιας μας ετρεχαν στους 400 (!!!!) το λεπτο .... τα 70 χρονια αντιστοιχουν σε 350 χρονια !

(βεβαια ..... η καρδια θα ειχε τιναξει πεταλα σε μισο λεπτο ..... ειμαστε πολυ μεγαλοι και πολυπλοκοι για να
πετυχουμε τετοιο TURBO κυκλοφοριας αιματος.)

Διάβασα πριν από λίγο στο διαδικτυακό Βήμα ένα ωραίο άρθρο περί χρόνου, με τίτλο "Ο χρόνος πέθανε, τον θέλουμε πίσω;"
Περιλαμβάνει πολλές αναφορές στις διάφορες (παλιές και νέες) θεωρίες, που μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες και νομίζω ότι θα ενδιαφέρουν κάποιους φίλους εδώ.
Επειδή είναι μεγάλο, δεν έχει νόημα να το αντιγράψω και έτσι παραθέτω τον σύνδεσμο και τον επίλογο.
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=538709

"....Χρειάζεται λοιπόν πραγματικά να πενθούμε για το ότι ο χρόνος μας... άφησε χρόνους; Ο Αϊνστάιν πάντως βρήκε παρηγοριά στο άχρονο Σύμπαν που ο ίδιος βοήθησε να δημιουργηθεί λέγοντας στην οικογένεια ενός φίλου του που είχε αποβιώσει πρόσφατα: «Λοιπόν, έφυγε από αυτόν τον παράξενο κόσμο λίγο πιο μπροστά από μένα. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Οι άνθρωποι σαν εμάς, που πιστεύουν στη Φυσική, ξέρουν ότι η διάκριση ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον δεν είναι παρά μια πεισματικά επίμονη ψευδαίσθηση». Ετσι είναι η ζωή..."

Εγώ θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω ότι την έννοια του "άχρονου" τη συνέλαβαν και την περιέγραψαν αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι χιλιάδες χρόνια πριν (πράγμα που θεωρώ επίτευγμα σκέψης σε πρώιμες εποχές.)

Δεν ειναι τα χρεη που σε πνιγουν !
Ειναι η πανουργα συλληψη της τυπωσης χαρτονομισματων που ΔΕΝ αντιστοιχουν σε αξιες
που πνιγει εσενα και ολοκληρο τον κοσμο, αργα αλλα σταθερα, ως παγκοσμιος ΒΟΑΣ.

Και αυτο ... ξεκινησε 3 η 4 αιωνες πριν (νομιζω, δεν θυμαμαι καλα). Πηρε μπρος με την
Γαλλικη Επανασταση και τωρα τρεχει ανεξελεγκτο.

Ροθτσιλντ ? ... Ροκφελερ ? .... η γιαγια του Νευτωνα ? .... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.
Γιατι τωρα το Διεθνες Δικαιο εχει δεθει με το Χρημα. NO WAY OUT. Game over ....

Last edited:
To διαβασα καπου (.... μονο που τωρα, βρηκα μονο την φωτο).

The event singularity of deterministic perspective.

Infinity-Time1.jpg

Θα ψαξω να βρω το αρθρο (.... χλωμο το βλεπω !)

Ηδη εχουμε δυο παραλληλες υποκειμενικοτητες που ζουμε (οι περισσοτεροι).
Την μικροκοινωνια που ζουμε και εργαζομαστε ΚΑΙ ... την ιντερνετικη περσονα μας στα διαφορα sites.
Koσμοι που εχουν απο ελαχιστη εως καθολου ταυτιση μεταξυ τους. Στην πρωτη ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ το υφος μας
γιατι αλλιως δεν επιβιωνουμε. Στην δευτερη ΚΑΛΠΑΖΟΥΜΕ την επιθυμια μας γιατι δεν εχουμε που αλλου
να την καλπασουμε (με ασφαλεια).

Ηθελα να γραψω διαστασεις και οχι υποκειμενικοτητες. Αλλα παραμονευουν καποιοι ορθολογιστες εδω μεσα.
Ετσι κι'αλλιως, ο Χρονος επι εποχης Νευτωνος ΔΕΝ ηταν διασταση αλλα ΕΝΝΟΙΑ. Με την ιδια συλλογιστικη
ΤΙ απαγορευει σε ενα με δυο αιωνες απο σημερα .... καποια αλλη εννοια να γινει διασταση ???????
Οποτε και το avatar μας (σε οποιοδηποτε "χωρο") να αποκτησει υποσταση (οχι εννοιολογικη βεβαια
αλλα ευρυτερα οντολογικη).

"Μα δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα SR .... δεν υπαρχει αλλη διασταση περα απο τον Χρονο, σοβαρεψου !"
Μα ποτε δεν ημουν σοβαρος !!! Γιαυτο και αναπνεω μεταξυ επιστημης και φαντασιας. Μονο εκει υπαρχει οξυγονο !

Last edited:
Αν δεν κάλπαζε η φαντασία του Αϊνστάιν...των φιλοσόφων...
Είμαστε περιορισμένοι στις 3 διαστάσεις μας (ΟΚ 4D), αλλά υπάρχει μέσα μας η σπίθα, η αμφιβολία, η περιέργεια, η ώθηση και η άγνωστη πλευρά μας,
που δεν ξέρω πώς και γιατί (και χάριν σε ποια εξελικτική? διαδικασία) πάντα υποψιάζεται το μη αισθητό, το πιο πέρα. Κάτι μέσα μας, που αποτελεί και τη μέγιστη διαφορά μας
από τα άλλα θηλαστικά που αναρωτιέται.
Το θαυμαστό είναι ότι υποψιάζεται πράγματα πέρα από τη φυσική πραγματικότητα και αυτή είναι μια ικανότητα που δεν την έχουμε τυχαία, άλλωστε η μαμά φύση είναι πολύ φειδωλή, για να
δίνει τυχαία χαρίσματα.
(Μ'έπιασε το φιλοσοφικό μου , γι'αυτό έβαλα τελεία.)

Cassini%20planets.jpg

Η γη, όπως φαίνεται από τη γειτονιά του Kρόνου.
Στις 19 Ιουλίου, ο Κρόνος είχε «κρύψει» τον Ηλιο επιτρέποντάς στο Cassini να συλλάβει με τον φακό του τη Γη.

Cassini%20Saturn%20Earth.jpg

Cassini%20Earth%20Moon.jpg

Cassini%20planets.jpg

Η γη, όπως φαίνεται από τη γειτονιά του Kρόνου.
Στις 19 Ιουλίου, ο Κρόνος είχε «κρύψει» τον Ηλιο επιτρέποντάς στο Cassini να συλλάβει με τον φακό του τη Γη.

Cassini%20Saturn%20Earth.jpg

Cassini%20Earth%20Moon.jpg

Πολύ ωραία φωτογραφία .

Είμαστε πράγματι ο μπλε πλανήτης.

http://science.slashdot.org/story/1...mars-mission-back-on-track-after-brief-hiccup
"After running into some problems in its fourth orbit-raising maneuver two days ago, Mangalyaan (India's Mars Orbiter Mission) seems to be back on track now. A supplementary burn lasting ~304 seconds was completed today, raising the apogee of MOM to 118,642 km — the intended apogee after the original maneuver. After the glitch two days ago, ISRO again seems to be on track to become the first entity to have a successful Mars mission on its first attempt. Though, of course, there are quite a few things that might still go wrong before this can be called a successful mission. Let's all hope that a year from now, we are all celebrating the entry of another nation into the small club capable of successful interplanetary missions."

Η αποστολή της Ινδιάς μετά από μικρό προβλήματα συνεχίζει για τον Αρη

Εντυπωσιακό είναι το μικρό της κόστος κάπου στα ~$75 εκατομμύρια.

Μα δεν ειναι μυστικο οτι οι Αμερικανοι τεχνικοι και επιστημονες ειναι απο τους ΠΙΟ καλα αμοιβομενους.
Παμε να τους συγκρινουμε με τους Ινδους συναδελφους τους ? Ομως, και το κοστος υλικων ειναι πιο
φτηνο στην Ινδια (εδω θα ελεγα .... δυστυχως !).

Η Νάσα αναθέτει πολλές κατασκευές σε εξωτερικές εταιρείες, οι οποίες σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς, για πολύ καιρό είχαν στήσει πάρτυ.
Μια επιτυχία της Ινδίας ίσως αφυπνίσει λίγο το (χαμένο) αμερικάνικο γόητρο.
Εδώ και πολύ καιρό οι πληροφορίες που μας παρέχει η Νάσα, προκαλούν βαρεμάρα. Όχι μόνο ανακυκλώνονται συνεχώς, αλλά και αυτοαναιρούνται διαρκώς, σαν οι επιστημονικές ομάδες
να βρίσκονται σε μια διαρκή κόντρα. (π.χ ο Άρης έχει νερό-έχει ο Άρης νερό;-έχει πολύ νερό-είναι υπόγειο το νερό-όχι είναι στους πόλους-όχι είναι παντού...)
Οι δεκαετίες περνούν και εμείς θα βλέπουμε εκπληκτικά οχηματάκια να στέλνονται στον Άρη , για να δουν τι χρώμα έχουν οι πέτρες.
Τελευταία κατάντησε αφόρητα βαρετό και το σενάριο περί μεθανίου. "Δεν εντοπίστηκε μεθάνιο στον Άρη". Τι λέτε ρε καλόπαιδα εκεί στη Νάσα. Τόσα χρόνια μας πρήξατε με το μεθάνιο του Άρη,
αναπτύξατε θεωρίες σχετικά με την προέλευσή του και τωρα μας λέτε ότι δεν το εντοπίσατε;
Και εγώ ο άσχετος πώς να σας πάρω στα σοβαρά; Με την ίδια λογική μπορεί να λέγατε "δεν εντοπίστηκαν ντονατς στη Σαχάρα".
Ας ταρακουνηθούν και λίγο...